9 vaardigheden die je leert in het ouderschap

  • Natasja van Wijk
  • 14 juni 2022

Ben je onlangs moeder of vader geworden? Of heb je al één of meer oudere kinderen? Het ouderschap neemt een aantal vaardigheden met zich mee. Deze vaardigheden komen vaak overeen met veelgevraagde vaardigheden van werkgevers. 

In ons blog bespreken we 9 vaardigheden die je leert in het ouderschap en die van belang zijn op de werkvloer. Herken jij jezelf in de onderstaande vaardigheden? Versterk je cv dan door ze toe te voegen!

#1 Probleemoplossende vaardigheden

Als ouder is het belangrijk dat je problemen op de juiste manier oplost. De manier waarop je als ouder omgaat met problemen, heeft invloed op hoe kinderen zich ontwikkelen. Kinderen zijn onvoorspelbaar. Hierdoor veroorzaken ze problemen die vaak snel opgelost moeten worden.

Ouderschap brengt een probleemoplossend vermogen met zich mee: je bezit de vaardigheid om problemen te herkennen en ze met een plan op te lossen. Probleemoplossers zijn nodig in elke bedrijfstak, waardoor het een vaardigheid is waar werkgevers naar vragen. Het opvoeden van een kind helpt je met deze vaardigheid te ontwikkelen.

#2 Timemanagement

Je tijd indelen als je voor een kind zorgt, is een heel belangrijke vaardigheid. Je kind naar school brengen en ophalen, zelf je (huishoudelijke) taken afronden en tijd vrij maken om met de kinderen te spelen: dit vraagt om een goede planning. Wanneer je een kind krijgt leer je efficiënter en effectiever je tijd in te plannen, zodat jij alles uit je dag haalt.

Naast je privéleven is timemanagement ook essentieel op de werkvloer. Dit verhoogt je productiviteit, vermindert stress en verhoogt de kwaliteit van het werk. In een vorig blog bespraken we al hoe je timemanagement op je werk verbetert. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Leervermogen

Als ouder zijnde ben je constant aan het leren. Je zorgt tenslotte voor een kind, en die komt niet met een handleiding. Vooral bij jonge kinderen leer je veel nieuwe vaardigheden.

Het opvoeden van een kind vergroot je vermogen om nieuwe vaardigheden te leren, maar het vergroot ook je bereidheid om te leren. Je wilt tenslotte het beste voor je kind. Leervermogen is een extra punt om aan je cv toe te voegen. 

#4 Organisatorische vaardigheden

Als ouder ben je vaak een toporganisator. Zo organiseer je misschien wel elk jaar een kinderfeestje of je helpt mee met een sportevenement op school. Bij veel beroepen, zoals marketing manager, producer of officemanager, zijn organisatorische skills van belang. 

Als je solliciteert op een dergelijke functie, toon dan aan hoe je dit soort taken efficiënt hebt uitgevoerd en dat je over organisatietalent beschikt. Organisatorische vaardigheden die je leert tijdens het ouderschap maken het organiseren op de werkvloer ook weer makkelijk. 

#5 Communiceren

Een belangrijk aspect van de opvoeding is communicatie. Je communiceert voortdurend met je kind. Van de eerste woordjes als baby tot complexe onderwerpen in hun tienerjaren: elke levensfase zorgt voor nieuwe communicatie-uitdagingen. Je bent dan ook dagelijks bezig met het begeleiden, adviseren en onderwijzen van je kind. 

Daarnaast communiceer je ook met leerkrachten, vrienden of vriendinnetjes van je kind en hun ouders. Je leert met mensen om te gaan, iets waar je in de meeste banen ook mee te maken zult krijgen. Op de werkvloer is goede communicatie vaak de sleutel tot succes!

#6 Onderhandelingsvaardigheden

Je kind weigert om het speelgoed op te ruimen of is het niet eens met de afgesproken bedtijd. Kinderen zijn soms moeilijk over te halen. Als ouder onderhandel je met je kinderen, waarschijnlijk zelfs meerdere keren per dag. Door op een juiste manier te onderhandelen, leer je duurzame relaties op te bouwen. 

Door te onderhandelen, of het nu met je kind is of op je werk, laat je zien dat er verschillende belangen zijn en dat jij je voldoende kunt inleven in de ander. Onderhandelen doe je in ieder beroep. In sommige beroepen is onderhandelen zelfs onderdeel van het werk, zoals bij een makelaar, inkoper en controller.

#7 Creativiteit

Creatief denkvermogen op de werkvloer heeft vele voordelen, waaronder een verhoogde productiviteit en een groter aanpassingsvermogen. Creativiteit stimuleert het out-of-the-box denken en het stimuleert ook vindingrijkheid. 

Als ouder zijnde ontwikkel je ook je creatieve vermogen. Denk hierbij aan het bedenken van mooie verhaaltjes voor het slapengaan en het verzinnen van spelletjes tijdens een lange autorit. Het ouderschap is één grote daad van creativiteit, wat jij weer in je voordeel kunt gebruiken in je werk. Bij vele beroepen is het belangrijk om creatief te zijn. Van copywriter tot social media manager, en van interieurstylist tot stedenbouwkundige: veel beroepen eisen creatieve mensen. 

#8 Luisteren

Een vaardigheid die veel met communicatie te maken heeft, is luisteren. Als ouder luister je veel naar je kind. Je wilt namelijk dat jouw kind zich erkend en gerespecteerd voelt. Hierdoor kun je de volle aandacht aan je kind geven als hij of zij je iets wil vertellen. Door dit te doen oefen jij je luistervaardigheden, die je kunt toepassen op de werkvloer.

Interesse tonen, de ander uit laten praten en laten merken dat je luistert zijn belangrijke vaardigheden, zowel thuis als op het werk. Luisteren is essentieel wanneer je samenwerkt met collega’s.

#9 Financieel beheer

Het ouderschap brengt met zich mee dat je veel moet plannen. Goed nadenken op financieel gebied is een belangrijk onderdeel hiervan. Een ouder worden heeft je waarschijnlijk bewuster gemaakt van de waarde van geld. Je moet tenslotte voor een extra persoon zorgen met een bepaald budget. Het feit dat je voor een extra iemand verantwoordelijk bent maakt je wat voorzichtiger met het uitgeven van geld. 

Hoeveel kost de kinderopvang, een verbouwing van de babykamer en luiers? En hoeveel geld spendeer je aan speelgoed en kleding? Een ouder zijn scherpt je financiële managementvaardigheden aan, wat in veel beroepen in je voordeel werkt.

Belangrijke vaardigheden in het ouderschap

Het ouderschap zorgt ervoor dat je veel leert en dus vele vaardigheden ontwikkelt. Deze vaardigheden zijn vaak gewild op de werkvloer, wat dus in je voordeel werkt!

Ouders leren problemen beter op te lossen, hun tijd efficiënter en effectiever in te delen en hun leervermogen te vergroten. Als ouder leer je ook om beter te organiseren, te communiceren en te onderhandelen. Je vergroot ook je creativiteit en luistervaardigheid als je voor een kind zorgt. Ten slotte word jij je meer bewust van de waarde van geld, waardoor je financiële vaardigheden verbeteren.

Stelling: de vaardigheden die je leert als je voor je kind zorgt, kun je als vaardigheid op je cv toevoegen.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "9 vaardigheden die je leert in het ouderschap"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent