8 valkuilen die je moet vermijden in de zoektocht naar je eerste baan

 • Natasja van Wijk
 • 7 mei 2024

Hoewel je tijdens je studie misschien nog niet volledig gericht bent op je toekomstige loopbaan, komt het moment waarop je de arbeidsmarkt betreedt dichterbij.

Wellicht ben je nog niet helemaal vertrouwd met het sollicitatieproces, maar je wilt je uiterste best doen om jouw droombaan te bemachtigen. Toch zijn er altijd valkuilen waar je op moet letten tijdens het solliciteren. Dit zijn de 8 valkuilen die je als starter moet vermijden in de zoektocht naar je eerste baan.

Valkuil 1: Direct zoeken naar functietitels

Voordat je gaat reageren op openstaande vacatures, is het van belang om te weten waar je precies naar op zoek bent. Vaak heb je wel een globaal idee van wat je wilt, maar kun je dit niet direct koppelen aan de arbeidsmarkt. Wat dan vaak gebeurt is dat mensen lukraak functietitels uitproberen op online vacaturesites, in de hoop iets te vinden dat enigszins bij hen past. Maar dit kan leiden tot een baan waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt.

Een goed begin is om jezelf het volgende af te vragen:

 • Wat vind ik leuk om te doen?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Wat zou ik met plezier dagenlang kunnen doen?
 • Voor welke functies kom ik in aanmerking?

Door deze vragen te beantwoorden, heb je een goed startpunt gecreëerd voor de zoektocht naar jouw ideale baan.

Valkuil 2: Alleen denken in het kader van je opleiding

Het is logisch om een baan te zoeken die aansluit bij je opleiding, maar dit is niet noodzakelijk. Door de huidige krappe arbeidsmarkt is er in veel branches een grote vraag aan werknemers. Dat betekent dat je met een minder relevant diploma ook kans maakt op een baan.

Durf dus ook buiten de kaders van je opleiding te kijken, wanneer je moeite hebt met het vinden van een baan óf nog niet goed weet wat je wilt gaan doen.

Valkuil 3: Cv te lang maken

In je cv is het belangrijk om duidelijk te laten zien wie je bent, welke opleiding(en) je hebt gevolgd en welke werkervaring je hebt. Als starter is het verleidelijk zijn om je cv langer te maken dan nodig, omdat je nog niet zoveel werkervaring hebt.

Dit is juist een grote valkuil bij starters: proberen om het gebrek aan ervaring te compenseren door een lang cv te maken. Een uitgebreide beschrijving van bijvoorbeeld je werk als kassamedewerker is vaak niet nodig en kan zelfs tegen je werken, omdat het mogelijk irrelevante tekst bevat. Dit leidt de aandacht van de lezer af, waardoor je het risico loopt dat de rest niet meer wordt gelezen. Daarnaast schrikt de lange tekst de lezer ook af en dat is natuurlijk het laatste wat jij met je cv wilt bereiken.

Het is dus verstandig om je cv zo kort en bondig mogelijk te schrijven. Zeker als starter past je cv vaak prima op één pagina. Hierdoor is het zowel overzichtelijk als relevant. Als je jouw cv toch op 2 pagina’s wilt maken, let er dan op dat je alleen maar relevante kennis en ervaringen deelt en probeer herhaling te vermijden.

Lees hier 20 extra tips om je cv te optimaliseren in 60 minuten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Valkuil 4: Te formeel communiceren

Wanneer je solliciteert voor jouw eerste baan, communiceer je al snel te formeel met het bedrijf. Bij je sollicitatie hoort ook een stukje van jouw persoonlijkheid te zitten. Het bedrijf wil graag weten en zien wie JIJ bent. Door te formeel te communiceren kom je misschien wel beleefd en netjes over, maar vaak zonder persoonlijke twist. Wees niet bang om een deel van jouw persoonlijkheid bloot te geven in je motivatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek.

Een goede manier om de toon van jouw sollicitatie te bepalen, is door te kijken naar de organisatiecultuur en -structuur van het bedrijf. Aan de hand daarvan kun je vaak bepalen of je jouw sollicitatie formeel of informeel moet insteken. Bij een grote conservatieve organisatie wordt vaak formeel gecommuniceerd, terwijl creatieve start-ups juist informeel communiceren.

Valkuil 5: Oud e-mailadres gebruiken

Vermijd het gebruik van een onprofessioneel e-mailadres zoals john-the-bomb@hotmail.com of timo-is-cool@live.nl. Je kunt dan beter voor een algemener e-mailadres kiezen, zoals voornaam.achternaam@emailprovider.nl.

Meer e-mailetiquette tips vind je in dit blog.

Valkuil 6: Onvoorbereid op gesprek gaan

Wanneer je uitgenodigd wordt om op gesprek te komen bij een bedrijf, is het van belang dat jij je goed inleest in het bedrijf en de functie. Waar je tijdens presentaties op je opleiding nog weg kon komen met je improvisatietalent, zal dat tijdens een sollicitatiegesprek hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Recruiters en leidinggevenden verwachten dat je kennis hebt van de branche, het bedrijf en de functie. Zorg ervoor dat je goede vragen voorbereidt die je tijdens tijdens het sollicitatiegesprek stelt. Zo kom je leergierig over.

Er komt meer bij een sollicitatiegesprek kijken dan dat je op voorhand misschien denkt. Meer tips voor een optimale voorbereiding op het sollicitatiegesprek vind je in dit blog.

Valkuil 7: Jezelf niet Googelen

Het is altijd handig om jezelf zo nu en dan te Googelen. Je komt dan vaak verrassende resultaten tegen. Wanneer je gaat solliciteren, is dit aspect extra belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat jouw toekomstige werkgever foto’s op Facebook of Instagram kan zien waar je dronken op staat. Het is dus verstandig om jezelf te Googelen om te kijken wat voor resultaten dat geeft. Vergeet natuurlijk ook Facebook, Instagram en andere sociale media niet.

Staat er iets in de zoekresultaten waar je vanaf wilt? Lees hier 8 tips om je persoonlijke zoekresultaten te beïnvloeden.

Valkuil 8: Te hoog of te laag salaris vragen

Wanneer je voor het eerst gaat werken, is het lastig om in te schatten wat je precies waard bent. Je weet niet goed wat voor salaris je kunt vragen bij je toekomstige werkgever. Je wilt je salaris niet te laag, maar zeker ook niet te hoog inschatten. Het salaris van een Accountmanager kan bijvoorbeeld variëren per regio en bedrijf. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van je waarde.

Daarnaast is de ervaring die je hebt opgedaan ook belangrijk voor de hoogte van jouw salaris. Als jij tijdens je studie een relevante bijbaan hebt gehad, waarbij je de geleerde theorie van je opleiding kon versterken door het in de praktijk uit te voeren, zal je salaris hoger liggen. Heb je een tussenjaar gehad en heb je toen relevante werkervaring opgedaan? Dan ben je ook in staat om een hoger salaris te vragen dan wanneer je helemaal geen ervaring hebt opgedaan.

Wil je weten wat anderen met dezelfde functie verdienen? Dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een loonwijzer tool. Ga ook eens op zoek naar vacatures met een vergelijkbare functietitel in jouw regio en kijk of er een salarisindicatie bij staat. Dit maakt het makkelijker om in te schatten wat een redelijk salaris is.

Vaak wordt er tijdens een eerste sollicitatiegesprek nog niet om een salaris gevraagd, daarmee kun je beter wachten tot een tweede gesprek of zelfs tot het krijgen van een aanbod. Het is wel belangrijk om een salarisindicatie in gedachten te hebben, voor het geval iemand er wél om vraagt tijdens een eerste gesprek.

Kortom, zorg ervoor dat je weet wat je waard bent en dat je dit ook kunt onderbouwen voordat je gaat solliciteren. Vergeet daarnaast niet dat er altijd ruimte is voor onderhandeling met je leidinggevende of de HR-manager over jouw te ontvangen salaris.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Valkuilen tijdens jouw zoektocht naar je eerste baan

Vooral wanneer je geen ervaring hebt, zijn er bepaalde valkuilen die je moet vermijden. Maak je cv niet onnodig lang, gebruik een professioneel e-mailadres, weet wat je waard bent, Google jezelf, weet wat je wilt en communiceer op een manier die bij jezelf en het bedrijf past!

  Update: Dit blog over het vermijden van valkuilen in de zoektocht naar je eerste baan verscheen voor het eerst op 13 maart 2018 en werd op 7 mei 2024 geactualiseerd.  

Stelling: Bij het geven van een salarisindicatie kun je beter te hoog dan te laag inzetten!

Eens of oneens? Laat het weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "8 valkuilen die je moet vermijden in de zoektocht naar je eerste baan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • X
  • 13 maart 2018

  NIET DENKEN DAT DE COLLEGA’S OOK ALLEMAAL EEN DIPLOMA (OP JOUW OPLEIDINGSNIVEAU) HEBBEN.

  Uiteraard spreek in namens mezelf, maar mogelijk is er herkenning.

  Toen ik met mijn eerste ‘echte baan’ begon na afstuderen dacht ik dat mijn collega’s (van dezelfde functie dan) ook minimaal mijn opleiding moesten hebben (HBO, maar dat is niet per se het punt).

  Later bleek dat veel collega’s (met name oudgedienden) een ander of zelfs geen diploma hadden. Gewoon ooit (soms toevallig)binnen gerold, en door de jaren heen doorgestroomd, of bij functieherwaardering ineens toch hun (bijvoorbeeld) HBO moesten behalen.

  Later voel je je toch een soort van ‘bedrogen’. Tegen de verkeerde mensen opgekeken. Het voelde al een beetje raar hoe zij tegen het ‘vakmanschap’ aankeken. Hele andere insteek ooit waarop zij begonnen met daar werken.

  Ik respecteer de diverse wegen naar Rome, maar je kunt volgens mij niet alleen wegen volgen die toevallig of met geluk verschijnen.

  Grt. X.