7 tips om het mislopen van relevante vacatures te voorkomen

  • Karlijn van der Bruggen
  • 21 september 2021

Bij de zoektocht naar een nieuwe baan is het belangrijk dat je geen relevante vacatures misloopt. Dit is lastig, omdat er zo ontzettend veel vacatures online staan. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er in Nederland in totaal 360.000 vacatures open. De zoektocht naar een nieuwe baan vergt veel aandacht en geduld om de vacatures te vinden die voor jou relevant zijn.

Sommige vacatures staan een lange periode online, terwijl andere vacatures slechts kort uitstaan. Als je de vacatures die online komen niet in de gaten houdt, wordt de kans op het mislopen van perfecte vacatures groter. Lees in ons blog 7 tips waardoor jij geen vacatures misloopt!

#1 Vacaturebanken

Er zijn verschillende websites waar jij jouw cv kunt achterlaten. Bij veel vacaturebanken is dit het geval. Een vacaturebank is een website waar veel verschillende bedrijven hun vacatures op plaatsen. Je vindt dus een overzicht van allerlei verschillende vacatures. De ene vacaturebank is heel breed met vacatures in allerlei verschillende richtingen en niveaus en de andere vacaturebank is specifiek gericht op een bepaalde branche of niveau. 

Door jouw cv achter te laten kunnen werkgevers jou ook makkelijk vinden. Zij kunnen door alle profielen bladeren naar de kandidaat waar zij naar op zoek zijn. Door handige en simpele filters kunnen werkgevers nieuwe sollicitanten werven die passen bij de openstaande functie. 

Er zijn veel verschillende vacaturebanken die allemaal andere vacatures open hebben staan. Het is slim om meerdere vacaturebanken raad te plegen en om bij verschillende vacaturebanken je cv achter te laten.

#2 Vacature alerts 

Naast dat jij je kunt inschrijven op vacaturebanken is het verstandig om meer middelen in te zetten in jouw zoektocht naar een nieuwe baan.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan wil je geen vacature missen, maar niet iedereen heeft elke dag van de week tijd om vacaturesites af te speuren naar relevante vacatures. 

Als het goed is weet je precies waarnaar je op zoek bent. Wanneer je elke keer al je zoekopdrachten opnieuw moet invoeren, is dat niet het meest efficiënte gebruik van jouw tijd. Om de kans op het mislopen van relevante vacatures te voorkomen, kun je het beste een alert instellen bij de vacaturebanken. 

Door vacature alerts krijg je een melding wanneer er een vacature online is gekomen die aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Bij een vacature alert op een vacaturebank vink je de filters aan die gaan over wat jij zoekt in je toekomstige baan. Bij sommige vacature alerts kun je bijvoorbeeld aangeven welk opleidingsniveau, salarisschaal, locatie, ervaring, richting en dienstverband bij jouw wensen aansluiten. 

Wanneer jij je hebt ingeschreven op de vacature alert, ontvang jij een mail zodra er een relevante vacature online komt. Dit zijn alleen vacatures die aansluiten op jouw profiel. Vanuit deze mail kun je eenvoudig doorklikken naar de vacature voor meer informatie en meteen te solliciteren. 

#3 Uitzendbureaus

Ook kun je contact opnemen met uitzendbureaus. Een uitzendbureau is een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Bij een uitzendbureau betalen bedrijven het uitzendbureau om werknemers voor hen te vinden. Het bureau zoekt geschikte kandidaten en plaatst ze op passende posities. Vervolgens betaalt een uitzendbureau de geplaatste kandidaten om voor het bedrijf te werken. Je komt dan in dienst van het uitzendbureau.

Wanneer je hier voor openstaat kun je bij het uitzendbureau specifieke vacatures zoeken of contact opnemen met het uitzendbureau om te kijken wat mogelijk is. Ook kun je jezelf binden via inschrijvingen op een nieuwsbrief, vacature alert of account. Vraag tijdens het contact verder naar de voordelen die zij bieden, wat voor soort banen ze doorgaans vervullen, de sectoren waarin ze werken en de gemiddelde tijd die een werkzoekende nodig heeft om een ​​baan te vinden.

#4 Beurzen en evenementen

Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe baan is het belangrijk dat jij zelf ook proactief aan de slag gaat. Ga bijvoorbeeld naar beurzen en evenementen. Hiermee verken je de arbeidsmarkt! Er zijn verschillende beurzen met allemaal een ander doel. 

Als werkzoekende kan het heel waardevol zijn om carrièrebeurzen te bezoeken. Deze beurs is erop gericht om werkzoekenden en organisaties op één locatie bij elkaar te brengen.

Netwerkevenementen bestaan vaak uit bijeenkomsten, seminars, workshops of conferenties waarbij de focus ligt op de arbeidsmarkt. Als werkzoekende kan het cruciaal zijn om deze netwerkevenementen te bezoeken. Tijdens deze evenementen spreek je veel verschillende mensen van verschillende bedrijven die wellicht een baan voor je hebben. 

#5 Bedrijven volgen op social media

De meeste bedrijven zijn actief op verschillende social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Op deze kanalen wordt vaak gedeeld wanneer er nieuwe vacatures zijn bij het bedrijf. Vooral LinkedIn is hét platform waar vaak vacatures voorbij komen. 

Het is slim als je voor jezelf bedenkt bij welke bedrijven je in de toekomst zou willen werken. Volg deze bedrijven op de verschillende social media kanalen, zodat je de vacatures en andere nuttige informatie niet mist. Dit verkleint de kans op het mislopen van perfecte vacatures!

#6 Populaire dagen en tijden

Houd tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe baan rekening met populaire dagen en tijden waarop nieuwe vacatures online komen. Zo worden er op dinsdag en donderdag het vaakst nieuwe vacatures geplaatst. Op deze dagen is het slim om vacaturesites te controleren. 

De tijden waarop vacatures regelmatig geplaatst worden zijn 11:00 en 16:00. Tevens staan vacatures er vaak minstens een dag op dus kan het internet ook aan het begin of einde van de dag geraadpleegd worden.

#7 Open sollicitatie

Is er bij het bedrijf, waar jij graag zou willen werken, geen openstaande vacature die aansluit op wat jij wilt en kunt? Dan is dat jammer, maar dit hoeft niet te betekenen dat het bedrijf niet open staat om nieuwe kandidaten te leren kennen. Door middel van een open sollicitatie kun je een bedrijf laten weten dat jij intrinsiek gemotiveerd bent om daar te komen werken en wat jouw toegevoegde waarde kan zijn voor het bedrijf. 

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor een open sollicitatie. Hoe beter de eerste indruk van jou is, hoe groter de kans is dat je op gesprek mag komen. Je kunt je goed voorbereiden door na te gaan of je een connectie hebt binnen het bedrijf. Een sollicitatie via jouw netwerk heeft een hogere kans op slagen. 

Als je geen connecties hebt binnen het bedrijf kun je via LinkedIn proberen te achterhalen wie de juiste persoon is die je kunt benaderen. Daarnaast is bellen naar een bedrijf een prima alternatief. Het bedrijf heeft je hierdoor al een keer gehoord en zo komt de open sollicitatiebrief niet als verassing. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Voorkom het mislopen van vacatures!

Bij het zoeken naar een baan binnen de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk dat je de nieuwe vacatures goed in de gaten houdt. Schrijf je in op vacature alerts. Hierdoor krijg je meldingen wanneer er vacatures zijn die relevant voor jou zijn. 

Laat jouw cv achter op vacaturebanken zodat werkgevers je kunnen vinden bij de zoektocht naar de perfecte kandidaat voor hun openstaande vacature. Neem daarnaast contact op met uitzendbureaus die jou kunnen matchen met verschillende bedrijven. 

Het bezoeken van beurzen kan van toegevoegde waarde zijn, omdat dit de plek is waar werknemers en werkgevers samenkomen. Social media is ook een plek waar werkgevers contact willen leggen met werknemers. Bedrijven die jij interessant vindt kun je volgen op verschillende platformen zodat je niks mist.

Heeft het bedrijf waar jij graag wil werken geen openstaande vacature? Stuur dan een open sollicitatie. Wellicht is de werkgever geïnteresseerd in jou en mag je op gesprek komen. 

Stelling: de enorme hoeveelheid vacatures vergroot de kans op het mislopen van relevante vacatures.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "7 tips om het mislopen van relevante vacatures te voorkomen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent