Vragen die je kunt verwachten tijdens een tweede sollicitatiegesprek

  • Iris Douwes
  • 29 maart 2022

Indien jouw eerste gesprek goed is verlopen, volgt er in een sollicitatieproces vaak een vervolggesprek. In het tweede sollicitatiegesprek worden er andere vragen gesteld dan in het eerste sollicitatiegesprek.

In een tweede gesprek wordt er dieper ingegaan op de match met jou en het bedrijf en de functie. Om je hierop voor te bereiden geven we in ons blog uitleg welke vragen jij kunt verwachten en hoe jij hierop kunt antwoorden in een tweede sollicitatiegesprek! 

Wat is het doel van tweede sollicitatiegesprek? 

Om te weten wat je kunt verwachten tijdens een tweede gesprek, is het eerst relevant om te weten wat het doel is van een vervolggesprek. Tijdens het eerste gesprek wordt vaak een selectie gemaakt van de eerste kandidaten. In het tweede sollicitatiegesprek wordt er inhoudelijker gekeken of je een goede match bent met de functie, de collega’s, de leidinggevende en de bedrijfscultuur. 

Door dit samen te bespreken in het vervolggesprek wordt er een veel duidelijker beeld geschetst van hoe het uiteindelijk is om daar écht te werken. Hierdoor worden er ook vaak meerdere gesprekspartners toegevoegd aan een tweede sollicitatiegesprek. Zo kan het dus zijn dat je meerdere kleine gesprekken hebt met verschillende gesprekspartners. Dit allemaal om de juiste fit te vinden met het bedrijf en de functie. 

#1 Gedragsgerichte vragen

Je kunt verwachten dat er vooral gedragsgerichte vragen worden gesteld. Hoe ga je met dingen om? Hoe anticipeer je op bepaalde gebeurtenissen of hoe zou jij dit bedrijf runnen? Zo krijgen ze een beter beeld van jouw persoonlijkheid. Hierdoor kunnen jouw gesprekspartners gemakkelijker inschatten of jij tussen de andere collega’s past, want niks is er belangrijker dan een goede band met jouw collega’s. Als dit niet het geval is, kan er een mismatch ontstaan. 

Gedrag uit het verleden kan vaak gedrag in de toekomst voorspellen, daarom is het goed om na te denken over voorbeelden die je bij jouw vorige banen hebt meegemaakt. Bereid dit dus voor! Indien jouw gesprekspartners specifieke gedragsgerichte vragen gaan stellen kun je hier op antwoorden met voorbeelden. Doe dit aan de hand van de STARR-methode. Koppel situaties uit het verleden aan werkzaamheden en verantwoordelijkheden die uiteindelijk bij je toekomstige functie gaan horen. 

#2 Vaardigheden en skills 

Tijdens een vervolggesprek worden er niet alleen gedragsgerichte vragen gesteld om te kijken of je in het team past, maar ook vragen over de vaardigheden en skills die je hebt. Lees nogmaals de vacaturetekst door en kijk of er bepaalde vaardigheden en skills in staan die je moet bezitten. Zo kun je voorbeelden uitleggen wanneer je met deze programma’s hebt gewerkt en hoe goed je hier in bent.

Doe dit ook aan de hand van de STARR-methode. Door dit goed te onderbouwen krijgen jouw gesprekspartners een beter beeld van waar jij toe in staat bent. Mocht je ergens nog niet goed in zijn dan kunnen jouw gesprekspartners de afweging maken of ze hier tijd in willen steken. 

#3 Waarom ben jij de beste kandidaat? 

Deze vraag wordt gesteld om te kijken hoe goed jij jezelf hebt voorbereid op het tweede gesprek. Je hebt namelijk het eerste gesprek kunnen laten bezinken. Als je de baan écht graag wilt, heb je het gesprek geëvalueerd. Waren er vragen die je niet goed kon beantwoorden? Zorg dan dat je dat tijdens het tweede sollicitatiegesprek wel kan. Het is namelijk essentieel om niet op dezelfde vragen vast te lopen. 

Schets tijdens het tweede sollicitatiegesprek een duidelijk beeld van hoe jij jezelf ziet werken bij het bedrijf en hoe je omgaat met de taken en verantwoordelijkheden die je uiteindelijk gaat uitvoeren. Door hier een doordacht antwoord op te geven, maak je meer kans om jouw gesprekspartners te overtuigen. Bundel de antwoorden van de vragen over jouw gedrag, vaardigheden en skills op dit antwoord, hiermee kun jij jouw gesprekspartners namelijk ook overtuigen. 

#4 Wat zijn jouw doelen?

Een bedrijf is vaak ook benieuwd hoe jij de toekomst ziet en hoe jij jezelf wilt ontwikkelen. De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt is namelijk vaak afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent. Indien jouw gesprekspartners deze vraag stellen is het belangrijk dat jij aangeeft wat jouw ambities zijn. 

Bij het beantwoorden van deze vraag kun je bijvoorbeeld aangeven dat de functie een logische stap in je carrière is, maar ben ook eerlijk als dit niet het geval is! Zo kun je ook gemakkelijk jouw doelen aangeven aan de hand van de functie. 

Indien jouw gesprekspartners aangeven dat dit niet in lijn ligt met de functie, dan is het de vraag of je zelf wel bij het bedrijf past. Doorgaans wordt er in een tweede sollicitatiegesprek aangegeven wat wel of niet mogelijk is. Zorg dus voordat je het tweede gesprek gaat voeren dat je weet wat je wilt.  

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Waarom pas jij bij de bedrijfscultuur?

Met het stellen van deze vraag kijkt men niet alleen of je bij de collega’s past, maar ook bij de cultuur van het bedrijf. Denk hier dus van tevoren over na. Een passende bedrijfscultuur heeft grote invloed op jouw plezier in het werk. Stel wedervragen over hoe de cultuur binnen het bedrijf is, maar bekijk ook hoe de werkomgeving eruitziet en hoe je wordt behandeld tijdens het gesprek. Door al deze vragen met elkaar af te wegen weet jij of je gaat passen bij de bedrijfscultuur. Lees hier meer vragen die je kunt stellen om de bedrijfscultuur te achterhalen!

Geef met het antwoord op deze vragen vooral je eigen normen en waarden aan, zo kunnen jouw gesprekspartners inschatten of je écht gaat passen. 

#6 Wat verwacht jij van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Tijdens een eerste gesprek wordt er vaak nog niet over primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden gesproken, maar bij een tweede sollicitatiegesprek ligt dit meer voor de hand. Vaak wordt deze vraag gesteld als jouw gesprekspartners enthousiast zijn over het gesprek. Als de vraag gesteld wordt willen ze kijken of ze overeen kunnen komen met jouw verwachtingen. Bereid dit dus voor en weet wat je op zijn minst wil verdienen. Dit is echter niet het enige wat belangrijk is. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn net zo belangrijk.

Je kunt namelijk over verschillende dingen onderhandelen, denk hierbij aan vakantiedagen, een sportabonnement, een auto, een laptop of een mobiel van de zaak. Dit hoort allemaal bij een goede salarisonderhandeling.

#7 Heb je zelf nog vragen?

Indien jij het eerste gesprek hebt geëvalueerd ben je vast nog op verschillende vragen gekomen. Het is goed om deze te stellen, zo ziet een gesprekspartner dat je ook op het tweede gesprek goed bent voorbereid. Dit is tevens de laatste kans om indruk te maken. 

Mocht je in het eerste gesprek op bepaalde onderwerpen zijn vastgelopen, maak dat dan in dit gesprek goed door er vragen over te stellen. Zo laat je zien dat je er alles aan wilt doen om goed voor de dag te komen. Ook kom je enthousiast over als je zelf vragen stelt. Zo weten jouw gesprekspartners dat je nog steeds enthousiast bent ten opzichte van het eerste gesprek.

Bereid je voor op vragen die je kunt verwachten tijdens een tweede sollicitatiegesprek! 

Tijdens het tweede gesprek worden er meer vragen gesteld die ingaan op de match tussen jou en het bedrijf en de functie. Hierdoor worden er meer gedragsgerichte vragen gesteld, die je kunt onderbouwen met de STARR-methode. Tevens worden jouw skills en vaardigheden getest door middel van vragen over welke jij beheerst. 

Tevens komt jouw persoonlijke ontwikkeling aan bod en kijken jouw gesprekspartners of je binnen de bedrijfscultuur past. Als dat allemaal past, wordt er vaak ook nog gesproken over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden of vindt er een salarisonderhandeling plaats. Tot slot heb je natuurlijk zelf ook altijd nog de ruimte om vragen te stellen!

Stelling: een tweede gesprek hoef je niet voor te bereiden als je eerste gesprek goed ging. Eens of oneens?

Laat het ons weten in de reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Vragen die je kunt verwachten tijdens een tweede sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent