4 tips om tijdens je vakantie te investeren in je carrière!

  • Pascal Joore
  • 25 juli 2017

De temperatuur is de afgelopen tijd flink gestegen. Het is rustiger op de weg en ook op het werk: de vakantieperiode in Nederland is aangebroken! Hoe is de situatie bij jouw op je werk? Gaan je collega’s allemaal op vakantie? Ga je zelf nog weg deze zomer of wacht je juist tot na het seizoen? Hoe richt jij deze periode in?

Vakantie betekent voor iedereen iets anders. Terwijl de ene persoon graag actief is tijdens de vakantie, neemt de ander juist de tijd om te zonnen en te relaxen.

Of je nu wel of niet op vakantie gaat, de vakantieperiode biedt de ideale mogelijkheid om te investeren in je carrière. Om je hierbij te helpen, geven we 4 tips!

#1 Analyseer de huidige situatie op je werk

In de maand juli bevinden we ons op de helft van het jaar. Meestal gebruiken mensen het einde van jaar als moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Waarom zou je de maand juli niet nemen om terug te blikken op de afgelopen zes maanden?

Ben je nog tevreden met de situatie hoe die nu is? Hoelang werk je er al en wat heb je bereikt?

Wellicht heb je het gevoel dat je in een sleur bent beland en het plezier in je werk kwijt bent geraakt. Dit betekent niet dat je meteen hoeft te denken aan een andere baan. Er zijn ook andere manieren om weer plezier te krijgen in je werk.

Heb je al weleens gehoord van job crafting? Met behulp van job crafting kun jij je baan opnieuw vormgeven op basis van je competenties en talenten. Job crafting biedt de mogelijkheid om te doen waar je goed in bent. De kans is groot dat jouw werktevredenheid en productiviteit daardoor toenemen!

Job crafting wordt over het algemeen niet geïnitieerd door werkgevers. Je zult zelf dus aan de slag moeten gaan. Hoe je dat doet, lees je in dit blog.

#2 Netwerken

Netwerken biedt zowel voor werkzoekenden als werknemers tal van voordelen. Zo biedt een uitgebreid netwerk nieuwe kansen en kun je advies inwinnen via je connecties. In een ander artikel vind je meer informatie over het belang van netwerken.

Wist je dat de zomervakantie de ideale gelegenheid biedt om offline je netwerk uit te breiden?

Nieuwe contacten kun je namelijk overal opdoen! Maak bijvoorbeeld eens een praatje met de buurman die naast je staat op de camping of ga het gesprek aan met het gezin dat aan het zwembad ligt. Het grote voordeel van de informele setting op vakantie is dat het makkelijker is om contact te leggen met mensen. Daarnaast bouw je sneller een hechte band dan op een zakelijke gebeurtenis, omdat je direct over persoonlijke onderwerpen praat en kennis maakt met familieleden.

Wees niet getreurd als je in de zomerperiode niet op vakantie gaat. Ook in ons eigen land zijn er gedurende de zomerperiode voldoende mogelijkheden om te netwerken. Netwerkborrels worden ook in de zomermaanden georganiseerd. Dus als je niet op vakantie gaat in de zomer neem dan een collega of vriend(in) mee naar een netwerkborrel en ga er samen op uit!

#3 Verken een andere cultuur en verdiep je in de taal

Mejora tu Español

Ben je met je gezin twee weken aan de Spaanse Costa te vinden? Maak dan gebruik van de situatie om je Spaans wat bij te spijkeren. Ga in gesprek met de bakker, boek een excursie in het Spaans of maak een praatje met de lokale barman.

Cultuur snuiven

Of je nu op vakantie gaat naar Cuba of op bezoek gaat bij de zuiderburen, overal heerst een andere cultuur. Door uit je comfort zone te stappen en je te mengen onder de lokale bevolking, kun je ontzettend veel leren over de betreffende cultuur, maar ook over jezelf.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Denk na over de toekomst

Na een aantal weken vakantie is het weer tijd om aan de slag te gaan. Maar wil je dat wel bij dezelfde organisatie? Of heb je juist iets anders op het oog? Sta hier tijdens je vakantie ook bij stil. Wij geven je drie vragen om over na te denken op je strandbedje.

  • Durf jij risico’s te nemen om je carrière te boosten?
Overweeg jij om een groot ‘risico’ te nemen om je carrière te boosten? Een risico nemen is niet makkelijk, maar kan wel tot nieuw kansen leiden. Je kunt dit het beste stapsgewijs aanpakken. Bekijk in dit blog hoe je dat doet.
  • Wat dacht je van studeren naast je baan?
Wanneer je het idee hebt dat jouw persoonlijke ontwikkeling een boost kan gebruiken, overweeg dan om een studie te gaan volgen naast je huidige baan. Naast persoonlijke ontwikkeling, geeft een studie richting aan je carrière. Het volgen van een studie, opent nieuwe deuren. Door de juiste te kiezen, kun je sneller groeien dan je misschien had voorzien. Wil je meer weten over het volgen van een studie naast je baan? Lees dan de zeven tips in dit blog.
  • Kun jij antwoord geven op de vraag "Waar zie jij jezelf over vijf jaar?"
Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben in je carrière? Zie jij jezelf iets anders doen of ben je uitgegroeid tot manager van de organisatie waar je nu werkzaam bent? De vakantie biedt de ideale mogelijkheid om eens goed te fantaseren over de toekomt. Daarbij mag je je fantasie de vrije loop laten gaan. Ondanks dat jouw fantasie misschien nooit werkelijkheid kan worden, ontdek je hierdoor wel waar je intrinsieke motivatie ligt. Wat vind je écht belangrijk en waar wil jij je over vijf jaar mee bezig houden?

Investeer tijdens de vakantie in je carrière

Er zijn verschillende manieren om tijdens je vakantie te investeren in je carrière. Neem de tijd om je huidige werksituatie onder de loep te nemen, maak gebruik van de barbecue om een band op te bouwen met de buurman, verrijk je taalvaardigheid door met de lokale barman in gesprek te gaan en durf te fantaseren over de toekomst van je carrière!

Stelling: De vakantieperiode is de ideale periode om te investeren in je carrière! Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "4 tips om tijdens je vakantie te investeren in je carrière!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent