Speeddate solliciteren: wat is het en hoe bereid je je voor?
- Natasja van Wijk
- 14 februari 2023
Inhoudsopgave
Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde, maar voor veel werkzoekenden is de zoektocht naar liefde voor een baan wellicht belangrijker. Net als bij het vinden van een partner, kan ook het vinden van de juiste baan een uitdaging zijn. Gelukkig is er een snellere manier van solliciteren, namelijk de speeddate.
Wat houdt speeddate solliciteren in? En hoe bereid jij je het beste voor op zo’n gesprek? Je leest het in ons blog.
Wat is speeddate solliciteren?
Speeddate solliciteren is eigenlijk geen sollicitatiegesprek, het is nog een stap daarvoor. Een gespreksronde van een speeddate duurt ongeveer 5 tot 15 minuten, waarin jij de kans krijgt om de werkgever in een korte tijd beter te leren kennen.
Bij een speeddate heb jij de mogelijkheid om jezelf van jouw beste kant te laten zien. Na deze gesprekken wordt een selectie gemaakt van kandidaten die op sollicitatiegesprek mogen komen. De invulling van een speeddate verschilt per bedrijf: sommige bedrijven organiseren één gesprek met één gesprekspartner, terwijl andere bedrijven verschillende rondes organiseren met verschillende gesprekspartners.
Je kunt een speeddate sollicitatie hebben van één bedrijf, maar ook tijdens carrièrebeurzen of wervingsevenementen bij hogescholen komt het fenomeen voor. Kandidaten hebben op deze evenementen de mogelijkheid om met meerdere bedrijven te praten waar zij interesse in hebben, voor een baan of een stage. Het is een snelle manier om met verschillende bedrijven in contact te komen en je kans op een baan te vergroten.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Speeddate solliciteren met deze 6 tips
We geven 6 tips om je te helpen voor, tijdens en na een speeddate sollicitatie, zodat jij jezelf op je beste manier presenteert en de kans op een baan vergroot.
#1 Bereid je, net als bij het sollicitatiegesprek, goed voor
Omdat het een kort gesprek is, betekent dit niet dat jij je minder hoeft voor te bereiden. Juist niet! De speeddate is een eerste indruk van misschien wel jouw toekomstige werkgever. Bedenk welke vragen er kunnen komen en hoe jij daar op antwoordt. Zo ga je rustiger het gesprek in. Er is maar een korte tijd om indruk te maken op de gesprekspartner. Ook al heb je in een regulier sollicitatiegesprek meer tijd om dieper in te gaan op vragen, bereid je goed voor!
- Lees de vacature door en maak een koppeling tussen de functie, jouw kwaliteiten en interesses.
- Bedenk welke vaardigheden en ervaringen je hebt opgedaan die relevant zijn voor de functie.
- Informeer je over het bedrijf: bekijk de website, de social media pagina’s en zoek uit wat de trends en ontwikkelingen binnen de branche zijn.
- Bereid veelgestelde sollicitatievragen voor en onderscheid je met jouw antwoorden. Lees hier hoe je dit doet.
#2 Focus op de elevator pitch
De speeddate is veel korter dan een echt sollicitatiegesprek. Als jij de vraag krijgt of jij je kort wilt voorstellen, dan is dat ook echt kort. Zorg ervoor dat je in ongeveer 30 seconden jezelf als het ware verkoopt. Wie ben jij, wat zoek jij in een baan en waarom ben jij een gekwalificeerde kandidaat voor de functie?
Oefen je elevator pitch een aantal keer. Voor de spiegel, tegen een vriend(in) of oefen in een echte lift met iemand anders. We adviseren je om de elevator pitch niet volledig uit te schrijven. Als je een complete tekst uit je hoofd leert, is de kans groter dat je vastloopt wanneer je iets vergeten bent. Maak bulletpoints met de onderwerpen die je in 30 seconden wilt vertellen.
#3 Wees jezelf
Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat je gewoon jezelf bent. Bedrijven zijn bij een speeddate vooral op zoek naar iemand die bij het bedrijf past. De focus wordt meer gelegd op wie jij bent, dan op wat jij kunt.
Als je jouw verhaal mooier maakt dan dat het is, val je al snel door de mand of krijgt het bedrijf een verkeerd beeld van je. Bij een speeddate gaat het niet om de “perfecte” antwoorden, maar meer of er een klik is. Pas als je jezelf bent, vind jij ook de baan die bij je past.
#4 Beperk de lengte van je antwoorden
In een regulier sollicitatiegesprek heb je vaak de tijd om diepgaand in te gaan op vragen, maar bij een speeddate heb je maar beperkte tijd. Het is dan niet slim om minutenlang te besteden aan het antwoord op één vraag. Houd je lengte van je antwoorden daarom beperkt, maar zorg er wel voor dat je duidelijk, concreet en relevant antwoordt op de vragen die je krijgt.
Oefen vooraf en bepaal welke aspecten jij het belangrijkst vindt om te communiceren. Dit helpt je om gericht en bondig te antwoorden, zodat jij jezelf op de juiste manier presenteert in een beperkte hoeveelheid tijd.#5 Vergroot je professionele netwerk
Dit geldt vooral voor speeddate-evenementen, maar ook bij een speeddate van een bepaald bedrijf heb je de kans om te netwerken. Bij grotere evenementen kun je in contact komen met verschillende personen uit de branche, en ook met andere kandidaten kun je een praatje maken om je netwerk uit te breiden.
Ook al resulteert het gesprek niet direct in een baanaanbod, het opbouwen van professionele relaties is nuttig voor in de toekomst. Het kan leiden tot meer mogelijkheden voor samenwerkingen, projecten of nieuwe baankansen. Neem dus zeker je visitekaartje mee als je die hebt.
#6 Bedank jouw gesprekspartner
Na elk gesprek, of het nu een speeddate, sollicitatiegesprek of iets anders is, bedank je jouw gesprekspartner. Schrijf ook een follow-up mail naar de persoon of personen die jij hebt gesproken. Dank hen nogmaals voor de tijd en herhaal je interesse in de functie. Dit verhoogt de kans op een vervolggesprek en laat zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent.
Speeddate solliciteren
Bij een speeddate heb je de mogelijkheid om in een korte tijd een goede indruk te maken op een potentiële werkgever. Het is belangrijk om, net als bij het echte sollicitatiegesprek, goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie. Zorg voor een pakkende elevator pitch waarin jij jezelf van de andere kandidaten onderscheidt. Sluit het gesprek op een professionele manier af. Ook al is het niet zeker of je de baan krijgt, de speeddate is een uitgelezen kans om jouw professionele netwerk te vergroten.
Stelling: Speeddate solliciteren is een effectieve manier om de kans op een baan te vergroten.
Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!
object(stdClass)#4071 (3) { ["status"]=> int(401) ["error"]=> string(8) "sequence" ["msg"]=> string(21) "Sequence is not valid" }
0 Reactie op "Speeddate solliciteren: wat is het en hoe bereid je je voor?"