10 krachtige kernwoorden om te gebruiken tijdens je sollicitatie!

  • Natasja van Wijk
  • 10 januari 2023

Voordat je ergens solliciteert, is het belangrijk om te weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Of je nu een motivatiebrief schrijft of op gesprek gaat: je moet de recruiter een goed beeld geven van je persoonlijkheid en vaardigheden. Gebruik krachtige kernwoorden om je antwoorden aan de recruiter te versterken.

Hoewel een kernwoord misschien beter past bij de ene functie dan bij de andere, zijn er ook veel algemenere woorden die bijna iedereen kan gebruiken tijdens een sollicitatie! In ons blog bespreken we 10 kernwoorden waarmee jij jezelf op een goede manier presenteert tijdens je sollicitatie.

#1 (Bij)voorbeeld

“Ik ben gedreven, proactief en erg leergierig”. Het is goed om alle positieve eigenschappen die je bezit te kunnen opnoemen. Maar als je hier geen voorbeelden bij kunt noemen, is het niet veel waard. Waaruit blijkt dat je leergierig bent? Heb jij je op een bepaald gebied ontwikkeld door cursussen te volgen? Of blijf je op de hoogte van alle laatste trends en ontwikkelingen in de branche?

Het kiezen en geven van goede voorbeelden onderscheidt je van andere kandidaten. Door je eigenschappen, kennis en ervaring te benadrukken met relevante voorbeelden krijgt de recruiter meer zekerheid dat je het vermogen hebt om uit te blinken in de functie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Ervaring

Net als het woord “bijvoorbeeld”, geef je met het woord “ervaring” je kundigheid en competenties aan. In feite is het punt van een voorbeeld om je ervaring te schetsen. Door het woord “ervaring” te gebruiken, kom je deskundig en gekwalificeerd over. 

Naast het benadrukken van je werk- en vrijwilligerservaring in je cv, is het een goed idee om tijdens je sollicitatiegesprek meer te vertellen over je ervaring in bepaalde functies of vakgebieden. Benadruk taken, projecten en prestaties en plaats ze in de context van een eerdere ervaring.

#3 Passie

Is er iets waar je gepassioneerd over bent: iets wat je echt wilt bereiken? In plaats van je alleen te richten op jouw motivatie op het gebied van werkbereidheid, druk jezelf uit waarom jij voor een bepaalde baan solliciteert.

Een recruiter zal er tijdens je sollicitatie achter proberen te komen of je alleen voor het geld en de gratis koffie solliciteert, of dat je echt om het werk geeft. Door je passie voor de functie of het bedrijf uit te spreken, ziet de recruiter dat jij gemotiveerd bent om hard te werken en jezelf te blijven ontwikkelen in je carrière. 

#4 Doelen

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” is een populaire vraag onder recruiters. Bij toekomstgerichte vragen als deze is het belangrijk om te laten zien dat je doelen hebt die je wilt nastreven. Geef een duidelijke beschrijving van wat je hoopt te bereiken binnen de organisatie waar je solliciteert. 

Het woord "doelen" is ook nuttig om te gebruiken wanneer je uitlegt hoe bepaalde vaardigheden en ervaringen je hebben geholpen om voormalige doelen te bereiken. Dit laat zien dat je in staat bent een bepaald doel te bereiken. 

#5 Flexibel

Heb jij het vermogen om je gemakkelijk aan te passen aan een steeds veranderende werkomgeving? Of het nu gaat om tijd of verantwoordelijkheden: flexibiliteit is een competentie waar vrijwel elke werkgever naar op zoek is. Procedures en werkwijzen kunnen om de haverklap veranderen, en dat vereist flexibiliteit.

Geef met voorbeelden aan waarom je flexibel bent. Deed er zich een situatie voor waarin je snel moest schakelen? Of een situatie waarin je net dat stapje extra deed voor het bedrijf? Laat zien dat jij je kunt aanpassen aan veranderende prioriteiten!

#6 Teamspeler

In vrijwel elke functie werk je wel eens samen met anderen. Als jij goed kunt communiceren met je collega’s, goed bent in het overtuigen van anderen en niet bang bent de leiding te nemen wanneer dat nodig is, ben jij een echte teamspeler. Vertel de recruiter wat jou een echte teamspeler maakt: heb jij met een team samengewerkt om iets tofs te bereiken? Gebruik het woord “teamspeler” om je goede samenwerkingen met anderen te beschrijven.

#7 Initiatief

Ben jij iemand die niet afwachtend is en het liefst actie onderneemt om resultaten te boeken? Het woord “initiatief” geeft recruiters een indruk dat je een proactief persoon bent. Je bezit de mogelijkheid om te presteren zonder dat je aangestuurd hoeft te worden. Zie jij jezelf hierin terug? Benadruk dit dan in je motivatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek. Leg uit hoe je bij bepaalde projecten en samenwerkingen het initiatief nam. 

#8 Betrouwbaar

Werkgevers en recruiters willen graag in zee met iemand die zijn of haar afspraken nakomt, helder communiceert, altijd eerlijk is naar anderen toe en respectvol met vertrouwelijke informatie omgaat. Laat zien dat je consequent aan de bedrijfsnormen voldoet. Geef concrete voorbeelden waarom jij betrouwbaar bent. 

Kreeg je bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden omdat je vorige werkgever je die toevertrouwde? Of vertrouwde je leidinggevende erop dat je problemen met klanten zou oplossen? Dit zijn enkele voorbeelden die laten zien dat je een betrouwbare werknemer bent.   

#9 Ontwikkelen

Net als het woord “passie”, laat het woord “ontwikkelen” zien dat je bepaalde doelen hebt. Waarin heb jij je ontwikkeld tot nu toe in je carrière, maar vooral: waarin wil jij je ontwikkelen? Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn ontzettend belangrijk op de werkvloer. Zo haal jij het maximale uit jezelf. 

Stagnatie leidt ertoe dat je na verloop van tijd tegen een aantal problemen aanloopt. Je raakt minder betrokken bij je werkgever en collega's, maar ook je interesse in het werk keldert. 

Werkgevers zijn op zoek naar iemand die wilt blijven leren. Zeker met een krappe arbeidsmarkt zien ze graag kandidaten die multi-inzetbaar zijn. Wil jij je graag verder ontwikkelen in je carrière? Laat dit aan je gesprekspartner weten in je sollicitatiegesprek!

#10 Verantwoordelijkheid

Voor welke functie je ook solliciteert, werkgevers vinden verantwoordelijkheid belangrijk. Laat zowel in je motivatiebrief als tijdens het gesprek weten dat jij bereid bent verantwoordelijkheid te dragen voor je werkzaamheden. 

Ben je in je vorige banen verantwoordelijk geweest voor taken die relevant zijn voor deze functie? Ervaring met verantwoordelijkheden en het correct afhandelen ervan met de gewenste resultaten, is een sterke eigenschap die elke werkgever waardeert. 

Gebruik kernwoorden tijdens je sollicitatie

Als je een motivatie aan het schrijven bent of je oefent voor je sollicitatiegesprek: denk goed na over je woordkeuze! Het beeld dat de recruiter van je heeft, beïnvloed je door bepaalde kernwoorden te gebruiken tijdens je sollicitatie. 

Kernwoorden als “bijvoorbeeld” en “ervaring”, geven je deskundigheid aan, waar de woorden “ontwikkelen” en “doelen” laten zien dat je toekomstgericht bent. Kies de juiste kernwoorden bij je sollicitatie om een positieve indruk bij de recruiter achter te laten!

Stelling: Tijdens je sollicitatie kun jij de recruiter beïnvloeden met bepaalde kernwoorden. 

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "10 krachtige kernwoorden om te gebruiken tijdens je sollicitatie!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent