Het sollicitatiegesprek: 5 tips van een recruiter

  • Pascal Joore
  • 14 oktober 2014
Onze recruiter Glenn geeft je een vijftal handige tips waardoor het sollicitatiegesprek beter zal verlopen Wat zou jij doen met 1 miljoen pingpongballen? Hoeveel vliegtuigen zijn er in heel de wereld? Als jij jezelf als dier moest omschrijven, wat voor dier ben jij dan? Dit zijn nachtmerrie-vragen voor iedere sollicitant tijdens een sollicitatiegesprek! Als sollicitant is het onmogelijk om je op alles wat er gebeurt tijdens een sollicitatiegesprek voor te bereiden.

1. Ben jezelf

Waarom zou je niet jezelf zijn tijdens een sollicitatiegesprek? Om de baan te krijgen? STOP! JIJ bent het talent. JIJ hebt ervoor gezorgd dat je bereikt hebt wat je hebt bereikt. JIJ bent uit tientallen CV’s geselecteerd en mag op gesprek komen. Ben hier trots op en ben vooral trots op wie je bent! Ben daarom ook jezelf tijdens het sollicitatiegesprek. Zowel de recruiter als jij hebben niets aan een toneelstuk. De recruiter prikt hier binnen no-time doorheen. Antwoord eerlijk op vragen en durf naast je kwaliteiten ook je ontwikkelpunten aan te geven. Door dit te doen maak je een geloofwaardigere indruk. Niemand is perfect en iedere kandidaat heeft ontwikkelpunten. Je kan ontwikkelpunten vaak zelfs ombuigen naar kwaliteiten. Ontwikkelpunten ombuigen naar kwaliteiten? Wat bedoelen we daar mee? Stel je voor dat je het lastig vindt om onder tijdsdruk te werken en dat dit een ontwikkelpunt van je is. Het kan zijn dat je slecht onder tijdsdruk werkt doordat je je collega’s vaak helpt met problemen waar zij tegen aan lopen. Op die manier is je ontwikkelpunt: onder tijdsdruk leren werken, tevens een kwaliteit. Je bent namelijk een echte teamspeler en doet er alles aan om collega’s met problemen te helpen, waardoor je zelf niet genoeg tijd hebt om je werk af te krijgen. Door het ombuigen van ontwikkelpunten naar kwaliteiten, laat je de recruiter meteen zien waardoor het komt dat dit een ontwikkelpunt van je is.

2. Communiceer non-verbaal

Zonder dat je nog maar een woord gewisseld hebt met de recruiter, heb je al gecommuniceerd met hem of haar. Je vraagt je misschien af: hoe dan? Het antwoord hierop is: non-verbaal. 60 tot 80 procent van onze communicatie bestaat uit lichaamstaal, oftewel non-verbale communicatie. Non-verbale communicatie speelt een grote rol tijdens een gesprek, omdat de eerste indruk die wordt gevormd grotendeels afhankelijk is van lichaamstaal. Hoe kun je hier op inspelen tijdens een sollicitatiegesprek? Dit begint al bij het eerste oogcontact met de recruiter. Kijk de recruiter bij binnenkomst minstens 2 tot 3 seconden aan, voordat je wegkijkt of je blik op iets anders richt. Een kortere blik straalt onzekerheid, angst of ontwijking uit. Vervolgens is de handdruk een belangrijk non-verbaal communicatiemiddel. Bij een goede handdruk hebben beide handen volledig contact met elkaar. Zorg ervoor dat je handen niet te warm zijn. Tip: was je handen met koud water voordat je de recruiter ontmoet. Ten slotte is de houding tijdens het gesprek ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt. Dit doe je door rechtop te zitten, voeten op de grond te plaatsen en gebruik te maken van je armleuning. Leg nooit je armen over elkaar heen. Dit wordt een gesloten houding genoemd. Met deze houding wek je de indruk dat je niet alles van jezelf durft te laten zien, of dat je iets te verbergen hebt.

3. Bereid je voor op de vragen van de recruiter

Nadat je de recruiter hebt ontmoet en in de ruimte zit waar het sollicitatiegesprek gaat plaatsvinden, volgt meestal een korte kennismaking. De recruiter zal meestal beginnen met algemene vragen. Heb je het makkelijk kunnen vinden? Wil je jezelf even voorstellen? Wat heb je in het verleden al gedaan? Maar hoe is het mogelijk om jezelf voor te bereiden op de overige vragen van de recruiter? Onthoud dat recruiters vaak gebruik maken van 3 soorten vragen:

De CV vragen.

De recruiter zal vragen naar je werkverleden en naar eventuele carrièreswitches die je hebt gemaakt. Hij verwacht dat je hier een goede verklaring voor kan geven en kan uitleggen waarom je CV eruit ziet, zoals hij eruit ziet.

De persoonlijkheidsvragen.

De recruiter wil graag weten met wat voor kandidaat hij te maken heeft. Vragen die je kan verwachten zijn: Wat kenmerkt jou? Wat onderscheidt jouw van anderen? Wat kan jij bijdragen aan de organisatie waarvoor je gaat werken? Hoe omschrijven collega’s, vrienden en familie jou? Kortom, de recruiter wil weten wie jij bent en waar je goed in bent.

De situatievragen.

Om in te schatten hoe jij een lastige situatie aanpakt, vraagt de recruiter naar situaties uit je werkverleden. Een vraag die je kan verwachten is: Kan je een situatie uit je vorige baan geven waarin je hebt aangetoond dat je goed kan samenwerken? Vervolgens gaat de recruiter deze situatie bevragen aan de hand van de STAR methodiek. Deze methode wordt door bijna iedere recruiter toegepast. Meer informatie hierover vind je hier.

4. Maak gebruik van de kracht van de stilte

Ondanks dat de stilte bij de non-verbale communicatie hoort, is deze belangrijk genoeg om hem als losse tip mee te geven. Tijdens het sollicitatiegesprek is het volkomen logisch dat je stiltes ongemakkelijk vindt en wil opvullen door te praten. Maar.. Zet dit uit je hoofd! Maak gebruik van de stilte en ga het zien als kracht. De lastige vragen van een recruiter vergen veel concentratie en denkvermogen. Neem dan ook de tijd om deze vragen zo goed mogelijk in je op te nemen voordat je ze beantwoordt. De recruiter vindt dit niet erg en ziet juist dat je een weloverwogen antwoord geeft. Dit heeft hij liever dan een antwoord dat je verzint. Pas wel op dat de stilte niet te lang duurt. De kracht van de stilte werkt namelijk maar een paar seconden. Na deze korte periode loop je de kans dat de recruiter over gaat op een volgende vraag. In dat geval kan hij denken dat je de vraag niet kan beantwoorden. Gebruik de stilte, maar maak er geen gewoonte van. Dan zul je zien dat de stilte een krachtig wapen is tijdens het sollicitatiegesprek.

5. Stel vragen

De recruiter is niet de enige die vragen mag stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Het is JUIST belangrijk om dit zelf ook te doen. Maar wat voor vragen stel je dan? De vragen ter verduidelijking. Dit zijn de vragen die je stelt als je de recruiter niet helemaal begrijpt. Durf dit aan te geven en om verduidelijking te vragen. Hiermee voorkom je misverstanden tijdens het gesprek. Enkele van dit soort vragen zijn: Wat bedoel je daarmee? Kan je dat nog eens herhalen? Klopt het dat ik dan verantwoordelijk ben voor de taken die je net benoemde? Recruiters vinden het ook altijd belangrijk dat je interesse toont in de functie en de organisatie. Stel dus vooral vragen over toekomstige collega’s, over de inhoud van de functie en over de verwachtingen die de organisatie van jou heeft. Het is handig om deze vragen thuis al voor te bereiden. In veel gevallen vraagt de recruiter aan het einde van het gesprek of je nog vragen hebt. Dit is een mooi moment om je interesse te tonen in de functie en de organisatie. Enkele interessevragen die je kan stellen zijn:
  • Hoe is de sfeer op de afdeling waar ik ga werken?
  • Wat is het grootste voordeel aan het werken bij dit bedrijf?
  • Waarom werkt u hier?
  • Wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden?
  • Wat kan ik verwachten op het gebied van begeleiding en ondersteuning?
Het is dus onmogelijk om alle situaties die zich voor kunnen doen tijdens zo een gesprek volledig voor te bereiden. Dat betekent echter niet dat je niets kunt doen! Ga dus aan de slag met deze voorbereiding en laat zien dat jij de juiste persoon bent voor de job! Heb jij nog andere tips uit ervaring? Denk je dat de tips goed kunt toepassen? Deel jouw ervaringen met sollicitatiegesprekken! Laat een reactie achter onder dit artikel!

0 Reactie op "Het sollicitatiegesprek: 5 tips van een recruiter"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent