9 tips voor een geslaagde herintreding

  • Pascal Joore
  • 26 juli 2016

De zoektocht naar een baan is voor de normale werkzoekende al een uitdagende taak, maar als herintreder is de uitdaging nog vele malen groter.

Naast de moeilijke opgave om met een gat in je cv te concurreren met andere mensen op de arbeidsmarkt, moet je als herintreder ook rekening houden met de veranderingen omtrent het wervingsproces.

Om je te helpen bij het realiseren van een geslaagde herintreding geven we 9 tips.

Een geslaagde herintreding

#1 Weet wat je wilt

Het fundament van een goede herintreding wordt gevormd door zelfkennis.

Wanneer je weet wat je wilt en volledig achter je keuze staat, zul je meer zelfvertrouwen hebben tijdens het gehele proces en meer motivatie hebben om door te zetten.

Neem de tijd om te ontdekken of je terug wilt naar je oude baan of dat je een nieuwe richting in wilt slaan. Veel mensen denken onterecht dat het logisch is om verder te gaan waar ze waren gebleven, maar dat hoeft helemaal niet.

Sterker nog, je hebt nu juist de tijd om uit te zoeken wat je precies wilt gaan doen. Gebruik die tijd dus nuttig.

Ga op zoek naar je persoonlijk drijfveren en ontdek je unieke kwaliteiten. Doe een beroepskeuzetest of vraag bij bekenden om advies. Neem de tijd om te zoeken naar de baan die écht bij je past en die ook in lijn ligt met je toekomstplannen.

Heb je een globaal idee van wat je wilt, maar lukt het niet om daar een specifieke functie bij te vinden?

Probeer dan aan de hand van deze opdracht te achterhalen welke functie(titel) bij je past.

#2 Weet waarom je gaat herintreden

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Wil je zelfstandiger zijn? Wil je bijdragen aan een maatschappelijk doel? Of wil je jezelf ontwikkelen?

Het in kaart brengen van je beweegredenen zorgt voor duidelijkheid en sturing tijdens het herintredingsproces. Daarnaast wordt het makkelijker om antwoord te geven op de vraag die sowieso gesteld gaat worden: “Waarom wil je weer gaan werken?”.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Controleer de haalbaarheid

Zodra je weet wat je wilt, moet je kijken of jouw plan haalbaar is. Ook wanneer je op een functie gaat solliciteren die je in het verleden al hebt vervuld, dien je dit te doen.

Door de technologische ontwikkeling kunnen sommige functies en de bijhorende werkzaamheden drastisch veranderen. Jouw kennis en vaardigheden zijn in het slechtste geval niet meer relevant.

Om de haalbaarheid te controleren, kun je kijken naar de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Oftewel, de vacatures.

Bekijk een aantal vacatures waar je op wilt solliciteren en maak een lijst van de functievereisten (competenties, vaardigheden, opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring).

Maak vervolgens een profielschets van jezelf en kijk in hoeverre deze overeenkomt met de vacatures.

Voldoe je aan de functievereisten? Beschik je over cruciale competenties? Kun je ontbrekende competenties ontwikkelen? Kun je het gebrek aan werkervaring compenseren? Of moet je een stapje terug doen en een niveau lager zoeken?

Aan de hand van de vacatures kun je een realistisch beeld vormen van de arbeidsmarkt en de haalbaarheid van jouw plan. Stel, indien nodig, je doelen bij en herhaal deze stap.

#4 Verplaats je in de werkgever

Om, ondanks het gat in je cv, kans te maken op een baan moet je als herintreder een aantal extra onzekerheden bij de werkgever wegnemen:

  • Ben je op de hoogte van trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied/branche?
  • Beschik je over de juiste competenties en zijn ze up-to-date?
  • Heb je realistische verwachtingen van de functie en de bijhorende werkzaamheden?
  • Ben je oprecht klaar om weer aan de slag te gaan?

Het aannemen van personeel is een dure en tijdrovende bezigheid voor werkgevers. Probeer je met regelmaat te verplaatsen in de werkgever tijdens het sollicitatieproces, zodat je zijn/haar belangen niet (onbewust) verwaarloost.

Een goede manier om direct onzekerheden weg te nemen, is het schrijven van een persoonlijke samenvatting in je cv.

#5 Schrijf een persoonlijke samenvatting

Jouw cv is vaak het eerste wat door een werkgever wordt bekeken. Om te voorkomen dat de werkgever bij het zien van het gat in je cv, jouw sollicitatie direct in de prullenbak gooit, dien je te beginnen met een persoonlijke samenvatting.

Met een samenvatting krijg je de kans om eventuele onzekerheden omtrent je cv weg te nemen.

Vertel in twee tot vier zinnen dat je vastberaden bent, dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen in de markt, dat je groen licht hebt vanuit het thuisfront en dat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging na al die jaren thuis te hebben gezeten.

Leg de nadruk in jouw samenvatting op de intrinsieke motivatie om de arbeidsmarkt opnieuw te betreden (passie en persoonlijke drijfveren). Gebruik hierbij je bevindingen van tip 1 en 2.

#6 Gebruik het vaardigheden-cv

Afhankelijk van je werkervaring moet je een cv kiezen waarmee jij jezelf het best kunt verkopen. Wanneer je veel relevante en recente werkervaring hebt, kun je kiezen voor een chronologisch cv. Hierin komen je genoten opleidingen en opgedane werkervaring nadrukkelijk naar voren.

Het probleem bij een herintreding is dat je een gat in je cv hebt. Om te voorkomen dat de nadruk op dit gat komt te liggen, is het verstandig om een vaardigheden-cv te gebruiken.

Hierbij leg je de focus niet op jouw werkervaring, maar op de competenties en vaardigheden waarover je beschikt. Je beschrijft je loopbaan niet in aan de hand van functietitels en werkgevers, maar aan de hand van rollen die je hebt vervuld en prestaties die je hebt geleverd. 

Het grote voordeel is dat je overdraagbare competenties kunt vernoemen. Elke vaardigheid die je hebt gebruikt in het alledaagse leven kun je namelijk te vertalen naar een voordeel voor de werkgever. Dergelijke competenties zijn voor jou, als herintreder, het ideale middel om het gat in je cv te compenseren.

Zet jouw taken/rollen van afgelopen jaren op een rij en probeer per taak een aantal belangrijke vaardigheden te kiezen die ook relevant zijn voor de functie. Dit kan lastig zijn, omdat je de vaardigheden uit de oude context moet halen en naar de nieuwe context moet vertalen.

Een aantal voorbeelden om je op weg te helpen:

Taak: beheren van huishoudelijk budget. Vaardigheden: voorraadbeheer, financiële planning en budgettering.

Taak: kinderen opvoeden. Vaardigheden: conflicthantering, planningsvaardigheid, organiserend vermogen en/of bemiddeling.

Taak: vrijwilligerswerk school/hobby van kind. Vaardigheden: (logistieke) planning, stellen van doelen, fondsenwerving en/of organisatie van evenementen.

Wanneer je moeite hebt om je eigen competenties te beschrijven en te koppelen aan relevante (werk)situaties, kun je een persoonlijkheidstest maken. De uitslag hiervan kan dienen als ondersteunend bewijs tijdens het sollicitatieproces.

#7 Overweeg bijscholing

Functies en de bijhorende werkzaamheden veranderen continu (bijvoorbeeld door de technologische ontwikkeling).

Wanneer je een gelijke functie zoekt als voorheen, is de kans groot dat jouw kennis en vaardigheden niet meer up-to-date zijn. Maar ook als je een andere richting in slaat, zal er behoefte zijn aan enige vorm van basiskennis.

Probeer aan de hand van vacatureteksten en functieomschrijvingen te achterhalen wat jouw beoogde functie tegenwoordig inhoudt. Bepaal aan de hand daarvan of bijscholing nodig is.

#8 Wees op de hoogte van trends

Wees op de hoogte van trends, zowel met betrekking tot de beoogde functie (anders kun je je werk niet goed uitvoeren) als met de trends op de arbeidsmarkt (anders loop je kansen mis).

Trends functie/branche

Abonneer jezelf op een vakblad, gebruik je netwerk, volg ontwikkelingen via social media, lees blogs en bezoek eventueel een aantal congressen en beurzen.

Met deze informatie kun je tijdens het sollicitatieproces laten zien dat je een realistisch beeld hebt van de markt en dat je, ondanks het gat op je cv, op de hoogte bent van recente ontwikkelingen.

Trends arbeidsmarkt

Zorg voor een volwaardig LinkedIn profiel, speel in op de vraag vanuit de arbeidsmarktverhoog je online zichtbaarheid, gebruik eventueel een modern cv en wees je bewust van alle wervingskanalen die tegenwoordig worden gebruikt.

#9 Laat mensen weten dat je werk zoekt

Mensen zijn van nature bereid om anderen te helpen. Wees dus niet terughoudend en laat iedereen in jouw omgeving weten dat je werk zoekt. Van de lokale slager tot vergeten studiegenoten uit jouw middelbare school periode.

Het is altijd makkelijker om via een bekende werk te vinden. De betreffende persoon kan je introduceren binnen zijn/haar bedrijf, zodat je een voorsprong hebt op andere sollicitanten. Daarnaast kan hij/zij je op de hoogte stellen van vrijkomende posities.

Een groot aantal vacatures wordt ingevuld via het netwerk van werknemers. Dit betekent dat sommige vacatures, die misschien perfect aansluiten op jouw profiel, niet eens worden gepubliceerd. Dergelijke vacatures zijn onderdeel van de verborgen arbeidsmarkt.

Een geslaagde herintreding

Een geslaagde herintreding wordt gekenmerkt door een hoge mate van zelfkennis, intrinsieke motivatie en proactiviteit.

Hanteer de bovenstaande tips, leer de arbeidsmarkt opnieuw kennen en compenseer het gat in je cv door de nadruk te leggen op relevante competenties!

Stelling: Weten waarom je herintreedt is belangrijker dan weten hoe je herintreedt!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "9 tips voor een geslaagde herintreding"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • peter vis
    • 23 mei 2018

    Er zijn te weinig (goede) artikelen geschreven over herintreding. Dit artikel geeft praktische en inhoudelijke handvatten waar je wat mee kunt. Chapeau!

    • Huub Deben
    • 7 april 2020

    Mee eens met deze steling