Wat voor invloed heeft vader worden op je werk?

  • Iris Douwes
  • 11 juni 2019

Zondag is het weer vaderdag! Een dag waarbij alle vaders in het zonnetje worden gezet. Een kind krijgen verandert je leven enorm. Ineens ben je dag en nacht verantwoordelijk voor een klein wezentje! Dat er een hoop verandert in je privé-leven is duidelijk, maar wat verandert er allemaal op je werk als je vader wordt?

Speciaal vanwege vaderdag bespreken we een aantal veel voorkomende veranderingen van het vader worden, die invloed hebben op jouw werk. Lees snel verder!

De eerste periode

Je leeft er een aantal maanden intens naar toe en dan is het moment daar, je bent vader. Het eerste gevolg van het vaderschap op je werk is dat je recht hebt op één werkweek betaald kraamverlof. Ook wel het zogenaamde vaderschapsverlof genoemd.

Vele mannen nemen hiernaast nog meer vrije dagen bij op. Hierdoor is de kans groot dat je de eerste periode na het vader worden minder tijd aan je werk besteedt. Het is daarom ook verstandig om dit van te voren goed af te stemmen met je collega’s. Ze gunnen je zeer waarschijnlijk het beste, maar zullen het waarderen als je je werk goed overdraagt.

[wt_cv_template_cta]

Lichamelijke veranderingen

Niet alleen vrouwen veranderen als ze moeder worden, maar ook mannen veranderen als ze vader worden. Mannen ondergaan net zoals vrouwen hormonale veranderingen. Zodra mannen vader worden wordt hun testosteron-spiegel lager. Het lagere testosteronniveau helpt mannen om zich meer te concentreren op het gezin, mannen worden zo klaar gestoomd voor het vaderschap.

De andere kant van de verlaging van het testosteron is dat gedrag zoals ambitie, competitie en krachtdadigheid daardoor kan worden afgezwakt. Hierdoor kunnen mannen minder zin krijgen om te werken of toch niet meer kiezen om te groeien in hun carrière.

Je gezondheid

Vader worden heeft vaak invloed op je levensstijl en daarmee je gezondheid. Zo geldt voor een deel van de vaders dat het vaderschap een boost is voor de gezondheid. Sommige vaders stoppen met slechte gewoonten zoals roken en/of drinken. Ook de keuze voor huisgemaakte maaltijden boven fastfood is een positieve verandering voor je gezondheid.

Daarnaast zijn er ontwikkelingen in het leven van een vader die voor een mindere gezondere levensstijl zorgen. Zo slapen vaders vaak minder uren dan ze hiervoor deden. Sommige ouders kiezen voor minder fastfood maaltijden, maar andere gaan dit juist vaker eten. Vaak vanwege de tijd en het gemak. Ook verminderen vaders snel de wekelijkse tijd die voorheen werd besteed aan sport. De mate van je gezondheid heeft vanzelfsprekend effect op je werkprestaties.

Persoonlijke ontwikkeling

Door het vaderschap groei je als mens. Het opvoeden van een kind gaat samen met het ontwikkelen van competenties. Deze competenties zijn meestal ook erg bruikbaar op je werk. Competenties die je ontwikkelt zijn bijvoorbeeld onderhandelen, compromissen sluiten, conflictoplossingen, geduld en multitasking. Vaak groeit het vertrouwen van vaders, ze voelen zich comfortabel in hun beroep en geloven dat ze goed presteren op het werk.

Naast het ontwikkelen van competenties word je ook verantwoordelijker. Hierdoor zullen vaders ook meer waarde gaan hechten aan een vaste en goede baan. Het ‘zorgen voor’ wordt een van hun eerste prioriteiten. Dit is vaak een factor in het maken van carrière keuzes.

Sociale omgeving verandert

Je leven als vader verandert, een kind vergt nou eenmaal veel tijd en aandacht. Vader worden staat dus gelijk aan een verandering in je sociale omgeving. Vooral de relaties met vrienden verandert. Zo blijkt uit onderzoek dat je als vader minder vrienden hebt dan vóór je vaderschap. Ook de tevredenheid van de vriendschappen daalt. Tijd speelt hier een grote rol in.

Dit kan ook een rol gaan spelen op je werk. Zo kan het zijn dat je als vader ongelukkiger wordt, omdat je minder tijd hebt voor sociale activiteiten. Dit heeft effect op je werkprestaties. Ook is het zo dat je wellicht uitjes en activiteiten met je collega’s voorbij moet laten gaan. Doe je dit te vaak dan zullen collega’s op den duur anders naar je gaan kijken.

De status vader

Vader worden heeft dus zowel effect op je lichaam als op je persoonlijke ontwikkeling. Naast deze veranderingen verandert ook je status. Je bent nu een vader! Vaders worden in veel gevallen gezien als warmer, aardiger en beter in interpersoonlijke bekwaamheden. Daarnaast worden vaders ook meer gezien als meer toegewijd en wordt er soepeler over ze geoordeeld als ze te laat op werk komen.

Ook kunnen vaders te maken krijgen met andere voordelen; ze worden positiever beoordeeld, eerder aangenomen en verdienen ook meer. Vaak krijgen vaders zelfs 6% meer betaald dan niet-vaders, terwijl moeders vaak minder gaan verdienen, zo’n 4%.

Privé-werk balans

Veel mensen hebben regelmaat in de indeling van hun week. Zo besteed je een deel van je week aan je werkleven. Daarnaast heb je je privé-leven met je sociale contacten, je sport en je hobby’s. Een baby zorgt vaak voor een grote verschuiving in je privé-leven.

Hoe je hier mee omgaat kan belangrijk zijn voor je carrière. De gevolgen van een slechte

werk-privé balans kunnen namelijk groot zijn. Het beïnvloedt jouw prestaties op de werkvloer en zorgt voor spanning aan het thuisfront. Dit brengt vervolgens weer stress en ontevredenheid met zich mee. Verder kan het de eerste stap zijn naar een burn-out en kan het je gezondheid in gevaar brengen.

Moeders gaan vaak minder werken als er een kind geboren wordt, terwijl dat dit bij mannen vaak niet het geval is. Mannen houden vaak vast aan hun voltijdse werkweek. Sterker nog, vaders hebben vaker een vast dienstverband dan niet-vaders.

Indien je vader wordt is het daarom van belang dat je een goede werk-privé balans creëert. Mocht je geen goede balans vinden is het belangrijk om hier tijdig een oplossing voor te zoeken. Bespreek met je werkgever bijvoorbeeld om minder te gaan werken, dat je gaat flexwerken of dat je vaker thuis werkt.

Wil je meer tips over hoe jij je werk-privé balans kan verbeteren, lees het hier!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De invloeden van vader worden!

Vader worden, een van de mooiste dingen in je leven. Er verandert een hoop in je privé-leven en op je werk. De eerste periode zal je vaker thuis zijn om je te focussen op je gezin. Zodra je vader wordt gaat je testosteron niveau naar beneden. Typisch mannelijk gedrag wordt verlaagd, hierdoor krijg je minder zin om te werken of kies je ervoor om niet meer te groeien in je carrière.

Door het opvoeden van een baby wordt je verantwoordelijker en krijg je meer vertrouwen. Je zal hierdoor meer waarde gaan hechten aan een vaste goede baan. Nu je vader bent, word je gezien als warmer, aardiger, toegewijder en wordt je soepeler beoordeeld.

Indien je vader wordt is een goede werk-privé balans noodzakelijk. Vader worden heeft invloed op je lichaam, persoonlijke ontwikkeling, je status en je sociale omgeving. Probeer hier een balans in te vinden en geniet van je kinderen en je carrière.

Stelling: Vader worden heeft mijn werk beïnvloed.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties

0 Reactie op "Wat voor invloed heeft vader worden op je werk?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent