10 voordelen van een bijbaan

  • Natasja van Wijk
  • 6 december 2022

Werken tijdens je studie klinkt niet voor iedereen als muziek in de oren. Je hebt het wellicht al druk genoeg met je studie. Een bijbaan betekent dat je minder tijd kunt besteden aan leuke dingen. 

Desondanks heb je veel baat bij een bijbaan, zowel tijdens je studentenjaren als in de rest van je carrière. Van wat extra bijverdienen tot waardevolle ervaring opdoen. In ons blog hebben we 10 voordelen van een bijbaan op een rijtje gezet.

#1 Uit je comfortzone

Het is cruciaal om zelfvertrouwen op te bouwen aan het begin van je carrière. Populaire bijbanen onder studenten zijn meestal klantgericht. Denk aan werken in de horeca, in een supermarkt of in een callcenter. Vooral als je onzeker en introvert bent, helpt een klantgerichte bijbaan je om uit je schulp te kruipen.

Werk is vaak onvoorspelbaarder dan onderwijs. Denk aan een ontevreden klant of een levering die te laat is: in deze situaties moet je goed nadenken om tot een oplossing te komen. De nieuwe leerervaringen die je opdoet met een bijbaan laten jou uit je comfortzone stappen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Een vast inkomen

Ondanks de vele voordelen voor je loopbaanontwikkeling, is dit vaak niet de belangrijkste reden om een bijbaan te zoeken. Eén van de belangrijkste voordelen van een bijbaan is het hebben van een inkomen. Het leven wordt steeds duurder, en naast je vaste kosten is het belangrijk dat je leuke dingen in je vrije tijd doet. 

Je studiekosten kunnen flink oplopen, en dat merk je vooral als je tijdens je studententijd op jezelf woont. Hoewel een bijbaantje misschien niet volledig je studieschuld aflost, kan het de schuld wel aanzienlijk verlichten. Tegelijkertijd kun je genieten van een avondje uit en etentjes met vrienden zonder dat je hoeft te wachten tot je studiefinanciering wordt gestort.

#3 Je leert om te gaan met je geld

Als je geld begint te verdienen, word je waarschijnlijk ook financieel bewuster. Hoe meer je verdient, hoe meer je leert over sparen en het slim uitgeven van geld. Je begrijpt de waarde van geld beter, waardoor je voorzichtiger wordt in je uitgaven.

Als je op jongere leeftijd al leert met geld om te gaan, neem je dit mee in de rest van je leven. Dit kan je een hoop schulden voorkomen!

#4 Een boost voor je cv 

Eén van de andere voordelen die je in je carrière meeneemt, is dat een bijbaan je cv boost. Je doet vaak belangrijke vaardigheden op die in je carrière nog van pas kunnen komen. 

In de horeca leer je bijvoorbeeld omgaan met werkdruk. Ook leer je te communiceren, om te gaan met stress en oplossingsgericht te zijn. Dit zijn vaardigheden die in veel banen nodig zijn. Door via een bijbaan werkervaring op te doen, leer je dit soort vaardigheden in het echte leven toe te passen.

Werkgevers vragen niet altijd naar een specifiek diploma: ze vinden je vaardigheden vaak belangrijker dan de cijfers die je hebt gehaald. Een cv met een gebrekkig aantal vaardigheden schrikt je werkgever mogelijk af. Vul je cv dus met relevante vaardigheden die je tijdens je bijbaantjes hebt opgedaan. 

#5 Verantwoordelijkheid 

Verantwoordelijkheid nemen tijdens je carrière is erg belangrijk. Tijdens jouw bijbaan leer je onder andere beter om te gaan met geld, maar je leert op meer gebieden verantwoordelijkheid te nemen. Er wordt van je verwacht dat je initiatief neemt bij problemen, op tijd met je werk begint en dat je zorg draagt voor je werkzaamheden. In je bijbaan ontwikkel jij jezelf tot een zelfstandig persoon die verantwoordelijkheden op zich neemt. 

#6 Je carrièremogelijkheden verkennen

Het is mogelijk dat je bijbaan je een idee geeft van wat je wel, of juist niet wilt in de toekomst. Naast werken in de horeca of in een supermarkt kun je ook kiezen voor een studiegerelateerde bijbaan. Denk aan een junior functie in de marketing of sales, waar nog geen werkervaring voor nodig is.

#7 Bouwen aan je professionele netwerk 

Ongeacht waar je werkt, je sociale kring groeit, wat je de kans geeft om te netwerken. Ook al werk je nog niet in het vakgebied waar je in de toekomst aan de slag wilt, maak je toch professionele connecties. Je weet nooit of jouw connecties andere relevante connecties hebben. Via je bijbaan kun je in contact komen met mensen uit andere sectoren. Behandel dus elk gesprek als een mogelijkheid om verder te komen in je carrière. 

#8 Verstandig met je tijd omgaan

Studeren, tijd vrijmaken voor je vrienden, familie en hobby’s naast een bijbaan zorgen voor een druk schema. Hierdoor moet je vaardigheden ontwikkelen om slim met je tijd om te gaan.

Timemanagement houdt in dat je jouw tijd op een effectieve en efficiënte manier indeelt. Door dit al aan het begin van je carrière te leren, zorg je voor meer overzicht, minder stress, en het verhoogt je werkkwaliteit. In een andere blog geven we een aantal tips om je timemanagement te verbeteren, zodat jij productiever je werkdag indeelt.  

#9 Voorbereiding op je carrière

Ook al verwacht je in je loopbaan een functie in een ander vakgebied te vervullen, bereidt een bijbaan je wel al voor op de arbeidsmarkt. Je leert hoe je samenwerkt met je collega’s en je krijgt inzicht in hoe een bedrijf functioneert.

Dit maakt het je gemakkelijker om je aan te passen als je eenmaal een vaste baan hebt. Sommige studenten vinden het moeilijk om zich aan te passen aan een werkomgeving. Als je al ervaring hebt met het beroepsleven, zul jij je gemakkelijker aanpassen aan de werkcultuur. 

#10 Begrijp het vakgebied

Als je werkt in het vakgebied waarin jij na je studie verder wilt, leer je het vakgebied al in een vroeg stadium van je carrière kennen. Dit is een goede kans om te observeren. 

Je leert welke vaardigheden nodig zijn voor elke functie, leert elke afdeling kennen en ontmoet professionals binnen het vakgebied. Werkervaring in het veld waarin je geïnteresseerd bent, geeft je een voorsprong op andere kandidaten bij het solliciteren naar een vaste baan.

De voordelen van een bijbaan

Een bijbaan naast je studie heeft, naast de extra inkomsten, vele voordelen die je vooruit helpen in je carrière. Met een bijbaan doe je veel verschillende vaardigheden op, wat je cv een boost geeft. Je komt uit je comfortzone, leert verantwoordelijker te zijn en te tijd verstandig te beheren. 

Een bijbaan bereidt jou voor op je carrière. Je krijgt beter een idee wat je wilt en, net zo belangrijk, wat je niet wilt. Je begrijpt jouw vakgebied beter en het helpt je te bouwen aan je professionele netwerk, ook al werk je in een ander vakgebied dan waar je later in wilt werken. 

Stelling: De vaardigheden die jij leert in jouw bijbaan helpen je altijd vooruit in jouw carrière.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "10 voordelen van een bijbaan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent