Zorgt sollicitatieblindheid ervoor dat je geen baan kunt vinden?

 • Pascal Joore
 • 10 mei 2016

Naarmate je vaker solliciteert, begin je het gehele proces steeds beter te begrijpen. Je weet precies op welke website je geschikte vacatures kunt vinden en je hebt binnen 10 minuten een motivatiebrief geschreven. 

Na een aantal afwijzingen en de nodige feedback heb je ook jouw cv geperfectioneerd en voor het geval je telefonisch wordt benaderd, heb je je woordje klaar. 

Toch, ondanks jouw ervaring op het gebied van solliciteren, word je zelden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Hoe kan dat?

Sollicitatieblindheid

Het bovenstaande probleem is niet ongewoon onder werkzoekenden. Naarmate het aantal (mislukte) sollicitaties toeneemt, nemen routine en dagelijkse sleur het over van creativiteit en enthousiasme.

Wanneer je de routine combineert met verkeerde veronderstellingen (over bijvoorbeeld je cv en motivatiebrief), loop je het risico dat jij je vasthoudt aan een sollicitatiestrategie die niet werkt.

Door blindelings vast te houden aan de strategie en daar al je energie in te stoppen, vergeet je naar andere alternatieven te zoeken om jouw doel te behalen. Je gaat er vanuit dat wat jij doet het juiste is. Je ziet letterlijk niet meer welke fouten je maakt en welke mogelijkheden er voorhanden zijn... je lijdt aan sollicitatieblindheid.

Sollicitatieblindheid is een term die we het leven in hebben geroepen om een routinematige werkwijze bij het solliciteren te beschrijven, waarbij zelfreflectie (onbewust) achterwege wordt gelaten en waar geen ruimte wordt gemaakt voor verbetering.

Veelvoorkomende misvattingen

Sollicitatieblindheid is de oorzaak van veelvoorkomende misvattingen onder werkzoekenden. Een tweetal voorbeelden:

“Na vele aanpassingen heb ik het perfecte cv opgesteld.”

Er is geen perfect cv dat je bij elke sollicitatie kunt gebruiken. Elk bedrijf is uniek. Net als het team waarin je terechtkomt, de werkzaamheden die je moet uitvoeren en de competenties die belangrijk zijn. Zelfs wanneer twee vacatures dezelfde functietitel hebben, kunnen de functievereisten sterk verschillen.

Wanneer jouw cv irrelevante inhoud bevat, loop je het risico dat de recruiter zijn aandacht verliest. Om jouw kans op een baan te vergroten is het dus belangrijk om je cv voor elke sollicitatie te controleren en aan te passen.

“Ik heb de ideale vacaturesite gevonden, waar elke dag nieuwe vacatures op worden geplaatst.”

Door het omvangrijke aanbod van vacatures op bekende vacaturesites, denken veel mensen dat alle vacatures er te vinden zijn. Als gevolg daarvan beperkt men de zoektocht tot één dan deze websites.

Het probleem is dat het aanbod allesbehalve compleet is. Door hoge advertentiekosten worden (kleine) bedrijven gedwongen een selectie te maken uit een aantal websites. Dit betekent dat jouw droomvacature, zomaar op een andere website kan staan.

Daarnaast moet je rekening houden met andere wervingskanalen waarvan bedrijven gebruik maken. Denk hierbij aan Social Media of het netwerk van werknemers. Dergelijke kanalen zorgen ervoor dat een groot deel van de vacatures niet eens wordt gepubliceerd! Deze “onzichtbare” vacatures vormen samen de verborgen arbeidsmarkt.

Lees hier meer over de verborgen arbeidsmarkt en hoe je verborgen vacatures op kunt sporen. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Gevolgen van sollicitatieblindheid

Door te veronderstellen dat je het juiste doet, loop je het risico dat jij je vasthoudt aan een strategie die niet werkt. Als gevolg daarvan blijf je dezelfde fouten maken en zul je keer op keer worden afgewezen.

Sollicitatieblindheid beperkt dus jouw kansen op de arbeidsmarkt, zonder dat je het doorhebt. Daarnaast zorgt het voor extra frustratie na een afwijzing, omdat je geen begrip hebt voor het negatieve resultaat. Je bent immers in de veronderstelling dat jouw strategie de juiste is.

Op de lange termijn kan sollicitatieblindheid leiden tot stress en wanhoop. Naar mate het aantal afwijzingen toeneemt, wordt de negatieve impact ervan steeds groter. Afwijzingen zijn funest voor de motivatie, waardoor het nog verleidelijker wordt om cv’s en motivatiebrieven te kopiëren.

Op die manier kun je in een negatieve spiraal terechtkomen die leidt tot langdurige werkloosheid.

De oplossing

De oplossing ligt in de erkenning van het probleem. Naar mate het aantal afwijzingen toeneemt, moet je jezelf afvragen of het aan jou ligt. Durf kritisch te zijn en hanteer de volgende tips:

#1 Doorbreek de routine

Routine zorgt voor structuur en productiviteit, maar het beperkt ook je creativiteit en zelfontwikkeling. Wanneer je continu hetzelfde doet, groei je niet. Je gaat in een bepaald patroon handelen en denken waardoor je vergeet om kritisch naar jezelf te kijken. In de context van solliciteren kan een verkeerde routine betekenen dat je nooit de baan vindt die je wilt.

Als je inmiddels veel afwijzingen hebt ontvangen, is het dus tijd om de routine te doorbreken. Afhankelijk van jouw gewoontes, zijn er allerlei manieren om dit te doen. Denk hierbij aan het tijdstip van solliciteren, de manier waarop je een motivatiebrief schrijft of de manier waarop je een bedrijf benadert.

#2 Herzie jouw sollicitatiestrategie

Wanneer je na talloze pogingen nog steeds niet bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, weet je zeker dat er ergens iets fout gaat. Om fouten uit te sluiten en om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, moet je jouw sollicitatiestrategie van A tot Z controleren en waar nodig herzien.

Begin bij de oriëntatie op de arbeidsmarkt. Heb je voldoende tijd genomen om je te oriënteren? Weet je wat je kunt en wat je wilt? En heb je dit op de juiste manier gekoppeld aan de arbeidsmarkt?

Kijk vervolgens kritisch naar jouw manier van zoeken. Via welke kanalen zoek jij naar vacatures? Gebruik je de juiste zoektermen? Ben je op de hoogte van alle mogelijkheden (de verborgen arbeidsmarkt)?

Gooi je cv en motivatiebrieven in de prullenbak en begin helemaal opnieuw. Ga op zoek naar inspiratie en (extreme) voorbeelden van andere mensen om je referentiekader te vergroten. Kun je jouw kansen vergroten met een modern cv? Of heb je misschien een creatieve sollicitatie nodig om op te vallen?

Vraag daarnaast om hulp bij het herzien van je sollicitatiestrategie. Door vanuit een andere perspectief naar je strategie, cv en motivatiebrieven te kijken, kun je veel leren. Probeer hierbij mensen te betrekken uit zowel je sociale als zakelijke kring.

Een oud-collega kent jou zakelijke kant en kan meepraten over de vacatures en bijhorende werkzaamheden. Iemand uit je sociale kring kan bijvoorbeeld weer competenties opnoemen waarvan jouw collega’s niet op de hoogte waren, maar die wel van toegevoegde waarde zijn voor de functie die je ambieert.

#3 Vraag om “echte” feedback

Wanneer je andere mensen om hulp vraagt, moet je hierbij duidelijk vermelden dat je openstaat voor alle kritiek en graag hun oprechte mening hoort. Hoe vervelend dat ook kan zijn.

Veel mensen zijn bang dat ze je pijn doen of dat negatieve feedback de relatie tussen jullie beiden verpest. Als gevolg daarvan zijn mensen vaak te lief en dus niet eerlijk.

Benadruk op voorhand dat je oprechte kritiek nodig hebt om aan je toekomst te werken (om een baan te vinden).

Sollicitatieblindheid

Om te voorkomen dat jij door sollicitatieblindheid jouw kansen op de arbeidsmarkt (onbewust) beperkt, is het belangrijk om op tijd een stapje terug te doen. Zodra het aantal afwijzingen toeneemt, wordt het tijd om routines te doorbreken, anderen om hulp te vragen en jouw sollicitatiestrategie te herzien!

Stelling: Sollicitatieblindheid is de nummer één oorzaak van langdurige werkloosheid!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

3 Reacties op "Zorgt sollicitatieblindheid ervoor dat je geen baan kunt vinden?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Fenneke Weide
  • 10 mei 2016

  Er is geen perfect cv dat je bij elke sollicitatie kunt gebruiken. Elk bedrijf is identiek. Identiek moet zijn UNIEK, dus juist niet identiek.

   • Ivo Bourgondiën
   • 11 mei 2016

   Hallo Fenneke,

   Bedankt voor je oplettendheid. Ik heb het direct aangepast.

  • Marjolein Kalter
  • 14 mei 2016

  Helemaal mee eens! Wat vind je van deze sollicitatiestrategie:
  Solliciteer niet op banen, creëer je eigen baan!
  Gebruik een vacature als een ‘koopsignaal’ van een werkgever en laat het je inspireren om te kijken wat jouw toegevoegde waarde kan zijn.
  Benader je Baan als Business 🙂