De kracht van vragen stellen in het sollicitatiegesprek

  • Natasja van Wijk
  • 30 januari 2024

Solliciteren is niet alleen een kans voor de werkgever of recruiter om jou te leren kennen, maar ook een kans voor jou om het bedrijf en de functie beter te begrijpen.

Er worden niet alleen vragen op jou afgevuurd, jij krijgt ook de kans om vragen te stellen. Maar maakt het stellen van vragen verschil? En wat als je geen vragen stelt?

Kortom, wat is de kracht van vragen stellen in het sollicitatiegesprek? In ons blog geven we 6 redenen waarom het stellen van vragen zo belangrijk is.

Waarom vragen stellen in het sollicitatiegesprek?

#1 Vragen stellen toont interesse

Het feit dat je solliciteert op de functie laat al enige interesse zien, maar het sollicitatiegesprek geeft jou de gelegenheid om die interesse te bevestigen.

Relevante vragen over de functie en het bedrijf laten zien dat je grondig onderzoek hebt gedaan. Jouw oprechte interesse en betrokkenheid komen naar voren, wat een positieve indruk wekt bij jouw gesprekspartner. Vragen zoals "Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?" of "Kunt u me meer vertellen over de bedrijfscultuur?" laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in de dagelijkse gang van zaken en hoe je zou passen binnen het team.

Het stellen van geen vragen wordt daarentegen opgevat als gebrek aan enthousiasme en motivatie, wat jouw kans op de functie aanzienlijk vermindert. Laat dus zien dat je interesse hebt door vragen te stellen!

#2 Je krijgt inzicht in de functie

Het stellen van vragen in het sollicitatiegesprek geeft je de kans om informatie te verzamelen over de functie, die je niet in de vacaturetekst of op de (online) kanalen van het bedrijf kon vinden. Door hier actief naar te vragen, wordt het voor jou makkelijker om te bepalen of de positie in lijn is met jouw verwachtingen.

Wil je bijvoorbeeld weten of de functie aansluit bij jouw carrièredoelen? Door gerichte vragen te stellen over de groei- en ontwikkelingsmogelijkheden, krijg je niet alleen een duidelijk beeld van de functie. Je laat ook zien dat je gemotiveerd bent om te leren en jouw loopbaan verder te ontwikkelen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Het bevestigt jouw kwalificaties voor de functie

Stel gerichte vragen die betrekking hebben op de specifieke aspecten van de functie, zoals essentiële vaardigheden en potentiële uitdagingen die bij de functie horen. Op deze manier breng je jouw eigen kennis en vaardigheden onder de aandacht. Hiermee laat jij jouw proactieve aanpak zien en laat je merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in hoe jouw bijdrage kan leiden tot het succes van het bedrijf.

Voorbeeld

Solliciteer je voor de functie Projectmanager? Vraag naar recente projecten van het bedrijf. Je kunt specifieke vragen stellen over de aard van de projecten, de betrokken teams, en zelfs de strategieën die zijn toegepast om doelen te bereiken. Dit biedt een gelegenheid om jouw kennis op een effectieve manier te presenteren.

#4 De bedrijfscultuur achterhalen

Vragen stellen in het sollicitatiegesprek kan indirecte signalen onthullen over de bedrijfscultuur.

Het gebrek aan enthousiasme en een negatieve houding van jouw gesprekspartner bij het beantwoorden van jouw vragen geeft negatieve signalen af!

Merk je bijvoorbeeld dat jouw gesprekspartner niet direct antwoord geeft op jouw vragen? Effectieve communicatie is belangrijk voor een gezonde werkomgeving en succesvolle samenwerking binnen een team. Het ontwijken van jouw vragen kan een teken zijn van slechte communicatie binnen het bedrijf.

Als je daarentegen merkt dat jouw gesprekspartner enthousiast reageert op jouw vragen en openhartig antwoord geeft, wijst dat vaak op een positieve en open werkomgeving.

Het tonen van interesse in jouw vragen en het delen van positieve ervaringen over het team en de samenwerking kunnen een indicatie zijn van een gezonde en ondersteunende werkomgeving.

#5 Het vergroot je kansen om aangenomen te worden

Het stellen van vragen in het sollicitatiegesprek vergroot je kansen om de baan te krijgen, mits je goede, relevante vragen stelt. Vermijd generieke vragen die je voorafgaand aan het gesprek al zou moeten weten.

Vragen als “Wat doet het bedrijf precies?” Tonen een gebrek aan voorbereiding en worden als no-go gezien. In plaats daarvan is het slimmer om vragen te formuleren die dieper ingaan op specifieke aspecten van de functie, het team of de bedrijfscultuur. Vraag bijvoorbeeld naar de strategische doelen van het bedrijf voor het komende jaar of naar de samenwerking binnen het team. Dit zijn doordachte vragen die jouw interesse en betrokkenheid aantonen.

#6 Het laat zien dat je intelligent bent

Ongeacht de functie waarvoor je solliciteert, laat het stellen van goede, relevante vragen jouw intelligentie zien. Op een goede manier omgaan in het gesprek door gerichte vragen te stellen en door te vragen, toont aan dat je niet alleen informatie opneemt, maar ook kritisch nadenkt over deze informatie en dit op een slimme manier benut.

Welke vragen stel je in het sollicitatiegesprek?

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om vragen te stellen, is het goed om je te verdiepen in het type vragen dat je gaat stellen. Zo bereid jij jezelf niet alleen goed voor, maar versterk je ook jouw positie tijdens het sollicitatiegesprek.

In eerdere blogs gaven we al 5 vragen die je moet stellen tijdens het gesprek, 20 creatieve vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek, 7 vragen die je kan stellen om de bedrijfscultuur te achterhalen en 10 vragen die je nooit moet stellen tijdens jouw gesprek.

De kracht van vragen stellen in jouw sollicitatiegesprek

Het stellen van goede vragen tijdens een sollicitatiegesprek is van groot belang. Hiermee toon je niet alleen interesse in de functie, maar krijg je ook een beter beeld van de bedrijfscultuur. Doordachte vragen stellen vergroot je kansen op de baan, mits ze relevant zijn.

Dus, de volgende keer dat je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, onthoud dan de impact van de vragen die je stelt. Vragen zijn niet alleen belangrijk om informatie te vergaren, maar het is ook een krachtig middel om jezelf te presenteren als de juiste kandidaat voor de functie. Succes met solliciteren!

Stelling: Grondig onderzoek doen naar het bedrijf is nodig om de juiste vragen te stellen in het sollicitatiegesprek.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "De kracht van vragen stellen in het sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent