Krapte op de arbeidsmarkt: dit is hét moment voor een carrièreswitch

 • Daan Panis
 • 17 april 2018

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om te wisselen van carrière, omdat er op veel markten schaarste is aan werknemers. Je hoeft niet altijd meer te voldoen aan alle gestelde criteria, het is belangrijker dat je gemotiveerd en leergierig bent.

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers in Nederland niet bevlogen is met hun werk (bron). Als je bij die tweederde hoort en niet bevlogen bent met je huidige werk, dan is dit hét moment om een carrièreswitch te overwegen en je passie te volgen. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een baan waar je geen ervaring mee hebt?

Oriëntatie

De eerste, en wellicht wel de belangrijkste stap, is de oriënterende fase. Je wilt graag je huidige functie wisselen voor een nieuwe functie, maar voor welke? En hoe weet je zeker dat je deze functie wél leuk vindt?

Je moet goed weten wat je precies wilt

Als je een wisseling van je carrière overweegt, is het belangrijk om te weten wat je precies zoekt in een toekomstige baan. Omdat je de toekomstige functie (waarschijnlijk) nog nooit hebt uitgeoefend, is het moeilijk om te bepalen wat je wel en niet wilt.

Iets wat je daarbij kan helpen is het schrijven van je eigen vacature. Tijdens het schrijven van je eigen vacaturetekst vertaal je jouw wensen, vaardigheden, passies en talenten naar een concreet functieprofiel. Wil je weten hoe je dit precies doet? Lees dan dit blog.

Netwerken

Door goed in gesprek te gaan met mensen die werkzaam zijn in de functie die jij op het oog hebt, kun je erachter komen of de beoogde functie ook écht wat voor jou is. Je kunt mensen benaderen via social media of in je eigen netwerk gaan zoeken. Nodig hen eens uit voor een kopje koffie en breid tegelijkertijd je (nieuwe en relevante) netwerk uit.

Oriëntatiedag

Omdat je de nieuwe functie nog niet eerder hebt beoefend, weet je niet zeker of je momenteel al genoeg kennis hebt om de functie naar behoren uit te voeren. Een manier om hier achter te komen is door in je netwerk te vragen of je een keer een dagje mee mag lopen met iemand die jouw beoogde functie momenteel uitvoert. Op deze manier kun je voor jezelf nagaan of je de functie die jij op het oog hebt ook aankan.

Begin onderaan de ladder

Vanwege het wisselen van je carrière heb je nog geen ervaring in de nieuwe functie die je wilt gaan bekleden. Het is daarom verstandig om er niet van uit te gaan dat je gelijk als Senior aan de slag kan gaan. Om meer werkervaring op te doen en genoeg tijd en ruimte te krijgen om jezelf te ontwikkelen, is het verstandig om naar een Junior functie te zoeken. Als je nog geen ervaring hebt, is het belangrijk dat je erop voorbereid bent dat je weer onderaan de ladder moet beginnen.

Misschien voelt het wat ongewoon om een Junior functie te bekleden als je al ruime werkervaring hebt (in een niet-gerelateerde functie), maar een stapje achteruit in senioriteit betekent geen stap achteruit in werkgeluk. Het is een manier om te investeren in jezelf.

Kijk of je je kunt omscholen

Om aan te tonen dat je relevante kennis hebt, is het slim om jezelf om te scholen. Je zult hierdoor veel kennis opdoen die je direct kunt gebruiken in de praktijk. Juist bij een krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers sneller bereid om een opleidingsbudget beschikbaar te stellen voor jou. Vraag hier dus naar bij je (toekomstige) werkgever.

Cv en motivatiebrief

Gebruik de juiste termen

Zie je een vacature voorbij komen die je aanspreekt en wil je daarop solliciteren? Dan is het aanbevolen om de termen die genoemd zijn in de vacature te herhalen in je cv en motivatiebrief. Als nieuwkomer ben je vaak niet bekend met het vakjargon, maar door de juiste woorden uit de vacature te gebruiken in je cv kom je belezen over en creëer je vertrouwen bij de werkgever.

Vermeld opleidingen

Als je opleidingen gevolgd hebt, is dit altijd goed om te vermelden in je cv. Ook als je denkt dat diploma’s niet relevant zijn voor de functie waarop je wilt solliciteren. Je laat ermee zien dat je over een bepaald werk- en denkniveau beschikt. Daarnaast kan de werkgever dan zien hoe groot jouw carrièreswitch precies is.

Wil je precies weten waar je op moet letten als je je cv gaat maken wanneer je wilt wisselen van carrière? Lees dan dit blog!

Overdraagbare competenties

Vaardigheden en competenties die je hebt ontwikkeld in het alledaagse leven kun je vertalen naar een voordeel voor de werkgever. Het is dus belangrijk om deze competenties in je cv te benoemen. Hierdoor kan de werkgever een beeld van jou schetsen, zonder direct te hoeven kijken naar jouw werkervaring. In het geval van het wisselen van carrière zijn overdraagbare competenties vaak relevanter dan je werkervaring.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Sollicitatiegesprek

Wees open en transparant

Tijdens het sollicitatiegesprek zal het ongetwijfeld ook over je carrièreswitch gaan. Het is belangrijk dat je hierop voorbereid bent en hier open en transparant over bent. Er zal ongetwijfeld gevraagd worden waarom je een carrièreswitch wilt maken en waarom je zeker weet dat dit wel precies is wat je het allerliefste doet.

5-jaren plan

Het hebben van een duidelijke toekomstvisie is in het geval van een carrièreswitch wellicht belangrijker dan wanneer je alleen van baan veranderd, want je werkgever wil niet dat je na een jaar weer weg bent omdat je niet goed weet wat je wilt. Jouw 5-jaren plan zegt veel over jou, je verwachtingen over de functie en de doorgroeimogelijkheden. Wil je weten in welke 4 stappen je jouw toekomstvisie kunt achterhalen? Lees dan dit blog.

Meeloopdag

Als er uiteindelijk een wederzijdse klik is, is het verstandig om een meeloopdag in te plannen. Zo kun je een dagje meelopen met het bedrijf om de sfeer te proeven en na te gaan of de desbetreffende functie jou aanspreekt. Je krijgt op deze manier meer inzicht in de dagelijkse werkzaamheden van de functie. Dit kan ervoor zorgen dat de functie jou helemaal niet meer leuk lijkt om te vervullen.

Eerste werkdag

Proactieve houding

Tijdens de eerste dag bij je nieuwe baan is het van belang dat je een proactieve houding aanneemt. Door de juiste vragen te stellen, kom je geïnteresseerd en enthousiast over. Stel jezelf voor aan zoveel mogelijk mensen en wees vooral niet verlegen. De eerste werkdag zet namelijk de toon voor de rest van jouw carrière binnen het bedrijf.

Krapte op de arbeidsmarkt: dit is hét moment voor het wisselen van je carrière

Wanneer je een carrièreswitch overweegt, is dit een spannend moment waar veel bij komt kijken. Het is belangrijk dat je goed bij jezelf nagaat of je echt deze stap wilt zetten en of de beoogde functie wel aansluit bij jouw passies en talenten.

Wij wensen je veel succes met het (eventuele) wisselen van je carrière.

Stelling: Het hebben van een relevant netwerk is cruciaal tijdens een carrièreswitch

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Krapte op de arbeidsmarkt: dit is hét moment voor een carrièreswitch"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Maria
  • 22 april 2018

  M.b.t. : “onderaan de ladder” , ken je werkgevers die dat willen, je bent ook al wil je voor het minimum beginnen, te oud, weinig flexibel, …

  • Apie
  • 26 april 2018

  Ik merk er geen moer van! De schrijver van dit artikel heeft onder een steen gelegen.

  Ga zelf maar eens solliciteren, dan merk je hoe slecht de arbeidsmarkt ervoor ligt.

  Slechte arbeidsvoorwaarden, geen onderhandelingspositie. Alles moet goedkoop en investeren in de mensen gebeurd helemaal of nooit niet.

  Ze halen liever buitenlanders/allochtonen uit het buitenland vandaan, omdat ze weten dat die mafkezen alleen ja en amen zeggen, omdat die apen in hun eigen land ook geen werk hebben!

  En dan komen ze hier de arbeidsmarkt verstieren!