Hoe beantwoord je de vraag “Heb je nog andere sollicitaties lopen?”

  • Natasja van Wijk
  • 8 augustus 2023

Krijg je de vraag “Heb je nog andere sollicitaties lopen?” voorgeschoteld? Dat is een goed teken! Dit betekent namelijk dat de recruiter geïnteresseerd in jou is en jouw kansen op de positie serieus overweegt.

Als deze vraag wordt gesteld is het goed om af te wegen welk antwoord je hierop geeft. Wellicht is het goed om eerst te weten waarom ze deze vraag stellen. In ons blog geven we tips die jou helpen het antwoord op deze veelgestelde vraag voor te bereiden, zodat jij zelfverzekerd reageert en een goede indruk achterlaat in het sollicitatiegesprek.

Waarom stellen recruiters deze vraag?

Recruiters stellen om verschillende reden deze vraag. Zo geeft deze vraag meer inzicht naar wat voor soort functies je op zoek bent. Of bij wat voor soort type bedrijf je wilt gaan werken.

Sommige werkgevers willen peilen of je echt geïnteresseerd bent in deze functie. Ze zoeken naar bevestiging dat je weloverwogen op zoek bent naar een baan en niet willekeurig sollicitaties verstuurt.

Daarnaast willen ze mogelijk weten waar jij je in het wervingsproces bevindt bij andere bedrijven. Zo krijgen ze een idee van jouw beschikbaarheid en de snelheid waarmee ze moeten handelen tijdens het selectieproces.

Wat de reden achter deze vraag ook is, het is verstandig om jouw antwoord weloverwogen te formuleren.

Wat zeg je als je nog andere sollicitaties hebt lopen?

Heb je andere sollicitaties lopen? We geven 5 tips bij het beantwoorden van deze vraag, die jouw kans op het krijgen van de baan vergroot.

#1 Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Wanneer je een verhaal verzint over het aantal lopende sollicitaties, loop je het risico dat de recruiter dit doorziet of er uiteindelijk achter komt. Hierdoor zet je jouw verdere carrièrevooruitzichten op het spel. Eerlijkheid is van groot belang om een vertrouwensband te creëren tussen jou en de recruiter. Dit vormt een goede basis tussen jou en de recruiter als je zou starten bij het desbetreffende bedrijf.

Het is heel normaal om met meerdere bedrijven in gesprek te gaan. Je wilt immers een weloverwogen keuze maken bij het maken van een stap in jouw carrière. Ook laat het zien dat je serieus bezig bent met jouw carrière en dat je de tijd neemt om de juiste match te vinden. Lieg dus niet over jouw sollicitaties. De recruiter gaat er waarschijnlijk ook vanuit dat je bij andere bedrijven op gesprek gaat.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Toon jouw interesse in het bedrijf

Nadat je aangeeft dat je nog andere sollicitaties hebt lopen, is het belangrijk om je interesse in het bedrijf te tonen. Laat zien dat je, ondanks jouw andere gesprekken, enthousiast bent over de mogelijkheid om bij dit bedrijf te werken.

Toon aan dat je genoeg onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de branche. Bespreek bijvoorbeeld wat jou aanspreekt in de bedrijfscultuur, de visie van het bedrijf, de producten en diensten die ze verkopen of de projecten waar ze aan werken.

Voorbeeld

“Op dit moment heb ik nog andere sollicitaties lopen. Ik ben bezig met het verkennen van verschillende carrièremogelijkheden en het vinden van de juiste match voor mijn vaardigheden en interesses. Ik ben erg enthousiast over deze functie en dit bedrijf, vanwege de ontwikkelingsmogelijkheden die jullie hebben en de bedrijfscultuur die er heerst. Ik kijk er dan ook naar uit om meer te weten te komen over de mogelijkheden en om te zien of we een goede match zijn voor elkaar."

#3 Geef algemene informatie

Hoewel je eerlijk wilt zijn over dat je andere sollicitaties hebt lopen, vermijd het geven van té veel informatie. Blijf in algemene termen en vermijd specifieke namen van bedrijven of andere details.

Op geen enkel moment ben je verplicht om specifieke details te delen. Zeg bijvoorbeeld dat je gesprekken hebt met bedrijven in dezelfde branche, of voor soortgelijke functies, zonder namen te benoemen.

#4 Wees niet negatief over andere bedrijven

Je wilt natuurlijk laten merken dat je interesse hebt in dit bedrijf en deze functie, maar vermijd negatieve opmerkingen over andere bedrijven. De recruiter kan dit interpreteren als een gebrek aan waardering voor andere aanbiedingen die je hebt ontvangen. Bovendien wekt het negatief spreken over andere bedrijven ook een negatieve indruk bij de recruiter over hoe je in de toekomst over dit bedrijf zult praten.

In plaats daarvan toon je jouw interesse of voorkeur in het bedrijf door positieve aspecten van dit bedrijf te benadrukken, zonder andere bedrijven in een negatief daglicht te plaatsen.

Sollicitatie

#5 Richt je op wat je zoekt in functie

Na het bevestigen van je andere lopende sollicitaties, is het goed om te bespreken waar je naar op zoek bent in een functie. Dit verschuift de focus naar jouw verwachtingen en wensen. Door concreet te benoemen wat je hoopt te vinden in een functie, kan jouw gesprekspartner beter beoordelen of de functie goed bij jou past.

Benadruk hoe goed jouw vaardigheden en eisen aansluiten bij de vereisten van de functie waarvoor je solliciteert. Dit laat zien dat je goed hebt nagedacht over de functie en dat je denkt een waardevolle bijdrage te leveren.

Wat zeg je als je geen andere sollicitaties hebt lopen?

Het lijkt makkelijker om de vraag “Heb je nog andere sollicitaties lopen?” te beantwoorden als je niks anders hebt lopen. Het is echter nog steeds goed om na te denken over jouw antwoord op deze vraag.

Als dit jouw enige sollicitatie is, wekt het mogelijk de indruk dat je niet voldoende moeite doet om verschillende carrièremogelijkheden te verkennen. Werkgevers kunnen zich afvragen waarom andere bedrijven je niet hebben uitgenodigd voor een gesprek.

Zeg bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar specifieke functies en dat dit de eerste functie is die je tegenkomt waar je echt geïnteresseerd in bent. Of misschien ben je net begonnen met het zoeken naar een baan. Wat je reden ook is, wees eerlijk over je situatie! Leg uit waarom je momenteel maar één sollicitatie hebt lopen en benadruk dat je enthousiast bent over deze specifieke functie en het bedrijf.

“Heb je nog andere sollicitaties lopen?”

Ongeacht of je andere sollicitaties hebt lopen of niet, wees altijd eerlijk tegen de recruiter. Toon je oprechte interesse in het bedrijf en de functie, en gebruik dit moment om te laten zien hoe zorgvuldig jij je carrièredoelen hebt overwogen tijdens de zoektocht naar een baan.

Stelling: Het ontbreken van andere sollicitaties laat zien dat je heel gemotiveerd bent voor de specifieke functie.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe beantwoord je de vraag “Heb je nog andere sollicitaties lopen?”"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent