Meerdere banen tegelijkertijd de oplossing tegen werkloosheid?

  • Pascal Joore
  • 8 september 2015

Ben jij al te lang bezig met solliciteren? Kun jij maar geen fulltime baan vinden? Ben jij de wanhoop nabij?

Wanneer het antwoord ja is op een van de bovenstaande vragen, is het misschien tijd om meerdere parttime banen te overwegen. Hoewel het geen populaire optie is onder mensen die op zoek zijn naar een fulltime baan, biedt het veel voordelen. Veel meer voordelen dan vaak wordt gedacht.

Zelfs wanneer je het idee van meerdere banen niet zit zitten, moet je je realiseren dat het de ideale manier kan zijn om een succesvolle overgang te realiseren van werkloosheid naar een fulltime baan. In dit artikel bespreken we waarom dit zo is en hoe je het hebben van meerdere banen het beste kunt managen.

De voordelen

Je voorkomt een gat in je cv

In tegenstelling tot werkloos zijn voorkom je met het hebben van meerdere parttime banen een gat in je cv. Misschien zijn de parttime banen niet hetgeen wat je altijd voor ogen hebt gehad, maar je vermijdt in ieder geval dat je voor een langere periode werkloos bent. Langdurige werkloosheid is voor niemand goed. Jouw positie op de arbeidsmarkt verslechtert en daarnaast heeft het een negatieve impact op je fysieke en mentale gezondheid. Wanneer het vinden van een fulltime baan niet wil lukken en de tijd begint te dringen, kunnen meerdere parttime banen dus de ideale de oplossing bieden.

Het grote voordeel van bezig blijven is dat je in de routine van het normale werkleven blijft en dat je jezelf blijft ontwikkelen. Hierdoor verslechtert jouw positie op de arbeidsmarkt ten opzichte van andere (werkende) mensen niet of in ieder geval in mindere mate. Wanneer het aankomt op jouw positie op de arbeidsmarkt geldt: stilstaan is achteruitgaan.

Werkervaring

Het hebben van twee of meer verschillende banen leidt tot veel nieuwe inzichten. Je ontmoet meer mensen, je krijgt meer verantwoordelijkheden en je leert meer nieuwe vaardigheden. Twee banen kunnen nooit identiek zijn, daarom verveel je je minder snel en leer je meer. Het grote voordeel is dat je je opgedane ervaring toe kunt passen in beide functies.

De nieuwe inzichten die je opdoet kunnen er ook voor zorgen dat je je realiseert dat je altijd het verkeerde werk hebt gedaan. Misschien kom je er wel achter dat je veel meer energie haalt uit het werken met mensen dan met bijvoorbeeld computers.

Netwerk

Meer banen betekent meer collega’s en een groter netwerk. Althans, in veel gevallen. Het blijft afhankelijk van het bedrijf en de functie, maar over het algemeen is de kans groot dat wanneer je meerdere banen hebt jouw zakelijke netwerk meegroeit. Dat brengt voordelen met zich mee.

Veel mensen vinden namelijk via hun netwerk een nieuwe (fulltime) baan. Een groot aantal vacatures wordt ingevuld via het netwerk van medewerkers. Sommige vacatures, die wellicht perfect aansluiten op jouw profiel, worden dus niet eens openbaar gemaakt. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op een passende vacature!

Inkomen

Vanzelfsprekend zorgt het hebben van twee of meer banen voor inkomen. Afhankelijk van het aantal uur en je uurloon misschien zelfs voor meer inkomen dan wanneer je één fulltime baan hebt. Daarnaast biedt het hebben van meerdere banen meer financiële zekerheid. Wanneer je bijvoorbeeld wordt ontslagen verlies je niet ineens je totale inkomen.

Het hebben van meerdere parttime banen biedt dus veel voordelen, maar als we kritisch zijn ook een aantal nadelen. Het vergt een betere organisatie en planning van je dagelijkse activiteiten, je kunt meer fysieke en mentale werkdruk ervaren en je dient rekening te houden met de fiscus. Door de onderstaande tips te hanteren kun je deze nadelen echter tot een minimum beperken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

4 tips om meerdere banen in goede banen te leiden

#1 Ga georganiseerd te werk

Het hebben van meerdere banen vergt meer inspanning op het gebied van planning dan wanneer je één fulltime baan hebt. Er spelen namelijk meer factoren mee dan alleen de verhouding vrije tijd en werk.

Wanneer je meerdere banen hebt is het aan te raden om de diensten dusdanig te plannen dat je voldoende buffer hebt tussen de diensten in. Mocht er een keer iets uitlopen kun je eventueel overwerken en kom je niet in de problemen met je andere baan. Daarnaast is het belangrijk om tussen de diensten door even rust te nemen, zodat je het werk van je ene baan niet meeneemt naar het andere. Probeer in je hoofd maar met één ding bezig te zijn. Door een gezonde tijdsbuffer tussen de twee banen te plannen is het makkelijker de banen te onderscheiden en dat komt de productiviteit ten goede.

Overleg met je werkgevers en collega’s over de diensten. Probeer ze dusdanig in te delen dat je volgens een regelmatig schema werkt. Dit zorgt niet alleen voor meer overzicht voor jezelf, je voorkomt er ook mee dat collega’s van werkgever A je per ongeluk lastig vallen terwijl je voor werknemer B aan het werk bent.

#2 Stel een doel

Wanneer je meerdere banen hebt, ben je druk en wanneer je druk bent, gaat de tijd snel. Voordat je het weet ben je een jaar verder. Het is daarom belangrijk duidelijke doelen voor jezelf te stellen. Vooral wanneer het hebben van meerdere parttime banen is bedoeld om een gat op je cv te vermijden en op korte termijn de overgang naar een fulltime baan te realiseren.

In dit geval is de kans aanwezig dat je niet het werk doet dat je graag wilt doen of dat het niet (optimaal) bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Voordat je door de dagelijkse sleur wordt meegenomen en jouw carrièredoel uit het oog verliest, is het dus van belang om specifieke doelen te stellen met duidelijke deadlines. Wat dat doel moet zijn en waar het aan moet voldoen lees je hier.

Het is natuurlijk niet verboden om doelen te herzien. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat door uitbreiding van je netwerk andere kansen ontstaan of dat je door het verrichten van diverse werkzaamheden inziet dat je eigenlijk iets heel anders wilt gaan doen. Je moet echter wel eerlijk zijn tegen jezelf. Herzie je jouw doel omdat je stiekem uitstelgedrag vertoont of omdat de gestelde doelen écht niet meer realistisch/haalbaar zijn?

#3 Doe wat je leuk vindt

Het hebben van meerdere banen zorgt voor een hoge werkdruk. Het is daarom extra belangrijk om werk te vinden dat je oprecht leuk vindt. Hoe gepassioneerder je bent over wat je doet, hoe makkelijker het hebben van meerdere banen is. Naast de werkzaamheden speelt de werkomgeving ook een belangrijke rol bij het verlagen van de werkdruk. Een goede fit met de bedrijfscultuur en jouw collega’s kunnen het verschil maken tussen tevredenheid en depressiviteit.

Dit advies geldt natuurlijk niet alleen voor parttime banen. Wanneer je iets doet dat je leuk vindt, ga je met meer plezier naar je werk, ben je gemotiveerder en dus ook productiever. Een win voor jou en een win voor je werkgever(s)!

#4 Houd rekening met de fiscus

Wanneer je besluit voor meerdere werkgevers te werken is dat belastingtechnisch gezien niet per se nadelig. Je moet alleen rekening houden met het volgende:

  • Slechts één werkgever mag loonheffingskorting toepassen. Dit is een korting op de loonbelasting die je betaalt, waardoor je uiteindelijk meer geld overhoudt. Het is aan te raden om loonheffingskorting aan te vragen bij de werkgever waar je het meest verdient (formulier). Wanneer je (per ongeluk) bij twee of meer werkgevers loonheffingskorting hebt aangevraagd moet je aan het eind van het jaar de ontvangen korting van één werkgever terugbetalen. Dit kan oplopen tot een bedrag van 2203 euro… geen leuke verassing dus.
  • Daarnaast dien je rekening te houden met de belastingschijven. Een werkgever draagt namelijk belasting af alsof je alleen voor hem werkt. Dat is in principe geen probleem, maar als jouw loon van de twee (of meer) werkgevers samen hoger uitvalt dan 19.822 euro kom je in de tweede belastingschijf terecht. Dit betekent dat je over het loon dat boven de 19.882 euro uitkomt meer belasting had moeten betalen, terwijl jouw werkgevers dit extra bedrag niet hebben afgedragen. Het verschil moet jij aan het eind van het jaar terugbetalen. Wanneer je met beide banen goed verdient kan dit oplopen tot een aanzienlijk bedrag.

Meerdere banen de oplossing tegen werkloosheid?

Het hebben van twee of meerdere parttime banen kan een grote uitdaging zijn, maar het kan ook veel nieuwe kansen bieden. Wanneer je een goede planning maakt, duidelijke doelen stelt en doet wat je leuk vindt is het de ideale manier om een gat in je cv te vermijden, je netwerk uit te breiden en te werken aan je eigen toekomst.

Heb jij weleens meerdere parttime banen gehad? Heb jij nog andere praktische tips om de werkdruk te verlagen? Laat het ons weten in een reactie!

1 Reactie op "Meerdere banen tegelijkertijd de oplossing tegen werkloosheid?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Miranda van Reenen
    • 17 november 2015

    Toen mijn tijdelijke contract niet verlengd werd, ben ik ZZP én (begleiding van mensen met psychiatriche beperking) gaan combineren met….Mysteryshoppen! Rijk in financiele zin werd ik hier niet van maar.. door mysteryshoppen leerde ik wel gedetailleerder observeren en werd ik gedwongen om mijn redactionele vaardigheden op peil te houden. Bovendien had ik vaker een “doel van de dag” naast het solliciteren natuurlijk.