5 gedragtips om de kans op een baan via LinkedIn te vergroten

  • Daan Panis
  • 27 december 2017
LinkedIn is een uitstekend platform om je netwerk uit te breiden, verschillende gedragtips zullen dit optimaliseren. Daarnaast kun je het gebruiken bij jouw zoektocht naar een baan, bijvoorbeeld als online visitekaartje of om in contact te komen met recruiters. Hoewel veel werkzoekenden tegenwoordig al een LinkedIn account hebben, halen de meeste mensen er niet het maximale uit. Dit is erg jammer, want als je LinkedIn op de juiste manier inzet, kun je de kans op een baan aanzienlijk vergroten.

Een tijdje geleden hebben we een infographic gemaakt waarmee je in 12 eenvoudige stappen een volwaardig LinkedIn profiel aanmaakt. Deze week geven we 5 LinkedIn gedragtips die je kunt gebruiken als je al een account hebt.

#1 Participeer

Een LinkedIn profiel zonder activiteit zal minder worden bekeken dan een profiel met veel activiteit. Dit komt omdat je minder vaak in de zoekresultaten tevoorschijn komt als iemand naar je zoekt (bijvoorbeeld via je huidige functietitel of vakgebied). Door op de juiste manier deel te nemen aan discussies, kun je jezelf beter zichtbaar maken en de kans op een baan vergroten. De meeste activiteit zul je vinden in de LinkedIn groepen. Om bij de LinkedIn groepen te komen, klik je rechtsboven in het menu op "Werk" en vervolgens op "Groepen". Hier krijg je de mogelijkheid om groepen te ontdekken. Voer zoektermen in die bij jouw vakgebied horen en word lid van groepen die je interessant lijken. Wanneer je het gevoel hebt dat je iets kunt bijdragen aan een discussie, kun je je kennis en expertise delen. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Hoe beter jouw bijdragen, hoe meer aanzien je krijgt. Probeer daarnaast populaire sleutelwoorden uit jouw vakgebied te gebruiken bij het voeren van discussies. Hierdoor vergroot je de kans dat je in de zoekresultaten wordt getoond als een werkgever zoekt op de betreffende woorden.

Vergeet ook niet om af en toe zelf een artikel te delen of een bijdrage van je connecties leuk te vinden. Op die manier kom je voorbij in de tijdlijn van je connecties en word je niet vergeten.

#2 Verrijk je profiel met referenties

Met klein beetje moeite kun je je profiel verrijken met referenties. Hierdoor hoef je jezelf niet aan te prijzen, maar laat je dat door andere mensen doen. Referenties wekken niet alleen vertrouwen bij de (potentiële) werkgever, maar laten ook direct zien waar je toegevoegde waarde ligt. Wanneer jouw vaardigheden zijn beoordeeld door tientallen mensen en er positieve aanbevelingen op je profielpagina staan, is de kans op een baan aanzienlijk groter.

Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in dit blog.

Hoe meer je aanbeveelt, hoe meer kans je hebt dat mensen dit ook voor jou doen. Hierdoor krijg je meer aanbevelingen en vergroot je de kans op een baan. Doe dit wel serieus. Wanneer je aanbevelingen schrijft die niet overeenkomen met de werkelijkheid, zal dit op de lange termijn alleen maar averechts werken.

Vergeet de persoon die jou heeft aanbevolen geen bedankje te sturen!

#3 Connect met recruiters

Wanneer je actief bent op LinkedIn, is de kans aanwezig dat je wordt benaderd door recruiters. Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt zal deze kans de komende jaren alleen nog maar groter worden. Als je wordt benaderd, terwijl je tevreden bent met je huidige baan, kan het verleidelijk zijn om de recruiter te negeren. Vooral wanneer je regelmatig wordt benaderd.

Toch is het aan te raden om te reageren. Het kan altijd van pas komen om contact te houden. Vooral met recruiters uit de industrie waarin jij werkzaam bent. Je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Wie weet zit jij over een paar maanden zonder baan.

Bedank hem/haar voor de interesse en geef aan dat je contact wilt blijven houden. Bijvoorbeeld: “Bedankt voor de interesse. Echter, zit ik op dit moment helemaal op mijn plek bij bedrijf X. Ik zal ongetwijfeld contact met je opnemen wanneer dit verandert.”.

Dit kan ook het ideale moment zijn om mensen uit jouw netwerk voor te stellen aan de betreffende recruiter. Misschien ken je wel iemand die graag van baan wil wisselen. Je kunt deze persoon dan aandragen. Bijvoorbeeld: “Hoewel ik zelf geen interesse heb, weet ik toevallig dat (naam) geïnteresseerd is in een nieuwe baan. Misschien kan hij/zij iets voor je betekenen. Succes!”. Zo help je twee mensen met één eenvoudige actie. Wie weet doen zij in de toekomst voor jou hetzelfde.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Connect

Schroom niet om iemand toe te voegen op LinkedIn na een interessant gesprek. Vooral als degene een positieve invloed kan hebben op je carrière of andersom. LinkedIn is nu eenmaal bedoeld om te netwerken, dus waarom niet?

Wacht er niet te lang mee. Je wilt nog fris in het geheugen zitten van de persoon die je hebt gesproken. Als het gesprek niet lang heeft geduurd, loop je het risico dat de betreffende persoon je na een tijdje niet meer herinnert.

Het kan zijn dat degene die jij een connectie verzoek hebt gestuurd, jou heeft afgewezen. Accepteer dit en ga niet nog een verzoek sturen. Je wilt niet opdringerig overkomen, want dat kan irritatie opwekken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat LinkedIn minder activiteit kent dan andere Social Media. Zo zijn er dagelijks 0,4 miljoen Nederlanders actief op LinkedIn, terwijl dit voor Facebook 7,5 miljoen is (bron). Heb dus even geduld!

#5 Stuur een gepersonaliseerd verzoek

Wanneer je iemand een connectie verzoek stuurt, is het belangrijk om gebruik te maken van de mogelijkheid om een bericht toe te voegen. Het gebruik van de standaard tekst die LinkedIn heeft opgesteld, kan namelijk onpersoonlijk en ongeïnteresseerd overkomen. Neem dus even de tijd om een bericht te schrijven en vergroot de kans dat de betreffende persoon het verzoek accepteert. 

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je iemand op een beurs hebt gesproken. Deze persoon heeft waarschijnlijk met heel veel andere personen gesproken. Met een persoonlijk berichtje, weet hij/zij gelijk wie je bent. Probeer in het bericht terug te komen op de inhoud van het gesprek. Wanneer je zegt “Wat een ontzettend leuk gesprek op de beurs!”, kan dit natuurlijk iedereen zijn.

Gedragtips om de kans op een baan via LinkedIn te vergroten

Wanneer je onze gedragtips op LinkedIn op de juiste manier gebruikt, kun je de kans op een baan aanzienlijk vergroten. Connect met recruiters, participeer in groepen, deel je expertise, verrijk je profiel met referenties, stuur een verzoek wanneer je iemand heb gesproken en vergroot de kans op een baan!

Stelling: Je kunt iemand die je nog nooit hebt gesproken prima toevoegen op LinkedIn!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

Wil je meer tips lezen over solliciteren via social media? Bekijk dan ook eens onze andere blogs!

[INFOGRAPHIC] Do's & Don'ts bij het maken van jouw profielfoto Jouw Social Media updates bezorgen jou geen nieuwe baan ... of wel? Geavanceerd zoeken op LinkedIn: een goudmijn voor werkzoekenden

1 Reactie op "5 gedragtips om de kans op een baan via LinkedIn te vergroten"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Anko Holthuis
    • 27 december 2017

    Eens. Maar doe dit wel middels een gepersonaliseerde uitnodiging om te linken. En indien iemand jou uitnodigt, verdiep je dan eerst even in diens profiel. Kijk of je denkt dat het iets toevoegt aan je netwerk. Zo ja, vraag direct na acceptatie gewoon even om de reden waarom iemand met je wil linken. Misschien kun je daar al direct iets meen.