Wat is de meerwaarde van een meeloopdag?

  • Iris Douwes
  • 15 september 2020

Wanneer je jouw eerste sollicitatiegesprek hebt gehad en dit is van beide partijen goed bevallen, dan komt het voor dat je de mogelijkheid geboden krijgt om een dagje mee te lopen bij het bedrijf. Dit kan de werkgever uit zichzelf vragen, maar schroom ook zeker niet om dit zelf voor te stellen.

Een meeloopdag heeft verschillende voordelen om jouw keuze voor een nieuwe uitdaging te vergemakkelijken. Tijdens een meeloopdag krijg je een beter beeld van de organisatie. Lees in ons blog wat de meerwaarde is van een meeloopdag!

Ondervind de bedrijfscultuur

Indien je een meeloopdag doet kun je in het bedrijf kijken welke bedrijfscultuur er heerst. Door erachter te komen welke bedrijfscultuur er heerst kan je jezelf afvragen of jij jezelf hier ziet werken de komende paar jaar. Je hebt een paar trucjes om te kijken welke bedrijfscultuur er heerst als je daar een dag meeloopt

Kijk bijvoorbeeld naar wat voor kleding de mensen in het bedrijf dragen. Lopen ze allemaal in pak of gaan ze meer casual gekleed? De vraag is in welke kledij jij het liefste werkt.

Daarnaast kan je ook kijken naar de werkomgeving. Hoe staan de bureaus opgesteld of wat is de afstand tussen verschillende afdelingen. Hieruit kan je vaak al opmaken of de bedrijfscultuur hiërarchisch is of niet. Lees hier meer over hoe je de bedrijfscultuur kan leren kennen!

Bekijk wat je werkzaamheden zijn

Tijdens een meeloopdag kan je ook kijken naar wat jou werkzaamheden worden. Kijk bijvoorbeeld mee met een directe collega die dezelfde of een vergelijkbare functie heeft als waarvoor jij solliciteert. Vaak wordt het dan veel duidelijker wat de werkzaamheden inhouden dan wanneer je dit moet afleiden uit een gesprek of vacaturetekst.

In de vacaturetekst staan de werkzaamheden vaak beknopt opgesteld, maar als je een dag meekijkt krijg je een veel beter beeld van alle werkzaamheden die bij jouw functie horen. Zeker wanneer dit met iemand is die dezelfde functie uitvoert. Die kent alle werkzaamheden die je uitvoert, ook de taken die niet direct beschreven staan.

Hij of zij kan ook vertellen hoe er gewerkt wordt en welke taken het leukst zijn of juist minder leuk. Je krijgt zo een echte indruk van een werkdag bij het bedrijf!

Ontmoet je collega’s en werkgever

Tijdens een meeloopdag heb je alvast de kans om jouw collega’s te leren kennen. Je brengt in je leven meer tijd door met je collega’s dan met je partner. Het is erg belangrijk dat je een goede band hebt met jouw collega’s.

Het hebben van een sterke band met je collega’s zorgt ervoor dat je je thuis voelt op het werk en er met plezier naartoe gaat. Collega’s kunnen jou door zware tijden heen slepen en je carrière naar een hoger niveau tillen. Lees hier waarom jouw collega’s belangrijker zijn dan dat je denkt!

Naast jouw collega’s is het ook belangrijk om te kijken of het klikt met jouw leidinggevende. Tijdens een meeloopdag maak je kennis met het team, waarschijnlijk dus ook met jouw leidinggevende.

De omgang met jouw leidinggevende is een belangrijk onderdeel voor jouw werkgeluk. Jouw leidinggevende heeft een grote invloed op je dagelijkse werkzaamheden, je motivatie, je tevredenheid en je betrokkenheid. Indien de relatie goed is haal je meer plezier uit je werk!

Door signalen op te vangen tijdens de meeloopdag kan je inschatten hoe jouw band is met je (toekomstige) leidinggevende. Niet alleen de band met je leidinggevende kan je zo inschatten, maar ook de manier waarop hij of zij leiding geeft. Hoe je hier mee omgaat lees je hier!

Vraag je tijdens de meeloopdag af of jij jezelf prettig voelt om in deze werkomgeving met de verschillende collega’s en leidinggevende te werken.

Maak kennis met de branche tijdens de meeloopdag

Als je gaat solliciteren is het wellicht niet per se de branche die je aanspreekt, maar meer de functie of het bedrijf zelf. Bekijk wel of de branche waar het bedrijf in actief is je aanspreekt.

Het is belangrijk dat je het interessant vindt om jezelf te verdiepen in de branche in de tijd dat je de functie gaat bekleden. Denk goed na of je jezelf hier in wilt verdiepen, anders kan het zo maar zijn dat je jouw nieuwe uitdaging na een tijdje beu bent.

Indien je tijdens jouw sollicitatiegesprek niet de kans hebt gehad om genoeg vragen te stellen, kan je dit juist goed doen tijdens een meeloopdag. Stel creatieve vragen over het bedrijf!

Waar liggen de grootste kansen? Wie zijn de grootste concurrenten of wat is het belangrijkste concurrentievoordeel? Door deze vragen te stellen krijg je een beter beeld in welke branche het bedrijf opereert en op welke plek in de markt het bedrijf zich bevindt. Indien je nog meer vragen hebt over de branche is een meeloopdag goed om vragen te stellen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Vergelijk de nieuwe uitdaging met jouw arbeidsverleden

Als je kijkt naar je arbeidsverleden heb je vaak al enig idee wat je wel of niet zoekt in een nieuwe uitdaging. Door jouw arbeidsverleden maak je een persoonlijke ontwikkeling door. Jouw arbeidsverleden is jouw verhaal.

Bekijk je carrièrepad en bepaal waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Tijdens de meeloopdag kan je goed vergelijken over wat je in het verleden hebt ervaren en wat je tijdens de meeloopdag ervaart.

Daarnaast ben je er gaandeweg achter gekomen wat jouw talenten en passies zijn. Zodra je werk doet dat in lijn ligt met jouw talent en jouw passie krijg je een verhoging van motivatie, voldoening en meer werkplezier. Kom er tijdens de meeloopdag achter of je jouw passie en talenten kan uiten in deze nieuwe uitdaging.

Probeer een meeloopdag!

Indien je nog niet helemaal overtuigd bent van jouw nieuwe uitdaging is het slim om een meeloopdag te doen! Tijdens de meeloopdag kan je erachter komen welke bedrijfscultuur er heerst. In welke kleding je komt te werken en wat jouw nieuwe werkplek en werkomgeving wordt.

Daarnaast kan je alvast meekijken met een collega wat jouw werkzaamheden worden. Maak kennis met jouw collega’s en jouw leidinggevende. Stel tijdens de meeloopdag veel vragen om het bedrijf en de branche beter te leren kennen.

Tijdens de meeloopdag heb je veel informatie kunnen inwinnen over het bedrijf, de functie en het team. Vergelijk de meeloopdag met jouw arbeidsverleden en maak een weloverwogen keuze over jouw nieuwe uitdaging!

Stelling: Een meeloopdag is noodzakelijk voor een goed beeld van het bedrijf?

Eens of Oneens? Laat het ons weten via de reacties?

0 Reactie op "Wat is de meerwaarde van een meeloopdag?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent