Het vakantiegeld komt er weer aan! Wat doe jij ermee?

  • Pascal Joore
  • 26 mei 2015

Voor veel mensen komt binnenkort het vakantiegeld weer binnen. Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders zijn/haar vakantiegeld deels of in zijn geheel besteedt aan een vakantie. En terecht, je hebt een heel jaar gewerkt en wilt graag even ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Maar in plaats van al het geld uit te geven aan zon, zee en strand kun je (een deel van) jouw vakantiegeld ook heel anders besteden. Wanneer je nog maar net aan jouw carrière bent begonnen, op het punt staat een carrièreswitch te maken of simpelweg leergierig bent is er een veel betere manier om jouw vakantiegeld te besteden: namelijk door het in jezelf te investeren.

Wanneer je in jezelf investeert loop je geen risico, omdat het altijd loont. Of je het nu om persoonlijke of zakelijke redenen doet, het levert altijd iets op. Wanneer je bijvoorbeeld vloeiend Spaans leert spreken om persoonlijke redenen kan dat in de toekomst ook tot nieuwe carrièremogelijkheden leiden.

Vakantiegeld komt helaas niet in grote hoeveelheden. Het is daarom belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Om je daarbij te helpen geven we deze week 5 tips om jouw vakantiegeld optimaal in te zetten voor jouw carrière!

#1 Financier zelfontwikkeling

Het ontwikkelen van jezelf speelt een cruciale rol in het bereiken van jouw carrièredoel. Door nieuwe vaardigheden te leren werk je langzaam naar dat doel toe. Ongeacht of de vaardigheid voor persoonlijk of zakelijke doeleinden is bedoeld, het beheersen ervan geeft psychologische voldoening. Het geeft een voldaan gevoel en het boost jouw zelfvertrouwen.

Wanneer je kijkt naar jouw positie op de arbeidsmarkt is zelfontwikkeling ook een effectieve tool om tot de top van jouw branche uit te groeien. Het leren van een nieuwe vaardigheid verhoogt jouw marktwaarde marktwaarde, zowel voor jouw huidige als toekomstige werkgever.

Wanneer je een budget samenstelt voor zelfontwikkeling heb je zelf de controle over jouw toekomst. Jij bepaalt de richting van jouw carrière. 

Maar waar moet ik mijn geld dan aan uitgeven?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van allerlei factoren. Naast het budget speelt jouw leerstijl een rol. Sommige mensen geven de voorkeur aan zelfstudie, terwijl anderen liever in groepsvorm leren. Sommige mensen leren liever door te denken, anderen juist weer door te doen.

Wil je een specifieke vaardigheid leren? Dan is het aan te raden om een training te volgen in plaats van een boek te lezen. Je leert een vaardigheid over het algemeen door iets te doen.

Wil je jouw kennis op theoretisch vlak verbreden? Dan volstaat het lezen van een boek of vakblad. Een groot aanbod van zakelijke boeken vind je hier.

#2 Financieren van een carrièreswitch

Iedereen denkt er wel eens over na om een carrière switch te maken. Je vindt je baan niet meer uitdagend genoeg, je haalt geen energie meer uit jouw huidige baan of je hebt het gevoel dat je jouw talenten niet kunt benutten. Wanneer dit het geval is, is het tijd voor verandering.

Maar verandering kost tijd en geld. Eerst moet je jezelf afvragen wat je nu precies wilt. Het beantwoorden van deze vraag is voor veel mensen vaak erg lastig. Veel mensen hebben hier dan ook hulp bij nodig. Het inhuren van een personal coach of het volgen van een workshop is natuurlijk niet gratis.

Weet je al wat je wilt? Dan moet je jezelf afvragen of het haalbaar is. Laat jouw huidige werk- of thuissituatie het toe om een carrièreswitch te maken? Ben je mentaal klaar om de overgang te maken? Is de overstap financieel haalbaar?

In sommige gevallen kun je jouw oude baan behouden totdat je ergens anders kunt beginnen. Maar in veel gevallen zal een carrièreswitch gepaard gaan met enige tijd van werkloosheid en/of financiële onzekerheid. Bijvoorbeeld bij het openen van een eigen zaak of het volgen van een opleiding.

Het is in beide gevallen handig een zakcentje achter de rug te hebben. Wanneer je overweegt in de nabije toekomst een carrièreswitch te maken is het misschien een goed idee om deze zomer jouw vakantiegeld even opzij te zetten.

#3 Investeer in je uiterlijk

Nu de concurrentie op de banenmarkt hoger is dan ooit, is het belangrijk op alle gebieden goed te scoren. Eén van die aspecten is jouw uiterlijk. Ook wanneer je niet op zoek bent naar een baan kan het geen kwaad om in je uiterlijk te investeren. 

Wanneer we willen dat onze omgeving positief reageert moeten we zelf ook positief handelen en positiviteit uitstralen. Jouw fysieke voorkomen bepaald voor een groot deel hoe mensen op je reageren, omdat het bepaalde verwachtingen creëert (artikel). Als iemand er goed uit ziet associëren mensen dat met positieve persoonskenmerken en een hogere intelligentie.  Als gevolg maak je meer kans om een salarisverhoging te krijgen en minder kans om ontslagen te worden (onderzoek). Door jezelf op een bepaalde manier te presenteren kun je dus invloed uitoefenen op jouw omgeving.

Maar naast het effect op jouw omgeving heeft jouw fysieke voorkomen ook effect op jezelf. Jouw uiterlijk bepaald hoe jij over jezelf denkt en hoe je handelt. Wanneer je er goed uitziet neemt jouw zelfvertrouwen namelijk toe. Je zit lekkerder in je vel en je gaat met meer plezier naar je werk.

Maar wanneer zie je er dan 'goed' uit?

Dat is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en de functie die je bekleedt. Daarnaast is het belangrijk dat jouw uiterlijk past bij jouw manier van handelen. De verwachtingen die je schept met jouw uiterlijk moet je waarmaken, anders stel je mensen teleur. Wanneer je moeite hebt met het kiezen van het juiste uiterlijk kun je online allerlei websites vinden die je helpen bij het vinden van jouw stijl (voorbeeld). Geef je de voorkeur aan advies in persoon? Dan kun je overwegen om hulp in te schakelen van een persoonlijke styliste. Wanneer je iets minder te besteden hebt kun je ook naar een kledingwinkel gaan en een medewerker om advies vragen.

Jouw uiterlijk is dus een effectief middel om invloed uit te oefenen op mensen uit jouw omgeving. Schroom dan ook niet om deze zomer eens flink te investeren in een nieuw pak, een leuke tas  of een ander kapsel!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Investeer in jouw gezondheid

Een creatieve manier om jouw vakantiegeld te besteden is om jouw gezondheid te verbeteren. Het klinkt misschien voor de hand liggend om in je eigen gezondheid te investeren, maar uit recent onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de Nederlanders gezond eet en dat 40% te dik is. Voor veel lezers is er dus nog genoeg werk aan de winkel!

Wat jouw gezondheid met jouw carrière te maken heeft?

Heel veel. Een goede gezondheid verhoogt namelijk jouw productiviteit en verlaagt de kans op ziektes. Naast de persoonlijke voordelen die een goede gezondheid met zich meebrengen heeft het ook een groot effect op wat jouw omgeving van jou vindt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jouw collega’s je lager inschatten wanneer overgewicht hebt. Hoe oneerlijk dit misschien ook klinkt, het gebeurt dus wel.

Het goede nieuws is dat je er zelf wat aan kunt doen!

In plaats van een week onbeperkt eten en drinken in een all-inclusive hotel op de Canarische Eilanden kun je ervoor kiezen lid te worden bij de lokale sportschool of hulp in te schakelen van een voedingsdeskundige. Koop een kookboek of volg een cursus. Weten wat gezonde voeding is en goed kunnen koken is iets waar je heel je leven iets aan hebt. Hoe eerder hoe beter!

#5 Ga reizen!

Wanneer de bovenstaande opties niet van toepassing zijn op jou, kun je overwegen om te gaan reizen.

Je zult wel denken: reizen is toch vakantie?

Dat klopt. Echter, proberen we hiermee te zeggen dat reizen ook bij kan dragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling. In plaats van een hele week op het strand liggen kun je overwegen om een educatieve vakantie te boeken.

Stap uit jouw comfort zone, bezoek een wereldstad of ervaar een andere cultuur. Door naar interessante bestemmingen te reizen verbreed je jouw wereldbeeld. Het biedt perspectief, waardoor je beter in staat bent te relativeren. Reizen maakt je niet alleen interessanter, maar ook sterker.

Al met al kunnen we concluderen dat investeren in jezelf het verschil kan maken in jouw carrière. Het bepaald hoe je denkt, hoe jij je gedraagt en wat de buitenwereld van je vindt. Jouw vakantiegeld is het ideale middel om jezelf eens wat extra's te gunnen. 

De vraag is alleen of jij bereid bent jouw vakantie ervoor op te geven?

Waaraan besteed jij jouw vakantiegeld? Heb jij nog andere tips om vakantiegeld goed te benutten? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Het vakantiegeld komt er weer aan! Wat doe jij ermee?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Het vakantiegeld is er weer! Wat doe jij ermee? - Werkstress in de zorg
    • 3 juni 2020

    […] deel van deze tips heb ik van de site https://www.wetalent.nl/vakantiegeld-wat-doe-jij-ermee/ Ik vond ze te waardevol om niet met je te […]