Ga mee met de tijd en speel in op de snel veranderende vraag

 • Pascal Joore
 • 22 maart 2016

Eind december 2015 lagen 143.000 vacatures te wachten op de juiste kandidaat, terwijl 600.000 mensen op zoek waren naar een baan (bron: CBS). En dan hebben we de de verborgen arbeidsmarkt niet eens meegerekend!

Het feit dat die 143.000 vacatures niet ingevuld waren, komt door het verschil in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Als werkzoekende kun je jouw kans op een baan vergroten door dit verschil te minimaliseren. Het probleem is echter dat dit niet altijd mogelijk is (op de korte termijn). Denk bijvoorbeeld aan verschillen in opleidingsniveau, werkervaring of regio.

Er is op de hedendaagse arbeidsmarkt echter een ontwikkeling te zien die nieuwe mogelijkheden biedt. Een deel van het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt wordt namelijk veroorzaakt door de technologische ontwikkeling.

Technologie en de snel veranderende vraag

De technologische ontwikkeling zorgt voor een snel veranderende vraag naar kennis en vaardigheden die bijna niet bij te houden is.  Dit geldt voor de consument, maar ook voor overheidsinstanties, werkgevers, scholen en ga zo maar door.

Het gaat zelfs zo snel dat pas afgestudeerden al achterlopen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Opleidingsinstanties proberen mee te groeien met de technologische ontwikkeling, maar voordat het nieuwe lesmateriaal klaar is, is de technologie alweer een stap verder.

En juist omdat al die instanties, het bedrijfsleven en de beroepsbevolking deze ontwikkelingen niet bij kunnen (of willen) houden, biedt de technologische ontwikkeling kansen voor jou op de arbeidsmarkt!

Om je een idee te geven van de mogelijkheden en je op weg te helpen, geven we 5 tips om als werkzoekende in te spelen op deze snel veranderende vraag.

#1 Zie de toegevoegde waarde

De technologische ontwikkeling heeft invloed op praktisch elke branche en functie. Met een beetje creativiteit zijn innovatieve producten en diensten inzetbaar voor allerlei werkzaamheden.

Om de diverse toepasbaarheid van recente ontwikkelingen te illustreren geven we een aantal voorbeelden:

 • Drones: dakdekkers gebruiken drones om daken te inspecteren en fotografen gebruiken ze om optredens tijdens evenementen vast te leggen.
 • Virtual Reality: met de komst van 360 graden videocamera’s zijn musea en pretparken in staat virtuele rondleidingen aan te bieden voor mensen over de hele wereld. Een fysiek bezoek is niet meer nodig (al denkt niet iedereen daar hetzelfde over).
 • Robots: robots worden toegepast in de zorg (van het wassen van haren tot het onderhouden van sociaal contact) en in de wegenbouw.
 • Virtual Clothing: met behulp van Virtual Clothing hoef je zelf geen kleding meer te passen. In plaats daarvan wordt het digitaal op je geprojecteerd. Deze ontwikkeling maakt fysieke winkels en zelfs omkleden overbodig bij het kopen van nieuwe kleding.
 • 3D printers: architecten gebruiken 3d printers om maquettes te maken terwijl tandartsen dezelfde technologie gebruiken om kronen te maken.

Hoewel de bovenstaande concepten erg vernieuwend zijn (en misschien minder relevant zijn voor jouw situatie), geven ze wel een goed beeld van de mogelijkheden. Er zijn echter ook minder extreme ontwikkelingen die veel impact hebben op jouw functie of branche.

Denk bijvoorbeeld aan het alsmaar toenemende gebruik van het internet. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat basiskennis van bijvoorbeeld webdesign of het mechanisme achter Google (zoekmachine optimalisatie) jouw kansen op een baan aanzienlijk kunnen vergroten. Ook wanneer je geen baan in de IT of online marketing zoekt. 

Zo kan het voor een lokale aannemer heel interessant zijn om een werknemer in dienst te hebben die elke week, naast zijn normale werkzaamheden, een aantal uur kan werken aan de optimalisatie van de website.

#2 Oriënteer

De technologische ontwikkeling gaat snel. Dit betekent dat de meerwaarde van jouw kennis snel verdwijnt, wanneer je niet meegroeit met de ontwikkelingen. Stilstaan is achteruitgaan (omdat de rest wel doorgroeit).

De kans is groot dat je een deel van je vrije tijd moet opofferen om op de hoogte te kunnen blijven van alle ontwikkelingen. Om op de lange termijn gemotiveerd te blijven is het dus belangrijk dat je iets doet dat je leuk en interessant vindt.

Neem dus de tijd en bekijk alle mogelijkheden die aansluiten op jouw ambities. Een aantal uiteenlopende voorbeelden:

 • Volg een cursus online marketing om de lokale ondernemer(s) te helpen bij het verbeteren van de vindbaarheid op het internet.
 • Verbeter je kennis op het gebied van voorraadtechnologie om je kansen bij een logistiek bedrijf te vergroten.
 • Volg een cursus Excel om te kunnen solliciteren op administratieve functies.
 • Blijf op de hoogte van innovaties in de zorg (e-health): koop een tablet, volg een training en sleep die ene baan in de thuiszorg binnen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Controleer de haalbaarheid

Het doel van dit blog is om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Iets kan erg leuk zijn, maar het dient natuurlijk ook haalbaar te zijn.

Bekijk jouw persoonlijke situatie en vraag jezelf het volgende af:

 • Wat is mijn budget en is dit voldoende om de benodigde investeringen te kunnen betalen?
 • Heb je voldoende tijd om nieuwe kennis te vergaren en/of vaardigheden te ontwikkelen?
 • Heb je de benodigde apparatuur en/of software tot je beschikking?
 • Is er vraag in jouw omgeving naar hetgeen je wilt leren?

Mocht je iets gevonden hebben dat je interessant vindt én dat kan bijdragen aan de zoektocht naar een baan is het tijd om aan de slag te gaan.

#4 Aan de slag

De technologische ontwikkeling brengt voor elke functie en regio andere mogelijkheden met zich mee. Afhankelijk van jouw keuze zul je op zoek moeten gaan naar manieren om vaardigheden te ontwikkelen of kennis te vergaren.

De vraag vanuit de arbeidsmarkt is echter zo omvangrijk en divers dat we onmogelijk alle mogelijkheden voor zelfontwikkeling kunnen bespreken. Om je toch op weg te helpen, presenteren we hier een viertal gebruikelijke methodes die gratis of relatief goedkoop zijn.

Let op: afhankelijk van wat je wilt leren, zijn er methodes die beter kunnen zijn dan hieronder beschreven. Beperk je dus niet tot deze vier methodes zonder eerst verder te kijken.

Lees nieuwsartikelen en blogs

Er zijn tal van mensen en bedrijven die schrijven over technologische ontwikkelingen op elk denkbaar gebied. Van officiële instanties tot webloggers die er hun hobby van hebben gemaakt.

Het grote voordeel is dat al deze informatie gratis wordt aangeboden op het internet. Echte fanaten zitten met hun neus bovenop de ontwikkelingen en publiceren artikelen en video’s zodra er iets bekend wordt.

Wanneer je op de hoogte wilt worden gehouden van dergelijke updates is het aan te raden om je in te schrijven op websites en videokanalen die aansluiten bij hetgeen je wilt leren. Je ontvangt dan automatisch een bericht wanneer er iets nieuws is gepubliceerd.

Vanzelfsprekend kun je op zoekmachines als Google genoeg vinden over producten of diensten waarin je geïnteresseerd bent. Mocht je nog geen idee hebben van alle mogelijkheden of gewoon op zoek zijn naar inspiratie, kunnen de volgende websites je op weg helpen:

Bekijk Youtube tutorials

Op de bekende videowebsite zijn oneindig veel gratis tutorials (handleidingen) te vinden. Van het maken van de perfecte pannenkoek tot het toepassen van complexe software. Zo vind je er bijvoorbeeld gratis tutorials voor:

 • Photoshop
 • 360 graden filmen
 • Statistische programma’s als SPSS
 • Google Adwords
 • Windows
 • Microsoft Office
 • AutoCAD (tekenprogramma)

Dit is slechts een klein deel van het omvangrijke aanbod. Het grote voordeel is dat de video's gratis kunnen worden bekeken. Een groot nadeel is echter dat iedereen de video’s kan maken. Sommige kanalen worden beheert door bedrijven en instanties waardoor kwaliteit gewaarborgd kan worden, maar dit is helaas niet van toepassing op alle video’s.

Daarnaast kun je de opgedane kennis en vaardigheden niet verzilveren in een certificaat of diploma. Dit betekent niet dat het nutteloos is. Zo kun je bijvoorbeeld een expert worden in Excel of Photoshop en dit tonen in je cv of tijdens het sollicitatiegesprek.

Volg een (online) opleiding

Wanneer je een (klein) budget hebt is het aan te raden om een opleiding of cursus te volgen. Het grote voordeel is dat je hiervoor een certificaat ontvangt, waarmee je kunt pronken op je cv. Vooral wanneer je werkloos bent, is dit een goede manier om te laten zien dat je leergierig bent en niet stil hebt gezeten.

Een voordeel van online cursussen is dat de aanbieder ze makkelijk kan wijzigen, omdat dergelijke cursussen vaak geen gebruik maken van fysiek lesmateriaal.

Aanbieders van online cursussen kunnen dus sneller inspelen op de veranderende vraag vanuit de arbeidsmarkt dan de traditionele instellingen. Het aanbod is dus beter afgestemd op de technologische ontwikkelingen.

Een nadeel is echter dat iedereen online opleidingen kan aanbieden. Je dient dus kritisch te zijn bij het maken van een keuze. Sommige aanbieders zijn goedkoop of geven gratis tablets weg. Dit lijkt misschien interessant, maar wanneer ze een slechte reputatie hebben is je certificaat ook niets waard.

Ga dus zorgvuldig te werk en lees een aantal recensies voordat je een keuze maakt.

Volg een technofiel

In elke zakelijke of sociale kring is er wel iemand te vinden die altijd op de hoogste is van de meest recente ontwikkelingen. Ze zijn vaak gepassioneerd over technologie en delen dit maar al te graag met anderen.

Spreek zo nu en dan eens af met de betreffende persoon om bij te praten en te sparren over recente ontwikkelingen.

Wanneer een technofiel ontbreekt in jouw zakelijke of sociale kring dan kun je mensen online volgen. Zo zijn er genoeg mensen die op Twitter of andere social media die dagelijks updates plaatsen met nieuwtjes en daar vaak hun mening op loslaten. Het volgen van dit soort mensen is leerzaam en vaak ook leuk!

#5 Toepassing

Zodra je over voldoende relevante kennis en/of vaardigheden beschikt, kun je het gaan inzetten bij je zoektocht naar een baan. Hoe je dat het beste doet, is afhankelijk van wat je hebt geleerd.

Vermelding in cv en motivatiebrief

Vermeld relevante kennis en vaardigheden altijd in je cv. Wees niet bang om ze bovenaan te zetten, direct onder je persoonlijke gegevens. De strenge regels van het traditionele cv worden steeds vaker aan de laars gelapt, waardoor je meer ruimte krijgt om je cv anders in te delen en dergelijke (relevante) zaken bovenaan te plaatsen.

Bekijk hier de transformatie van het traditionele naar het moderne cv.

Probeer in de motivatiebrief jouw vaardigheden en kennis te koppelen aan praktijkvoorbeelden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Wees hierbij creatief. Denk aan de diverse toepasbaarheid van de technologie zoals in de introductie is beschreven.

Soms zul je een werkgever bewust moeten maken van het bestaan van een innovatief concept, voordat men de toegevoegde waarde ervan inziet. Wanneer je een innovatief concept hebt en een motivatiebrief niet voldoende mogelijkheden biedt om het te presenteren, kun je beter bij je (potentiële) werkgever langs gaan.

Maak een pitch en bezoek het bedrijf

Onderzoek het bedrijf waar je zou willen werken, vind ruimte voor verbetering en probeer hier jouw (opgedane) kennis en vaardigheden aan te koppelen. Maak een indrukwekkende pitch, waarin de potentie van het concept duidelijk naar voren komt.

Innovatieve ideeën zijn altijd welkom. Door je (potentiële) werkgever tijdens het eerste contact nieuwsgierig te maken, is de kans groot dat je jouw idee mag komen presenteren. Op die manier heb je de eerste stap naar je nieuwe baan al gezet.

Gebruik deze methode bijvoorbeeld om een dakdekker in de praktijk te laten zien hoe je een drone kunt gebruiken bij het vinden van lekkages. Een demonstratie in de praktijk is in dit geval veel indrukwekkender dan een geschreven uitleg in een motivatiebrief. 

Een groot voordeel van dergelijke innovatieve ideeën is dat waarschijnlijk niemand anders in de betreffende omgeving over de benodigde kennis of vaardigheden beschikt. Het is dus ideaal om jezelf te onderscheiden. 

Ga mee met de tijd

Beroepen veranderen, verdwijnen en ontstaan door de technische ontwikkeling. Door je bewust te zijn van de mogelijkheden en de snel veranderende vraag op de arbeidsmarkt, kun je jouw kansen op een baan aanzienlijk vergroten.

Investeer tijd en moeite in een concept dat je interessant vindt en dat veel potentie biedt. Een kleine investering kan zich op korte termijn al uitbetalen. Sommige vaardigheden zijn relatief goedkoop, makkelijk aan te leren en kunnen jou een grote voorsprong geven bij je volgende sollicitatie.

Succes!

Stelling: Kennis van recente technologische ontwikkelingen is meer waard tijdens een sollicitatie dan je genoten opleidingen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Ga mee met de tijd en speel in op de snel veranderende vraag"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Hanneke
  • 23 maart 2016

  Kijk, hier heb je wat aan!