Solliciteren bij een concurrent? Vermijd deze 5 valkuilen

  • Natasja van Wijk
  • 7 november 2023

Solliciteren bij een concurrent is een gevoelig onderwerp dat tot verhitte discussies kan leiden. Je kunt echter, na het leveren van goede prestaties en het opbouwen van een sterke reputatie, interessante voorstellen ontvangen van concurrenten. 

In de zoektocht naar goede werknemers zullen concurrenten proberen om jouw aan hun zijde te krijgen, bijvoorbeeld door het bieden van hoge salarissen en interessante arbeidsvoorwaarden.

Maar ook als werkzoekende is het verleidelijk om bij een concurrent aan te kloppen. Je bent immers op zoek naar een plek waar jouw ervaring, kennis en competenties relevant zijn. In veel gevallen kom je dan terecht bij de concurrent van je huidige of vorige werkgever.

Maar kun je zomaar overstappen naar een concurrent? Welke informatie kun je in je voordeel gebruiken? En hoe maak je de switch zonder je reputatie te beschadigen?

In dit blog geven we antwoord op de bovenstaande vragen en presenteren we 5 valkuilen die je moet vermijden als je gaat solliciteren bij een concurrent!

Valkuil 1: Gevoelige informatie gebruiken

Het is verleidelijk om gevoelige informatie in je voordeel te gebruiken. Dergelijke informatie is vaak waardevol voor de concurrent, waardoor het makkelijk is om er indruk mee te maken. Denk echter twee keer na voordat je dit doet. Je loopt namelijk het risico dat het juridisch gezien niet is toegestaan om gevoelige informatie aan de concurrent te geven. Wanneer je dit wel doet, wordt het bestraft met flinke boetes.

Dat is echter niet alles. De negatieve gevolgen van onethisch gedrag zijn vaak omvangrijker dan de boetes die je kunt krijgen.  Het doorspelen van gevoelige informatie kan leiden tot grote schade bij je voormalige werkgever en wordt vaak gezien als verraad. Een slechte reputatie kan een flinke belemmering vormen voor je carrière. Vooral wanneer je werkzaam bent in een hechte gemeenschap of nichemarkt waarin iedereen elkaar kent.

Daarnaast loop je het risico dat je met het doorspelen van gevoelige informatie een slechte indruk maakt bij de concurrent. Gedrag uit het verleden is een voorspeller van gedrag in de toekomst. Iemand die nu geen bedrijfsgeheimen kan bewaren, kan dat in de toekomst waarschijnlijk ook niet.

Toon respect voor je huidige en voormalige werkgevers in je motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Verkoop jezelf in plaats van de gevoelige informatie!

Valkuil 2: Pronken met prestaties die schadelijk waren voor de concurrent

Zelfs bij extreem lage concurrentie leiden goede resultaten bij bedrijf X tot slechtere resultaten bij concurrent Y. Wanneer je als Verkoper bij bedrijf X verantwoordelijk bent geweest van voor het binnenslepen van een grote order, moet je voorzichtig zijn als je hierover praat met iemand van bedrijf Y. Jouw gesprekspartner is hier misschien helemaal niet blij mee. 

Vraag jezelf tijdens de voorbereiding af welke opmerkelijke prestaties bijdragen aan het sollicitatiegesprek en welke je beter achterwege kunt laten.

Valkuil 3: Het concurrentiebeding

Veel mensen zitten (onbewust) vast aan een concurrentiebeding. Ze hebben het beding over het hoofd gezien bij de ondertekening van het contract of de gevolgen ervan onderschat.

Om te voorkomen dat je halverwege het sollicitatieproces pas ontdekt dat je vastzit aan een concurrentiebeding, is het slim om dit op voorhand te controleren.

Blijk je na het lezen van je contract vast te zitten aan een concurrentiebeding? Geef de hoop dan nog niet op. Je kansen zijn namelijk nog niet verkeken. Allereerst zijn er werkgevers die het beding ten onrechte opnemen in het contract. Werkgevers mogen bijvoorbeeld geen concurrentiebeding opnemen in een contract voor bepaalde tijd, tenzij het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Is het beding wel geldig? Dan kun je in overleg met je voormalige werkgever proberen om tot een compromis te komen. In de praktijk wordt een concurrentiebeding vaak omgezet in een relatiebeding. Je mag in dit geval wel voor een concurrent werken, maar geen contact meer hebben met de klanten van je vorige werkgever.

Bekijk, voordat je gaat solliciteren, je contract zorgvuldig en vermijd deze vervelende valkuil.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Valkuil 4: Uitlekken van de sollicitatie

Wanneer je gaat solliciteren terwijl je nog een baan hebt, sta je voor een dilemma. Ga je achter de baas zijn/haar rug om solliciteren of maak je jouw eventuele vertrek bekend met het risico dat je zijn/haar vertrouwen verliest?

Wanneer je solliciteert bij een concurrent is het in veel gevallen beter om je sollicitatie (in de beginfase) te verzwijgen voor je leidinggevende en collega’s. Het uitlekken van je sollicitatie kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Vooral wanneer de sollicitatie op niets uitloopt. Met je (mislukte) poging bij de concurrent, geef je een bepaald signaal af naar je collega’s en leidinggevende. Blijkbaar wil je weg, en dan ook nog eens naar de concurrent!

Om te voorkomen dat je het vertrouwen en respect van je collega’s kwijtraakt, moet je zorgvuldig en discreet te werk gaan. Laat je potentiële werkgever weten dat de sollicitatie vertrouwelijk behandeld moet worden, plan gesprekken buiten werktijd en blijf presteren bij je huidige werkgever.

Valkuil 5: Persoonlijke voornaamwoorden gebruiken

Woorden als “wij” en “ons” suggereren dat je partij kiest voor je huidige of vorige werkgever (de concurrent van het bedrijf waar je nu solliciteert).

Bij het vinden van een geschikte kandidaat, testen werkgevers je op de (intrinsieke) motivatie om voor het bedrijf te werken. Wanneer je met je taalgebruik (onbewust) de kant kiest van je huidige of vorige werkgever, zul je op dit punt niet goed scoren.

Solliciteren bij een concurrent

Solliciteren bij een concurrent is in sommige gevallen aantrekkelijk, maar kan bij een slechte uitvoering negatieve gevolgen hebben voor je carrière. Vermijd de bovenstaande valkuilen en maak de switch zonder je reputatie te beschadigen. Controleer je contract op een concurrentiebeding, gebruik geen gevoelige informatie en ga discreet te werk!

Update: Dit blog over solliciteren bij een concurrent verscheen voor het eerst op 16 augustus 2016 en werd op 7 november 2023 geactualiseerd.

Stelling: Solliciteren bij een concurrent is onverstandig, omdat het loyaliteitskwesties kan creëren.

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Solliciteren bij een concurrent? Vermijd deze 5 valkuilen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent