Het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

  • Iris Douwes
  • 16 februari 2021

Indien je tijdens het solliciteren verder in een sollicitatieprocedure komt, is er een moment dat je het gaat hebben over jouw arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden zijn meestal opgedeeld in primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Lees het in ons blog! 

Het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden

Tijdens het bespreken van jouw arbeidsvoorwaarden worden vaak twee verschillende arbeidsvoorwaarden besproken. Dit zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je gaat onderhandelen over deze arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om te weten wat deze twee arbeidsvoorwaarden inhouden en waar je op moet letten. We bespreken zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Primaire arbeidsvoorwaarden 

De primaire arbeidsvoorwaarden bestaan voornamelijk uit jouw salaris, de uren die je gaat werken, vakantiedagen en de arbeidsduur van je contract. Hierover maak je met je werkgever duidelijke afspraken. Als je aan het solliciteren bent, dan vindt de bespreking van je arbeidsvoorwaarden vaak tijdens het tweede gesprek. 

Arbeidsuren 

Tegenwoordig heb je meerdere soorten werkweken met verschillende uur-indelingen. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden als parttime of fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.

De werkgever beslist aan de hand van verschillende dingen hoeveel uren jij aan de slag gaat. Dit kan liggen aan budget, de omvang van de werkzaamheden of een tijdelijke oplossing.

Het is belangrijk dat je nadenkt over hoeveel uur je wilt gaan werken. Je hebt namelijk verschillende vormen van werken, zo kan je fulltime werken of parttime werken. Daarnaast heb je nog een vorm, de flexibele werkweek.  

Salaris

Naast dat je nadenkt over hoeveel uur je wilt werken is het ook van belang om na te denken over hoeveel je wilt gaan verdienen. Wanneer je begint aan een nieuwe uitdaging of aan een beoordelingsgesprek, dan kan dit gepaard gaan met salarisonderhandelingen. Je wilt vanzelfsprekend het hoogst haalbare salaris ontvangen, maar dit komt niet zomaar aanwaaien. 

Om het meeste uit je salarisonderhandelingen te halen, zul je goed moeten onderzoeken wat een gemiddeld salaris is voor de functie die jij gaat uitoefenen en wat ook past bij jouw opgedane werkervaring. 

Je kunt aan anderen in jouw netwerk vragen wat zij verdienen in dezelfde functie met een vergelijkbare hoeveelheid werkervaring. Als dit niet mogelijk is, zoek dan op internet wat je waard bent of kijk bij vergelijkbare functies waar een salarisindicatie bij staat. 

Daarnaast is een sterke onderhandeling waardevol, overtuig de werkgever van jouw toegevoegde waarde. Hiermee onderbouw je waarom jij het salaris verdient wat je voor ogen hebt. Onderhandelen is natuurlijk niet altijd verplicht, maar als je een hoger salaris wilt is dit wel aanbevolen. Als je niet onderhandelt over je salaris, kan dit ervoor zorgen dat je (veel) minder verdient dan dat je eigenlijk waard bent. 

Het is begrijpelijk dat het lastig is om te onderhandelen over jouw salaris. Lees hier meer over een salarisonderhandeling!

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die je maakt naast het aantal uren die je gaat werken en wat je gaat verdienen. Deze arbeidsvoorwaarden komen bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden. Welke voor jou van kracht zijn hangt af van de functie/branche, maar ook het verloop van het arbeidsvoorwaardengesprek.

Jouw secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen onder andere bestaan uit: ontwikkelingsmogelijkheden, communicatiemiddelen, vervoersmiddelen, extra inkomen, verlof- en extra vakantiedagen en bijzondere vergoedingen.

Je werkgever maakt zelf een keuze in wat hij/zij jou aanbiedt, maar het woord zegt het al. Secundaire arbeidsvoorwaarden staan bij een onderhandeling op de tweede plek. Verwacht niet dat jouw werkgever alle voorwaarden zal aanbieden! 

Toch zijn secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan wordt gedacht, je kan er veel mee winnen als je goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebt. 

Onderhandelen

Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden is mogelijk. Jouw salaris is belangrijk, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden evenmin. Mocht het voorkomen dat er geen salarisverhoging inzit of je niet precies het bedrag krijgt dat jij voor ogen had, kies er dan voor om te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over het wel of niet krijgen van een leaseauto, laptop en/of telefoon. Daarnaast kun je ook onderhandelen over studiemogelijkheden, flexibele werktijden, meer vakantiedagen of een bonusregeling.

Om het optimale uit jouw gesprek te halen is het van belang om te weten welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten, welke arbeidsvoorwaarden ze voor jou hebben en hoe je ze kunt gebruiken tijdens de onderhandeling.

Zijn arbeidsvoorwaarden wel het belangrijkste?

Wanneer aan werkzoekenden wordt gevraagd wat ze het belangrijkste vinden in een nieuwe baan geeft 61% aan dat dit het salaris is. Werkzoekenden zijn dus geneigd om te veel te focussen op het salaris, waardoor andere belangrijke onderdelen van de baan verwaarloosd worden. Wanneer je op zoek gaat naar een baan, is het belangrijk dat je een baan vindt die écht bij je past. Intrinsieke motivatie en bevlogenheid zijn op de lange termijn namelijk belangrijker dan een hoog salaris.

Denk hier ook over na als je gaat onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Soms zal de onderhandeling uit komen op iets wat je zelf niet helemaal had gehoopt. Als je weet wat een baan écht voor je waard is, weet je hoeveel water je bij de wijn kunt doen als het aankomt op de salarisonderhandeling. Weten wat voor jou belangrijk is, is de basis van een goede onderhandeling.

Het belang van intrinsieke motivatie 

Intrinsieke motivatie moet in principe op de eerste plaats staan als je kiest voor een nieuwe baan. Waar jij energie van krijgt is belangrijk om toe te passen in je werk. Jouw motivatie en werktevredenheid worden hierdoor positief beïnvloed. Als je volledig voor de baan gaat dan zal je dit op de lange termijn heel veel opleveren, het zorgt namelijk voor welzijn en geluk.

Een werkgever wil niets liever dan gedreven medewerkers. Als jij gedreven bent, zal jij je inzetten voor het bedrijf en je betrokken voelen. Je wilt bijdragen aan het succes van het bedrijf en je kunt je indenken dat dit betere resultaten oplevert. 

Hou dit dan ook in je achterhoofd wanneer je de onderhandeling aangaat over jouw arbeidsvoorwaarden. Stel jezelf de vraag of je intrinsiek gemotiveerd bent en hoe belangrijk de baan voor jou is vergeleken met de arbeidsvoorwaarden die je wilt hebben. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Weeg voor jezelf af: Arbeidsvoorwaarden of intrinsieke motivatie! 

De arbeidsvoorwaarden bestaan dus uit primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en over beiden kun je onderhandelen. Zo kun je bij jouw primaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen over het salaris ten opzichte van welke uren je werkt. 

Bij secundaire arbeidsvoorwaarden kun je onderhandelen over ontwikkelingsmogelijkheden, communicatiemiddelen, vervoersmiddelen, extra inkomen, verlof- en extra vakantiedagen en bijzondere vergoedingen die je ontvangt van een werkgever.

Maar denk voordat je dit doet goed na over jouw intrinsieke motivatie. Weet wat de baan echt voor je waard is, pas dan kan je echt goed gaan onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden!  

Stelling: intrinsieke motivatie is voor mij belangrijker dan mijn arbeidsvoorwaarden?

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent