8 tips om jouw vacaturetekst nóg beter te maken

  • Natasja van Wijk
  • 27 juli 2023

Het schrijven van een goede vacaturetekst is een kunst op zich. Vooral in een krappe arbeidsmarkt is het van belang dat jouw vacaturetekst niet alleen volledig is, maar ook in staat is om de juiste mensen aan te trekken.

Om de vacaturetekst nog beter te maken, gaat het verder dan slechts een opsomming van taken en vereisten. Het is een uitnodiging aan potentiële werknemers om zich bij het team aan te sluiten en actief bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Om jou te helpen met het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst, geven we 8 tips.

Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk?

Een vacature is meer dan alleen een advertentie dat er een functie bij jouw bedrijf open staat. Het is een krachtig instrument om de juiste kandidaten aan te trekken en hen een positieve indruk van jouw bedrijf te geven.

Met zorgvuldige aandacht voor details en focus op het communiceren van verwachtingen maakt een goede vacaturetekst het verschil tussen het vinden van een perfecte match en het mislopen van waardevol talent.

#1 Zorg ervoor dat je de functie begrijpt

Voordat je de vacaturetekst schrijft, is het slim om alles van de vacature te weten. Hiermee voorkom je dat je veel in herhaling valt. Wanneer je alle aspecten van de vacature weet, maak je gemakkelijker een goed geïnformeerde en aantrekkelijke vacaturetekst die zowel het bedrijf als de kandidaten ten goede komt.

#2 Vermijd moeilijke taal

Kies voor een begrijpelijke functietitel. Dit is het eerste wat (potentiële) kandidaten van jouw vacature zien. Als het een onduidelijke titel is, loop je veel sollicitanten mis. Ook al denk je dat een trendy functietitel als "Tech Guru & Data Rockstar” aantrekkelijk is, brengt het anderen in verwarring over de inhoud van de functie. Kies voor een beknopte, duidelijke functietitel die het ervaringsniveau direct communiceert. Bijvoorbeeld: "Senior Front-End Web Developer”.

Ook de vacaturetekst moet geen moeilijke woorden bevatten die jouw doelgroep mogelijk niet begrijpt. Jargon en technische taal schrikken potentiële kandidaten af, net als interne afkortingen die voor mensen buiten het bedrijf niet te begrijpen zijn.

Hoe zou jij de vacature mondeling verkopen? Schrijf de vacaturetekst op een persoonlijke manier. Hierdoor krijgt de kandidaat een beter idee van wat de functie inhoudt en kan hij of zij zich in de rol verplaatsen.

#3 Geef informatie over de bedrijfscultuur

Een succesvolle vacaturetekst gaat verder dan alleen een opsomming van taken, verantwoordelijkheden en vereisten voor de kandidaat. Het is een kans om niet alleen de functie te presenteren, maar ook om een authentiek kijkje te geven in de unieke bedrijfscultuur en werkomgeving.

Wie ben jij als werkgever, in wat voor werkomgeving gaat de werknemer aan de slag en welke voordelen bied jij jouw werknemers? Gebruik jouw vacature om het bedrijf onder de aandacht te brengen! Door deze waardevolle informatie toe te voegen, creëer je een aantrekkelijk verhaal dat talenten aanspreekt en een sterke band tussen het bedrijf en potentiële werknemers opbouwt.

#4 De locatie

Een goed geformuleerde vacaturetekst bevat altijd heldere informatie over de werklocatie. Werkzoekenden zijn vaak specifiek op zoek naar kansen in een bepaalde regio en een onduidelijke locatie kan potentiële kandidaten ontmoedigen om te solliciteren.

Om de aantrekkingskracht van jouw vacature te vergroten, vermeld je duidelijk waar de werknemer aan de slag gaat. Geef aan of de functie 100% op locatie is, de mogelijkheid biedt voor thuiswerken, of wellicht een combinatie van beide. Als de functie gericht is op een bepaalde regio, vermeld dit dan in de tekst.

#5 Maak onderscheid tussen vereiste en gewenste vaardigheden

Wees realistisch over de vereisten waaraan jouw kandidaat moet voldoen. Met een vacaturetekst die beschikt over een lange lijst aan kennis en vaardigheden, loop je het risico dat veel mensen denken dat ze niet bij de functie passen, ook al is dat misschien wel zo. Welke vaardigheden heeft de werknemer écht nodig om deze functie te vervullen? En wat kunnen ze in de functie zelf nog leren? Maak hier onderscheid in.

Focus je daarnaast niet te veel op ervaring, maar meer op vaardigheden. Als je een junior functie wilt vervullen, is het niet realistisch om 5 jaar ervaring te verwachten.

#6 Lees andere vacatures

Om een beter beeld te krijgen van jouw eigen vacature, is het slim om andere vacatures te lezen. Hebben zij nog dingen die jij vergeten bent? Zijn er leuke aanvullingen die jij ook kunt gebruiken?

Door het doornemen van vergelijkbare vacatures in jouw branche of sector, doe je waardevolle inzichten op. Let op de formulering van de functieomschrijvingen, de specifieke vereisten en vaardigheden die worden gevraagd. Maar kijk ook eens naar de manier waarop bedrijven hun bedrijfscultuur en voordelen benadrukken. Hoewel het van belang is om je eigen unieke vacaturetekst te schrijven, is het slim om inspiratie te halen uit hoe andere bedrijven bepaalde aspecten presenteren.

#7 Voeg koppen toe

Om jouw vacaturetekst nog beter te maken, moet je deze overzichtelijk maken. Net als dat deze blog heel lastig te lezen zou zijn zonder een goede opmaak met koppen, geldt dat ook voor jouw vacature.

Door het gebruik van kopjes kunnen werkzoekenden de informatie gemakkelijker scannen, relevante details vinden en sneller beslissen of de functie bij hen past.

Een goed gestructureerde vacaturetekst met overzichtelijke koppen helpt jouw boodschap krachtig over te brengen en trekt de aandacht van de juiste kandidaten.

#8 Duidelijke call-to-action

Een kandidaat heeft jouw vacature gelezen en is geïnteresseerd in de vacature. Maar wat nu?

Sluit jouw vacaturetekst af door details te geven over de sollicitatiemogelijkheden. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar is wel één van de belangrijkste onderdelen van jouw vacature.

Kies je voor een knop of link die naar het sollicitatieformulier gaat? Of geef je instructies over het versturen van een cv en/ of motivatiebrief via e-mail? Waar je ook voor kiest, geef potentiële kandidaten een duidelijke richting over wat de volgende stap is.

Heb je een deadline voor het indienden van sollicitaties? Vermeld deze dan ook!

Maak jouw vacaturetekst nog beter!

Om jouw vacaturetekst op te laten vallen, zijn er een aantal belangrijke punten die je in je achterhoofd moet houden. Zorg ervoor dat je goed weet wat er allemaal bij de functie komt kijken. Om nog wat inspiratie op te doen, is het wellicht slim om soortgelijke vacatures van andere bedrijven te lezen.

Kies ervoor om zowel de vacaturetitel als vacaturetekst in eenvoudige, begrijpelijke taal te beschrijven die jouw doelgroep aantrekt. Geef informatie over de bedrijfscultuur om kandidaten aan te trekken die binnen het team past.

Vergeet de locatie en de manier(en) van solliciteren te vermelden. En om jouw vacaturetekst leesbaar te maken, voeg je kopjes toe en structureer je de tekst.

Stelling: De bedrijfscultuur vermelden is cruciaal om jouw vacaturetekst nog beter te maken.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

0 Reactie op "8 tips om jouw vacaturetekst nóg beter te maken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent