Kritisch denken op het werk: 10 tips

  • Natasja van Wijk
  • 27 juni 2023

Op de werkvloer zijn er voortdurend veranderingen en uitdagingen die het belangrijk maken om kritisch te blijven denken.

Het is een onmisbare vaardigheid op de werkvloer geworden, omdat het ons in staat stelt om met veranderingen om te gaan en effectief beslissingen te nemen.

Door kritisch te denken kunnen we onderscheid maken tussen betrouwbare en misleidende informatie. Op basis hiervan nemen we weloverwogen beslissingen die bijdragen aan het succes en de groei van het bedrijf.

Maar hoe verbeter je jouw kritisch denken? In ons blog leggen we het belang van kritisch denken uit en geven we tips hoe je deze vaardigheid ontwikkelt.

Wat is kritisch denken?

Kritisch denken houdt in dat je tot weloverwogen conclusies komt door zaken te analyseren op basis van objectieve informatie. Je verzamelt gegevens en feiten om een probleem te begrijpen en op de juiste manier op te lossen.

Kritisch denken is een belangrijke competentie op de werkvloer, want het zorgt ervoor dat je effectiever werkt. Je bent beter in staat om complexe situaties te beoordelen, kansen en risico’s te identificeren en uitdagingen met een logische denkwijze te benaderen. Daarnaast zorgt het voor effectievere communicatie en een betere samenwerking op de werkvloer.

Er zijn diverse vaardigheden die betrekking hebben op kritisch denken. Voorbeelden van deze vaardigheden zijn:

  • Observatie en analyse
  • Probleemoplossend vermogen
  • Redenering en beslissing nemen

Kritisch denken: 10 praktische tips

Om betere beslissingen te nemen op het werk en problemen effectiever op te lossen, geven we 10 tips die jou helpen kritisch te denken.

#1 Onderzoek informatie

Soms is het verleidelijk om te vertrouwen op wat we al weten, wat het lastiger maakt om je eigen overtuigingen los te laten. Dit is echter wel nodig om jouw kritisch denken te verbeteren. Eerdere ervaringen gebruiken als bestaand bewijs is niet verkeerd, maar beperkt mogelijk jouw denkwijze. Neem dus de tijd om onderzoek te doen.

Het is belangrijk om kritisch te zijn ten opzichte van informatie die je tegenkomt. Of je nu informatie van iemand anders hoort, een artikel leest of iets online vindt, onderzoek de bron en vraag je af of de informatie volledig en actueel is.

Verzamel aanvullende informatie om een breder beeld te krijgen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Weet precies wat je wilt

Heb voor jezelf duidelijk wat jouw doel is, voordat je bepaalde beslissingen neemt. Door kritisch te denken los je bepaalde problemen op en streef je naar een bepaald doel. Het is dan wel goed om te weten wat dat doel is. Stel jezelf de vraag “Wat wil ik en wat verwacht ik hieruit te halen?”.

Voorbeeld

Voor het creëren van een nieuwe marketingcampagne denk je kritisch na over de strategieën die je gaat gebruiken. Je hebt drie doelen gesteld:

  • De betrokkenheid van de klanten vergroten met interactieve content
  • Merkbekendheid vergroten bij de doelgroep
  • Stijging van de verkoopcijfers

Deze doelen in gedachten helpen jou kritisch te denken over verschillende aspecten van de marketingcampagne, zoals de keuze van kanalen, de inhoud van de boodschap en de meetbare resultaten die je wilt behalen.

#3 Maak kritisch denken niet te ingewikkeld

Soms hebben we de neiging om onnodig te overdenken. Kritisch denken betekent niet dat we alles moeten compliceren. Het is juist een middel om complexe problemen eenvoudiger te maken.  Het gaat erom dat je de kern van het probleem begrijpt, relevante informatie verzamelt en dit analyseert op een logische manier.

Kritisch denken hoort juist overbodige informatie weg te halen, zodat we ons kunnen richten op onze doelen.

Voorbeeld

Je wilt het probleem aanpakken van een dalende klanttevredenheid. Hierdoor probeer je veel verschillende factoren te onderzoeken zonder de focus te behouden. Dit leidt tot een overvloed aan informatie, waardoor het moeilijker wordt om het probleem efficiënt op te lossen.

In plaats daarvan kies je ervoor om de aanpak te vereenvoudigen. Je legt de focus op de belangrijkste factoren die direct invloed hebben op de klanttevredenheid.

#4 Luister actief naar anderen

Naast het doen van onderzoek en het luisteren naar jezelf, is het cruciaal om ook aandachtig naar anderen te luisteren. Probeer een goed beeld te krijgen van andermans perspectieven en ideeën voor je conclusies trekt. Actief luisteren helpt bij het verkrijgen van nieuwe inzichten.

#5 Stel vragen

Indien je te kritisch denkt, kun je gaan twijfelen aan bepaalde informatie. Door vragen te stellen aan anderen streef je naar duidelijkheid. Zo ontdek je aannames en mogelijke fouten in jouw redeneringen.

Wees dus niet bang om vragen te stellen. Dit helpt je om een breder perspectief te krijgen en het versterkt je denkvermogen. Bovendien neem je beter geïnformeerde beslissingen.

#6 Ontwikkel je analytische vaardigheden

Analyseren is een belangrijk onderdeel in het proces van kritisch denken. Door jouw analytische vaardigheden te ontwikkelen, is het eenvoudiger om complexe problemen te begrijpen tot een effectieve oplossing te komen.

Het ontwikkelen van analytische vaardigheden vereist oefening en inzet. Blijf actief leren, benader informatie kritisch en wees bewust van je eigen denkprocessen.

Analytische vaardigheden ontwikkel je bijvoorbeeld door:

  • Diverse bronnen te lezen bij het doen van onderzoek
  • Anderen om hulp te vragen bij informatieverzameling
  • Deel te nemen aan discussies en debatten
  • De voors- en tegens van bepaalde oplossingen op te schrijven
kritisch denken - blogafbeelding

#7 Zelfreflectie

Bij kritisch denken is het goed om je bewust te zijn van je eigen gedachten, vooroordelen en eerdere ervaringen. Dit maakt het gemakkelijker om eerdere kennis en ervaringen te gebruiken en objectief naar een situatie te kijken.

Wees je bewust van jouw vooroordelen, zodat jij jezelf daarvan losmaakt en openstaat voor nieuwe ideeën en perspectieven.

Meer weten over zelfreflectie? Je leest het in ons blog Zelfreflectie op het werk: wat is het en hoe pas je het toe?

#8 Draag aannames ter discussie

Iedereen maakt wel eens een aanname. In plaats van informatie op het eerste gezicht aan te nemen, graaf je dieper om de betrouwbaarheid van de informatie te beoordelen. Stel niet alleen kritische vragen, maar onderzoek ook de achterliggende feiten en bewijzen. Op deze manier vermijd je oppervlakkige conclusies. Ook maak je zo een weloverwogen beslissing op basis van feitelijke informatie en redenering.

#9 Feedback vragen

Het ontvangen van feedback helpt jou kritischer te denken. Het stelt ons in staat om continu te groeien en te ontwikkelen. Maar feedback helpt ons ook om vooroordelen te verminderen en open te staan voor verschillende perspectieven.

Door naar feedback te luisteren en er actief op te reageren, ontwikkel je kritisch denken door jezelf uit te dagen en nieuwe inzichten op te doen.

#10 Kennis van de sector

Het is belangrijk om kennis te hebben van de sector waarin je werkt. Dit geeft je inzicht in de recente ontwikkelingen op de werkvloer.  Deze kennis is waardevol wanneer je kritisch moet denken over vraagstukken die relevant zijn voor jouw werkgebied.

Zorg ervoor dat je bekend bent met de trends in de markt, de concurrentie, producten en diensten en uitdagingen waar de sector mee te maken heeft.

Kritisch denken op de werkvloer

Door verschillende aspecten van kritisch denken toe te passen, maken we betere beslissingen en lossen we problemen effectiever op. Van het onderzoeken van informatie en het stellen van vragen tot het toepassen van zelfreflectie en het ontwikkelen van analytische vaardigheden. Deze aspecten dragen bij aan het verbeteren van jouw kritisch denkvermogen.

Stelling: Kritisch denken zorgt ervoor dat vooroordelen worden verminderd.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Kritisch denken op het werk: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent