Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!

  • Pascal Joore
  • 24 januari 2017

Iedere arbeidsrelatie kent een laatste werkdag. Dit geldt ook voor mijn arbeidsrelatie met WETALENT. Het afgelopen half jaar heb ik stage gelopen bij WETALENT en had ik onder andere de eer om wekelijks een blog voor jullie te schrijven.

Gezien dit mijn laatste blog is, heb ik voor een toepasselijk onderwerp gekozen. Deze week schrijf ik namelijk over het maken van een goede laatste indruk. 

Het vertrek bij je huidige werkgever kan voor de nodige stress zorgen. Het is een ongebruikelijke situatie waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Enerzijds wil je de tijd nemen om netjes afscheid te nemen. Anderzijds wil je voorbereid zijn op wat hierna komt (bijvoorbeeld je volgende baan of opleiding).

De kans op afleiding is groot, waardoor het lastig kan zijn om een goede laatste indruk achter te laten. Toch is het belang van een laatste indruk erg groot. Het bepaalt onder andere hoe je binnen het bedrijf zal worden herinnerd en het draagt bij aan het behoud van de reputatie die je hebt opgebouwd.

Het belang van een laatste indruk doet dus niet onder voor het belang van een eerste indruk. Om ervoor te zorgen dat jij een goede laatste indruk achterlaat, benadrukken we het belang ervan en geven we vervolgens 5 tips.

Het belang van een goede laatste indruk

1. Netwerken

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. De contacten die je hebt gelegd tijdens jouw dienstverband kunnen in de toekomst veel waard zijn. Als je werkzaam blijft in dezelfde branche is dat kans namelijk groot dat je je oud-collega’s vroeg of laat tegen het lijf gaat lopen.

Als jij tot op de laatste dag hard werkt en klaarstaat voor je collega’s en leidinggevende, zal men in de toekomst ook eerder voor jou klaarstaan. Men zal bereid zijn om je iets extra’s te gunnen of een stap extra te zetten. Dit kan goed van pas komen tijdens een onderhandeling, sollicitatiegesprek of toekomstige samenwerking.

Zorg ervoor dat je jouw collega's in de (nabije) toekomst kunt benaderen door je netwerk uit te breiden vóórdat je daadwerkelijk vertrekt. Help je collega's waar nodig, bouw een persoonlijke band op en maak een connectie op Social Media.

2. Referenties

Jouw imago bij je werkgever en collega’s is onder andere het resultaat van de werkzaamheden die je hebt geleverd.

Zeker de diensten en daden op je laatste werkdagen, zullen niet snel vergeten worden. Ze zullen bepalend zijn voor de manier waarop jij wordt herinnerd.

Door een goede laatste indruk achter te laten, creëer je een goed imago. Een goed imago draagt op zijn beurt bij aan het verkrijgen van goede referenties. Als je weet dat jouw werkgever tevreden over je is, kun je hem/haar vragen om een referentie op je cv of LinkedIn profiel te schrijven.

Deze referenties op je cv of je LinkedIn profiel, vormen een mooi visitekaartje voor jouw persoonlijkheid. Ze bewijzen immers dat je in het verleden een goede werknemer was.

Daarnaast wil je binnen je netwerk van collega’s, kennissen en vrienden ook niet bekend staan als een ondankbaar en onvriendelijk persoon. Door op een goede manier afscheid te nemen, verklein je de kans op een slechte reputatie.

3. Houd de opties open

Keer je huidige werkgever niet de rug toe en houd alle opties open. Het kan zo zijn dat je na een aantal jaren geen werk meer hebt of heimwee krijgt naar je vorige werkgever. Hierdoor kun je besluiten om terug te gaan naar je vorige werkgever. Door een goede indruk te maken tijdens je laatste dag(en), zal je werkgever in de toekomst ook eerder bereid zijn om je weer in dienst te nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!

#1. Meld je vertrek op tijd

Laat je collega’s niet op het laatste moment weten dat je gaat vertrekken. Een haastig vertrek komt onbeleefd en slordig over. Je geeft anderen hiermee het gevoel dat het je weinig doet. Terwijl je collega’s wellicht altijd voor je klaarstonden en het lastig vinden dat je vertrekt.

Stel je leidinggevende als eerste op de hoogte van je vertrek. Het is erg onprofessioneel als jouw leidinggevende via een ander krijgt te horen dat je het bedrijf verlaat. Daarnaast geef je een leidinggevende hiermee de kans om op jouw vertrek te reageren. Wellicht kan hij/zij een interessant voorstel doen, waardoor je besluit te blijven.

#2. Houd een dankwoord

Bedank altijd je collega’s en leidinggevenden met een dankwoord! Kies hiervoor de dag waarop de meeste werknemers aanwezig zijn (bij voorkeur op je laatste werkdag). Hiermee verklein je de kans dat je mensen over het hoofd ziet en (onbewust) vergeet om te bedanken.

#3. Individueel gesprek

In de loop der tijd heb je waarschijnlijk met verschillende collega’s een goede band opgebouwd. Ga voor jezelf na wie er altijd voor je klaar hebben gestaan en met wie je altijd een goed praatje kon maken. Deze personen hebben je geholpen en verdienen een individueel gesprek. In dit individuele gesprek bedank je je collega voor de fijne samenwerking. Door oprechte dankbaarheid te tonen en je collega te complimenteren, zal hij/zij een goed gevoel overhouden aan je vertrek.

#4. Blijf altijd professioneel

Werken is niet altijd even leuk. Het kan zelfs zo zijn dat je echt een hekel hebt aan de werkzaamheden en/of je collega’s. Echter, is je afscheid niet het moment om te zeggen hoe vervelend iemand of iets was.

Vooral bij een ongewenst vertrek kan er sprake zijn van frustratie. Hoe lastig het ook is, je moet proberen om boven deze emoties te staan. Wanneer je je negatief uitlaat of met woede de deur achter je dichtgooit, beschadig je je eigen reputatie. De (negatieve) gevolgen hiervan kunnen extra groot zijn als je in een lokale of niche markt werkzaam bent.

#5. Laat geen werk liggen

Zodra mensen weten dat ze gaan vertrekken, hebben ze mentaal vaak al afscheid genomen van het werk dat ze op dit moment nog doen. Dit kan ten koste gaan van je motivatie, je productiviteit en de kwaliteit van je werk.

Als collega’s vervolgens je onafgeronde werk moeten oppakken, kan dit voor veel frustratie zorgen met alle nadelige gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van dit fenomeen en te blijven presteren. Als je alles netjes achterlaat, voelt dit niet alleen goed voor jezelf, maar behoud je tevens je goede reputatie.

Hoe laat je een goede laatste indruk achter bij je werkgever?

De periode waarin je je werkgever verlaat, kan erg lastig zijn. Toch moet je ervoor zorgen dat je een goede indruk achterlaat. Een goede laatste indruk draagt namelijk bij aan de manier waarop jij herinnerd zal worden en is bevorderlijk voor het onderhouden van je netwerk. Daarnaast garandeer je jezelf van positieve referenties die bijdragen aan het vinden van je volgende baan. Om een goede indruk achter te laten, moet je je vertrek op tijd melden, je collega’s bedanken, professioneel blijven handelen en tot op de laatste dag hard werken! Namens mijzelf wil ik jullie, de lezers, bedanken. Jullie waardering en reacties op de blogs en diverse Social Media kanalen hebben zeker bijgedragen aan mijn leuke stage!

Wat voor indruk liet jij achter bij jouw vertrek? En heb je nog creatieve tips om een goede indruk achter te laten? Reageer en laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Petra Snoeren
    • 24 januari 2017

    Goed getypt Mark 🙂 en goed over nagedacht. Succes !!!