Vermijd uitstelgedrag bij het zoeken naar werk: 5 praktische tips

  • Pascal Joore
  • 25 augustus 2015

Nog even Facebook checken en dan begin ik echt.

Of ja... morgen is waarschijnlijk een betere dag om eraan te beginnen. Ik heb vandaag al genoeg gedaan.

Herken je dit?

Iedereen maakt zich weleens schuldig aan uitstelgedrag. We stellen vrijwillig taken uit die we eigenlijk uit moeten voeren, terwijl we weten dat dit niet goed is en mogelijk tot extra stress leidt. Hoewel uitstelgedrag in elke denkbare situatie nadelig is, is het bij het zoeken naar werk extra nadelig. Het is niet alleen schadelijk voor je portemonnee, maar ook voor jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Uitstelgedrag veroorzaakt een gat in je cv en dat kan ertoe leiden dat een andere sollicitant bij je volgende sollicitatie de voorkeur krijgt. Langdurige werkloosheid kan vervolgens een grote impact hebben op jouw mentale, maar ook fysieke welzijn.

Iedereen is op de hoogte van de nadelige effecten van uitstellen en toch doen we het. Maar waarom doen we het dan? En belangrijker nog, wat kunnen we ertegen doen?

Waarom vertoon je uitstelgedrag?

Uitstelgedrag wordt deels veroorzaakt door de natuurlijke neiging van mensen om te kiezen voor hetgeen dat het makkelijkst is en om complexe en onzekere situaties te vermijden. Deze eigenschap hebben we meegekregen van onze overgrootouders die miljoenen jaren geleden leefden. Pas later tijdens de evolutie leerden mensen vooruit te plannen.

Hoewel vooruit plannen en toekomstgericht denken vaak tot betere resultaten leiden, zijn we nog altijd geneigd te kiezen voor de makkelijkste optie. Deze neiging botst met onze lange termijn doelen en om het tegen te gaan is het belangrijk dat je weet waardoor ze veroorzaakt worden. Stel je iets uit omdat je er geen zin in hebt, stel je iets uit omdat je ergens bang voor bent of stel je iets uit omdat je het beter wilt uitwerken?

Een veel genoemde reden van uitstelgedrag is het gebrek aan discipline. De intentie om iets te doen is er wel, maar er wordt geen actie ondernomen. Daarnaast kan uitstelgedrag worden veroorzaakt door emoties. Ben je bang om na een sollicitatie te worden afgewezen? Of ben je bang omdat je nog nooit eerder hebt gesolliciteerd? Een makkelijke oplossing is om de onzekere situatie te vermijden en het solliciteren uit te stellen.

Uitstelgedrag kan ook verklaart worden door opvoeding. Misschien heb je als kind nooit de ruimte gekregen om zelf initiatief te nemen? Of wordt uitstelgedrag veroorzaakt door aangeboren persoonlijke eigenschappen? Ben je te perfectionistisch waardoor je meer tijd nodig hebt om je motivatiebrief af te ronden?

Om uitstelgedrag bij het zoeken naar werk te vermijden geven we hieronder vijf praktische tips. Voor jezelf is het echter belangrijk eerst te achterhalen wat de oorzaak van jouw uitstelgedrag is. De effectiviteit  van de tips verschillen per persoon en situatie.

De oorzaak van uitstelgedrag moet de oplossing aan sturen. Met andere woorden, voor de ene persoon is tip 1 effectiever dan tip 3 terwijl bij iemand anders het omgekeerde geldt.

Wanneer uitstelgedrag bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een gebrek aan discipline is het belangrijk om afleiding te vermijden. Terwijl uitstelgedrag dat veroorzaakt wordt door perfectionisme beter te vermijden is door deadlines te stellen.

#1 Herken en erken uitstelgedrag

Om iets te kunnen doen tegen uitstelgedrag is het van belang om het te herkennen. Nu zul je wellicht denken dat dat niet zo lastig is, maar mensen zijn goed in zichzelf dingen wijs maken.

Uitstellers maken zichzelf vaak wijs dat ze een bepaalde deadline nog wel halen of dat andere zaken belangrijker zijn. Een populaire manier om uitstelgedrag goed te praten is het bedenken van excuusjes. ‘Er kwam iets belangrijks tussen’ of ‘Ik presteer beter onder druk’ klinken waarschijnlijk herkenbaar.

Om uitstelgedrag te herkennen en te erkennen kun je dus beter aan een ander vragen wanneer je voor het laatst iets hebt uitgesteld. Een collega op het werk, een huisgenoot, je partner, of iemand anders waar je relatief veel tijd mee doorbrengt. Zij hebben je excuusjes aan moeten horen.

Een andere optie is om jezelf af te vragen wanneer je voor het laatst problemen hebt gehad om een bepaalde deadline te halen. Vaak duidt dit ook op uitstelgedrag. Denk vervolgens kritisch na over wat je destijds hebt gedaan. Ben je spelletjes gaan spelen? Heb je series gekeken? Of heb je het huis schoongemaakt?

Stel dat je erachter bent gekomen dat je altijd het huis gaat schoonmaken wanneer je aan het uitstellen bent. Dan kun je de eerstvolgende keer wanneer je gaat schoonmaken jezelf afvragen of het verantwoord is of niet. Zo niet? Dan ga je weer terug naar de taak die je dient uit te voeren.

#2 Bepaal je sollicitatiestrategie

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uitstelgedrag vertonen bij het zoeken naar werk, is de onzekerheid die men ervaart met betrekking tot het werk dat ze willen doen en bij welk bedrijf ze dit willen doen. Om uitstelgedrag te vermijden is het belangrijk om voor jezelf te achterhalen wat je doel is met betrekking tot het vinden van werk (korte termijn) en je carrière (lange termijn).

Vraag jezelf af wat jouw talent is, waar je passie ligt en wat je écht wilt doen. Ga vervolgens op zoek naar functieprofielen die daarop aansluiten. Vraag aan mensen met een vergelijkbare functie hoe hun dag eruit ziet om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden. Ontdek wat de arbeidsmarkt te bieden heeft en hoe jij daarin past.

Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt, moet je jezelf af gaan vragen bij welke bedrijven je dit het liefst zou doen. Maak een selectie van bedrijven gebaseerd op criteria die voor jou belangrijk zijn.

Benader tevens mensen uit jouw netwerk waarvan je denkt dat ze je verder kunnen helpen. Schrijf 20 namen op, stel deze mensen op de hoogte van jouw situatie en vraag aan hen of ze connecties hebben bij één van de bedrijven uit jouw selectie.

Zoek naar vacatures. Maak wederom een selectie en vorm een top vijf. Aan de hand hiervan maak je een planning. Probeer elke dag een sollicitatie de deur uit te doen.

Een goede sollicitatiestrategie zorgt voor structuur en overzicht.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Stel deadlines

Of beter nog, laat iemand anders deadlines voor je stellen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen wel bereid zijn zelf deadlines te stellen en dat het een effectief middel is tegen uitstelgedrag, maar dat het nog beter werkt wanneer iemand anders deadlines voor je stelt. Het gevoel dat je verantwoording af moet leggen aan iemand anders zorgt ervoor dat je gemotiveerder bent om ergens mee aan de slag te gaan. Jezelf benadelen wordt vaak acceptabel gevonden, het benadelen van een ander daarentegen niet.

Een goede manier om dit toe te passen is om een andere werkzoekende te vragen motivatiebrieven uit te wisselen en te beoordelen. Stel samen een datum vast waarop alles af dient te zijn en bedenk eventueel sancties om het niet nakomen van de afspraak te bestraffen.  Een bijkomend voordeel van deze tip is dat je feedback krijgt op jouw cv en motivatiebrieven en dat je inspiratie op kunt doen.

#4 Verlaat het huis en vermijd afleiding

Sta net als een normale werkdag vroeg op, eet een stevig ontbijt, maak je klaar voor de dag en verlaat het huis. Ga bij voorkeur naar een bibliotheek of iets dat erop lijkt. In dergelijke omgevingen loop je minder risico om afgeleid te worden.

Door dagelijks het huis te verlaten wen je alvast aan de routine van een normale werkdag. Routine verkleint de kans op afleiding. Daarnaast zorg je ervoor dat, wanneer je werk hebt gevonden, de overgang van werkzoekende naar werknemer makkelijker verloopt. 

Het verlaten van je eigen huis is echter niet voldoende om het risico op afleiding te minimaliseren. Tegenwoordig worden we via tablets, smartphones en smartwatches continu op de hoogte gehouden van nieuwsberichten, updates van vrienden of tussenstanden van sportwedstrijden.

Mensen zijn hieraan gewend geraakt. Het is zelfs zo erg dat steeds meer mensen tegenwoordig bang zijn om iets te missen. Ze zijn verslaafd geraakt aan de updates die ze krijgen. Zodra ze die niet ontvangen ontstaat het gevoel dat ze iets mislopen. Dit fenomeen wordt ook wel FOMO genoemd (Fear Of Missing Out).

Een praktische tip om het te vermijden?

Probeer alle apparatuur eens voor een aantal uur uit te schakelen.

#5 Vermijd een negatieve mindset

Ooit gehoord van de self-fulfilling prophecy?

Het is een positieve of negatieve verwachting van omstandigheden, gebeurtenissen of mensen die ervoor zorgt dat jij je op een bepaalde manier gaat gedragen, met als gevolg dat de verwachtingen werkelijkheid worden.

Hoe je dit moet zien in de context van werk zoeken?

Door uitstelgedrag verslechtert jouw positie op de arbeidsmarkt. Vervolgens ga je klagen over de belabberde situatie van de arbeidsmarkt. Het gaat allemaal slecht en je verwacht er niets van. Door deze manier van denken verlies je de motivatie om überhaupt nog moeite te steken in sollicitaties met als gevolg dat je nergens wordt aangenomen. Jouw verwachting van de belabberde arbeidsmarkt (of beter gezegd jouw perceptie van de arbeidsmarkt) wordt bevestigd.

Deze negatieve gedachtengang zorgt ervoor dat je alle motivatie verliest, wat vervolgens leidt tot het uitstellen van sollicitaties. Om deze negatieve spiraal te vermijden of te doorbreken is het van belang positief te blijven.

Een goede manier om dit te doen is het bijhouden van je geboekte vooruitgang. Noteer afgeronde taken en behaalde deadlines. Ook al heb je geen werkaanbod gekregen, je hebt het gevoel dat je iets hebt bereikt. Dat geeft een gevoel van voldoening en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.

Daarnaast is het belangrijk om verwachtingen te managen. Het is goed om enthousiast te zijn over een bepaalde vacature, maar je dient rekening te houden met een eventuele afwijzing. Mensen zijn vaak geneigd om alle hoop te vestigen op één sollicitatie. Wanneer men vervolgens afgewezen wordt, komt dit erg hard aan.

Vermijd uitstelgedrag

Wanneer uitstelgedrag jouw zoektocht naar werk belemmert is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk herkent. Vermijd dat afwijzingen leiden tot een negatieve mindset. Schrijf een sollicitatiestrategie en houd je geboekte vooruitgang bij. Stel deadlines, verlaat het huis en vermijd afleiding!

Belemmert uitstelgedrag jouw zoektocht naar werk? Heb jij nog andere praktische tips om uitstelgedrag tegen te gaan? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Vermijd uitstelgedrag bij het zoeken naar werk: 5 praktische tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent