Loondienst of zzp: wat past beter bij mij?

  • Natasja van Wijk
  • 18 oktober 2022

Twijfel je nog of je voor een baas wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Of denk je dat je de verkeerde stap hebt gezet in je carrière? Zowel werken in loondienst als zzp’er heeft voor- en nadelen. Terwijl sommigen al hun hele leven de wens koesteren om voor zichzelf te beginnen, houden anderen niet van het risico wat het ondernemerschap met zich meebrengt. Waar kies jij voor?

In ons blog geven wij je 8 verschillen tussen werken in loondienst en zzp’er zijn. Zo weet jij welke van de twee het beste bij jou past.

#1 Salaris

In loondienst heb je meer stabiliteit als het om geld gaat dan als zzp’er. Voordat je wordt aangenomen, spreek je een salaris af. Vaak krijg je elke maand op een vaste dag je geld op je rekening. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je werkgever een maand overslaat, omdat het even wat minder goed gaat met het bedrijf. 

Ondanks de stabiliteit is je inkomen als werknemer beperkt en vast. Zelfs als het beter gaat met het bedrijf, betekent dit niet dat je salaris meegroeit met de inkomsten. Daarvoor moet je eerst om loonsverhoging vragen of promotie maken. 

Zzp’ers zijn niet gebonden aan een vast salaris. Afhankelijk van het succes van de onderneming kun je enorme winsten maken. Dat betekent ook dat de kans bestaat dat je niet elke maand een gezond salaris overhoudt. Vooral in de eerste jaren is dat het geval: het meeste geld wordt dan in de groei van het bedrijf gestopt. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Voorwaarden

Naast een stabiel salaris heb je in loondienst ook secundaire arbeidsvoorwaarden waar je gebruik van kunt maken. Denk aan je verlofdagen, een auto van de zaak, een fietsplan of gratis lunch op kantoor. Als zzp’er heb je deze voordelen niet vanzelfsprekend: je moet er vaak zelf voor zorgen. Ook voor bijvoorbeeld het volgen van een opleiding moet je zelf met het geld komen, en alles omtrent verzekeringen regel je zelf.

#3 Werk-privébalans

Als je voor een organisatie werkt, heb je vaak vaste dagen en tijden dat je aan het werk bent. Een fulltime baan is vaak maandag t/m vrijdag van 9 tot 5. Dit zorgt voor een bepaalde balans tussen werk en privé. Hierdoor richt jij je na je werk op je privéleven, zoals familie, sport en hobby’s. Het gebrek aan flexibiliteit als werknemer sluit niet altijd aan bij bepaalde wensen op privégebied. Desondanks kiezen steeds meer bedrijven voor (gedeeltelijke) thuiswerkdagen, wat de balans tussen werk en privé verbetert, bijvoorbeeld door de reistijd die je niet meer hebt. 

Zzp’ers hebben meestal geen vaste werkdagen en/of -tijden. Je bepaalt je eigen uren. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en meer vrijheid om je werk en privé op elkaar af te stemmen. Het aantal gewerkte uren is voor zzp’ers, zeker in het begin, echter meestal hoger dan voor mensen die in loondienst werken. Als eigenaar van een bedrijf is het een stuk lastiger om tijd vrij te maken. Werk kan voor een zzp’er dan ook een verslaving worden. Je hebt geen eigen ‘eindtijd’ en wil het maximale uit je dagen halen, waardoor je mogelijk erin doordraait. Je ervaart dan veel stress, wat de kans op een burn-out weer vergroot.

Werken in loondienst of als zzp’er heeft beide voor- en nadelen wat betreft werk-privébalans. Doordat je veel tijd moet investeren in je eigen bedrijf, is werk en privé voor zzp’er lastiger in balans te houden. Daarnaast krijg je loondienst vakantiedagen en vakantiegeld, maar als je als zzp’er word je niet doorbetaald in je vakantie: je moet hier zelf ruimte voor maken. En als je dan wel op vakantie gaat, neem je waarschijnlijk wel de telefoon op als een klant belt. 

#4 Ontwikkelingsmogelijkheden

Werknemers ontwikkelen zich en leren hun vaardigheden van collega’s binnen het bedrijf. Ook hebben zij vaak de mogelijkheid om hun vaardigheden en carrière verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld via cursussen of opleidingen. Je mogelijkheden voor (loopbaan)ontwikkeling zijn vaak wel beperkt omdat je in een specifieke functie en branche werkzaam bent. 

Als zzp’er ben je wat vrijer in je ontwikkelingsmogelijkheden. In feite leer en ontwikkel je jezelf voortdurend. Je bent vrij om nieuwe ideeën te onderzoeken om je bedrijf te helpen slagen.

#5 Risico

Een eigen bedrijf beginnen is voor mensen die risico's durven nemen. Ondernemerschap gaat gepaard met het risico van een grote investering zonder rendement. Of je nu een startende of een gevestigde onderneming bent, risico is er altijd, zowel financieel als emotioneel. De stress van het starten van een eigen bedrijf kan je gezondheid aantasten. Ben je competitief, een risiconemer is je passie in het ondernemerschap? Dan is een eigen bedrijf iets voor jou. Ben je erg gehecht aan zekerheid en stabiliteit? Dan past werk in loondienst beter bij je. 

#6 Werkomgeving

Zzp’er zijn geeft je de vrijheid om te bepalen waar je werkt: op kantoor, thuis of zelfs in een ander land. Werknemers hebben de laatste jaren steeds meer flexibiliteit qua werkplek: hybride werken is een populaire trend. Maar ook al heb je meer vrijheid in waar je werkt, je werkgever bepaalt nog steeds je werkplek. Wil je volledige vrijheid in waar en wanneer je werkt? Dan is zzp’er zijn meer voor jou weggelegd. Je hoeft dan geen rekening te houden met iemand die jouw werkplek en -tijden bepaalt. 

#7 Verantwoordelijkheid

Als werknemer ben je vaak alleen verantwoordelijk voor de werkzaamheden die tot jouw functie behoren. Je hoeft je geen zorgen te maken om de prestaties van je collega’s, tenzij het jouw werk beïnvloedt.

Zzp’ers zijn verantwoordelijk voor alle onderdelen van het bedrijf. Je moet van alles regelen om het bedrijf draaiende te houden, waar een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor nodig is. Je moet activiteiten beheren, plannen en aansturen. Deze verantwoordelijkheid geeft je ook meer vrijheid in het aanbrengen van veranderingen en het doen van nieuwe initiatieven. Als zzp’er ben je echter niet alleen bezig met hetgeen wat je leuk vindt, maar ook met randzaken als administratie en het bijhouden van alle mailtjes.  

#8 Samenwerking

Zzp’ers kunnen er zelf voor kiezen of ze samenwerken met anderen of liever alleen werken: je bent je eigen baas over met wie je samenwerkt. Werknemers worden door hun werkgever mogelijk aangemoedigd om samen te werken met collega’s. Je kunt als werknemer even sparren met collega’s en sociale contacten zijn vaak wel gezellig. Zzp’ers moeten vaak hulp inroepen of iemand uit hun netwerk benaderen om te kunnen sparren. 

Als loondienster weet je van tevoren niet in wat voor team je terechtkomt. Kun je niet goed overweg met je collega’s en vind je samenwerken met hen maar niks? Dan kun je niet zomaar om een ander team vragen. 

Loondienst of zzp?

Twijfel je of werken in loondienst of zzp’er zijn beter bij jou past? Denk dan goed na wat jij belangrijk vindt in je werk. Wil je veel vrijheid of hou je van stabiliteit? Als werknemer in loondienst heb je een vast salaris en een vast pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden: je weet wat je van het bedrijf kunt verwachten. Een eigen bedrijf beginnen en onderhouden neemt een bepaald risico met zich mee, maar als je houdt van veel vrijheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, past het ondernemerschap beter bij je. Je hebt meer keuze in met wie je samenwerkt, en je kiest je eigen ontwikkelingspad. 

Vraag: wat vind jij belangrijker in een baan: stabiliteit of verantwoordelijkheid?

Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Loondienst of zzp: wat past beter bij mij?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent