5 tips om jouw vitaliteit op de werkvloer te verhogen

 • Pascal Joore
 • 14 februari 2017
Een hoge vitaliteit draagt positief bij aan jouw productiviteit en werktevredenheid.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander 7 uur per dag zittend doorbrengt?

Wist je ook dat 50% van de werknemers negatieve gevolgen ervaart van langdurig zitten? Het is een veelvoorkomend probleem dat onder andere kan leiden tot rugklachten en diabetes.

Langdurig zitten is slechts één van de vele factoren die de vitaliteit op de werkvloer onnodig verslechteren. We zeggen hier onnodig, omdat een groot deel van de vitaliteitsproblemen op de werkvloer makkelijk te voorkomen is.

Veel mensen denken onterecht dat de werkgever volledig verantwoordelijk is voor de vitaliteit en gezondheid op de werkvloer. Hoewel jouw werkomgeving voor een groot deel wordt gevormd door de werkgever, kun je zelf ook een aantal dingen doen om de vitaliteit en gezondheid op de werkvloer te verhogen.

Om je hierbij te helpen, geven we in dit blog 5 tips!

#1 Let op je zithouding

Vaak zijn werknemers zich niet bewust van hun eigen zithouding en zitgedrag. Te lang zitten kan op de lange termijn zorgen voor rugklachten en vergroot het risico op RSI. Gelukkig kun je zelf veel aan je zithouding veranderen:

 • Plaats het computerscherm op ooghoogte. Indien je met een laptop werkt, gebruik dan een standaard.
 • Gebruik een kussen om je rug te ondersteunen.
 • Zorg voor een goede stoel en bepaal de juiste zithoogte (de juiste zithoogte bereik je wanneer je benen in een hoek van 90 graden op de grond staan).
 • Staan is het nieuwe zitten. Heb jij op het werk toegang tot een zit-sta bureau? Maak hier dan gebruik van!

Tools en apps

Heb jij een geheugensteuntje nodig om je (zit)gedrag te veranderen? Dan zijn er tegenwoordig allerlei handige tools op de markt (zoals Standapp). Hiermee kun je je zitgedrag meten en veranderen.

#2 Beweeg

Aangezien je werk een groot deel van je dag in beslag neemt, is fysiek en mentaal fit zijn extra van belang. Wanneer je je lichamelijk fit voelt ben je vaak gelukkiger, zowel in je privé- als werkleven. Naast sporten buiten werktijd, zijn er verschillende manieren om ook tijdens het werk te bewegen:

 • Wandelen: door in de pauze te gaan wandelen, alleen of met je collega’s, haal je een frisse neus en ben je even in een andere omgeving.
 • Vervang e-mail met een gesprek: ga naar een collega om iets te vragen, in plaats van een e-mail te sturen.
 • Regelmatig opstaan en pauze nemen: er zijn verschillende programma’s die je dusdanig in kunt stellen dat je een herinnering krijgt zodra pauze moet nemen. Je kunt zelf bepalen of je een programma neemt met dwingende of niet dwingende software. Een overzicht vind je hier.
 • Oefeningen die je zittend kunt doen: heb je een dag vol met deadlines en weinig tijd om van je stoel af te komen? Strek dan regelmatig je benen, kruis je armen voor je schouders of stretch je rug om in beweging te blijven.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Let op je voeding

Gezonde voeding draagt bij aan je fysieke en mentale fitheid. Eén van de belangrijkste onderdelen van gezonde voeding is het aanbrengen van variatie in je eetpatroon. Bovendien helpt het ook wanneer je je cafeïne-inname beperkt en koffie vervangt door water en/of thee. Wij hebben alvast een selectie van gezonde tussendoortjes gemaakt om je op weg te helpen:

 • Hard gekookt ei: boost je energie en is goed voor je ogen en hersenen.
 • Avocado’s: helpt bij gewichtsverlies en er zitten gezonde vetten in.
 • Wortels: dragen bij aan je darmflora en je bloeddruk.
 • Sinaasappels: door sinaasappels te eten krijg je een vitamine c boost.

#4 Knoop het gesprek aan met je leidinggevende en collega’s

Hoewel bekend is dat een goede werkomgeving bijdraagt aan een hoge vitaliteit en productiviteit onder werknemers, wordt er nauwelijks over gepraat. Minder dan de helft bespreekt het onderwerp.

Je kunt het onderwerp bespreekbaar maken door:

 • Je leidinggevende aan te spreken In veel organisaties heeft een leidinggevende een coachende en stimulerende rol. Praat naast de werkgerelateerde onderwerpen dus ook eens over gezondheid en vitaliteit. Leg je leidinggevende bijvoorbeeld uit dat een hoge vitaliteit op de werkvloer bijdraagt aan de productiviteit en werktevredenheid van werknemers. Laat hem/haar inzien dat het positief bijdraagt aan de prestaties van het bedrijf.
 • Je collega’s erbij te betrekken Hetzelfde geldt natuurlijk voor je collega’s. Wanneer je het met je collega’s niet over werkgerelateerde zaken wilt hebben, is het een mooie gelegenheid om tijdens de wandeling tussen de middag eens te praten over gezondheid en vitaliteit. Je kunt ook een stap verder gaan en je collega uitdagen voor een potje squash.

#5 Doe wat je leuk vindt

Naast je fysieke gezondheid, draagt een hoge vitaliteit ook bij aan je mentale gezondheid. Vitale mensen bruisen van de energie en staan positief in het leven. Zorg er dus voor dat je iets doet dat je leuk vindt!

Ontdek jouw talent, volg je passie en probeer te achterhalen wat jou intrinsiek motiveert. Probeer dit vervolgens te combineren met jouw werkzaamheden. Als jouw huidige werkgever of werkomgeving dit niet toelaat, kun je met job crafting proberen om de situatie te verbeteren. Job crafting is het opnieuw vormgeven van je baan, zodat de werkomgeving en werkzaamheden beter aansluiten bij je persoonlijke wensen. In dit blog kun je er meer over lezen.

Als job crafting geen oplossing biedt of als je je nog aan het oriënteren bent, kan het lonen om talent als uitgangspunt te nemen bij je zoektocht naar een (volgende) baan. Talent zorgt er namelijk voor dat je uitblinkt in iets wat je van nature graag doet.

De handelingen die je vanuit jouw talent verricht zijn voor jou vanzelfsprekend, omdat je er aanleg voor hebt. Als je dit weet te combineren met je (volgende) baan, kosten de werkzaamheden je geen energie, maar haal je er juist energie uit!

Vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit draagt positief bij aan jouw productiviteit en werktevredenheid. Let dus op je zithouding, beweeg voldoende, eet bewust, betrek je team bij dit onderwerp en doe wat je leuk vindt!

Hoe verhoog jij jouw vitaliteit op de werkvloer? Hoe heb jij je leidinggevende overtuigd? Laat het ons weten in een reactie! 

0 Reactie op "5 tips om jouw vitaliteit op de werkvloer te verhogen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent