Ben je als introverte sollicitant gedoemd te mislukken?

 • Pascal Joore
 • 27 oktober 2015

Sommige mensen zijn geneigd meer te luisteren dan te spreken. Ze denken rustig na voordat ze een antwoord geven en praten liever niet over zichzelf. Zij zijn introverten en staan vaak al 1-0 achter zodra het sollicitatiegesprek begint.

Introverten zijn namelijk geneigd een terughoudende houding aan te nemen. Ze durven zich pas te uiten wanneer ze iemand voor een langere tijd kennen. Door de terughoudendheid creëren introverten een ongemakkelijke situatie tijdens sollicitatiegesprekken.

Niet uit je woorden kunnen komen, onbewust een gesloten houding aannemen of het niet kunnen uiten van enthousiasme zijn allemaal zaken die hierbij komen kijken. Met betrekking tot het sollicitatiegesprek resulteert introversie dan ook vaak in een slechte eerste indruk.

Dat is jammer en vaak onterecht!

Introverten bezitten namelijk eigenschappen die elk bedrijf goed kan gebruiken. Introverten zijn geduldig, gaan zorgvuldig te werk, kunnen goed analyseren en zijn toegewijd. Daarnaast zijn introverten bescheiden en kunnen ze goed zelfstandig werken.

Communicatie

Het sollicitatiegesprek draait om duidelijke communicatie. Met betrekking tot introversie kan het probleem liggen bij jou (de zender van informatie) of bij de recruiter (de ontvanger van informatie).

Jij beschikt over bepaalde competenties. Die moeten gecommuniceerd worden naar de recruiter, zowel verbaal als non-verbaal. Door ruis komt het bericht niet goed aan. Deze ruis kan veroorzaakt worden door gebrekkige communicatie vanuit de zender, maar ook door een gebrek aan expertise bij de ontvanger.

Een ervaren recruiter met voldoende mensenkennis zal door de gesloten houding heen kunnen prikken en de kwaliteiten van een introvert erkennen. Het probleem is echter dat jij niet weet of die recruiter tegenover je zit bij het volgende sollicitatiegesprek. Waar je echter wel invloed op hebt, is de communicatie vanuit jouw kant.

6 tips voor de introverte sollicitant

Introverten worden gekenmerkt door hun zorgvuldige werkwijze, bedachtzaamheid en analytische vermogen. Dit betekent dat jij hoogstwaarschijnlijk al een aantal tips hebt gelezen om je sollicitatiegesprek voor te bereiden.

De standaard sollicitatietips laten we in dit artikel dan ook achterwege: ken het bedrijf, ontdek de bedrijfscultuur, ken je eigen cv, kom niet te laat, toon enthousiasme, denk na over vragen die je kunt verwachten en bereid zelf vragen voor.

Voor een introvert zijn deze tips wel van belang, maar ze bieden soms niet genoeg ondersteuning bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Om te voorkomen dat jouw competenties, talenten en vaardigheden niet erkent worden tijdens het gesprek geven we deze week 6 handige tips, specifiek voor de introverte sollicitant.

#1 Bezoek de locatie op voorhand

Waar moet je zijn? Waar kun je parkeren? Waar is de ingang van het pand?

Bepaal de exacte locatie van het sollicitatiegesprek en bezoek het bedrijf.

Dit klinkt misschien overbodig, vooral omdat we tegenwoordig allemaal een telefoon hebben waarmee we op de meter nauwkeurig kunnen aflezen waar we moeten zijn.

Het doel van dit voortijdige bezoek is echter dat je op de dag zelf niet bezig hoeft te zijn met het nemen van de juiste afslag, het verkennen de parkeerplaats en het zoeken van de ingang. Je hebt op de dag van je sollicitatie genoeg aan je hoofd als introvert, het is dus belangrijk alle overige zorgen weg te nemen.

Gemoedsrust bespaart energie... en die energie heb jij nodig om het gesprek goed te laten verlopen.

#2 Leer je gesprekspartners vooraf kennen

Google, LinkedIn en Facebook zijn allemaal informatiebronnen die ervoor kunnen zorgen dat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Bekijk foto’s en leer meer over het werkverleden en hobby’s van de recruiter, werkgever of andere gesprekspartners. Misschien kom je erachter dat ze net als jij van hockey houden, festivals bezoeken of lid zijn van een carnavalsvereniging.

Deze informatie kun je gebruiken om een raakvlak te creëren met de mensen aan de andere kant van de tafel. Hoewel de spreekwoordelijke ‘klik’ er van nature moet zijn, dien je het ontstaan ervan wel te faciliteren.

Voor een extravert gaat dit vaak vanzelf. Ze stellen meer vragen en praten gemakkelijker over zichzelf en hetgeen ze leuk vinden.

Voor een introvert vergt het iets meer inspanning. Het goede nieuws is dat er tijdens het gesprek voldoende mogelijkheden zijn om je interesses te delen met je gesprekspartners. Vaak wordt er zelfs letterlijk om gevraagd.

Door een raakvlak te creëren, vergroot je de gunfactor en zorg je voor een ontspannen sfeer.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Oefen de eerste 5 minuten van het gesprek minstens drie keer

Eerste indrukken worden snel gevormd, zijn krachtig en spelen een doorslaggevende rol bij het sollicitatiegesprek.

Het probleem is dat introverten zich pas op hun gemak voelen wanneer ze iemand voor een langere tijd kennen. Daarnaast zijn ze geneigd om een terughoudende houding aan te nemen bij een eerste ontmoeting. Dit resulteert in een gesloten houding, zowel verbaal als non-verbaal.

Het goede nieuws is dat jij door middel van oefening kunt leren een open houding aan te nemen. De eerste keer zal het onnatuurlijk aanvoelen, maar na een aantal keer oefenen krijg je er handigheid in.

Een eerste indruk wordt voornamelijk gevormd door non-verbale communicatie. Oefen de eerste 5 minuten van het sollicitatiegesprek samen met iemand anders en let daarbij op:

 • Het binnengaan van de ruimte
 • Het geven van een stevige handdruk
 • Het maken van oogcontact
 • Het aannemen van een open houding terwijl je zit (geen handen over elkaar)
 • Het spreken met je lichaam (ondersteun uitspraken met handgebaren)

Tot slot kan het handig zijn een aantal vragen voor te bereiden om het ijs te breken, zodat je ongemakkelijke stiltes aan het begin van het gesprek kunt vermijden.

#4 Maak een overzicht van geboekte resultaten

Jezelf verkopen als introvert is lastig. Wanneer je moeite hebt om lovend over jezelf te spreken, kun je er ook voor kiezen om prestaties uit het verleden voor je te laten spreken.

Behaalde winstdoelen, succesvolle projecten of verbeterde processen zijn allemaal hulpmiddelen om jezelf te verkopen.

Kies relevante werkzaamheden uit het verleden en beschrijf aan de hand van concrete resultaten hoe je de situatie hebt verbeterd. Wees niet bang om de cijfers mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. De cijfers zijn niet alleen bewijs van je geleverde prestaties, ze dienen tevens als geheugensteuntje tijdens het gesprek.

#5 Maak gebruik van je passie

Mensen met een uitgesproken passie worden aantrekkelijker gevonden dan mensen zonder passie. Ze zijn authentiek, hebben een duidelijk doel in het leven en kunnen vol enthousiasme vertellen over hun werkzaamheden en hobby's.

Je zult zelf waarschijnlijk ook wel gemerkt hebben dat je helemaal opbloeit wanneer je over jouw passie praat. Spreken gaat helemaal vanzelf en mensen luisteren aandachtig naar wat je zegt. Spreken met passie zorgt voor enthousiasme en enthousiasme werkt aanstekelijk.

Voor introverten is spreken over je passie dus het ideale hulpmiddel om jezelf vol zelfvertrouwen uit te laten over een specifiek onderwerp.

Luister en zoek naar mogelijkheden om je interesses te delen tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer subtiel aan te sturen op dergelijke onderwerpen door vragen te stellen. Dit wordt vanzelfsprekend makkelijker naar mate je werk zoekt waar je daadwerkelijk gepassioneerd over bent.

#6 Promoot introversie

Introverten zijn goed in observeren, luisteren en analyseren. Introverten zijn geduldig, gaan zorgvuldig te werk en zijn toegewijd. Allemaal kenmerken die goed scoren en die je dus ook moet gebruiken om jezelf te omschrijven.

Koppel de kenmerken aan relevante prestaties, vaardigheden en functiegerelateerde werkzaamheden. De omschrijving die hieruit voorkomt, zal een goede weerspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid en dit draagt alleen maar bij aan de geloofwaardigheid van je verhaal!

Conclusie

Solliciteren zal waarschijnlijk nooit een favoriete bezigheid worden voor de introverten onder ons, maar dit betekent niet dat je het af hoeft te leggen tegen de extraverten.

Bereid je goed voor, bezoek de locatie op voorhand, maak gebruik van je passie, oefen het maken van een sterke eerste indruk en last but not least laat de toegevoegde waarde zien van een introverte werknemer!

Stelling: De introverte sollicitant maakt minder kans dan de extraverte sollicitant tijdens het sollicitatiegesprek.

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Ben je als introverte sollicitant gedoemd te mislukken?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Maarten
  • 1 november 2015

  Ik denk dat je als introvert zeker niet gedoemd bent te mislukken, maar wel een forse extra horde te nemen hebt. Zelf heb ik, voor het eerst in jaren, het afgelopen halfjaar twee sollicitatieprocedures doorlopen. De eerste (verplicht) was intern vanwege een reorganisatie. Natuurlijk ging ik het gesprek goed voorbereid in, maar wel vanuit het gevoel dat mensen weten wat ze aan me hebben: een bedachtzame, gedegen medewerker die liefst op de achtergrond blijft. De gespreksleider, die van een compleet tegengesteld karakter is, overrompelde mij totaal door haar stijl van gespreksvoeren: agressief, dominerend bij vlagen kleinerend; de pijlen juist richtend op die introversie. Nog erger was dat de aanwezige P&O adviseur, i.p.v. een correcte gang van zaken in de reorganisatie te waarborgen, eerder een duit in het zakje deed in dit geheel. Ik was verbijsterd en werd (van binnen) steeds kwader; al met al resulteerde het in een totaal verkeerde gesprekschemie waarin ik niet tot mijn recht kwam, maar alleen verder in mijn schulp kroop. Veel over nagedacht en in een tweede sollicitatie procedure bewust/onbewust een aantal zaken toegepast die hierboven in de zes tips worden genoemd (1,2, 5 en 6; overigens denk ik dat 4 een meer algemene sollicitatietip is). De gesprekken, waaronder ook met een behoorlijk extravert/assertief afdelingshoofd, verliepen geheel anders – positief en uiteindelijk succesvol. Solliciteren zal inderdaad beslist geen favoriete bezigheid van mij worden -en ik zal er ook nooit goed in worden- maar ik heb veel geleerd door het debacle van die eerste procedure.

  • Cécile de Graaf
  • 5 november 2015

  Absoluut niet, want dat zou betekenen dat één derde van de beroepsbevolking geen baan heeft en twee derde (alle extraverten) wel. Alleen maar extraverten, dat wil je niet. Het is ook fijn als er luisteraars zijn tussen alle praters. Ik denk dat wanneer je je bewust bent van je kwaliteiten en toegevoegde waarde als introvert, je een zeer gewaardeerde collega bent. En vanuit deze uitgangspositie kun je ook prima solliciteren, zonder jezelf te moeten overschreeuwen. Zelfbewustzijn is de sleutel voor een goed sollicitatiegesprek.