Solliciteren na langdurig ziektebed: 7 tips

  • Iris Douwes
  • 19 juli 2022

Indien je lang ziek bent geweest, een ongeluk hebt gehad of terugkomt van een burn-out is het wellicht een drempel om weer te gaan solliciteren. Vaak zorgt dit voor een gat op je cv en dit is niet altijd prettig om te verklaren. Echter hoeft het geen probleem te zijn voor jouw zoektocht. Laat je hierdoor dus niet ontmoedigen. 

Ook lichamelijk en geestelijk is het wellicht zwaar om weer te gaan solliciteren, denk bijvoorbeeld aan het hebben van long-covid wat veel mensen afgelopen twee jaar hebben opgelopen. In ons blog geven we 7 tips om weer te gaan solliciteren na een langdurig ziektebed!

#1 Bepaal wanneer je gaat solliciteren

Wanneer je langdurig ziek bent geweest of een tijd in de ziektewet hebt gezeten is het de vraag wanneer het tijd is om weer te gaan solliciteren. Ook indien je nog werkzaam bent bij een ander bedrijf zitten hier wat haken en ogen aan. 

Als je ziek bent geweest mag je op zoek naar een andere baan, echter ga je dan uit dienst bij je huidige werkgever en word je weer beter gemeld. Natuurlijk is het wel de vraag of je al klaar bent om te gaan werken, zowel mentaal als lichamelijk. Hiervoor heb je vaak overleg met de arbo arts. De kwestie is natuurlijk ook nog anders als je hinder ondervindt bij het werk wat je wilt gaan uitoefenen. Als je ziekte invloed heeft op jouw werk moet je dit namelijk wel melden. 

#2 Bepaal wat voor baan jij wilt

Na jouw ziekte of ongeluk heb je misschien een totaal ander beeld gekregen van wat je in je leven wilt bereiken. Schrijf hiervoor kort op wat jou momenteel drijft in je leven en wat voor carrièredoelen je graag wilt bereiken. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar wat je vooral niet zoekt in een organisatie of in wat voor bedrijfscultuur je momenteel wel wilt werken. Door deze factoren voor jezelf op een rijtje te zetten, bepaal je jouw droombaan. 

Mocht dit niet aansluiten op je baan vóór jouw ziektebed of ongeluk kun je er natuurlijk voor kiezen om een carrièreswitch te maken. Ga op zoek naar de baan die bij jouw normen en waarden past, hoe je nu in het leven staat. 

Bij het schrijven van een motivatiebrief voor een carrièreswitch is het van belang dat je jouw motivatiebrief vooral schrijft vanuit jouw persoonlijkheid, competenties en vaardigheden. Vertel jouw verhaal en waarom je bepaalde keuzes maakt in jouw carrière. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Wat zet je op jouw cv

Een gat in je cv is opzich niet erg, als je het maar kunt verklaren. Je hoeft op je cv niet heel jouw levensverhaal te zetten of wat er in die tijd gebeurd is. Je kunt het kort benoemen en het verder toelichten in een gesprek. Mocht je het niet op je cv willen zetten dan laat je dit open. De kans is wel groot dat de werkgever of recruiter er naar gaat vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Wees hier op voorbereid. Lees hier hoe je een gat in je cv kunt verklaren!

#4 Voorbereiding sollicitatiegesprek 

Indien je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek is het goed om jezelf voor te bereiden, zoals elk ander. Echter is het voor jou na een langdurig ziektebed vooral belangrijk om je voor te bereiden hoe jij het gat in je cv verklaart en wat je hierover wilt vertellen. Schrijf dit voor jezelf op. 

Laat details zo veel mogelijk achterwege. Mocht je het te moeilijk vinden om er over te praten dan is het niet verplicht om te vertellen dat je langdurig ziek bent geweest. Toch verklaart het wel gelijk het gat in je cv. Kies ervoor om het eventueel met iemand te oefenen, mocht het toch niet lukken in het gesprek, vraag dan of je het op een later tijdstip kunt toelichten. 

#5 Voeren van het sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voeren is altijd spannend, al helemaal als je dit al langere tijd niet meer gedaan hebt. Het gaat er in het sollicitatiegesprek om of je wel of niet bij de functie en het bedrijf past. Ondanks dat je misschien nog met gevolgen kampt van jouw langdurig ziektebed kun je goed bij het bedrijf of de functie passen. 

Ben eerlijk over wat je wel of niet kunt in de functie en heb het over of je al volledig arbeidsgeschikt bent bevonden. Werkgevers zijn bereid om mensen aan te nemen die deels arbeidsongeschikt zijn, jij kan zomaar de juiste aanwinst zijn voor het bedrijf. Leg niet te veel nadruk op jouw ziekte of arbeidsongeschiktheid. Ga juist uit van jezelf als persoon en jouw enthousiasme over het bedrijf en de functie.

In je werkverleden heb je misschien te maken gehad met werkgevers die vervelend deden over jouw arbeidsongeschiktheid. Probeer dit niet te benoemen in een sollicitatiegesprek. Het is uit den boze om je negatief uit te laten over je vorige werkgever(s). 

#6 Eventuele afwijzing 

Een afwijzing op een sollicitatie kan iedereen overkomen, de vraag is natuurlijk als je weer gaat solliciteren na een langdurig ziektebed of het daar aan ligt. Accepteer eerst dat het zo is. Vaak kun je er toch niks meer aan veranderen, maar wat nog veel belangrijker is; vraag feedback.

Je kunt zo achterhalen of het iets te maken heeft met jouw langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daarnaast kun je de feedback gebruiken voor jouw volgende sollicitatiegesprekken. 

#7 Weer aan het werk 

Mocht je uiteindelijk een nieuwe uitdaging hebben gevonden dan is het weer spannend om aan het werk te gaan. Zorg ervoor dat je samen met jouw werkgever een plan van aanpak maakt om weer goed te integreren in het werkzame leven. Dit gaat vaak ook gepaard met controles bij een bedrijfsarts. 

Evalueer goed of je het naar je zin hebt op het werk en of je alle dingen kunt uitvoeren in verband met je ziekte of arbeidsongeschiktheid. Zo blijf je goed in je vel zitten op je werk, dit is belangrijk nadat je lang niet hebt gewerkt. 

Ga weer aan het werk na een langdurig ziektebed!

Na een langdurig ziektebed is het vaak een hele opgave om weer te gaan solliciteren. Je weet misschien niet meer wat voor baan je wilt of hoe je om moet gaan met een gat in je cv. Wat vertel je wel tijdens een sollicitatiegesprek of wat niet. Bedenk dit van tevoren goed en voer het sollicitatiegesprek hoe jij dat wilt. Mocht je een afwijzing krijgen, leer hier van. Mocht je wel die nieuwe uitdaging vinden, evalueer dan goed en zorg ervoor dat je goed op je plek zit bij je nieuwe job. 

Is het moeilijk om te solliciteren na een langdurig ziektebed? Eens of oneens. 

Laat het ons weten in de reacties.

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Solliciteren na langdurig ziektebed: 7 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent