Je werkgever te vriend houden: hoe neem je professioneel ontslag?

  • Daan Panis
  • 24 april 2018

Na veel wikken en wegen heb je besloten: ik ga van baan wisselen. Je hebt een aantal sollicitatiegesprekken achter de rug en je hebt je droombaan gevonden! Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe baan, maar nu komt het moeilijke moment. Dit is het moment waarop je ontslag gaat nemen bij je huidige werkgever.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je er voor dat je je huidige werkgever ‘te vriend’ houdt? Na het lezen van dit blog kun jij op de perfecte manier professioneel ontslag nemen.

Aantrekkende arbeidsmarkt

Met de aantrekkende arbeidsmarkt komt het steeds vaker voor dat medewerkers ontslag nemen in plaats van dat ze ontslag krijgen. Werkgevers willen hun personeel maar wat graag behouden en doen er alles aan om dat te realiseren. Maar soms zit je gewoon echt niet meer op je plek en is het de beste optie voor je om een andere baan te zoeken.

Ontslag nemen zonder je toekomst op het spel te zetten

Wanneer je ontslag neemt, kan dit soms hard aankomen bij je werkgever. Als je een goede band met je werkgever wilt behouden, is het handig om je vertrek zo subtiel mogelijk te brengen. Bijvoorbeeld door het gesprek positief te beginnen en aan te geven wat een fijne tijd je hebt gehad en dat je de sfeer gaat missen.

Daarnaast is het belangrijk om je keuze te onderbouwen. Neem je ontslag omdat je niet meer kunt groeien binnen het bedrijf of omdat je je eigen onderneming wilt starten? Hoe beter de onderbouwing, hoe meer begrip de werkgever zal hebben voor jouw keuze. Het is hierbij aanbevolen om een reden te gebruiken die geen directe aanval is op je collega’s of het bedrijf.

De wereld is klein. Dat betekent dat er altijd een kans is dat werkgevers met elkaar praten (bijvoorbeeld op beurzen). Als je op een vervelende manier ontslag hebt genomen kan dit jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verkleinen. Zorg er dus altijd voor dat je op goede voet afscheid neemt van jouw werkgever.

Doorgaan tot de laatste minuut

Zodra mensen weten dat ze ontslag gaan nemen, hebben ze vaak mentaal al afscheid genomen van het huidige werk dat ze doen. Vanaf dat moment zijn ze minder gemotiveerd om hun werk af te maken.

Om op een professionele manier afscheid te nemen, is het belangrijk dat je je werk tot de laatste minuut vol motivatie uitvoert zoals je dat altijd hebt gedaan. Zo laat je aan je werkgever zien dat je al die tijd gemotiveerd bent geweest en zo behoud je je goede reputatie.

Organiseer een kleine verrassing

Om op een professionele manier uit elkaar te gaan, is het belangrijk dat je een positieve laatste indruk achter laat. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een taart of een klein cadeautje mee te nemen naar je laatste werkdag. Afhankelijk van de bedrijfscultuur kun je ook een borrel of een feest te organiseren.

Goede overdracht

Werk je projectmatig? Zorg er dan voor dat je geen onafgewerkte projecten laat liggen. Zorg ervoor dat je je projecten zorgvuldig overdraagt aan je collega’s of je opvolger.

Daarnaast kan het lonen om verder te gaan dan je contractuele verplichtingen. Je kunt bijvoorbeeld je vakantiedagen laten uitbetalen in plaats van ze op te nemen of je kunt aanbieden om een ochtend terug te komen om je opvolger in te werken.

Het voelt misschien vervelend omdat je niet betaald krijgt voor het werk wat je levert, maar het zorgt er wel voor dat je een perfecte laatste indruk achterlaat bij je werkgever. Daar heb je eventueel op de lange termijn meer aan.

Klanten en betrokkenen inlichten

Je zou het bijna vergeten, maar wanneer je je huidige baan verlaat is het belangrijk dat je je klanten en andere betrokkenen hierover inlicht. Zij hebben fijn met jou samengewerkt, dus zij vinden het ongetwijfeld fijn om te weten dat je vertrekt. Je kunt hen vragen om contact te houden via bijvoorbeeld LinkedIn, zodat jullie nog wat voor elkaar kunnen betekenen.

Daarnaast is het verstandig om de contactgegevens van jouw opvolger te delen met de huidige klanten en andere betrokkenen, zodat zij contact op kunnen nemen met jouw opvolger als het werkgerelateerde onderwerpen betreft.

Tegen wie vertel je het en hoe?

Ga bij jezelf na met wie je allemaal jouw ontslag wilt delen. Het is niet altijd nodig om iedereen in het bedrijf in te lichten (dat ligt aan de omvang van het bedrijf). Het beste is om je leidinggevende als eerste op de hoogte te brengen van jouw vertrek door hem of haar apart te nemen. Vervolgens kun je het beste je meest hechte collega’s apart nemen en het hen vertellen. Als laatste kun je het in de groep zeggen tegen de rest van de werknemers. Door het eerst aan je betrokken collega’s te vertellen en daarna pas aan alle andere collega’s, toon je respect naar je betrokken collega’s.

Vermijd negativiteit

Ook al lijkt het misschien wel zo, maar je ontslaggesprek is niet het goede moment om je (negatieve) mening te geven over verschillende aspecten binnen het bedrijf. Een werkgever zit hier niet op te wachten wanneer je ontslag neemt.

Het kan zijn dat een werkgever het wel fijn vind om een evaluatie te hebben, dit kan je dan beter behandelen in een exitgesprek en niet tijdens je ontslaggesprek. Tijdens je ontslaggesprek geef je aan dat je ontslag wilt nemen en waarom. Dit gesprek is vaak kort. Tijdens een exitgesprek zal jouw reden van vertrek uitgebreider besproken worden en wat de werkgever kan verbeteren om vertrek van andere werknemers te voorkomen. Hierbij staat de werkgever open voor feedback en eventuele verbeterpunten.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hoe neem je professioneel ontslag?

Wanneer je je huidige werkgever gaat verlaten voor een nieuwe werkgever, is het belangrijk dat je op de juiste manier afscheid neemt. Je kunt dit onder andere doen door geen openstaande projecten te laten liggen, door te gaan tot de laatste minuut en een taart mee te nemen naar je laatste werkdag (of een knallend feest te organiseren).

Vraag: tegen wie vertel je jouw ontslag als eerste: een goede collega of je leidinggevende?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

0 Reactie op "Je werkgever te vriend houden: hoe neem je professioneel ontslag?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent