Voorkom dat pech jouw sollicitatiegesprek beïnvloedt: 5 tips

  • Iris Douwes
  • 10 september 2019

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je dat alles perfect verloopt, pech is dan wel het laatste wat je kunt gebruiken. Toch kan er van alles misgaan voor en tijdens je sollicitatiegesprek.

Vrijdag is het weer de dag waarop veel mensen liever niet solliciteren, vrijdag de 13e. Tijdens deze dag lijkt de kans op ongeluk, pech en tegenspoed net wat groter dan normaal. Of je nu in deze ongeluksdag gelooft of niet, er zijn voor iedereen van die dagen dat echt alles misgaat.

Om te voorkomen dat je hele sollicitatiegesprek door pech een ramp wordt, kun je door een goede voorbereiding de kans op een succesvolle sollicitatie vergroten. Deze week geven we 5 tips om te voorkomen dat pech jouw sollicitatiegesprek gaat beïnvloeden.

#1 Print vroegtijdig je cv en motivatiebrief

De ochtend van je sollicitatiegesprek. Je bent er helemaal klaar voor, alleen nog even je cv en brief uitprinten. Maar dan… De printer werkt niet mee.

Het is gebruikelijk om je cv en sollicitatiebrief uitgeprint mee te nemen naar je sollicitatiegesprek. Zorg altijd dat je twee stuks meeneemt, indien er nog iemand extra aansluit maak je een goede indruk om diegene ook te voorzien van een exemplaar.

Om te voorkomen dat je op het laatste moment erachter komt dat de printer niet meewerkt, is het verstandig dat je jouw cv en sollicitatiebrief de dag ervoor al uitprint. Bij het probleem dat je printer stuk is, de inkt op is of dat je geen papier meer in huis hebt, heb je nog tijd om het op te lossen.

Zo weet je zeker dat je dat alvast klaar hebt liggen voor de volgende dag. Dit voorkomt stress en pech in de ochtend voordat je op sollicitatiegesprek gaat.

#2 Plan je route goed

Klaar om te vertrekken? Als je buiten staat zie je dat je linker voorband lek is, de auto is geen optie meer. Het openbaar vervoer? Vandaag staakt het NS personeel en tot overmaat van ramp ben je jouw fietssleutel kwijt…

Overweeg goed met welk vervoersmiddel je naar je sollicitatiegesprek gaat. Het bovenstaande voorbeeld is misschien overdreven, maar tijdens de reis naar je gesprek kan er van alles misgaan. Een klapband, je komt in de file of je hebt vertragingen door stakingen.

Het zou doodzonde zijn als je hierdoor te laat komt en je sollicitatiegesprek moet afzeggen. Plan daarom je route alvast een paar dagen van te voren. Check je route ook de dag van je gesprek zelf nog, er kan ieder moment iets gebeuren waardoor een alternatieve route sneller is.

Twijfel je over hoe lang je gaat doen over de reis? Je kunt als voorbereiding een keer naar het sollicitatieadres rijden en kijken hoe lang je er over doet.

Fiets

Besluit je om op de fiets naar je sollicitatiegesprek te gaan controleer dan de dag van te voren of je banden niet lek en opgepompt zijn.

Door te fietsen is de kans het kleinst dat je voor verassingen komt te staan. Je hebt minder vaak last van files, ongelukken of omleidingen. Lees waarom het beter is om op de fiets te gaan! 

Auto

Als je beslist om met de auto te gaan is het verstandig om te kijken of er wegwerkzaamheden, files of ongelukken zijn op de routes die je moet rijden. Dit zorgt voor extra vertragingen. Het kan altijd gebeuren dat je zelf een ongeluk krijgt of autopech hebt, daar valt helaas niet veel aan te doen.

Controleer van te voren goed waar je kunt parkeren. Je zult net zien dat op het moment dat je bijna je gesprek in mag, je geen idee hebt waar je kunt parkeren. Indien er geen parkeerplekken vlakbij de locatie zijn kan je beter met het openbaar vervoer of de fiets gaan. Je kan ook beslissen om eerder te vertrekken om vanuit de parkeerplaats een stukje te lopen.

Het openbaar vervoer

Als je met het openbaar vervoer reist is het handig om uit te zoeken welke overstappen je hebt en welke vervoersmiddelen je hierbij gebruikt. Waar uitstap haltes zijn en hoe lang je over je reis doet. Check ook of je OV-chipkaart het doet en of er nog genoeg saldo opstaat.

Zoek uit of er de dag dat jij gaat solliciteren stakingen staan gepland. Daarnaast is het handig om te kijken naar het weer zodat je zeker weet dat de treinen rijden.

#3 Neem extra kleding mee

Je hebt je outfit uitgezocht, netjes gestreken en aangetrokken. Eenmaal aangekomen bij het sollicitatieadres neem je nog snel even een slok drinken. Op dat moment knoei je op je outfit…

Zorg dat je kiest voor een kleur die niet heel besmettelijk is en waar je alle vlekken opziet. Mocht je knoeien dan heb je niet gelijk een vieze outfit. Neem daarnaast een extra shirt of blouse mee voor het geval dat je knoeit tijdens je reis naar je sollicitatiegesprek.

Iedere organisatie beschikt over een eigen dresscode en als sollicitant is het jouw doel om binnen het plaatje te passen. Aan jou de taak om op deze verwachtingen in te spelen, zodat je een sterke eerste indruk achterlaat. Je hebt namelijk maar 385 seconden om een eerste indruk te maken en je wilt dit niet met gevlekte kleren doen. Kledingtips voor een succesvol sollicitatie gesprek lees je hier!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Houd rekening met het weer

Kijk altijd naar de weersverwachting op de dag van jouw sollicitatiegesprek. Je wilt niet dat dit invloed heeft op jouw eerste sollicitatiegesprek. Pas je kleding aan op de voorspellingen.

Indien het heel erg warm is kleed je jezelf anders dan wanneer het koud is of regent. Pas op dat je geen zweetplekken krijgt met warm weer, kies een katoenen stof boven een synthetische stof.

Bekijk wel welke kleding geschikt is voor de rol waarop je gaat solliciteren. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert op een rol als Accountmanager is het niet gebruikelijk om casual gekleed te gaan.

Bedenk ook welk vervoersmiddel je neemt in het weer dat wordt aangegeven. Zo is het niet verstandig om op de fiets te gaan als het de hele dag gaat regenen of hagelen.

#5 Voorkom dat je je verslaapt

De grootste nachtmerrie van een sollicitant, je verslapen op de dag van je sollicitatiegesprek. Bij een eerste gesprek wil je natuurlijk op tijd komen.

Zet daarom je wekker ruim voordat je gaat slapen. Op die manier zul je het niet vergeten op het moment dat je naar bed gaat. Zet desnoods voor een keertje een tweede wekker, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Het is daarnaast verstandig om de avond voor je gesprek op tijd naar bed te gaan. Zo ben je goed uitgeslapen en voorkom je stress.

Als je van jezelf weet dat je niet goed uit bed kan komen kan je altijd aan iemand vragen om jou wakker te maken of jouw wakker te bellen. Wil je echt zeker van je zaak zijn, probeer je afspraak niet ’s morgens vroeg te plannen, maar iets later in de middag.

Stelling: Pech voor je sollicitatiegesprek voorkom je met een goede voorbereiding.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Voorkom dat pech jouw sollicitatiegesprek beïnvloedt: 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent