Wat jij MOET weten als je intern gaat solliciteren: 6 tips

 • Ivo Bourgondiën
 • 10 maart 2015

Interne vacatures, iedereen ziet ze weleens voorbij komen.

Vaak is het weer een saaie functie die vrijkomt. Je voelt je niet aangetrokken tot de vacature, omdat het geen verbetering is ten opzichte van je huidige functie.

Maar stel, dat op een dag, dé vacature voorbij komt waar jij al die tijd op hebt gewacht. Dit is de kans om door te groeien binnen het bedrijf, jezelf te ontwikkelen en meer te gaan verdienen!

Je besluit intern te gaan solliciteren. Maar waar moet je bij een interne sollicitatie eigenlijk op letten?

Als snel duiken er vragen op als: hoe schrijf ik een interne motivatiebief? Wat vinden mijn collega’s van mijn eventuele vertrek? Wat zijn de gevolgen als ik word afgewezen?

Daar gaan we het in dit artikel met jou over hebben.

Het grote verschil met een gebruikelijke sollicitatieprocedure is dat je bekend bent met het bedrijf en de mensen. Dit betekent ook dat het bedrijf weet wie jij bent en wat jouw talenten zijn. Aan de hand van 6 tips bespreken we welke gevolgen dit met zich mee brengt en waar jij op moet letten bij een interne sollicitatie.

#1 Intern solliciteren: de procedure

De interne sollicitatieprocedure kan per bedrijf sterk verschillen. Echter is de procedure vaak afhankelijk van de omvang van het bedrijf.

Bij een klein bedrijf kan een goed gesprek met de baas voldoende zijn, terwijl bij een groot bedrijf de interne sollicitatieprocedure niet veel afwijkt van een gebruikelijke sollicitatieprocedure.

Je dient in het laatste geval een motivatiebrief te schrijven en je CV mee te sturen. Bij grote bedrijven mogen vaak ook externe kandidaten solliciteren. Je hebt dan het voordeel dat je over meer informatie beschikt dan mensen buiten het bedrijf.

Je kan collega’s vragen naar verantwoordelijkheden en belangrijke competenties. Daarnaast kan je makkelijker achterhalen waarom de vorige persoon is vertrokken en ben je over het algemeen eerder op de hoogte van de vacature dan mensen buiten het bedrijf.

Ga zorgvuldig met deze informatie om en probeer hier je voordeel mee te behalen!

#2 Hoe bereid ik mij voor?

De grootste fout die mensen maken bij de voorbereiding van een interne sollicitatie is dat ze er te makkelijk over denken. Je kent al een groot deel van de mensen en ze weten hoe je te werk gaat. Hierdoor heb je het idee dat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen. Niets is minder waar!

Je moet net als alle andere sollicitanten de recruiter ervan overtuigen dat jij de juiste persoon bent.

De manier waarop je jezelf dient voor te bereiden verschilt per bedrijf. Echter is ook hier de omvang van het bedrijf te gebruiken als leidraad.

Bij grote bedrijven is door het grote aantal werknemers de concurrentie groter dan bij kleine bedrijven. Hoe groter het bedrijf hoe kleiner de kans dat je de recruiter kent. Wanneer dit het geval is wordt een formele aanpak geadviseerd.

Schrijf een formele motivatiebrief, ga goed gekleed naar het gesprek en onderbouw je competenties met relevante voorbeelden.

De persoon kent jou niet dus het noemen van relevante voorbeelden is erg belangrijk! Om je hier op voor te bereiden wordt de STARR-methode aangeraden.

Bij een klein bedrijf, of wanneer je de recruiter kent, kan een informele aanpak gebruikt worden. Een formele toon kan namelijk afstandelijk overkomen. Je gaat een persoon die je al jaren lang kent ook niet ineens met ‘U’ aanspreken! Een motivatiebrief is vaak niet nodig en in één gesprek kan worden bepaald of je de functie krijgt of niet.

Wanneer bij een klein bedrijf toch om een motivatiebrief wordt gevraagd moet je de mate van formeel taalgebruik af laten hangen van de mate waarin je de persoon kent.

Dit verschilt per situatie en dit dien je zelf zorgvuldig in te schatten!

#3 Zorg ervoor dat jouw passies en ambities bekend zijn bij het bedrijf

Hoewel dit een tip is voor de lange termijn (en wellicht te laat komt voor jouw interne sollicitatie) is het een belangrijke tip die je in de toekomst kan gebruiken: Jouw baas zou vanaf het begin op de hoogte moeten zijn van je intenties met betrekking tot doorgroeien binnen het bedrijf.

Bekijk het eens van de andere kant. Jij bent baas over 20 werknemers. In overleg met het hoger management wordt besloten een interne vacature te plaatsen.

Zodra de vacature geplaatst is klopt werknemer X bij jou op de deur. X heeft nooit zijn intenties bekend gemaakt, nooit laten weten wat zijn ambities zijn en nooit interesse getoond in eerdere doorgroeimogelijkheden. Zijn plotselinge interesse voor de vacature komt dan natuurlijk niet oprecht en geloofwaardig over.

Om je kansen bij intern solliciteren te vergroten moet je vanaf de eerste werkdag duidelijk maken wat jouw intenties zijn en waar jouw interesses liggen. Je moet jouw baas laten weten dat je jezelf wilt ontwikkelen en door wilt groeien.

Zodra er dan een vacature vrijkomt weet de baas of recruiter dat jij een gemotiveerd persoon bent die oprecht geïnteresseerd is in de vrijgekomen functie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Vertel ik het aan mijn collega’s?

Hoe reageren mijn collega’s als ik ze vertel dat ik op een andere functie ga solliciteren? Welke gevolgen heeft het voor de band met mijn collega’s?

Uit voorzorg kiezen sommige mensen ervoor om een interne sollicitatie te verzwijgen. Ze zijn bang dat in het geval van een mislukte sollicitatie de relatie met collega’s naderhand niet meer hetzelfde zal zijn. Collega’s kunnen bijvoorbeeld denken dat je niet graag met ze samenwerkt.

Dus… Moet ik mijn collega’s op de hoogte stellen van mijn interne sollicitatie of niet?

Los van het feit of je het aan je collega’s vertelt is het verstandig jouw huidige baas te vertellen dat je intern gaat solliciteren. Het komt namelijk vaak voor dat iemand van de HR-afdeling komt informeren bij je baas over jouw functioneren. Als hij dan voor het eerst hoort dat je aan het solliciteren bent op een andere functie kan dit vervelende gevolgen hebben.

Daarnaast kan jouw huidige baas tijdens het proces als referentie dienen. Een goede baas stimuleert de ontwikkeling van zijn personeel en misschien wil hij je zelfs ondersteunen gedurende het proces.

Voor je collega’s luidt het algemene advies hetzelfde: speel vanaf het begin open kaart!

Het is namelijk zo dat, ondanks dat de HR-afdeling jouw sollicitatie in vertrouwelijkheid acht te nemen, het voor kan komen dat de sollicitatie uitlekt.

Vaak zijn andere partijen, zoals jouw huidige baas, ook op de hoogte van de sollicitatie. Het kan voorkomen dat één van die mensen teveel biertjes drinkt op de vrijdagmiddagborrel en zijn mond voorbij praat. Met alle gevolgen van dien.

Dus: het advies is om open kaart te spelen, maar hoe vertel ik mijn collega’s dat ik intern ga solliciteren?

De beste manier om het te vertellen hangt af van de huidige situatie:

Heb je een slechte band met je baas of collega’s en is dat de reden waarom je weg wilt?

Om wrijving te voorkomen is het in dit geval verstandig de nadruk te leggen op bijvoorbeeld zelfontwikkeling. Zeg dat je ambities hoger liggen dan je huidige functie en dat je vaardigheden beter tot uiting komen op een andere afdeling. Ongeacht de reden van solliciteren, probeer te allen tijde te voorkomen dat je je negatief uitlaat over jouw baas en collega’s.

Heb je een goede band met je baas en collega’s, maar wil je simpelweg doorgroeien?

Dan kan je aan de hand van duidelijke communicatie en een gegronde onderbouwing van jouw keuze zorgen voor begrip. Vertel dat het een logische stap is in jouw carrière. Collega’s zullen zich kunnen vinden in jouw keuze en een eventuele afwijzing zal dan geen negatieve gevolgen hebben voor de band met je collega’s.

#5 Het gesprek

Wanneer je de persoon niet kent zal het sollicitatiegesprek niet heel anders verlopen dan bij een externe sollicitatie. Je zal jouw competenties toe moet lichten en onderbouwen aan de hand van relevante voorbeelden.

Wanneer je de persoon aan de andere kant van de tafel wel kent wordt het allemaal anders. Dit kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen.

Het is mogelijk dat de recruiter op de hoogte is van jouw uitstekende werkzaamheden en getoonde inzet uit het verleden.

Het is niet erg om hier kort naar te refereren, maar houdt wel in het achterhoofd dat de recruiter dit waarschijnlijk al weet. Het kan ook zo zijn dat de werkzaamheden van de nieuwe functie niet overeenkomen met wat jij in het verleden hebt gedaan.

Het is dus belangrijker om competenties toe te lichten die relevant zijn voor de nieuwe functie met voorbeelden waarvan de recruiter nog niet op de hoogte is. Dit maakt het gesprek interessanter voor de recruiter, waardoor je minder snel wordt vergeten.

Een nadeel kan zijn dat de recruiter bekend is met gemaakte fouten uit het verleden. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat je kan verklaren waarom iets fout is gegaan, wat je ervan hebt geleerd en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Ten slotte dien je tijdens het gesprek eraan te denken dat de recruiter jouw collega blijft ongeacht de uitkomst van de sollicitatie. Wanneer tijdens de sollicitatie een verkeerde indruk wordt gewekt kan dit ook nadelige gevolgen hebben voor de toekomst van je huidige baan. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het solliciteren een beeld van jezelf schetst dat niet te ver afwijkt van het beeld dat de organisatie van je heeft.

#6 Afwijzing

Ongeacht het type sollicitatie, intern of extern, is een afwijzing vervelend. Het kan nog vervelender zijn als een collega waarmee je het minder goed kan vinden de baan krijgt.

Ondanks de teleurstelling is het belangrijk een professionele houding aan te nemen. Bij een interne sollicitatie is dit belangrijker dan bij een externe sollicitatie.

De manier waarop je omgaat met een mogelijke afwijzing speelt een belangrijke rol bij toekomstige interne sollicitaties. Gedraag je professioneel en probeer elke sollicitatiepoging te zien als een leermoment. Vraag om feedback en stel goede inhoudelijke vragen.

Gebruik deze feedback om jezelf te ontwikkelen, zodat je bij een eventuele sollicitatie in de toekomst kan laten zien dat je geschikt bent voor de gewenste functie!

Heb je moeite met intern solliciteren? Vind je het lastig om jouw collega’s op de hoogte te stellen? Of heb je nog extra tips uit de praktijk? Laat het ons weten via een reactie!

4 Reacties op "Wat jij MOET weten als je intern gaat solliciteren: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Yvette
  • 10 februari 2017

  Dag,

  Op dit moment ben ik pionier binnen een zorgcentrum, ik werk aan de opzet van een nieuwe afdeling klantenservice.
  Voor deze afdeling heb ik gesolliciteerd op de functie Supervisor.
  Samen met een projectgroep werk ik al elf maanden intensief aan deze nieuwe afdeling. Tijdens deze periode heb ik ook wel met een aantal projectleden flinke discussies gehad om goals te behalen voor deze afdeling.

  Een aantal leden van deze projectgroep zitten ook in de sollicitatiecommissie. Ik vind het daarom ook moeilijk om het sollicitatiegesprek te voeren.

  Hebben jullie tips waar ik aan kan denken?

  Gr
  Yvette

   • Ivo Bourgondiën
   • 13 februari 2017

   Hallo Yvette,

   Ik vind het lastig om concrete tips te geven, omdat elke situatie anders is (denk bijvoorbeeld aan de band die je hebt met de verschillende leden van de sollicitatiecommissie). De mensen kennen je al dus in jouw geval zou ik me focussen op de competenties en vaardigheden die nodig zijn voor de betreffende functie. Bekijk de vacaturetekst (of vraag rond) en kijk of je aan alle functievereisten voldoet. Als je competenties ziet staan waarover je in mindere mate beschikt of waarvan de leden van de commissie niet weten dat jij erover beschikt, is er werk aan de winkel.

   In dat geval zou ik aantal scenario’s of praktijkvoorbeelden voorbereiden waarin de benodigde competenties naar voren komen. Gebruik vervolgens de STAR-methode om je verhaal geloofwaardig te maken en de commissie te overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie.

   Succes!

  • Bovendaerde Ariane
  • 5 augustus 2017

  Hoi, ik werk al 9 jaar op hetzelfde bedrijf en heb al een paar keer meegedaan aan interne sollicitatie’s. Heb al testen moeten doen enz….maar telkens werd het een “neen” voor mij. Jullie moeten ook weten dat ik al eens ben doorgegroeid op het werk, maar door mensen waar ik toen mee werkte , die me het toen helemaal moeilijk maakte, moest ik terug degraderen. Ik heb dat toen gedaan en dacht om cursussen te volgen om me nog beter in het bedrijf in te leven. Ik heb nu terug een aanvraag ingediend voor een functie die open kwam in het bedrijf. Nu moet ik weer op gesprek komen en weet nu niet meer hoe ik mezelf nog kan verdedigen. Het is al de 8 keer dat ik op gesprek moet komen en ze weten nochtans wie ik ben en wat ik waard ben. Heb dat toen ook allemaal al gezegd en verteld aan de recuiter. Ik vraag me nu af hoe ik het nog moet aanpakken na zoveel interne sollicitatie’s. Weten jullie raad? ( ze blijven me wel vragen voor gesprekken)

  Mvg Ariane

  • Arah
  • 6 september 2018

  Ik heb intern gesolliciteerd maar ben nooit opgeroepen. Bij de aanstelling van een kandidaat begreep ik dus dat ik het niet was geworden pijnlijk!!