Snel werk vinden? Vermijd de 5 meest gemaakte fouten!

 • Natasja van Wijk
 • 31 oktober 2023

Wil jij bij het zoeken naar een nieuwe baan het liefst al morgen beginnen? Doe dan even een stapje terug. Als jij te snel werk wilt vinden, verpest je mogelijk deze zoektocht naar een nieuwe baan. Overhaast solliciteren is de nummer één oorzaak van het maken van klassieke sollicitatieblunders. Het door elkaar halen van bedrijven, het maken van spellingsfouten en andere gênante fouten behoren tot deze lange lijst van veelvoorkomende blunders. Te snel werk willen vinden kan de reden zijn waarom jij jouw droombaan misloopt.

Daarnaast kun je door een overhaaste beslissing op een positie terechtkomen waar je niet thuishoort, waar je niet kunt groeien en waar je jouw talent niet kunt benutten. Vervolgens kun je een jaar later weer op zoek naar een nieuwe baan.

Om je te behoeden voor het maken van dergelijke fouten en om te voorkomen dat je je eigen carrièreplan belemmert, bespreken we de 5 meest gemaakte fouten die worden veroorzaakt door het overhaast zoeken naar werk.

Fout 1: Gebrek aan oriëntatie

Zo snel mogelijk geld willen verdienen is mogelijk een motivatie van werkzoekenden die snel werk willen vinden. Het probleem is dat deze motivatie vaak afwijkt van de intrinsieke motivatie. Toch kan de stressvolle situatie van werkloosheid ervoor zorgen dat men de voorkeur geeft aan zo snel mogelijk werk vinden boven het vinden van werk dat men écht leuk vindt.

Vooral wanneer ontslag de reden is van werkloosheid is overhaast zoeken naar werk af te raden. Een gebruikelijke strategie is om op functies te solliciteren die overeenkomen met je voorgaande functie. Vergeet echter niet dat mensen niet zomaar worden ontslagen. Ben je ontslagen omdat je niet goed presteerde of heeft het gebrek aan plezier in je werk geleid tot je ontslag? Misschien is het werk dat je altijd gedaan hebt simpelweg niet het werk dat bij je past.

Vergeet niet dat werkloos zijn de ideale mogelijkheid biedt om jezelf eens af te vragen wat je nu écht wilt. Pak je carrièredoel erbij en herzie het waar nodig. Kijk naar het verleden en vraag jezelf af wat je leuk vond om te doen. Ontdek waar je goed in bent en wat je talent is.

Vertaal hetgeen dat je hebt gevonden vervolgens in een concreet persoonlijk profiel. Analyseer de arbeidsmarkt en kijk hoe jij daarin past. Neem hier rustig de tijd voor. Wanneer je jouw zoektocht naar werk overhaast, loop je het risico een verkeerde beslissing te nemen. Om te voorkomen dat je over een jaar weer werkloos bent, is het belangrijk om werk te vinden waar je hart sneller van gaat kloppen. Gepassioneerde werknemers werken harder, zijn productiever en zijn gelukkiger. Een win-winsituatie voor jou en je werkgever.

Fout 2: Overhaast zoeken naar vacatures

Een account aanmaken op een populaire vacaturesite en snel op zoek naar je volgende baan: het is een gebruikelijke manier om tegenwoordig werk te zoeken. Niet onbegrijpelijk, want het is makkelijk. Hoewel deze manier succesvol kan zijn, wordt vaak vergeten dat er veel meer mogelijkheden zijn.

Vergeet niet dat vacaturesites werkgevers factureren per vacature. Vaak betekent dit dat een bepaalde vacature niet op elke website te vinden is, omdat dit simpelweg te duur zou zijn voor de werkgever. Door jouw zoektocht te beperken tot één website beperk jij je eigen kansen op het vinden van de vacature die bij je past.

Daarnaast worden functies vaak verschillend betiteld. Terwijl jij zoekt op de functietitel Category Manager, worden de andere helft van de overeenkomende vacatures geadverteerd onder de titel Inkoper. Het is dus belangrijk om even de tijd te nemen om jouw positie op de arbeidsmarkt te leren kennen en daar meerdere labels aan te koppelen.

Wees ook niet bang om de rollen eens om te draaien. Voordat jij je gaat aanpassen aan het aanbod van vacatures ga je eerst voor jezelf bepalen wat je kunt en wat je wilt. Schets de ideale vacature die aansluit op jouw wensen en competenties. Stel een lijst op met bedrijven waar je graag voor wilt werken en ga dan pas op zoek naar geschikte vacatures. Schroom niet om ook eens een open sollicitatie de deur uit te doen.

Gebruik ten slotte niet alleen vacaturesites om werk te vinden. Een groot deel van de vacatures wordt namelijk ingevuld via een andere weg, zoals het netwerk van werknemers. Spreek je netwerk aan om ze op de hoogte te stellen van jouw situatie. Voorkom dat je de kans op een leuke baan misloopt, omdat je alle hoop hebt gevestigd op een vacaturesite.

Door een stapje terug te nemen en zorgvuldig op zoek te gaan naar vacatures die écht bij je passen, voorkom je dat je jouw droombaan misloopt!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Fout 3: Cv niet afstemmen op vacature

Wanneer je op meerdere vacatures reageert, is het verleidelijk om elke keer hetzelfde cv mee te sturen. Vergeet echter niet dat een cv het meest effectief is wanneer je de meest relevante zaken vermeldt. Zoals eerder besproken is geen enkele vacature identiek. Per functie, bedrijf en locatie kunnen werkzaamheden verschillen. Dit betekent dat de meest optimale versie van jouw cv per vacature verschilt. Vergeet dus niet om je cv aan te passen voordat je deze meestuurt met de sollicitatie!

Fout 4: Motivatiebrief kopiëren

Een andere veelgemaakte fout is het kopiëren van de motivatiebrief bij het versturen van meerdere sollicitaties. In sommige gevallen kopiëren kandidaten zelfs bedrijfsnamen, namen van contactpersonen en/of functietitels!

Het overhaasten van je sollicitatie zorgt in dit geval voor een zeer onprofessionele eerste indruk, waardoor je al begint met een achterstand.

Daarnaast is een motivatiebrief bedoeld om aan de hand van jouw intrinsieke motivatie en jouw unieke talenten jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Je toont jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf waar je solliciteert. 

Gezien elk bedrijf verschillend is, kan jouw rol daarbinnen ook nooit hetzelfde zijn. Elk bedrijf heeft haar eigen cultuur, haar eigen klanten en een eigen markt waarin het opereert. Dit soort bedrijfskenmerken zijn juist de punten waarop jij moet scoren in je motivatiebrief. Wanneer je een algemene motivatiebrief gebruikt bij verschillende vacatures, sla je de plank dus volledig mis. 

Fout 5: Het gesprek niet voorbereiden

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dien je het gesprek goed voor te bereiden. Ken het bedrijf en de klanten, oefen het gesprek aan de hand van de STARR-methode en bereid vragen voor. Je laat ermee zien dat je professioneel te werk gaat en oprecht geïnteresseerd bent in de functie.

Een goede voorbereiding kost tijd, maar vergeet niet dat je de kans op succes aanzienlijk vergroot. Bekijk deze infographic om je perfect voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Bekijk en gebruik ook de handige checklist: voorbereiden sollicitatiegesprek!

Snel werk vinden?

Voorkom het mislopen van een baan door onzorgvuldig te werk te gaan. Neem de tijd, ontdek wat je wilt en waar je dit wilt, update je cv, schrijf een sterke motivatiebrief en bereid je goed voor op het gesprek. Je vergroot hiermee de kans dat je een baan vindt die je écht wilt!

Update: Dit blog over snel werk vinden verscheen voor het eerst op 15 september 2015 en werd op 31 oktober 2023 geactualiseerd.

Heb jij weleens fouten gemaakt door snel werk te willen vinden? Heb jij nog tips om veelgemaakte fouten te vermijden? Laat het ons weten in een reactie!

3 Reacties op "Snel werk vinden? Vermijd de 5 meest gemaakte fouten!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Fons Maas
  • 15 september 2015

  Even nadenken over een vacature en alvast wat informatie inwinnen kan nooit kwaad natuurlijk, maar vacatures op vacaturesites worden vaak al na een paar dagen verwijderd. Tja, had je toch sneller moeten zijn…

  • Peter
  • 28 augustus 2017

  Beste,
  Klopt helemaal wat jullie schrijven. Ik herken dit maar wat als je van je zelf niet weet wat je wilt? of je weet wat je wilt maar er zijn daar simpelweg geen banen in of je bent te onervaren hierin (daardoor veel lager salaris) of zelfs te oud?

  • Vacatures Nieuw-Vennep
  • 15 november 2017

  Goed artikel! Hoewel we eigenlijk allemaal wel weten hoe je het beste kunt solliciteren, een opfrisser kan inderdaad nooit kwaad. Het is niet altijd eenvoudig om een nieuwe baan te vinden. In sommige regio’s is er gewoon weinig aanbod. Juist dan is het belangrijk om direct op te vallen en een goede indruk te maken.