Benut en ontwikkel jouw talent met behulp van job crafting

  • Pascal Joore
  • 2 februari 2016

Ben je door de routine en dagelijkse sleur het plezier in je werk kwijtgeraakt? Heb je het gevoel dat je jouw talent niet voldoende kunt benutten in je huidige functie? Zit jij erover na te denken om op zoek te gaan naar een andere baan?

Doe dan even een stapje terug.

Vaak ligt de oplossing namelijk dichterbij dan je denkt. Je hoeft niet per se van werkgever te switchen om weer plezier in je werk te krijgen. Sterker nog, de kans is groot dat je op je nieuwe plek hetzelfde probleem gaat ervaren.

Een mens groeit binnen de functie die hij/zij heeft. Hoewel jij continu doorgroeit, groeit jouw functie niet met je mee, of in ieder geval niet in gelijke mate. In veel gevallen zorgt dit verschil voor een gebrek aan uitdaging en plezier in je werk.

De oplossing?

Jouw talent (meer) betrekken bij je huidige baan door middel van job crafting.

Wat is job crafting?

Job crafting is het opnieuw vormgeven van je baan, zodat de werkzaamheden beter aansluiten op jouw competenties en talenten. Deze aanpassingen initieer je en voer je, na goedkeuring van je leidinggevende en collega’s, zelf door.

Job crafting is een doorlopend proces, omdat je jezelf continu ontwikkelt. Jij groeit, jij verandert, dus je baan moet mee veranderen.

Waarom job crafting?

Niet de werkgever maar de werknemer komt zelf met een voorstel. Doordat de werknemer centraal staat kunnen de veranderingen worden aangestuurd vanuit zijn/haar talent. Naar mate mensen meer gebruik maken van hun talent zijn ze gemotiveerder, meer toegewijd en meer tevreden over hun werk.

Daarnaast kun je je door middel van job crafting meer focussen op het doorontwikkelen van je sterke kanten in plaats van het verbeteren van je zwakke punten. Hierdoor krijg je de kans om uitzonderlijk goed te worden op een bepaald gebied en je daarmee te onderscheiden.

Tot slot zijn mensen vanzelfsprekend sneller in het uitvoeren van taken die in lijn liggen met hun talent. Het is dus niet alleen positief voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Naast een toename in productiviteit neemt ook de werktevredenheid toe. Job crafting kan op die manier ook bijdragen aan het behoud van talent binnen de organisatie.

Job crafting en talent

In dit artikel nemen we talent als uitgangspunt, omdat job crafting dan het meest effectief is. Door je eigen baan vorm te geven, zodat het aansluit bij jouw persoonlijke drijfveren en talent, vergroot je de intrinsieke motivatie om te werken.

Je kunt job crafting echter ook toepassen om andere wensen te realiseren. Je kunt hierbij denken aan het wijzigen van werktijden om ’s ochtend niet in de file te hoeven staan of het verbeteren van een veiligheidsprocedure om de kans op ongelukken te verkleinen.

Hoe werkt job crafting?

Het mooie van job crafting is dat jij het heft in eigen handen neemt. Jij bent verantwoordelijk voor de veranderingen en de gevolgen ervan kunnen een grote impact hebben op de invulling van jouw baan en die van jouw collega’s. Het is dus belangrijk om het serieus aan te pakken.

Stap 1: Weet wat je talent is

De eerste stap is de belangrijkste stap: het ontdekken van je talent.

Pas wanneer je weet wat je talent is, kun je op constructieve wijze aan de slag met job crafting.

Hier geldt het garbage in, garbage out principe. Wanneer je niet weet wat je persoonlijke drijfveren zijn, weet je ook niet wat je aan moet passen om je baan te verbeteren. Door onzorgvuldig te werk te gaan, kun je verkeerde maatregelen nemen, waardoor job crafting een averechts effect kan hebben.

Ontdek dus eerst wat je talent is. Achterhaal van welke werkzaamheden je bloed sneller gaat stromen en waar je energie uit haalt. In een eerder geschreven blog leggen we uit hoe je jouw talent kunt ontdekken.

Stap 2: Bepaal wat je gaat veranderen

Job crafting kan op allerlei manieren. Afhankelijk van jouw wensen kun je jouw taken, de werkomgeving, het mentale beeld dat je van je werk hebt of de samenwerking met je collega’s opnieuw vormgeven.

Taken

Je kunt de manier waarop jouw taken zijn ingedeeld en de manier waarop je ze uitvoert naar eigen inzicht aanpassen. Natuurlijk in overleg met je leidinggevende en collega’s. Een voorbeeld:

Je doet al jarenlang productiewerk bij een groot bedrijf waar regelmatig bezoekers komen. Af en toe geef je een rondleiding en je merkt dat je met passie over de producten en methodes kunt vertellen.

Het uitleggen gaat eigenlijk helemaal vanzelf en de bezoekers zijn altijd enthousiast over de rondleiding die jij ze hebt gegeven.

Om meer met dit talent te kunnen doen, kun je door middel van job crafting jouw rol hierin aanpassen. Samen met je collega’s en leidinggevende kom je overeen dat jij vanaf nu alle bezoekers gaat rondleiden.

De uren die jij besteedt aan het rondleiden van mensen, nemen jouw collega’s van je over. Door de aanpassingen heb jij meer tijd om jezelf te ontwikkelen en zul je hoogstwaarschijnlijk met meer plezier naar je werk gaan.

Werkomgeving

Een goede werkomgeving draagt positief bij aan de productiviteit en werktevredenheid van jou en je collega’s. We hebben het hier niet alleen over de fysieke werkomgeving, maar ook over de bedrijfscultuur.

Belemmert de manier van communiceren de zelfontwikkeling van jou en je collega’s? Zorgt de inrichting van het kantoor ervoor dat het team uit elkaar groeit? Draagt de fysieke omgeving bij aan de prestaties of leid het alleen maar af? Wat moet er veranderen aan de sociale omgeving om de ontwikkeling van talent te stimuleren?

Een goede werkomgeving is een omgeving die bij je past en die je in staat stelt het meest uit jezelf te halen. Wanneer dit niet zo is, kun je met behulp van job crafting proberen het roer om te gooien.

Het mentale beeld

Door anders naar je werk te kijken, kun je er een andere betekenis aan geven. Veel mensen kunnen wel vertellen wat ze doen en hoe ze het doen, maar wanneer hen wordt gevraagd waarom ze iets doen kunnen ze vaak geen antwoord geven.

We hebben het in dit geval niet over het behalen van bepaalde quota of verkoopdoelen, maar de achterliggende reden waarom je iets doet.

Waar doe je het voor? Waarom bestaat de organisatie? Wat voor impact heeft jouw werk op de klanten en de samenleving? Sta je achter de visie van het bedrijf?

Wanneer je weet waarom je iets doet en daar volledig achter staat, kun je meer energie uit je werk halen.

Samenwerking

Wat is jouw relatie met anderen en hoe kun je deze relatie verbeteren? Hoe vaak en met wie werk je samen? Wil je meer of minder samenwerken met de betreffende personen?

Met behulp van job crafting kun je de samenwerking opzoeken of juist vermijden. Wanneer je energie krijgt uit het samenwerken met mensen kun je daar op aansturen. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Stap 3: Analyse

Afhankelijk van jouw functie heb je een bepaalde vrijheid om te sleutelen aan je baan. Bij de ene baan zal dat meer zijn dan bij de ander. Er is echter altijd wel een manier om iets te kunnen veranderen.

Wanneer je geen ruimte hebt om de invulling van je taken aan te passen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen de werkomgeving te veranderen om talentontwikkeling te stimuleren.

De analyse begint met het bijhouden van de dagelijkse activiteiten. Maak een duidelijk overzicht van alle werkzaamheden die je uitvoert en noteer daarbij in welke mate de werkomgeving en de samenwerking met je collega’s daar aan bijdragen.

Beschrijf daarnaast per taak of je er energie uithaalt of juist energie in moet stoppen, koppel hier desnoods een cijfer aan om verder in het proces prioriteiten te kunnen stellen. Denk ook na over activiteiten buiten je functie, waar je energie uit zou kunnen halen.

Daar waar je energie uithaalt, staat onlosmakelijk verbonden met hetgeen jij talent voor hebt. Dergelijke taken gaan ‘vanzelf’ en je voert ze met plezier uit. Taken die energie kosten zijn daarentegen taken die niet bij je talent passen. De resultaten van de analyse moeten uiteindelijk de leidraad vormen voor jouw job crafting proces.

Als het goed is vind je tijdens de analyse een aantal aansluitende punten met hetgeen je in stap 1 hebt gevonden. Wanneer dit niet het geval is, kan dat een teken zijn dat je op de verkeerde plek zit.

Afhankelijk van de diversiteit van de werkzaamheden, moet je de duur van de analyse bepalen. Een aantal weken voldoet over het algemeen.

Stap 4: Voorstel

Bepaal de haalbaarheid van de verandering die je wilt doorvoeren en doe een voorstel bij je leidinggevende en collega’s. Schat in wat de impact is en presenteer de verwachte resultaten.

Een voorstel hebben is een goed begin, maar je moet je leidinggevende en collega’s natuurlijk ook overtuigen. Doe dus voldoende onderzoek, zodat je kunt overtuigen met sterke argumenten.

Stap 5: Uitvoering en reflectie

Afhankelijk van de complexiteit van de verandering moet je een plan opstellen. Kun je de verandering in één keer doorvoeren of moet het stapsgewijs?

Stel concrete doelen, zodat je duidelijke deadlines hebt en na de tijd de implementatie kun evalueren.

Ga na het doorvoeren van de verandering bij jezelf en je collega’s na of de verandering het gewenste effect heeft gehad. Evalueer daarnaast ook het verloop van het proces. Dit is belangrijk omdat jouw baan mee moet groeien met de groei die jij doormaakt.

Benut en ontwikkel je talent

Door proactief bezig te zijn met het vormgeven van je baan, kun je continu werken aan de ontwikkeling van je talent. Met behulp van kleine aanpassingen blijf je jezelf uitdagen en kun je je focussen op hetgeen waar jij energie uithaalt om zo vervolgens nog beter te worden.

Zodra je merkt dat de dagelijkse sleur terugkomt of dat je meer uitdaging nodig hebt, begin je gewoon opnieuw. 

Helaas kun je met job crafting niet elk idee dat je hebt doorvoeren. Er is geen enkele baan die voldoende ruimte biedt om oneindig veel veranderingen door te voeren. Job crafting stelt je echter wel in staat om op zoek te gaan naar de juiste balans tussen taken waar je energie uithaalt en taken die energie kosten.

Door samen met je collega’s op zoek te gaan naar de juiste balans, creëer je een goede werkomgeving die de ontwikkeling van talent stimuleert en waar een goed werkmoraal heerst.

Stelling: Het initiatief voor verandering bij de werknemers leggen, is een effectieve manier om de ontwikkeling van talent te stimuleren!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

 

1 Reactie op "Benut en ontwikkel jouw talent met behulp van job crafting"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Harry Betlem
    • 3 februari 2016

    Ik ben echt geinteresseerd. Verdorie ik ben 60, heb ruime en brede ervaring in het onderwijs en in het hwven van cursussen.
    Mijn laatste baan in het onderwijs ben ik het helemaal kwijt geraakt. Ik voel alsof ik ben weggepest. Ik heb geen ZIN meer om op een vmbo of welke vorm VO nog les te geven aan volkomen ongemotiverde, ongeinteresseerde en vooral ongemanierde pubers.
    Mijn passie was het met plezier, humor, anekdotes een vak, kennis over t dragen. Dat is kapot.
    Ik wil echt iets anders, maar kom er niet uit hoe ik verdr kan.