9 tips om jouw zelfvertrouwen op het werk een boost te geven

  • Natasja van Wijk
  • 25 juli 2023

Ongeacht in welke fase van je carrière jij je bevindt, is zelfvertrouwen op het werk van onschatbare waarde. Of je nu aan het begin van je loopbaan staat en wilt laten zien wat je in je mars hebt, of als ervaren professional op zoek bent naar nieuwe uitdagingen: zelfvertrouwen vormt de sleutel tot succes.

Maar wat als jij momenteel minder zelfvertrouwen voelt op de werkvloer? Geen zorgen, het is volkomen normaal om af en toe onzekerheid te ervaren. In ons blog delen we 9 waardevolle tips die jouw zelfvertrouwen op het werk een boost geven.

#1 Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen

Zowel het bijspijkeren van jouw huidige kennis en vaardigheden, als het leren van iets nieuws, geeft jouw zelfvertrouwen op het werk een boost. Deze nieuwe kennis en vaardigheden kun jij namelijk weer toepassen op je werk, wat jou meer vertrouwen geeft in het opnemen van nieuwe taken en verantwoordelijkheden.

Blijf ook op de hoogte van wat er speelt in de branche. Als je weet waar je het over hebt, praat je zelfverzekerder mee. Onderzoek regelmatig of er nieuws en updates zijn en vraag in je netwerk naar nieuwe inzichten. Het uitwisselen van kennis met professionals in jouw vakgebied levert mogelijk waardevolle inzichten op.

#2 Presenteer jezelf met zelfvertrouwen

Laat zien dat je er bent. Straal zelfvertrouwen uit. Dit doe je bijvoorbeeld door je professioneel te kleden en tegelijkertijd comfortabel. Kleed je voor succes! Wanneer jij je goed voelt en je zelfverzekerd bent over jouw uitstraling, straal je zelfvertrouwen uit naar anderen.

Ook je houding en lichaamstaal stralen een bepaalde mate van zelfvertrouwen uit. Ga niet onderuit gezakt zitten en houd een gezonde zithouding aan. Niet alleen achter je bureau maar ook op andere momenten, bijvoorbeeld tijdens teammeetings. Als je nerveus bent, heb je eerder de neiging om ineen te krimpen en zachter te gaan praten. Een open en zelfverzekerde lichaamshouding laat zien dat je zelfvertrouwen hebt.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Kom uit je comfortzone

Blijf jezelf uitdagen! Het is begrijpelijk dat je hetgeen doet waar je goed in bent, maar kom ook eens uit je comfortzone. Zo doe je nieuwe vaardigheden en kennis op, wat jouw zelfvertrouwen vergroot. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Collega’s met een bepaalde expertise vragen te helpen met het uitbreiden van jouw kennis
  • Jezelf ontwikkelen door een opleiding of cursus te volgen
  • Deelnemen aan nieuwe projecten of opdrachten doen die buiten je takenpakket vallen
  • Beurzen bezoeken of deelnemen aan conferenties

#4 Stel doelen voor jezelf

Het stellen van carrièredoelen helpt je jouw zelfvertrouwen op het werk te vergroten. Wat wil je bereiken de komende maanden of jaren? Is er een bepaalde vaardigheid die je wilt ontwikkelen?

Verdeel de vaardigheid die je wilt ontwikkelen in haalbare doelen en vier elke mijlpaal die je bereikt. Dit geeft je een gevoel van voldoening en motiveert je om nog meer te bereiken!

Voorbeeld

Stel dat je als marketeer je vaardigheden op het gebied van online marketing wilt verbeteren, hang je hier verschillende doelen aan vast:

  • Doel 1: Een certificering behalen in online marketing
  • Doel 2: Jouw kennis vergroten op het gebied van SEO
  • Doel 3: Het ontwikkelen van contentmarketing vaardigheden
  • Doel 4: Het vergroten van marketingvaardigheden op social media
zelfvertrouwen - blogafbeelding

#5 Focus op je sterke punten

Onzekerheden, tegenslagen en negatieve feedback zorgen er mogelijk voor dat je negatief over jezelf gaat denken. Fouten maken is eenmaal menselijk, en het is belangrijk om niet te blijven hangen in zelfkritiek.

Richt je daarentegen op jouw sterke punten. Doe dit door bijvoorbeeld op vaste momenten van de dag of week zelfreflectie toe te passen, waarbij je écht de tijd neemt om je sterke punten te identificeren. Schrijf deze sterke punten ergens op waar je op ieder moment van de dag bij kan. Zo heb je ze altijd bij de hand als je een zelfvertrouwen boost nodig hebt.

Ook het verder verbeteren van sterke punten is belangrijk voor het vergroten van zelfvertrouwen op jouw werk. Dit kan inhouden dat je trainingen volgt, een mentor zoekt die jou begeleidt of kritische feedback vraagt van anderen. Zo word jij nog beter in hetgeen waar jij goed in bent!

#6 Leer van je fouten

Zoals al eerder aangegeven: fouten maken is menselijk. Maar dit betekent niet dat je er niks mee hoeft te doen. Als je de fout negeert, is de kans groot dat je in de toekomst weer dezelfde fout maakt.

Leer dus van je fouten. Onderzoek wat je fout hebt gedaan. Was het door een gebrek aan kennis of vaardigheden, tijdsdruk of onduidelijke communicatie?

Wat heb je geleerd en hoe pas je deze les toe om dit in de toekomst beter te doen? Maak een plan om deze verbeteringen door te voeren.

#7 Gebruik positieve taal

Twijfel je vaak aan jezelf of merk je dat je vaak kritisch bent op jezelf? Onderneem dan stappen om jouw manier van denken te veranderen: vervang negatieve taal door een positieve houding.

Let erop hoe je bepaalde dingen zegt. Verander de manier waarop jij je gevoelens en gedachten uitdrukt. Dit helpt jou zelfvertrouwen op te bouwen.

In plaats van te zeggen “Ik weet niet of dit gaat lukken”, is het beter om te zeggen “Ik ben ervan overtuigd dat ik dit bereik als ik mijn best doe”.

#8 Wees geduldig

Zelfvertrouwen is iets wat geleidelijk groeit en zich ontwikkelt, zolang jij hier de nodige tijd en moeite in steekt. Verwacht dus niet dat je op de een op andere dag ineens vol zelfvertrouwen bent op het werk.

Begin dus klein. Maak kleine veranderingen op korte termijn. Doe de dingen die voor jou goed voelen. Focus op het behalen van kleine successen en vier deze. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je een presentatie geeft voor een kleinere groep collega's voordat je dit doet voor een groter publiek.

#9 Doe alsof

Je kent de uitdrukking vast wel “fake it till you make it”. Als je tegen jezelf blijft zeggen dat je zelfverzekerd bent, helpt dit je na verloop van tijd ook echt om je zelfverzekerder te voelen. Deze houding helpt je om positiever te denken.

Kleed je goed, zorg voor een open lichaamshouding en maak oogcontact met anderen. Zo geef jij de indruk dat je zelfverzekerd bent, waardoor niet alleen anderen, maar ook jij in jezelf gaat geloven.

Zelfvertrouwen op het werk vergroten

Om jouw zelfvertrouwen te vergroten, is het goed om te blijven leren: doe nieuwe kennis en vaardigheden op en leer van je fouten.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf positief en zelfverzekerd te presenteren, door je te focussen op jouw sterke punten en door te letten op jouw lichaamshouding en taal die je gebruikt.

Wees geduldig en wees bereid om uit je comfortzone te stappen. Je zult merken dat je steeds zelfverzekerder wordt!

Stelling: Het ‘faken’ van een zelfverzekerde houding helpt jou om meer zelfvertrouwen op het werk te krijgen.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "9 tips om jouw zelfvertrouwen op het werk een boost te geven"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent