De krappe arbeidsmarkt biedt carrièreperspectief voor iedereen: 7 tips

  • Pascal Joore
  • 25 september 2018

Er hebben nog nooit zoveel vacatures opengestaan als vorig kwartaal (bron). Er waren eind juni maar liefst 251.000 openstaande vacatures. En dan wordt de verborgen arbeidsmarkt niet eens meegerekend.

Door de hoge vraag naar arbeid is er een tekort op de arbeidsmarkt. Dit tekort biedt zowel voordelen als nadelen. De nadelen zijn vooral voor de werkgevers. Ze hebben problemen met het werven en behouden van personeel.

De voordelen zijn voornamelijk voor de werkenden en werkzoekenden. De krappe arbeidsmarkt biedt namelijk kansen die je bij een ruime of stabiele arbeidsmarkt niet zult krijgen.

Of je nu jong of oud bent, werkzaam of werkloos, als het tijd is voor verandering dan is dit hét moment om actie te ondernemen.

#1 Ideaal moment voor herintreding

Het kan ons allemaal overkomen, langdurige afwezigheid op de arbeidsmarkt door ziekte, ontslag, zwangerschap of wat voor reden dan ook. Hoe groter het gat op je cv, hoe moeilijker het is om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.

Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt er minder nadruk op het gat in je cv. Cijfers van het CBS bevestigen dit. Maar liefst tweederde van de mensen die het vorige kwartaal werk hebben gevonden komen uit de categorie niet-beroepsbevolking.

Wanneer je wilt herintreden, geven we hier 9 tips om je op weg te helpen.

#2 Een niveau hoger

Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers water bij de wijn doen als het aankomt op werkervaring, opleidingen en andere kwalificaties. Daarnaast is de concurrentie tijdens het solliciteren minder groot, omdat er simpelweg minder sollicitanten zijn.

Dit betekent dat de kans op een baan boven je huidige niveau groter is dan in een ruime arbeidsmarkt. Droom je al een tijdje van een promotie of andere functie, maar hield jouw cv je tegen? Dan is dit het moment om de volgende stap te zetten.

#3 Volg je droom met een open sollicitatie

Altijd al bij een bepaald bedrijf willen werken, maar nooit een passende vacature gezien? Door de groeiende economie en de krapte op de arbeidsmarkt is de kans groot dat er nieuwe posities ontstaan. Daarnaast wordt bestaand personeel weggeplukt door andere bedrijven. Hierdoor is het mogelijk dat er een positie vrijkomt die jou op het lijf geschreven is. 

Een krappe arbeidsmarkt betekent niet dat je minder moeite hoeft te doen bij een open sollicitatie. Je klopt ongevraagd aan bij een bedrijf om jezelf te verkopen. Dit vergt de nodige inspanning en zorgvuldigheid. Om de kans op succes te vergroten, moet je de werkgever overtuigen met de juiste boodschap. Lees hier hoe je een perfecte begeleidende e-mail schrijft voor een open sollicitatie.

#4 Goede onderhandelingspositie

Een tekort aan mensen betekent over het algemeen dat werknemers en sollicitanten meer keuze hebben. Werknemers kunnen makkelijker switchen als het hun niet bevalt en sollicitanten kunnen een werkgever kiezen die het best aansluit bij hun behoeften.

Dit zorgt voor een betere onderhandelingspositie voor werknemers en sollicitanten. Bijvoorbeeld tijdens sollicitatie- en functioneringsgesprekken.

Hier kun je handig gebruik van maken als je vindt dat je meer verdient, in welk opzicht dan ook (meer vrije dagen, hoger salaris, een telefoon van de zaak, etc). Let er echter wel op dat je er geen misbruik van maakt.

Vertrouwen, loyaliteit en respect zijn belangrijk in het bedrijfsleven en bepalen grotendeels de relatie tussen jou en je werkgever. Als je iets niet verdient en onredelijke eisen stelt, is de kans groot dat je leidinggevende/werkgever je niet meer respecteert. Je wilt niet als eerste de laan uitvliegen zodra de arbeidsmarkt weer verandert.

Lees hier meer tips over het voeren van een salarisonderhandeling.

#5 Tijd voor een carrièreswitch

De krapte op arbeidsmarkt is praktisch in elke sector voelbaar. Alleen in de financiële sector is het aantal banen niet gegroeid. Dit betekent dat de diversiteit in vacatures groot is en de keuze voor jou dus ook.

Haal je geen energie (meer) uit je werkzaamheden? Ga je niet meer met plezier naar je werk? Wil je iets totaal anders gaan doen? Kijk dan ook eens buiten de sector waarin je werkt.

Bekijk hier het aantal openstaande vacatures per bedrijfstak (bron CBS).

#6 Je mag kritisch zijn

Wanneer je in aanmerking komt voor meerdere vacatures, mag je best kritisch zijn. Vraag gerust of je een aantal toekomstige teamleden mag spreken om een beter beeld te krijgen van de omgeving waarin je terechtkomt.

Vergeet daarnaast niet om de werkgever aan zijn tand te voelen tijdens het sollicitatiegesprek. Hier vind je 5 goede vragen die je kunt stellen om meer over het bedrijf te leren. Let er wel op dat je geen feitelijke vragen stelt waarop je het antwoord had moeten weten. Dat kan duiden op een slechte voorbereiding en dus een averechts effect hebben.  

#7 Tijd om te verhuizen

Verhuizen betekent vaak ook dat jij en partner een nieuwe (bij)baan moeten zoeken. In een ruime arbeidsmarkt kan de combinatie van hoge kosten en weinig baanzekerheid ervoor zorgen dat je besluit om niet te verhuizen.

In een krappe arbeidsmarkt is de kans op een baan groter én is het makkelijker om goede arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Hierdoor zijn de (financiële) risico’s van de verhuizing minder groot.

Altijd al willen verhuizen? Bekijk op de kaart waar de meeste openstaande vacatures te vinden zijn (bron CBS).

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De krappe arbeidsmarkt biedt carrièreperspectief

Er hebben nog nooit zoveel vacatures opengestaan als vorig kwartaal en daar kun jij van profiteren. Vraag jezelf af of je toe bent aan verandering en durf buiten de kaders te denken.

Biedt een andere regio, sector of organisatie meer carrièreperspectief? Dan is het tijd om je cv af te stoffen en een poging te wagen! Klik hier voor een aantal moderne cv templates waarmee je de werkgever uit zijn/haar dagelijkse sleur haalt.

Stelling: De krappe arbeidsmarkt biedt carrièreperspectief voor iedereen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "De krappe arbeidsmarkt biedt carrièreperspectief voor iedereen: 7 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent