6 stappen om succesvol te solliciteren in het buitenland

  • Pascal Joore
  • 1 november 2016

Veel mensen dromen ervan: werken in het buitenland! Weg uit de vertrouwde omgeving en op zoek naar een nieuw avontuur. Een grote stap in je carrière die de nodige gevolgen met zich meebrengt.

Slechts een klein aantal mensen durft een poging te wagen om deze droom waar te maken. Natuurlijk brengt een ingrijpende stap als deze risico’s met zich mee.

Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsrisico’s of een eventuele mismatch met cultuur waarin je terecht komt.

Desondanks heeft werken in het buitenland ook zijn charmes en biedt het allerlei voordelen. Om je te helpen bij deze keuze, benoemen we deze week de voordelen en doorlopen we samen met jou de 6 stappen om succesvol te solliciteren in het buitenland.

Voordelen van solliciteren in het buitenland

Iedereen heeft een persoonlijke reden om te solliciteren in het buitenland. Zo kan het zijn dat je een partner in het buitenland hebt of al jaren droomt van een buitenlands avontuur.

Naast je persoonlijke drijfveren om in het buitenland te solliciteren, biedt het buitenland de volgende voordelen:

De buitenlandse arbeidsmarkt

Ieder land beschikt over een andere arbeidsmarkt (de interactie tussen vraag en aanbod). Het kan zo zijn dat in de buitenlandse arbeidsmarkt meer vraag is naar een functie die jij als werknemer kan invullen. Neem als voorbeeld de Nederlandse zorg. Hierop wordt momenteel bezuinigd, terwijl de vraag naar zorg in de Scandinavische landen hoog is.

Daarnaast kan het zo zijn dat je op de buitenlandse arbeidsmarkt meer kan verdienen of belastingtechnisch voordeliger uit bent. 

Carrièreperspectief

Werkervaring in het buitenland staat over het algemeen goed op je cv. Werkgevers associëren buitenlandse werkervaring vaak met aanpassingsvermogen, zelfstandigheid en lef. Dergelijke persoonseigenschappen vergroten je kansen op de (Nederlandse) arbeidsmarkt.

Zelfontwikkeling

Werken in het buitenland kan gezien worden als een investering in jezelf. Door in het buitenland te werken, krijg je te maken met een andere cultuur. Van deze andere cultuur kun je veel leren. Jij zult jezelf moeten aanpassen aan de normen en waarden van het desbetreffende land.

Door je aan te passen, is de kans groot dat je veel opsteekt van de buitenlandse taal en verschillende competenties ontwikkelt. Zo verbreed jij je wereldbeeld en ontwikkel jij je communicatieve vaardigheden.

West-Europeanen in het buitenland

West-Europeanen zijn vaak gewild in het buitenland. Ze komen uit een kenniseconomie en zijn over het algemeen hoog opgeleid.

Daarnaast worden West-Europeaanse werknemers als open, ondernemend en innovatief gezien. Hierdoor kan het voor een buitenlandse werkgever interessant zijn om je aan te nemen.

Stappenplan buitenlandse sollicitatie

Sollicitatieprocedures verschillen per land en soms zelfs per regio. Om je goed voor te bereiden op een succesvolle sollicitatie in het buitenland doorlopen we met jou de volgende 6 stappen.

Stap 1 Bekijk de (functie)mogelijkheden

Voordat je daadwerkelijk een begin gaat maken, moet je voor jezelf nagaan of het realistisch is om te solliciteren in een ander land.

Je kunt jezelf afvragen of het slim is om in Frankrijk te solliciteren zonder enige kennis van de Franse taal. Daarnaast zul je ook de vraag naar je beoogde functie in kaart moeten brengen.

Bekijk de grootste vacaturesites van het betreffende land en zoek op de functietitel die je ambieert (en een aantal synoniemen). Als er op de arbeidsmarkt geen vraag is naar jouw specifieke profiel, is het voor jou niet relevant om er te solliciteren.

Stap 2 Bekijk de verschillen

Je hebt de mogelijkheden bekeken en je bent geïnteresseerd in een land en functie. Vervolgens doe je er verstandig aan om dit land te onderzoeken. Bekijk de verschillen tussen Nederland en het door jouw gekozen land en probeer in te schatten of jij je kunt aanpassen.

Ieder land wordt gekenmerkt door verschillende levensstandaarden, normen, waarden en rechten. In Spanje is het niet ongewoon om in de middag een dutje te doen (siësta), in Zwitserland is er een wet die bepaalt dat mannen na 22:00 uur niet meer staand mogen plassen en in Duitsland hechten ze enorm veel waarde aan hiërarchie binnen de organisatie.

Doe op voorhand onderzoek naar een land en de culturele verschillen. Op die manier kun je inspelen op deze verschillen en realistische verwachtingen creëren.

Tot slot moet je rekening te houden met de mentale valkuil die deze verschillen met zich meebrengen. Heimwee kan een flinke belemmering zijn voor je ervaring in het buitenland!

Stap 3 Maak gebruik van je netwerk

Bij het zoeken naar informatie is het aan te raden om naar de ervaringen van anderen luisteren.

Waarschijnlijk ken jij iemand die in het buitenland gewerkt of gestudeerd heeft. Vraag naar zijn/haar ervaringen en bereid een aantal vragen voor. Vaak zorgen deze (persoonlijke) verhalen voor inspiratie en een extra stimulans om te gaan solliciteren in het buitenland.

Kijk daarnaast ook eens op het internet. Er zijn verschillende fora beschikbaar, waarop jij je vragen kan stellen. Mocht het zijn dat je geen antwoord op je vraag krijgt, dan kun je ook de ambassade van het desbetreffende land bellen.

Stap 4 Ga opzoek naar geschikte vacatures

Zodra je de keuze hebt gemaakt om in het buitenland te gaan solliciteren, moet je op zoek gaan naar geschikte vacatures.

Met behulp van het internet kun je gemakkelijk vacatures in het buitenland vinden. De website Eures is hier een goed voorbeeld van. Ben je nog een student? Dan kun je via Aiesec ervaring opdoen in het buitenland.

Het kan zo zijn dat het niet lukt om zelf een vacature te vinden met geschikte leefomstandigheden of dat je niet voldoende informatie op het internet kunt vinden. In dit geval kun je een extern bureau inschakelen. Dergelijke bureaus hebben jarenlange ervaring en bieden persoonlijke begeleiding.

Stap 5 Benader het bedrijf

Zodra je een geschikte vacature hebt gevonden, ga je het bedrijf benaderen. Hierbij moet je rekening houden met de sollicitatie-etiquette van het betreffende land. De etiquette is het geheel van ongeschreven beleefdheidsregels en omgangsvormen die er gebruikelijk zijn. 

Als je een goede indruk wilt maken, is het dus belangrijk om de etiquette te kennen en te hanteren. Doe dit bij het eerste contact (via e-mail of telefoon), maar ook bij het schrijven van je motivatiebrief en voeren van het sollicitatiegesprek.

Neem de werkgever onder de loep en probeer in te schatten hoe je de werkgever moet benaderen. Is het gepast om te bellen of kun je het bedrijf beter via e-mail benaderen? Communiceren ze op een formele of informele manier met de buitenwereld? 

Tot slot dien je rekening te houden met de verschillen in technologische ontwikkeling. Over het algemeen zijn wij (West-Europeanen) bekend met diverse softwarepakketten en e-mailproviders. Het kan zo zijn dat het land waarin jij solliciteert hier niet bekend mee is.

Stem het gebruik van communicatiemiddelen en de manier van communiceren af op het bedrijf dat je benadert!

Tip!

Om de sollicitatie-etiquette van een land te achterhalen, kun je de Emigratiebeurs bezoeken. De Emigratiebeurs is het trefpunt voor de emigratiebranche waar je in aanraking komt met vacatures en andere geïnteresseerden. Tijdens deze beurs kun je je oriënteren op de betreffende arbeidsmarkt, kun je het buitenlandse aanbod bekijken en kom je in de gelegenheid om vragen te stellen over het land.

Stap 6 Ga het sollicitatiegesprek aan en maak je droom waar

Als je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek heb je indruk gemaakt op de werkgever. Nu is het de taak om de werkgever ook écht te overtuigen om jou aan te nemen.

Hoewel sollicitatieprocedures en -gesprekken overal ter wereld verschillen, scoor je met passie, persoonlijke drijfveren en unieke kwaliteiten overal ter wereld. Weet wat je wilt en waarom je het wilt. Bereid je goed voor en laat een onvergetelijke indruk achter!

Solliciteren via telefoon of Skype

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek, weet je nog niet zeker of je de baan daadwerkelijk krijgt. Het gebrek aan een baangarantie zorgt ervoor dat veel sollicitanten niet bereid zijn om de (grote) reisafstand te overbruggen.

In dit geval is de kans groot dat het sollicitatiegesprek via telefoon of Skype wordt gevoerd.

Een goede voorbereiding is hierbij van belang. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar en verstaanbaar bent. Ga in een stille ruimte zitten om onnodige ruis tijdens het sollicitatiegesprek te vermijden.

Na het succesvolle gesprek rest aan jou de taak om je dromen waar te maken. Pak je koffers in en regel je huisvesting, verzekeringen en visum. And last but not least, vergeet niet te genieten van de prachtige ervaring die jij gaat opdoen!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Succesvol solliciteren in het buitenland

Een carrière in het buitenland kan een zeer interessante optie zijn.

Zo staat een baan in het buitenland goed op je cv, biedt het nieuwe kansen en draagt het bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Desondanks maak je deze stap niet zomaar. Zo moet je goed voorbereid zijn op een vertrek naar een ander land. Ook zal jij jezelf moeten aanpassen aan de cultuur, regel en wetgeving en de taal van het desbetreffende land.

Wat is jouw persoonlijke ervaring met werken/studeren in het buitenland? En heb jij tips of mooie ervaringen die je wilt delen? Laat het weten in een reactie!

1 Reactie op "6 stappen om succesvol te solliciteren in het buitenland"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Paul
    • 1 november 2016

    Heb ervaren dat bv werken op kibboets een tijdje leuk is, maar mensen vinden het ook wel weer prettig als je naar verloop van tijd vertrekt.
    (Cultuur-verschil).