7 praktische tips om je carrière deze herfst een boost te geven

  • Pascal Joore
  • 13 oktober 2015

De zomervakantie ligt alweer even achter ons. Na een ruime maand acclimatiseren zijn we weer gewend aan de geur van de koffieautomaat en de stem van de receptioniste. We hebben ons ritme weer te pakken!

Nu de bladeren van de bomen vallen en de dagen korter worden, zijn we geneigd terug te vallen in de werkroutine van voor de zomer om vervolgens de koude maanden over ons heen te laten komen. 

De herfst hoeft voor jou echter geen donkere regenachtige periode te zijn. Geef je carrière deze herfst nog de boost die het verdient door de onderstaande praktische tips toe te passen!

#1 Stel 5 korte termijn doelen voor jezelf

Jouw leidinggevende is niet verantwoordelijk voor je carrière, dat ben je zelf. Mensen die zich hogerop moeten verantwoorden zijn geneigd te focussen op jaarlijkse cijfers. Een jaar is lang, te lang om tastbare doelen te stellen. Stel in plaats daarvan korte termijn doelen voor jezelf.

Hoewel lange termijn doelen belangrijk zijn, heb je korte termijn doelen nodig om ze te behalen. Korte termijn doelen liggen minder ver in de toekomst en zijn minder abstract dan lange termijn doelen. Ze zijn tastbaarder, waardoor ze meer sturing en motivatie geven bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden.

Neem de afgelopen week eens door in je hoofd. Welke werkzaamheden heb je verricht? Wat kan efficiënter? Hoe kan het efficiënter?

Verbeter een proces, een dienst, een product of jezelf. Maak een lijst van 5 korte termijn doelen met als deadline 21 december (einde van de herfst). Elk behaalde doel zorgt ervoor dat jij jezelf of het bedrijf verbetert ten opzichte van de zomer!

#2 Vraag om een evaluatiegesprek

Je hebt er een beetje lef voor nodig, maar je kunt er veel van leren! Vraag jouw leidinggevende (of collega’s) om een evaluatiegesprek en sta open voor kritiek. De feedback kan hard aankomen, maar het biedt nieuwe inzichten.

Wie weet is er ruimte voor verbetering, maar zie je het zelf gewoon niet. Een evaluatie zorgt ervoor dat je naar het werk kijkt vanuit het perspectief van je leidinggevende of een collega. Je laat er tevens mee zien dat je ambitieus bent en jezelf graag ontwikkelt. Help onduidelijkheden uit de weg en boost je carrière!

#3 Verbreed je horizon

Kansen liggen zowel binnen als buiten je comfort zone. Afgelopen zomer heb je waarschijnlijk al genoeg in je comfort zone rondgehangen. Tijd om daar eens uit te komen!

Het probleem is dat het lastig kan zijn om daadwerkelijk uit je comfort zone te stappen. Hetgeen dat ons het meest tegenhoudt, is het maken van fouten en wat anderen daardoor van ons denken. Je wilt niet onprofessioneel overkomen. Het is dus verleidelijk om veilig in je zone te blijven zitten.

Je kunt echter veel leren door uit je comfort zone te stappen. Het bevordert onder andere je creativiteit en zelfvertrouwen. Je leert en ervaart nieuwe dingen en door nieuwe doelen te bereiken vergroot je het vertrouwen in jezelf en je vaardigheden.

Door regelmatig uit je comfort zone te stappen ben je beter opgewassen tegen verandering en heb je een grotere kans om nieuwe talenten te ontdekken. Durf dus eens verder te kijken dan je expertise en doe deze herfst nog iets waar je bang voor bent!

#4 Vermijd uitstelgedrag

Uitstelgedrag belemmert groei. Iedereen weet het, maar toch maken we ons allemaal schuldig aan het uitstellen van belangrijke taken. Om het te vermijden moet je het eerst herkennen. Het probleem is dat we onszelf soms dusdanig hard voorliegen dat we uitstelgedrag niet eens herkennen.

Vraag mensen om je heen wanneer je voor het laatste iets hebt uitgesteld en kijk kritisch naar jouw manier van werken. Wanneer heb je problemen gehad met het halen van een deadline?

Vraag jezelf vervolgens af wat je op dergelijke momenten hebt gedaan. De één gaat het huis uitgebreid schoonmaken, terwijl de ander op de bank gaat liggen om urenlang series te kijken. Zodra je weet wat jouw manier van uitstellen is, kun je jezelf de eerstvolgende keer corrigeren, wanneer je op het punt staat de fout in te gaan. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Blijf up to date

Ontwikkel jezelf en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen je branche. Door dit te doen kun je inspelen op bijvoorbeeld de toenemende vraag naar mensen, diensten of producten.

Door trends te volgen en in te spelen op kansen loop je voor op je concurrenten. Zowel jouw concurrenten op de arbeidsmarkt als de concurrenten van de organisatie waar je voor werkt.

Zelfs wanneer je goed op je plek zit, kan het geen kwaad om je oren open te houden. Nieuwe kansen doen zich continu voor en wie weet krijg je een vacature voorgeschoteld die nog beter is dan je huidige baan.

#6 Benader de toekomstige jij

Ga op zoek naar een persoon die op de positie zit die jij ambieert. Vraag hem/haar wat de dagelijkse werkzaamheden zijn. Dit is wat jij uiteindelijk gaat doen, dus je kunt maar beter zeker weten dat het iets is wat je daadwerkelijk wilt.

Vraag de betreffende persoon vervolgens wat hij/zij gedaan heeft om op die positie te belanden. Het probleem van ambities is namelijk dat mensen wel weten waar ze uiteindelijk heen willen, maar niet hoe ze er moeten komen. Vraag dus om concrete tips die jij deze herfst nog kunt vertalen in resultaat. Elke stap, ongeacht de omvang ervan, is een stap dichter bij je uiteindelijke doel!

#7 Doe wat je leuk vindt

Het boosten van je carrière is alleen mogelijk wanneer je daadwerkelijk gemotiveerd bent. Niet door geld, een mooiere lease auto of een te behalen certificaat. Nee, gewoon omdat je het écht wilt.

Er zijn natuurlijk situaties of fases in je carrière, waarbij je even door de zure appel heen moet bijten. Het kan voorkomen dat je door financiële druk wordt geforceerd een baan te nemen die je eigenlijk niet wilt.

Dit betekent echter niet dat je daar hoeft te blijven zitten. Wanneer je met tegenzin naar je werk gaat, moet je stap voor stap op zoek naar een baan waar je hart wel sneller van gaat kloppen. Zodra je jouw plek hebt gevonden, zul je merken dat het boosten van je carrière vanzelf gaat! 

Boost je carrière deze herfst nog!

De herfst hoeft voor jou geen donkere, regenachtige periode te zijn. Geef je carrière deze herfst nog de boost die het verdient door korte termijn doelen te stellen, om feedback te vragen en minstens één keer uit je comfort zone te stappen. Breng in kaart wat je moet doen om je uiteindelijke doel te behalen en vermijd uitstelgedrag. Boost je carrière en doe het op de correcte manier. Doe wat je leuk vindt!

Lukt het jou niet om je carrière te boosten? Heb jij nog tips om op korte termijn je carrière te boosten? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "7 praktische tips om je carrière deze herfst een boost te geven"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent