Ging mijn sollicitatiegesprek goed? 7 signalen

  • Lars Tertoolen
  • 6 november 2018

Na veel tijd en energie in de voorbereiding van je sollicitatiegesprek te hebben gestoken, is het eindelijk tijd voor het gesprek. Voor veel mensen is dit een zenuwslopende gebeurtenis.

Wanneer je na een uur weer het gebouw uitloopt, is het niet altijd even duidelijk of het gesprek goed is gegaan. Je hebt jezelf zo goed mogelijk gepresenteerd aan de recruiters, maar was het genoeg?

  • Had ik mijn zenuwen onder controle?
  • Heb ik voldoende oogcontact gemaakt?
  • Heb ik de vragen juist beantwoord?
  • Was er een klik met de recruiter?
  • Ik heb toch zeker wel aangetoond dat ik goed bij de functie pas?

Als deze vragen door je hoofd spoken en de twijfel toeneemt, wil je eigenlijk maar één ding weten: ging mijn sollicitatiegesprek goed?

Je kunt het telefoontje van de werkgever afwachten, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. Zeker weten kun je het nooit, maar er zijn een aantal signalen waaraan je een goed sollicitatiegesprek kunt herkennen.

Stel jezelf de onderstaande vragen en kom erachter of jouw gesprek goed ging!

#1 Heb ik een écht gesprek gehad?

Je hebt net geruime tijd met de recruiter(s) gesproken. Vraag jezelf eens af of het een écht gesprek was of dat het meer weg had van een kruisverhoor? Was het gesprek eenzijdig of droegen beide partijen bij aan het gesprek?

Wanneer je alleen maar antwoord hebt gegeven op vragen, dan heb je waarschijnlijk geen goede indruk weten te maken. In een goed gesprek draagt de sollicitant minstens evenveel bij aan het gesprek als de recruiter.

Ging het gesprek vanzelf en was er veel interactie? Dan heb je waarschijnlijk een klik weten te maken met je gesprekspartner. Een gesprek, waar meer dan alleen de formaliteiten worden besproken, is over het algemeen een positief signaal.

Om voor meer interactie te zorgen, kun je zelf vragen stellen aan de recruiter. Een aantal voorbeelden vind je hier.

#2 Toonde mijn gesprekspartner betrokkenheid?

Je kunt veel afleiden uit de houding van de recruiter. Als hij/zij ongeïnteresseerd overkwam en een afwezige houding had, dan heb je onvoldoende indruk weten te maken.

Lacht hij/zij oprecht en regelmatig, is er oogcontact en leunt de recruiter naar voren? Dan heb je waarschijnlijk een goede indruk gemaakt. Ook het blijven herhalen van je naam wordt gezien als een goed teken.

Bovendien zeggen de vragen die worden gesteld veel over de betrokkenheid van je gesprekspartner. Als iemand betrokken is, zal hij diepgaande vragen stellen om te kijken of er een basis ligt voor een professionele, maar ook persoonlijke connectie. Je kunt dit herkennen aan de mate waarin je gesprekspartner doorvraagt nadat je een antwoord hebt gegeven.

Heb je tijdens het gesprek oppervlakkige en simpele vragen gekregen? Dan is de kans aanwezig dat de recruiter weinig interesse heeft in jouw verhaal. Door deze tips van een recruiter toe te passen, kun je jouw volgende gesprek beter laten verlopen.

#3 Hoe lang duurde het gesprek?

Uitgenodigd worden voor een gesprek van een uur en binnen een half uur weer buiten staan zegt eigenlijk genoeg. Vaak krijg je van te voren een inschatting van de tijdsduur van het gesprek. Als je hier ver onder zit, kun je ervan uitgaan dat ze jou niet als een geschikte optie zien.

Een gesprek dat langer duurde dan de ingeplande tijd is een zeer positief signaal. Het bedrijf heeft dan de tijd genomen om je beter te leren kennen en dit zullen ze zeker niet doen bij iemand die niet geschikt is.

#4 Probeerde ze mij de baan te verkopen?

Ben jij in de ogen van de recruiter een goede kandidaat? Dan zullen ze proberen om jouw interesse in de baan te vergroten. Je kunt dit merken doordat recruiters de functie aan je gaan ‘verkopen’.

Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt.

Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal. Deze worden vaak alleen in een eerste gesprek benoemd, als je daadwerkelijk een gegadigde bent voor de baan.

#5 Heb ik een rondleiding gekregen?

Dit signaal sluit aan bij het ‘verkopen’ van de baan. Het laten zien van de organisatie, de werkomgeving en het team waarin je eventueel komt te werken, is bedoeld om jou te verleiden en voor het bedrijf te laten kiezen.

Daarbij is het vaak zo dat recruiters geen tijd steken in het rondleiden van ongeschikte kandidaten.

#6 Begonnen ze over het vervolg van het sollicitatieproces?

Vaak bestaat het sollicitatieproces uit meerdere stappen. Als de recruiters zelf over het vervolg van het sollicitatieproces beginnen is dit een goed teken. Is het niet ter sprake gekomen tijdens het gesprek? Dan is de kans aanwezig dat de recruiter niet van plan is om je door te laten gaan naar de volgende ronde.

Als werkzoekende kun je meerdere sollicitaties hebben uitstaan bij verschillende organisaties. Wanneer jij een interessante kandidaat bent, wil de werkgever waarschijnlijk weten of je nog andere sollicitaties hebt lopen.

Als de recruiter hier tijdens het gesprek naar vraagt, is dit zeker een positief signaal.

#7 Stelden ze toekomstgerichte vragen?

Als het sollicitatiegesprek ten einde loopt en de recruiter toekomstgerichte vragen gaat stellen, kun je hieruit afleiden dat je gezien wordt als een geschikte kandidaat voor de functie.

“Zijn er referenties van je beschikbaar?”. Recruiters zullen niet snel vragen naar referenties van kandidaten die ze niet interessant vinden. Ze zullen alleen tijd en energie steken in het nalopen van referenties van goede kandidaten.

“Wanneer kun je beginnen?”. Voor de duidelijkheid, deze vraag betekent niet direct dat je de baan  krijgt. Wanneer een werkgever deze vraag stelt, is hij/zij mentaal al bezig met het vervangen of opvullen van de positie. Over het algemeen is dat een goed teken.

“Wanneer kunnen we een tweede gesprek inplannen?”. Vanzelfsprekend is dit de beste indicatie van een goed sollicitatiegesprek. Dit houdt in dat je gezien wordt als één van de geschikte kandidaten!

Word je direct uitgenodigd voor een tweede gesprek? Gefeliciteerd, hier lees je alvast een aantal manieren om je goed voor te bereiden op een tweede gesprek.

Wat kun je na het sollicitatiegesprek nog doen?

Het is verstandig je niet ál te druk te maken na een sollicitatiegesprek. Het belangrijkste is achter de rug. Toch kun je nog één ding doen om de kans op een baan te vergroten: het versturen van een bedankmail.

Hiermee kun je het geheugen van de recruiter opfrissen, je expertise nog een laatste keer laten doorschijnen en je gesprekspartner nogmaals bedanken voor het gesprek. Lees hier meer over het schrijven van een bedankmail.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Ging mijn sollicitatiegesprek goed?

Het kan zijn dat je na een gesprek begint te twijfelen aan jezelf, zeker als je de baan érg graag wilt. Door de bovenstaande vragen aan je zelf te stellen, kun je achterhalen of het sollicitatiegesprek goed is verlopen. Vergeet echter niet dat er vaak meerdere geschikte kandidaten zijn. Dus onthoud, de signalen bieden geen uitsluitsel!

Het kan helaas voorkomen dat de functie naar een ander gaat en je opnieuw moet solliciteren. Ook kan het zijn dat je dit blog leest vóórdat je gaat solliciteren. Probeer dan niet te veel op deze signalen te letten tijdens een sollicitatiegesprek. Dit kan namelijk ten koste gaan van je concentratie en prestaties tijdens het gesprek. En dat is zonde!

Wil je zeker zijn van een goed gesprek? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Lees in onze andere blogs hoe je dat doet:

Stelling: Ik weet direct na mijn gesprek al of ik de functie krijg!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Ging mijn sollicitatiegesprek goed? 7 signalen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent