Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan? (Deel 1)

  • Pascal Joore
  • 16 september 2014
Wist je dat 97% van de recruiters LinkedIn gebruikt om mogelijke kandidaten voor een vacature te vinden? Daardoor kun je eigenlijk wel zeggen dat elke recruiter LinkedIn gebruikt om mensen op te sporen, blijkt uit deze infographic. Dit is veel meer dan dan bijvoorbeeld Twitter en Facebook (respectievelijk 54% en 66%). Bovendien plaatsen ze ook 77% van alle vacatures op LinkedIn; 47% daarvan ook nog eens exclusief op het netwerk als sociaal medium. Als deze cijfers je nog niet overtuigd hebben om er eens even in te duiken, dan weet ik het ook niet meer! Wanneer je aan het solliciteren bent, kun je eigenlijk jouw LinkedIn profiel tegenwoordig als net zo cruciaal zien als jouw CV en motivatiebrief. En dat brengt verwachtingen met zich mee; recruiters verwachten tegenwoordig een goed ingevuld en een goed geschreven profiel, net zoals ze dit verwachten van een CV en motivatiebrief. Wat moet je hier voor doen? Betekent dit dat ik elke week tijd in LinkedIn moet steken? Dat kun je doen, maar het hoeft niet! Hieronder vind je drie methodes, of niveau’s, waarop je LinkedIn kunt gebruiken. Elk niveau vereist meer tijd en aandacht, maar levert ook steeds meer op. Wil jij een echte LinkedIn professional worden? Lees dan verder!

Een uitgebreid CV

De minimale vereiste voor een acceptabel profiel is toch wel minstens om een goed ingevuld en goed geschreven profiel te hebben. In eerste instantie lijkt jouw profiel op niets meer dan een CV; alle werkervaring en opleidingen op een rijtje ingevuld. Dit is echter waar mensen vaak de fout in gaan: LinkedIn biedt veel meer ruimte voor informatie dan een CV. Een CV is namelijk een samenvatting van relevante ervaringen voor de baan waarop jij solliciteert. Oftewel niet altijd compleet, slechts een korte beschrijving erbij en vaak aangepast aan de functie waarop op dat moment wordt gesolliciteerd. Jouw LinkedIn profiel is daarentegen een overzicht van al jouw professionele ervaringen, zonder de beperkingen in lengte of relevantie. Gebruik dit dus ook! Begin allereerst met al jouw werkervaring volledig en uitgebreid te beschrijven. Vul niet alleen jouw functietitel en werkgever in, maar vertel ook wat je gedaan hebt, wat je bereikt hebt en wat je geleerd hebt. Vervolgens ga je aan de slag met jouw educatie. Vul hier, net zoals bij werkervaring, alles in. Dat wil dus zeggen niet alleen de namen van de opleidingen en de instituten, maar ook de inhoud van de studie, wat je geleerd hebt, (keuze)vakken, minors, en eventuele vaardigheden die je hebt opgedaan. Daarnaast geeft LinkedIn je ook de mogelijkheid om bestanden bij te voegen. Hierdoor kun je ook scripties, studies, papers of interessante opdrachten bijvoegen. Je kunt ook overwegen om eventuele stages hierbij te vermelden. Alternatief kun je deze ook bij werkervaring vermelden. Hier ligt de keuze echter bij jou: waar vind jij deze beter passen?

Waar je het verschil kunt maken

Vervolgens ga je aan de slag met een persoonlijke beschrijving. Dit is iets wat mensen vaak vergeten, of vaak overslaan. Wellicht omdat het niet gemakkelijk is om iets over jezelf te schrijven; het is niet makkelijk om objectief te schrijven over jezelf, en lijkt daarom snel overdreven. Het is echter o zo belangrijk! Voor een recruiter is het cruciaal om niet alleen te weten wat je hebt gedaan, maar ook wie je bent. Voor elke baan is een bepaald type persoon nodig; iemand die bepaalde vaardigheden beschikt, maar ook een bepaalde mindset. En jij kunt recruiters dus helpen om jou beter in te schatten door deze persoonlijke beschrijving in te vullen. Let op dat je geen samenvatting van jouw professionele ervaring schrijft. Richt je daarom meer op wat jouw drijfveren zijn: waarom doe je wat je doet? Wat vind je leuk? Wat wil je bereiken? Omdat maar weinig mensen dit invullen in hun profiel, ligt hier voor jou de mogelijkheid om het verschil te maken! Een ander aspect van het profiel dat vaak wordt onderschat zijn de vaardigheden. Op LinkedIn kun je specifieke vaardigheden invullen die jij bezit. Doet dit, en wees er niet al te bescheiden in! De vaardigheden zijn namelijk een belangrijk criterium voor veel vacatures, en op LinkedIn kun je dan ook zoeken naar mensen op basis van vaardigheden. Recruiters maken hier gebruik van, en jij moet hier dus op voorbereid zijn! Vul ook in welke talen je spreekt. Simpel maar zeker niet onbelangrijk.

Nieuwe mogelijkheden

Tot slot, je hebt sinds kort ook de mogelijkheid om een hele reeks aan documenten e.d. bij je profiel te voegen. We noemden het al kort bij jouw educatie, waar je dit kunt gebruiken voor scripties e.d. Maar het gaat verder:
  • Projecten: als je werk hebt gedaan op projectbasis, kun je ze hier uitlichten. Let op: je moet er een bijbehorende baan of opleiding bij selecteren. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld freelance klussen hebt gedaan.
  • Publicaties: scripties, studies, papers, rapporten of zelfs boeken. Als jij iets hebt geschreven waarvan je dat recruiters die kunnen zien, plaats je dan op je profiel!
  • Organisaties: Veel mensen doen naast hun werk ook nog dingen op vrijwilligersbasis. Denk hierbij aan bestuursfuncties bij bijvoorbeeld de lokale voetbalclub, of een functie bij een liefdadigheidsorganisatie. Deze kun je hier plaatsen zonder deze te vermengen met professionele functies.
  • Titels en prijzen: Als je ooit een prijs hebt gewonnen voor werkzaamheden, of bent afgestudeerd met honours kun je deze speciaal vernoemen.
  • Test scores: als je ooit een erkende test hebt gedaan kun je hier de score vermelden. Denk hier bijvoorbeeld aan een erkende IQ test. Wordt vooral gebruikt door Amerikanen voor bijvoorbeeld SAT of GPA scores.
  • Cursussen: Hoewel je ze ook bij Educatie kunt plaatsen, is er een plek ingelast voor cursussen. Wellicht handig als je een hele reeks hebt gevolgd.
  • Patenten: voor als je persoonlijk patenten bezit.
  • Certificeringen: Dit is een hele belangrijke! Veel specialistische functies vereisen een bepaalde certificering. Als je een certificering hebt, plaats deze dan ook!
  • Vrijwilligerswerk: Als je een bepaald goed doel actief steunt.
Dit zijn voornamelijk recentere mogelijkheden, en worden dus nog niet veel gebruikt door anderen. Dit biedt jou de kans om boven de rest uit te springen; maak hier gebruik van! Doordat we tegenwoordig allemaal wel een LinkedIn profiel hebben, is het bovenstaande eigenlijk het minimum voor elke sollicitant. Alles wat er tot nu toe genoemd is, is voornamelijk eenmalig werk, en daarom een kleine tijdsinvestering. Het vereist af en toe een update, maar daar blijft het ook bij. Wil jij echter meer dan het minimum? Lees dan verder in Deel 2! Meer weten over solliciteren met social media? Lees dan ook eens dit artikel over jouw online imago! Heb jij nog vragen of opmerkingen over hoe je een goed profiel maakt op LinkedIn? Heb je tips over hoe je een goede stukje schrijft over jou als persoon, of andere tips? Laat het dan weten via een reactie!

3 Reacties op "Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan? (Deel 1)"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Hermo
    • 26 september 2014

    Een van mijn connecties op LinkedIn volgt een andere strategie, nl. het LinkedIn-profiel juist niet al te veel in detail invullen om zo meer de handen vrij te hebben voor naar specifieke vacatures toe geschreven cv’s. Hier zit dan wellicht de sollicitatietip achter dat een specifiek cv niet in strijd mag zijn met je LinkedIn-profiel. Met een uitgebreid ingevuld LinkedIn-profiel neemt het risico op tegenstrijdigheden toe en ontneem je jezelf de mogelijkheid om adequaat op verschillende vacatures of zelfs verschillende functies te solliciteren, zo is de gedachte. Valt hiervoor wat te zeggen of rammelt deze strategie van een kort LinkedIn-profiel i.c.m. uitgebreide cv’s, die bij een werkelijke sollicitatie worden verstuurd?

      • Tom van Pinxteren
      • 29 september 2014

      Een goed punt Hermo! Wat ik me dan afvraag is in hoeverre jouw LinkedIn profiel kan verschillen van een op maat geschreven sollicitatie?

      Begrijp me niet verkeerd! Ik ben 100% voor een op een vacature aangepaste sollicitatie. Je vertelt dan hoe de opgedane ervaring e.d. relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Maar dit is toch niet wezenlijk anders dan wat jij schrijft op jouw LinkedIn profiel? De ervaring verandert immers niet.

      Wat ik me wel voor kan stellen is dat je ofwel bij een sollicitatie dingen er uit wil laten springen, of de interesse van mensen wil opwekken om juist jouw CV erbij te pakken door te teasen op jouw profiel (zorg er dan wel voor dat je lezers de goede kant op wijst; dus richting jouw profiel!).

      Het nadeel hiervan is dat je mogelijke exposure mist omdat je maar een beperkt profiel hebt. Als alternatief kun je dan met een persoonlijke website aan de gang gaan. Hier heb je veel meer flexibiliteit als het aan komt op dit soort dingen. Lees ook eens dat artikel!

    • Monique
    • 29 september 2014

    Zeker de moeite waard om af een toe weer eens wat tips te lezen. Helder en duidelijk