Weg met sollicitatiestress: 15 effectieve tips

 • Natasja van Wijk
 • 2 mei 2023

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar word je al zenuwachtig bij de gedachte aan het sollicitatiegesprek? Je bent niet alleen! Solliciteren neemt veel vragen en onzekerheden met zich mee.

Ben ik wel goed genoeg voor de functie? Weet ik het antwoord op alle vragen van de recruiter? Hoe presenteer ik mezelf op de best mogelijke manier? Dit soort vragen kunnen leiden tot angst en stress.

Om jouw sollicitatiegesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, geven we in ons blog 15 tips die jou helpen bij het tegengaan en verminderen van sollicitatiestress.

Waarom ervaar je sollicitatiestress?

Sollicitatiestress wordt vaak veroorzaakt door de druk om te presteren en de angst om afgewezen te worden. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam en de geest op een uitdagende situatie zoals een sollicitatiegesprek.

Je wilt graag een goede indruk maken, waardoor jij je zorgen kunt maken over hun prestaties en de uitkomst van het gesprek. Andere factoren die bijdragen aan sollicitatiestress zijn onzekerheid over je eigen vaardigheden en het gebrek aan controle over de situatie.

#1 Let op jouw ademhaling

Als je sollicitatiestress ervaart, ga je door de zenuwen misschien sneller praten. Probeer, voordat je op sollicitatiegesprek gaat, ademhalingsoefeningen te doen. Adem heel langzaam in door je neus, waarna je langzaam door je neus uitademt. Herhaal dit drie keer. Zo verlaag jij jouw hartslag en zul je minder gehaast praten.

#2 Stop met trillen

Heb je last van trillende handen als je zenuwachtig bent? Probeer dan eens je billen samen te knijpen om het trillen tegen te gaan. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt echt. Wanneer jij je billen en dijen aanspant, is het vrijwel onmogelijk om te trillen. Je lichaam focust zich op de aangespannen spieren, waardoor er meer zuurstof naartoe wordt gestuurd. Hierdoor vermindert het trillen in je handen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Stop het trillen van je stem

Wanneer je gestrest bent, kan het voorkomen dat je stem begint te trillen tijdens het spreken. Voorkom dit door vlak voor je gesprek een oefening te doen waarbij jij je tong zover mogelijk uitsteekt en een liedje zingt of een rijmpje opzegt. Door deze oefening wordt je keel geopend en ontspannen je keelspieren, waardoor je tijdens het gesprek zelfverzekerder overkomt en geen last hebt van een trillende stem.

#4 Ga niet zitten terwijl je wacht

Doe het tegenovergestelde: ga staan! Jezelf groot maken staat gelijk aan trots, zelfverzekerdheid en overwinning. Maak jezelf net voor het gesprek twee minuten lang groot, doe alsof je een overwinning hebt geboekt. Kies er wel voor om het op een rustig plekje te doen, zodat je niet gek aangekeken wordt.

#5 Energieboost

Creëer een energieboost voordat je naar jouw sollicitatiegesprek gaat. Dit kan eenvoudig door een paar jumping jacks te doen en endorfine op te wekken. Hierdoor voel je je energieker en leid je jouw gedachten even af van het sollicitatiegesprek.

#6 Maak een moodboard

Sollicitatiestress kan leiden tot negatieve gedachten over het gesprek. Geef jezelf een reminder waarom je de baan zo graag wilt. Maak een moodboard van de baan waarvoor je solliciteert. Verzamel afbeeldingen en andere inspirerende elementen die jou helpen herinneren waarom je de baan zo graag wilt. Dit helpt jou te concentreren op je doelen, en laat jou positiever denken over het gesprek.

#7 Een kopje kamillethee

We begrijpen dat je voor het sollicitatiegesprek wellicht een kopje koffie wilt drinken. Maar het laatste wat je wilt, is dat je door de cafeïne gaat ratelen tijdens je gesprek. Laat de koffie zitten en schenk jezelf een kopje kamillethee in. Kamille heeft een rustgevende werking en helpt je jouw angst voor het gesprek te verminderen.

#8 Je polsen onder stromend water

Een effectieve manier om sollicitatiestress te verminderen, is door je polsen onder stromend koud water te houden. Het koude water zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en helpt jou om het gevoel van oververhitting door stress te verminderen.

#9 Een vriend bellen

Merk je dat je wel een peptalk kunt gebruiken? Niets is beter dan de aanmoediging van iemand die dicht bij je staat. Praat met een vriend(in) over jouw zorgen en krijg de geruststelling die je nodig hebt om vol vertrouwen het gesprek in te gaan.

#10 Tellen

Richt je gedachten even ergens anders op. Deze psychologische truc helpt jou te kalmeren en een gevoel van controle te geven. Het werkt als volgt:

 • Noem 5 dingen die je ziet
 • Noem 4 dingen die je kunt aanraken
 • Noem 3 dingen die je hoort
 • Noem 2 dingen die je ruikt
 • Noem 1 ding dat je proeft in je mond

#11 S.T.O.P. methode

Een handige methode om beter om te gaan met sollicitatiestress is de S.T.O.P.-methode. In het Engels staat de afkorting voor: “Stop, Take a deep breath, Observe, Proceed”.

 1. Stop waar je mee bezig bent.
 2. Leg de aandacht op je ademhaling, adem diep in en uit.
 3. Observeer wat er met je gebeurt. Wat voel je in je lichaam? Welke emoties voel je? Waar denk je aan? Waarom voel jij je zo?
 4. Ga dan weer verder met wat je aan het doen was. Misschien zijn er dingen die je kunnen helpen, zoals een korte pauze, een wandeling of een gesprek met iemand die je steunt.
sollicitatiestress - schrijven

#12 Schrijf je gedachten op

Een andere methode om met sollicitatiestress om te gaan, is door het uit te schrijven. Wat denk je? Wat voel je? Wat verwacht je van het gesprek? Door dit op te schrijven, orden je jouw gedachten, wat weer helpt jouw zenuwen te verminderen.

#13 Bereid je voor op het ergste

Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat je angst ook is, bereid je er op voor. Ben je bijvoorbeeld bang dat er iets tussen je tanden zit? Neem flosdraad mee in je tas. Denk je dat je geen goed antwoord hebt op een lastige vraag? Oefen dan met een vriend of familielid om je zelfvertrouwen te vergroten.

Door je voor te bereiden op mogelijke scenario's voel jij je beter voorbereid en ben je meer ontspannen tijdens het gesprek. En wie weet, misschien gaat alles wel zo goed dat je deze voorbereiding helemaal niet nodig hebt!

#14 Visualiseer succes

Positief denken is essentieel bij het verminderen van sollicitatiestress. Door een succesvol gesprek te visualiseren, ga je een stap verder dan positief denken. Je bereidt jouw hersenen voor op succes en vergroot je zelfvertrouwen. Stel je voor dat je het sollicitatiegesprek voert en dat je alle vragen met gemak beantwoordt. Door deze visualisatie te herhalen, train jij je hersenen om zich voor te stellen dat je het goed doet en ga je rustiger het gesprek in.

#15 Glimlach

Door te glimlachen word je minder zenuwachtig. Glimlachen werkt namelijk stress verlagend. Het lichaam heeft moeite met het onderscheiden van een echte of neppe (glim)lach. Dus ook al ben je heel nerveus, glimlachen helpt om sollicitatiestress te verminderen.

Verminder sollicitatiestress en ga met zelfvertrouwen het gesprek in

Ga met vertrouwen jouw sollicitatiegesprek in! Of het nu gaat om ademhalingsoefeningen, het voorbereiden op het ergste, of het visualiseren van succes, onze tips helpen jou om sollicitatiestress te verminderen.

Onthoud dat sollicitatiestress iets is wat veel mensen ervaren, en het is oké om zenuwachtig te zijn. Door deze tips toe te passen, vergroot jij je zelfvertrouwen en ga je met meer rust het gesprek in. Dus adem in, adem uit en ga ervoor!

Update: dit blog over sollicitatiestress verscheen voor het eerst op 24 maart 2015 en werd op 2 mei 2023 geactualiseerd.  

Stelling: sollicitatiestress zorgt voor een verminderde motivatie om te solliciteren

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Weg met sollicitatiestress: 15 effectieve tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent