6 redenen waarom de best gekwalificeerde kandidaat de baan niet krijgt

 • Pascal Joore
 • 14 juli 2015

In de ideale wereld zou een baan naar de persoon moeten gaan die het meest gekwalificeerd is. Helaas leven we niet in een ideale wereld. Zelfs wanneer je over de benodigde vaardigheden beschikt en in het verleden succesvolle prestaties hebt geleverd, zijn er allerlei manieren waarop je de baan toch kunt mislopen.

Aan de hand van het sollicitatieproces proberen recruiters een kandidaat te vinden die niet alleen geschikt is op papier, maar ook daadwerkelijk bij het bedrijf past, de visie van het bedrijf deelt, passie toont en intrinsiek gemotiveerd is. 

Je kunt dus op papier de perfecte kandidaat zijn, maar toch hard onderuit gaan tijdens het sollicitatieproces. Het probleem ligt vaak niet bij het schrijven van een CV of motivatiebrief, maar bij het sollicitatiegesprek. Waarom het juist bij het sollicitatiegesprek vaak misgaat, bespreken we deze week aan de hand van '6 redenen waarom de best gekwalificeerde kandidaat de baan niet krijgt'. 

#1 Zelfoverschatting

Stel, jouw CV sluit perfect aan op de functievereisten. De werkzaamheden die jij in het verleden hebt verricht zijn praktisch hetzelfde als de werkzaamheden van de functie waarop je solliciteert en je spreekt de talen die nodig zijn voor de positie. Je hebt even een motivatiebrief gemaild naar de HR-manager en je mag morgen al op gesprek komen. Kat in ’t bakkie.

Maar niets is minder waar!

Zo kun je door (onbewuste) zelfoverschatting te onverschillig in het sollicitatieproces stappen. Terwijl jij rustig het sollicitatiegesprek afwacht heeft Henk, die op papier minder gekwalificeerd is, een prachtige presentatie voorbereid, goede vragen bedacht en zichzelf klaargestoomd om een onvergetelijke indruk achter te laten tijdens het sollicitatiegesprek.

Door Henk lijkt het net alsof jij amper tijd of moeite hebt gestopt in de voorbereiding van het gesprek. De recruiter kan dit zien als een teken van desinteresse of misschien zelfs een teken van arrogantie. Hoewel het niet jouw intentie is om arrogant over te komen kan de recruiter dat wel zo interpreteren. 

Een ander nadeel van hoge kwalificaties zijn de hoge verwachtingen. Jij hebt het gevoel dat je jouw CV voor je kan laten spreken, terwijl recruiters juist veel van het sollicitatiegesprek verwachten… Je kunt zelf wel bedenken hoe dat gaat aflopen.

#2 Gebrek aan authenticiteit

Werkgevers hechten steeds meer waarde aan authenticiteit. Een authentieke werknemer is iemand die echt is. Iemand die origineel is. Het gedrag van een authentiek persoon naar de buitenwereld komt overeen met hoe hij/zij zich innerlijk voelt. Het is iemand die zichzelf is en doet waar hij/zij voor staat.

Wanneer je als werkgever een authentiek persoon aanneemt die dezelfde visie deelt als het bedrijf, heb je dus een werknemer die ontzettend betrouwbaar is en daarnaast intrinsiek gemotiveerd is. 

Het probleem bij sollicitatiegesprekken is dat mensen vaak sociaal wenselijke antwoorden geven die de recruiter wil horen. Althans, waarvan men denkt dat de recruiter ze wil horen. Dit kan ook het gevolg zijn van teveel voorbereiding. Je bent dagenlang bezig geweest met het bedenken van antwoorden op vragen die je kunt verwachten. Op het moment dat de vragen gesteld worden, dreun je de antwoorden op die je zo goed hebt voorbereid.  

Hiermee laat je een onnatuurlijke indruk achter, wat op zijn beurt niet goed is voor de geloofwaardigheid. Bij het solliciteren speelt het gevoel van de recruiter, en natuurlijk ook die van de sollicitant, een grote rol. Als je ergens geen goed gevoel bij hebt, moet je het niet doen. Je kunt zelf wel nagaan dat een recruiter geen goed gevoel krijgt van iemand die sociaal wenselijke antwoorden aan het opdreunen is.

Het is dus beter om jezelf te zijn, om eerlijke antwoorden te geven en jezelf te onderscheiden door authentiek te zijn. Geef concrete voorbeelden waarin jouw unieke talenten naar voren komen. Wat heb je bereikt en welke doorslaggevende rol hebben jouw unieke talenten daarin gespeeld? In dit blog lichten we uitgebreid toe hoe je authenticiteit kunt gebruiken om de kans op een baan te vergroten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Onrealistische salarisindicatie

Sommige recruiters moeten zich aan een strikte salarisindicatie houden. Wanneer jij een indicatie geeft die ver boven de limiet ligt, zul je jouw kans op de baan simpelweg verkleinen.

Tuurlijk, wanneer jij een realistisch aanbod doet en het bedrijf niet aan jouw wensen kan voldoen, ben je waarschijnlijk te goed en dus te duur voor de betreffende functie. Als je puur naar de financiële voordelen kijkt, kun je deze baan wellicht beter links laten liggen. 

Het probleem is echter dat sommige mensen totaal geen idee hebben van hun waarde op de arbeidsmarkt. Je kunt dan wel een te hoge salarisindicatie geven, zodat je altijd nog het tegenbod kunt accepteren wanneer ze minder bieden. Daarmee loop je wel het risico dat je niet serieus genomen wordt. Zowel een te hoge als een te lage indicatie zorgt voor argwaan. Probeer in plaats daarvan je eigen waarde te achterhalen.

Je hebt online verschillende tools die je daarbij kunnen helpen (voorbeeld 1 en voorbeeld 2). Kijk daarnaast naar andere mensen in jouw omgeving met ongeveer dezelfde leeftijd die vergelijkbare functies bekleden binnen jouw branche.

#4 Te bescheiden

Een aantal weken geleden is het onderwerp bescheidenheid bij het zoeken naar werk al uitgebreid behandeld. Over het algemeen kunnen we stellen dat bescheidenheid een goede eigenschap is, maar dat het tijdens het solliciteren nadelig kan zijn. 

Bescheiden mensen vinden het namelijk lastig om positieve punten over zichzelf op te noemen en laat dat nu net hetgeen zijn wat je moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer je de perfecte kandidaat bent, zul je de recruiter daar op de één of andere manier van moeten overtuigen. Let wel, teveel opscheppen straalt arrogantie uit. Dat moet je dus ook vermijden.

Je moet de juiste balans zien te vinden. Communiceer jouw competenties en talenten met gepaste bescheidenheid. Laat jouw behaalde prestaties uit het verleden voor jou spreken door gebruik te maken van de STARR-methode. Op die manier kun je jezelf op een geloofwaardige manier verkopen zonder arrogant over te komen.

#5 Geen match met de bedrijfscultuur

Iemand kan op papier de perfecte kandidaat zijn, maar in het echte leven totaal niet passen bij een bedrijf en haar medewerkers. Tijdens het sollicitatieproces kijken recruiters naast de kwalificaties ook naar de match tussen persoon en bedrijf.

Wanneer jij zichtbaar moeite hebt met het dragen van formele kleding terwijl dat een vereiste is of wanneer jouw persoonlijkheid niet overeenkomt met die van jouw toekomstige teamgenoten, kan het voorkomen dat iemand met slechtere kwalificaties de baan krijgt.

Dit kun je als oneerlijk ervaren, maar een goede match is nu eenmaal erg belangrijk. Wanneer jij je ergens niet thuis voelt ben je simpelweg minder enthousiast, minder gemotiveerd, minder productief en waarschijnlijk minder lang werkzaam bij de betreffende organisatie.

#6 Gebrek aan enthousiasme

Enthousiasme is aanstekelijk. Het zorgt ervoor dat mensen in je geïnteresseerd raken. Daarnaast is enthousiasme een goede manier voor recruiters om te bepalen of iemand intrinsiek gemotiveerd is. Als iemand enthousiast over zijn werk praat, weet je namelijk dat hij/zij het werk leuk vindt.

Het is dus belangrijk dat je enthousiasme uitstraalt tijdens het sollicitatiegesprek! Ook wanneer je erg zenuwachtig bent of wanneer je bijvoorbeeld een introvert bent. Introverte mensen hebben over het algemeen meer moeite om hun gevoelens te uiten. Als gevolg kun je onverschillig overkomen, terwijl het tegenovergestelde vaak waar is.

Een handig hulpmiddel bij het opwekken van enthousiasme is jouw passie. Wanneer je praat over jouw passie word je vanzelf enthousiast. Zelfs een introvert kan helemaal opbloeien wanneer hij/zij over hetgeen praat waar zijn/haar hart sneller van gaat kloppen.

We willen dan ook benadrukken dat je moet doen wat je écht leuk vindt. Solliciteer op functies waarin je jouw talent kunt benutten. Functies waarin jij jezelf kunt zijn. Je hoeft niet de best gekwalificeerde kandidaat te zijn om de baan binnen te slepen. Bereid het gesprek goed voor, laat zien wie je echt bent en weet wat je waard bent. Vertel je verhaal met enthousiasme en wees niet te bescheiden!

Ben jij als best gekwalificeerde kandidaat weleens afgewezen? Weet jij nog andere redenen waarom de best gekwalificeerde kandidaat de baan mis kan lopen? Laat het ons weten in een reactie!

60 Reacties op "6 redenen waarom de best gekwalificeerde kandidaat de baan niet krijgt"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Steven Rosier
  • 14 juli 2015

  Leeftijd speelt jammer genoeg ook een grote rol.
  9 van de 10 sollicitaties leveren een standaard afwijzing op binnen 24 uur als je de 50 bent gepasseerd

   • Chris
   • 14 juli 2015

   Sterker nog. Als je, tegenwoordig gebruikelijk, via internet solliciteert en je geboortedatum moet invullen krijg je 9 van de 10 keer binnen 10 minuten een afwijzing. Voornaamste reden: je past niet in het profiel.

    • Steven Rosier
    • 14 juli 2015

    Ja. Standaard reactie. Ze bedoelen. Geen zin in meer lezen dan je leeftijd. Dus pas je niet in het profiel

    • Dirk Janssen
    • 10 juli 2017

    Dus effe zonder gekheid, je zou dus eigenlijk ( theoretisch) het werk van welke recruiter dan ook kunnen doen. Scannen op leeftijd ….skippen of doorgaan met lezen.!!

   • driekus
   • 8 maart 2016

   mee eens, daarom moeten ze sollicitatieplicht voor 50 + ook afschaffen.

   • Marianne
   • 10 juni 2017

   Dit is de realiteit: overheid beboet bedrijven die mensen boven de 50 niet eens uitnodigen voor een gesprek! Als de opleiding en week ervaring mijn of met geluk zo’n aan die van een wat jongere kandidaat dan mag een bedrijf m.i. Niet discrimineren op basis van leeftijd!

    • I ohler
    • 17 maart 2023

    Totaal onbegrijpelijke en onleesbare text

   • Ank
   • 1 november 2018

   Inderdaad. Ik ondervind het nu ook.. 50.
   Te oud, te hoog salaris..

  • Steven Rosier
  • 14 juli 2015

  Volgens het UWV worden slecht 2% 50 plussers aangenomen op openstaande vacatures. Terwijl dit wel een groep mensen is die graag wil werken, veel ervaring heeft, brede en diepe kennis heeft enz.

   • Yvonne
   • 24 juli 2015

   Ik ben toch echt aangenomen en ben boven de 50… ik had mijn cv een andere look gegeven en maar op 1 A4-tje… met pakkende kleuren, foto en wat eigen ideetjes… de cv gaf keurig weer wie ik ben als persoon ook…
   De standaard cv’s trekken geen aandacht meer… dus maak jezelf uniek want dat ben je ook !

  • Jaap
  • 14 juli 2015

  Bedankt.. nuttig!

  • Hans
  • 15 juli 2015

  Datzelfde UWV geeft 60 redenen/argumenten aan om aan te geven bij een sollicitatie om jou als senior ervaren medewerker aan te nemen. Of dan die redenen de beslissing om een oudere aan te nemen beinvloeden hangt af van enkele andere factoren , die nooit genoemd zullen worden . Vandaar altijd deze standaard afwijzingen.

  • jolanda
  • 16 juli 2015

  Van de 12 eerste gesprekken, zeker 8 keer afgewezen ivm het hebben van een jong kindje. In hun ogen ben je als jonge hard werkende moeder niet flexibel. Ik ben juist heel erg flexibel daarom solliciteer ik ook op een parttime baan.

  • Franziska, PA Online B.V. Secretaressepool
  • 17 juli 2015

  Als aanvulling op #5: Als er geen klik is tussen kandidaat en recruiter en/of directeur of manager, dan wordt de sollicitatieprocedure ook niet voortgezet. Dus al ben je de beste kandidaat op papier, zonder klik kan er simpelweg geen vertrouwen ‘groeien’. Het is een gevoel en daarom niet altijd verklaarbaar. Echter, als het niet klikt, voel je dat gewoonlijk zelf ook wel en is die baan blijkbaar niet de baan voor jou. OP naar de volgende dus! Succes!

   • Marjolein Kalter
   • 21 juli 2015

   Eens Franziska!
   Het best gekwalificeerd betekent niet alleen kennis, vaardigheden en competenties, maar ook de klik is relevant.
   http://www.baanalsbusiness.nl/artikelen/hoe-zorg-je-voor-een-goede-klik-bij-solliciteren

   Survival of the fittest is dan ook de best passende, niet persé de sterkste.
   Alle factoren tellen mee. (Ook de factoren die officieel niet mogen uitmaken)

    • Rene Nas
    • 11 april 2024

    Helaas. Er mag niet afgewezen worden omdat er geen klik is. Het wordt dan ook wel erg makkelijk om iemand vanwege leeftijd/afkomst/huidskleur of geaardheid af te wijzen, gewoon zeggen dat er geen klik is.

  • Christian Spaans
  • 18 juli 2015

  Ik krijg vaak te horen U heeft een onrustig CV beeld. Ik ben in de” goede” tijd nogal eens weggekocht door bedrijven. Nu werkt dat tegen mij. Ook mijn opleidingen (allen in de techniek) zouden teveel van het goede zijn. Elektotechnisch, werktuigbouwkundig, administratief en management. Waardoor ik aan zou tonen niet lang interesse te zouden hebben in een bepaalde baan. Ook vinden ze mij vaak te oud 47 jaar.

  • Dorine Loman
  • 18 juli 2015

  Reden nr. 7: Omdat hij/zij, net als de tekstschrijvers van wetalent.nl, hun brief resp. hun webtekst niet taalkundig laten controleren en corrigeren. De lezer haakt dus af. In dit geval ben ik na de tweede taalfout gestopt met lezen. Later toch nog eens gekeken, niet meer naar de inhoud maar naar het aantal taalfouten. Negen stuks tel ik er in dit korte stukje tekst.
  Voor advies ben ik beschikbaar: texxt.nl.

   • Bart De Meester
   • 30 juni 2022

   Herkenbaar,
   Door allerlei, persoonlijke of externe oorzaken, heb ik bij verschillende firma’s, in dezelfde sector gewerkt.
   Ik kan ook elke keer verklaren waarom ik daar niet langer gewerkt heb.
   Toch bekijken ze dat negatief.

  • Milou
  • 21 juli 2015

  Ja hoor. Overgekwalificeerd. Of, de andere kandidaat had net iets meer ervaring. Heb ze allebei al gehoord.

  • Maarten
  • 21 juli 2015

  Leuk verhaal dit. Mijn ervaring is dat vele recruiters eenheidsworst betreft en de nodige waarden en normen nog moet worden bijgebracht. Terugbellen od een reactie per mail? Ho maar, niets daarvan. Het gaat ze op t moment weer te makkelijk af en big motivator voor een recruiter is “Whats in it for me” de recruiter met onderscheidend vermogen heb ik nog niet mogen zien en is nog niet opgestaan. Geldt ook voor veel uitzendorganisaties. Persoonlijke benadering, kwaliteit, moeite willen doen en je willen onderscheiden is ook hier ver te zoeken. Dan heb ik t nog niet eens over de onprofessionele ik en jij benadering gehad door medewerkers die net komen kijken. De goeden zullen er zijn , die daag ik dan ook uit op te staan en mij t verschil te laten zien!

   • AB
   • 18 september 2021

   Afgewezen bij een “menselijke bank,”Rotterdam omdat ik nog een sollicitatie had lopen en dus volgens hun niet volledig voor deze functie ging na een periode gerekt te hebben van 7 weken. Wat de echte reden is..,., tja…vul de echte reden dan maar zelf in.

  • Nico van den Bergh
  • 22 juli 2015

  Wat dacht van gebrek aan inhoudelijke kennis en inzicht bij de ‘recruiter’? Sinds 2008 worden er steeds meer en steeds hogere eisen aan sollicitanten gesteld, maar het kennisniveau van de modale ‘recruiter’ is daarin niet meegegroeid!
  Om een voorbeeld te noemen:
  tijdens een gesprek met een redelijk gerenommeerd bureau, vroeg een ‘recruiter’ mij -ten behoeve van een vacature- of ik ervaring heb met het omgaan met mensen die in de weerstand zitten?
  Ja, daar heb ik veel ervaring mee. Om dat te onderbouwen, schetste ik een voorbeeld van een recent voorval. Doch in plaats van zomaar een “stoer” verhaal over mijzelf te vertellen, vroeg ik de ‘recruiter’ wat hij onder de gegeven omstandigheden zou doen? Hij antwoordde: “Ik weet het niet; vertel het maar!”.
  Al vertellende stelde ik hem, zodra het voorbeeld een beetje “spannend” werd, nog één of twee keer die vraag; waarop hij steevast hetzelfde antwoord gaf.
  Eigenlijk was mij na de eerste keer al duidelijk, dat deze ‘recruiter’ zelf NOG NOOIT zo ’n situatie had hoeven oplossen. Inhoudelijk c.q. organisatorisch had hij daardoor geen enkele praktische affiniteit met het hele thema, waardoor niets van wat ik hem vertelde bij hem beklijfde. Ik had hem net zo goed iets uit “Harry Potter” kunnen vertellen en mijn eigen naam daarin kunnen invullen. Maar ondanks dat overduidelijke gemis zijnerzijds, WERD DEZE ‘RECRUITER’ WÈL GEACHT, OM KANDIDATEN OP DEZE KWALITEIT TE KUNNEN BEOORDELEN!

  • MW te M
  • 22 juli 2015

  Bij veel vacatures is er al een ‘preferred candidate’, maar moet vanwege juridische en financiële afspraken toch nog een sollicitatieprocedure worden opgestart en doorlopen. Al een paar keer meegemaakt dat ik het gevoeld had ‘voor de vorm’ uitgenodigd te zijn en als ik dan naar de reden van afwijzing vroeg bleef het vaag en via-via kwam ik er achter dat er alsnog een semi-interne kandidaat was aangenomen.

  • Kim
  • 23 juli 2015

  Ook ik ben weleens afgewezen omdat er al een interne kandidaat was. Recentelijk afgewezen omdat er via meerdere kanalen geworven werd en ze kandidaten via dat ene kanaal voorrang gaven. De mooiste was nog dat men een andere kandidaat prefereerde omdat deze dichterbij woonde – wat absoluut niet relevant was voor de functie.

  • Saskia
  • 27 juli 2015

  Toen ik net bevallen was van mijn eerste kind merkte ik dat ik slecht aan de bak kwam omdat men dan geneigd is te denken dat ik snel voor een tweede zou gaan en dus op korte termijn weer 4 maanden uit de running zou zijn voor verlof.

  • Erwin Molenaar
  • 5 augustus 2015

  De meeste mensen worden aangenomen op onderbuik gevoel en dus ook afgewezen op onderbuik gevoel. Met rationele afwegingen heeft het vaak weinig te maken. Men doet maar wat. De echte reden om mensen aan te nemen is past het binnen het team? Als dit het geval is enjoy the club. Gevaar is dat ” als men doet wat men deed, dan krijgt men wat men had” veranderingen lopen hier door ook vaak vast. HR/personeelszaken kiest te vaak voor veiligheid en niet voor kwaliteit. Kwaliteit kost geld.

  • Piet
  • 11 augustus 2015

  Lekker makkelijk om het op leeftijd te gooien. Vergeet maar even voor het gemak dat je tig jaar hetzelfde werk hebt gedaan, je nooit ontwikkeld hebt en automatisch te veel bent gaan verdienen voor hetzelfde werk. Vind je het nu echt gek dat je de arbeidsmarkt uit geprijsd bent? Maar natuurlijk heeft het alleen met je leeftijd te maken!

   • Mirjam de Vries
   • 1 september 2015

   en hogere leeftijd wil helemaal niet zeggen dat je jaren lang hetzelfde werk gedaan hebt en alsmaar duurder bent geworden. Bovendien zegt het niets over je passie, enthousiasme en energie die je gestoken hebt in bij- of omscholing. De vooroordelen bij leeftijden zijn echt het enige struikelblok.

    • Sander.vanaalderen
    • 27 mei 2017

    Voor zeker 70% van de vacatures in de ädministratieve, sales, klantenservice,helpdesk en of IT support desk, kan je je ww uitkering aan wedden, dat ze een starter met 2 a 3 jaar werkervaring nodig hebben. Dus in elk geval geen 50, 55 plusser !!!

     • Dirk Janssen
     • 10 juli 2017

     Ik heb enige tijd lopen struinen naar vacatures, zaken lopen vergelijken, met name ’t eisenpakket v/d werkgevers en of het een jong dynamisch bedrijf, afdeling betrof. Wel de uitkomst was niet echt om vrolijk van te worden. Zeker de administratieve, klantencontact centers, help- servicedesk jobs, stikt van de starters en of jongelui met 2 ,3 jaar ervaring in die business. De 45 , 50 plussers kunnen het shaken !! Bij de gratie Gods mag je je in je handjes knijpen als het je op een blauwe maandag wel lukt, je de gelukkige moge noemen, de nieuwe werknemer van bedrijf X.

  • Janet Tuil
  • 26 mei 2016

  Van de week heb ik weer 2 afwijzingen gehad. Ik ben 54, tja, toch te oud? Ik word er misselijk van hoe het gaat in dit land. Alles is hier gericht op jongere mensen, als je boven de 50 bent tel je gewoon niet meer mee. Ik zak iedere keer weer in een depressie. Gelukkig word ik wel veel gebeld, want ik heb veel ervaring en heb een interessant profiel. Maar helaas, het helpt totnutoe niet!

   • Sandra
   • 4 mei 2017

   Ook jongeren hebben problemen hoor! Ik ben 20 jaar en heb in april rond de 20 afwijzingen in mijn inbox mogen ontvangen.

    • Lisa
    • 19 januari 2018

    Fijn dat er ook een twintiger haar stem laat horen en aangeeft dat het ook problemen kan opleveren als je net van school komt of je hebt niet zoveel ervaring. Ik zelf – 49 jaar – ben al meerdere malen uitgenodigd naar aanleiding van een sprekende motivatiebrief en opvallend cv. Nu nog wachten op de ‘doorbraak’, maar ik laat me niet gek maken door allerlei doemgedachten.

  • KItty
  • 6 mei 2017

  In mijn eerste sollicitatiegeprek was er een klik met de mensen waarmee ik gesproken heb op basis van mijn cv. Bij mijn 2de gesprek vonden de mensen het tegenover me het nodig om het onkundige gedrag van een collega eerst met elkaar te bespreken. Ik vind dit een no go. Bij mij gingen meteen de nekharen overeind staan en heb ik daardoor mijn gesprek verknald. Geen verwijt naar iemand toe, het is zoals het is en voor mij een goede sollicitatietraining. Je weet in principe al genoeg als ze zeggen, we hebben nog meer cv’s. Ik denk dat ik me ook al snel zou gaan vervelen als het alleen 1 bepaalde richting was waarin ik gestuurd werd. Zijn er tegenwoordig nog bedrijven waar je aan kan geven dat je leergierig bent? of is dat ook een no go? En lekker nuchter antwoorden? Waar wil je over 5 jaar staan? Weet ik niet,ik weet niet hoe mijn leven er dan uitziet en hoe dit bedrijf er dan uitziet. Misschien moet ik toch nog leren om niet helemaal mezelf te zijn tijdens sollicitatiegesprekken. Wijk je af van standaard antwoorden is het ook weer niet goed.

   • Erwin
   • 9 mei 2017

   Het is net als een verkoop gesprek. Als je altijd alleen jezelf bent verkoop je ook alleen aan mensen die het zelfde zijn.

   Als je jezelf kan inleven in wat een ander wilt zal je niet alleen meer verkopen, je verkoopt ook jezelf daarbij.

    • Sander van Aalderen
    • 28 mei 2017

    Ik heb enige tijd de tientallen gouden tips en adviezen van sollicteren verzamelt en bestudeerd,dan kom ik voorzichtig tot het volgende: het zal me niks verbazen als heel veel werkzoekenden een gespleten persoonlijkheid dreigen over te houden van al dat solliciteren en netwerken. Zeker als het maanden tot jaren duurt. En dan doel ik specifiek de 50plussers. De grootste stok achter de deur is de druk van het UWV ) blijven solliciteren!!!. Je moet per bedrijf je cv ,motivatie, je persoon aanpassen, in je rol kruipen. En als je ( in de meest gunstig geval ) een paar sollicitatiegesprekken in een week hebt, dan ben je ook gaar in de geest. Want je bent nooit helemaal jezelf, lijkt mij! Al weet je wat je kan, wilt en zoekt, de meeste bedrijven hebben veel functies lopen herwaarderen en met tig andere werkzaamheden lopen aanvullen. En dan kom je met je passie, vaardigheden, charme, diplomas en vooral je motivatie.!! En dan wordt je het toch niet, omdat ze de voorkeur geven aan een jongere kandidaat, die beter in de groep en de imago van het bedrijf past.

  • Dirk Janssen
  • 10 juli 2017

  Ik heb de indruk dat velen net van school ( HBO ) bij een W&S bureau werkzaam zijn ( of zelf stagiares ), totaal geen levenservaring c.q. werkervaring hebben en werkzoekenden 35 -45 -50 plussers moeten gaan beoordelen. Maar dat geldt idem dito ook voor de HR mensen, de managers die jou moeten gaan beoordelen, van die Young Capitals ,slimme whizzkids, net afgestudeerd en een paar jaar werkervaring in het bedrijf. Sorry, het verbaasd me dan ook totaal niet dat een horde, massa werkzoekenden met minimaal 15 jaar werkervaring ,kennis, loyaliteit en een dosis werklust, maar niet aan de bak kunnen !!

  • Paul
  • 3 augustus 2017

  Tja, het zijn geen aannames meer maar feiten. Per 01-09 ben ik werkeloos. Inmiddels in 3 maanden ruim 50 sollicitaties gedaan. 36 reacties met bijna dezelfde teksten. Net niet!! Bij 2 telefonisch een toelichting gevraagd. Nauwelijks duidelijkheid😡 Dus conclusie? 58 jaar met 43 jaar werkervaring werkt niet meer. Oja, wel complimenten voor de mooie CV en certificeringen😡 Ben benieuwd hoe ze hier op adviseren bij het UWV binnenkort.

   • Lara
   • 22 januari 2018

   Ik ben 52, vrouw, in een mannenberoep. Dat werkt soms voor en soms tegen me (sommige teams willen niet eens een vrouw, andere teams vinden het een verademing). Toch merk ik dat er nog genoeg belangstelling is en dat ik 9 van de 10 keer uitgenodigd wordt om een gesprek te komen voeren als ik solliciteer. Dat heeft waarschijnlijk ook met de schaarste van mijn beroep te maken. Ik heb dan ook altijd mijn best gedaan om van de laatste technische ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Als vrouw is het gunstig om uit de kleine kinderen te zijn (ja, vooroordelen, vooroordelen..). Leeftijd kan een nadeel zijn, maar soms ook een voordeel. Ik probeer altijd voor ik solliciteer te ontdekken waar de werkgever naar op zoek is. Ik solliciteer vanuit een baan, dat zal ook wel helpen. Maar uiteindelijk heeft het eigenlijk altijd te maken met de klik, die er wel of niet is. Vaak weet je al na een paar minuten of je een kans hebt of niet.

  • r. jansen
  • 5 april 2018

  best gekwalificeerd voor de baan maar helaas een donkere huidskleur ook werd niet geloofd dat een van de hobbies fietsen is

   • J
   • 20 december 2018

   Hou eens een keer op met dat slachtoffer spelen en meteen je huidskleur aan te halen. Het zit in je hoofd. Het punt is met mensen die zo reageren als jij, dat het moeilijk is om eerlijk iemand te kunnen afwijzen op kennis want men begint meteen over huidskleur. Dit werkt niet meer. Het punt is dat wanneer ik zou zeggen, tijdens mijn lunchpauze wandeling tegen collega’s, “kijk eens wat een donker weer” en jij dit als passant zou horen, jij meteen denkt dat het een opmerking naar jou toe was. Trek dat eeuwige slachtoffer kostuum uit en zorg dat je de beste kandidaat bent. Ik zou bijna denken dat jullie het jammer vinden dat er nagenoeg geen vooroordeel meer bestaat naar mensen van een ander ras, slachtoffer spelen roepen dat iemand je zwarte noemt is veel makkelijker want dan gaan instanties de problemen vóór jou oplossen i.p.v dat je het helemaal zelf moet doen.

    • J2
    • 4 juni 2021

    Er zijn talloze onderzoeken en bewijzen die aantonen dat het moeilijke is voor mensen met kleur om aan een baan te komen. Stop zelf met het ontkennen van het gezeur.

  • J.
  • 20 december 2018

  Onvoorstelbare grote onzin wat hier geschreven staat. Dit artikel klapt uit zijn spreekwoordelijke voegen van naïviteit. Ik weet niet eens waar te beginnen met uitleggen. Wat mij opvalt is dat de vrouwen oververtegenwoordigd zijn in recruitment en dat het soms wel een miss verkiezing lijkt. Door al dat “moois” heen moet je proberen jezelf te “pitchen” bij iemand die totaal geen levens-en werkervaring heeft. Je moet een recruiter zo vaak uitleggen wat het is wat je doet en of gedaan hebt. Vervolgens is haar interpretatie van jouw omschrijving totaal aan haar voorbij gegaan. Vaker doen ze het woord voor je bij een werkgever alsof ze jou al jaren kennen en met kramp in de knieën en zweethanden van ergernis hoor je haar het woord doen bij de werkgever op een eerste kennismakingsgesprek. Je denkt alleen maar “hou je mond please…” Ik werk al 30 jaar en weet zelf het beste wat ik zeggen moet en vooral wanneer. Een kort rokje, panty’s en make-up met gel nagels doen het misschien bij sommige bedrijven maar ik wil graag geloven dat het om mij (lees de sollicitant) gaat. De onkunde is nog nooit zo duidelijk geweest als nu. Ik heb de indruk dat veel recruiters aangenomen worden op uiterlijk. Terwijl een recruiter eigenlijk iemand zou moeten zijn die uit het bedrijfsleven komt en door leeftijd en ervaring wijs is geworden, dit alles aangevuld met een goede babbel. Het is tegenwoordig een kunst geworden om door de recruitment fase te geraken, de job zelf is niet het probleem… In dit artikel LIJKT de lerende vinger richting de sollicitant te wijzen. Nergens lees ik zelfreflectie. Ik weet (en met mij een groot aantal ex collega’s) dat het naar behoren vervullen van een nieuwe functie niet het probleem is. het probleem is dat een groot percentage van de recruiters onvoldoende kennis heeft van zaken waardoor ze de kwaliteit die voor hun zit niet kunnen herkennen. Hoe kan iemand (uitzonderingen daargelaten) van 24 nu werkelijk een persoon van 45 of 50 inschatten? Met mensenkennis? De best gekwalificeerd kandidaat krijgt uiteindelijk de baan niet omwille van zijn/haar eigen tekortkomingen (zoals uit dit artikel blijkt) de beste kandidaat krijgt de job niet omdat recruitment tegenwoordig ver beneden peil is en er enorm veel onkundig personeel in werkzaam is. In mijn beleving veelal aangenomen op uiterlijk. Dit i.c.m. het feit dat er eigenlijk geen opleiding tot recruiter bestaat, zorgt ervoor dat deze groep mensen zichzelf dan ook blijft bedruipen en er niemand is die dit een halt kan toeroepen.

   • PMC Pereira
   • 9 januari 2019

   ik denk dat je op een leeftijd van boven de twintig jaar in verschil in leeftijd dan toch meer als de mogelijke ouder van … je zoon of dochter gezien wordt en niet zozeer als een zelfstandig werkend met inkomen trouwens persoonlijkheid.

  • Geert
  • 21 april 2019

  Helemaal eens met “J”, m.b.t. recruiters. Trouwens (H)uman (R)emove? (M)anagement en de mensen die zich hiermee bezig houden, heb ik ook zo mijn twijfels over.

  • Ingeborg
  • 12 november 2019

  Met een dijk van een CV en een nog betere motivatiebrief iedere keer aangepast op de vacature, meld ik me aan de balie van een stadsdeelkantoor. Ik ben halverwege de vijftig maar dat is het niet. Het gaat daar niet om. Vaak word ik op basis van cv EN brief uitgenodigd voor een gesprek. Telefonisch klink ik als een Nederlander en dat ben ik ook.Ook in mijn paspoort. Bij het gesprek zie je dat er niet werd verwacht dat ik een ´tropisch´ uiterlijk zou hebben. Men zou het nooit toegeven mij daar op af te wijzen. Ook het uitzendbureau begrijpt er niets van…maarja die hebben alleen mijn gegevens en nooit ´gezien´. Vermoeiende materie. Aan solliciteren komt dus geen eind.Ik vraag me af hoe anderen dit doen met soortgelijke situaties. De verbazing van een recruiter spat van zijn gezicht af als ik met accentloos Nederlands mezelf voorstel. Het is dan bijna voelbaar dat ik de baan NIET krijg. Terugkoppeling naar het uitzendbureau is alles behalve de waarheid. Dus dat gaat tegen zitten. De spanning en hoop blijven. Vooralsnog stap ik de tram in naar huis opzoek naar nieuwe vacatures….

  • Lara Myyers
  • 14 januari 2020

  Ah, ik ben op deze website gekomen omdat ik nieuwsschierig was 🙂

  • amlac
  • 20 februari 2020

  Dit jaar word ik 60. Ik zit in een vijver waar heel vissen in zwemmen: secretarieel/admin etc.
  De afgelopen 2 weken heb ik 7 gesprekken gehad, waarvan 2 telefonisch. Ik heb geen bijzonder mooi cv, vooral de laatste jaren is het een gatenkaas van tijdelijke opdrachten.
  Nee, niet opgeven!
  De economie trekt aan.
  Zo ontvingen werkgevers eerst 150+ reacties, nu zijn dat er zo’n 40+, waarvan de helft ‘verplicht solliciteren-kandidaten’ dwz cv zonder motivatie.
  Blijf (digitaal) up to date op jouw vakgebied. Rust roest!

  • WIEBE FRIESWIJK
  • 3 mei 2020

  hallo heb nu een baan voor 27 uur kom in de ww als ik een baan kan vinden voor 15 uur vult ww het aan maar moet je voor die andere 12 uur nog solliciteren heb dan nog 3 jaar te gaan

  • no name
  • 11 juni 2020

  Als je Hasan of Mustafa heet, kan je die baan sws vergeten.

  • Pietje Puk
  • 25 juni 2020

  Diversiteit, positieve discriminatie. Om maar eens 2 dingen te noemen.

  • Pietje Puk
  • 25 juni 2020

  Diversiteit en positieve discriminatie. 2 zaken die steeds meer voorkomen tegenwoordig.

  • Michel Piedfort
  • 11 november 2020

  De recruiter ziet de match niet tussen jouw cv en de vacature. Je slaagt er onvoldoende in om te denken vanuit het oogpunt van de nieuwe werkgever omdat je vooral vertrekt van wat jij kunt. Vertrek van wat de klant nodig heeft. Maak het de recruiter makkelijker door woorden uit de vacature te hergebruiken, duidelijker in te spelen op jouw competenties voor het bedrijf, laat alle overbodige dingen weg en benadruk vooral wat men nodig heeft

  • Nancy Margodt
  • 26 januari 2021

  Wat moet ik doen of zeggen omdat mijn chef tijdens mijn stage,de voorkeur zou geven aan mij,boven een andere kandidaat?

  • Harun
  • 19 augustus 2021

  Vriendjespolitiek, er was reeds achter de deuren besloten wie het gaat worden. De best kwalificeerde kandidaat nodigen ze uit om niet op te vallen.

  • Nina
  • 17 november 2021

  Het “probleem” is natuurlijk dat het bedrijf waar je solliciteert nu eenmaal de “macht” heeft om te bepalen om jou aan te nemen of niet. Als sollicitant trek je dus vaak aan het kortste eind, vooral als er 20 man op 1 vacature solliciteert. Het bedrijf heeft dan een luxe positie, de sollicitant niet.

  • Bart De Meester
  • 30 juni 2022

  Afgeborsteld gespekt tijdens sollicitatie geeft me gevoel dat een ex werkgever me negatief heeft voorgesteld.

  • bart
  • 2 augustus 2023

  Gewoon afgewezen omdat ik bij een tijdelijke tewerkstelling een meningsverschil heb gehad met manager, alleen goed voor jaknikkers en ze kunnen niet tegen kritiek, hun woord is wet.

  • lambrechtslies@hotmail.com
  • 28 januari 2024

  Mijn andere collega’s konden zich telkens weer onder de regels houden. Ik ging voor de wetgeving en zij gingen onder de limieten. Zoals dronken rijden met de auto en dat doe je NIET. Werkgever vond hun normaal.