Humor op het werk: 6 voordelen

  • Natasja van Wijk
  • 16 augustus 2022

Humor maakt werken leuker! Lachen is namelijk het beste medicijn. Tussen al het serieuze werken door voegt het maken van een grapje een nodige dosis menselijkheid toe. Het creëert een luchtige sfeer en verbetert de stemming van jou en je collega’s, wanneer je humor op de juiste manier gebruikt.

In ons nieuwe blog richten wij ons op de voordelen die humor met zich meebrengt. Wij geven 6 voordelen van humor op het werk. 

Wat is humor?

Humor is een subjectief begrip. Een grap waardoor de één niet meer bijkomt van het lachen, kan voor de ander als beledigend worden ervaren. Het is dus van belang dat humor op de werkvloer op de juiste manier wordt gebruikt. Vermijd altijd gevoelige onderwerpen, zoals religie, politiek en stereotypes. Ook grappen over bijvoorbeeld iemand zijn of haar (mentale) gezondheid, kledingstijl of accent kan in het verkeerde keelgat schieten. 

Humor wordt in vier stijlen onderverdeeld, waaronder twee positieve en twee negatieve stijlen. 

Positieve stijlen

  • Verbindende humor: met deze stijl van humor is het de bedoeling dat iedereen betrokken is. Dit zijn alledaagse grappen die voor iedereen leuk zijn en ook door iedereen begrepen worden. Deze grappen zijn niet gericht op jezelf of op andere mensen.
  • Zelfbevestigende humor: deze humor is op jezelf gericht. Je richt je op het positieve van jezelf, maar het wordt ook gebruikt om op een positieve manier met een moeilijke situatie om te gaan, ook wel je copingstijl genoemd. 

Negatieve stijlen:

  • Agressieve humor: deze humor heeft als doel anderen neer te halen. Het is een negatieve vorm van humor die als kwetsend ervaren kan worden door anderen. 
  • Zelfdestructieve humor: deze stijl van humor is op jezelf gericht, maar in plaats van een positieve grap over jezelf te maken, haal je jezelf naar beneden.

In hoeverre het acceptabel is dat er binnen jouw werkplek bepaalde grappen worden gemaakt, hangt af van de bedrijfscultuur. Het is geen verrassing dat je op de werkvloer veel beter gebruik kunt maken van positieve humor, om de sfeer te verbeteren en relaties op te bouwen. Negatieve humor kan het beste vermeden worden, om te voorkomen dat je een negatieve sfeer creëert of iemand kwetst. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

De voordelen van humor op het werk

Als je humor op de juiste manier gebruikt, kan het vele positieve gevolgen hebben op de werkvloer. Wij noemen er 6.

#1 Verhoogde productiviteit

Werken in een leuke omgeving verhoogt de productiviteit. Wanneer er in een organisatie gebruik wordt gemaakt van humor, verhoogt dit de motivatie van werknemers. Vooral als je repetitieve taken aan het doen bent, maakt humor het werk een stuk draaglijker! 

Humor verhoogt ook je energielevel. Je verbrandt namelijk calorieën, de bloedtoevoer naar je hersens verhoogt en je lichaam ontspant. Meer energie betekent een hogere productiviteit, waardoor het voor jou makkelijker is om je werk vol te houden!

#2 Meer creativiteit 

Een ontspannen omgeving waar mensen het naar hun zin hebben bevordert creativiteit. Humor is hier een belangrijk onderdeel van. Het verandert namelijk onze denkwijze. Zowel humor als creativiteit doorbreekt bepaalde kaders. In werkomgevingen waarin iedereen alleen maar serieus is, word je namelijk niet aangemoedigd om out-of-the-box te denken. 

Wanneer je een moeilijk probleem moet oplossen, denk je waarschijnlijk al snel aan de stress die het jou bezorgt. Zit je eenmaal in deze gedachtegang? Dan is het lastig om een creatieve oplossing te bedenken, wat het alleen nog maar belangrijker maakt om te ontspannen. Door humor worden onze gedachten niet meer beperkt, wat het makkelijker maakt om de meest creatieve ideeën te bedenken. Humor helpt mensen namelijk een veilige en relaxte sfeer te creëren. 

#3 Minder stress

A joke a day keeps the doctor away. Een drukke werkweek kan je veel stress bezorgen. Als het gaat om mentale gezondheid is lachen het beste medicijn. Door te lachen neem je even afstand van je zorgen, daalt je bloeddruk, hartslag en de niveau’s van je stresshormoon. Er komen stofjes in de hersenen vrij zoals serotonine en dopamine, die een pijnstillend effect hebben en de stress verminderen. Door te lachen denk je even aan iets anders dan hetgeen wat jou veel stress bezorgt of je benadert op een positievere manier die moeilijke taak waar je hoofd vol van zit. 

#4 Teamwork!

Lachen doe je met elkaar, waardoor humor een goede basis is om saamhorigheid te creëren. Door humor ontstaan banden: collega’s die humor met elkaar delen kunnen beter met elkaar overweg, steunen elkaar meer en nemen elkaar meer in vertrouwen. Je bent ook meer bereid om elkaar te helpen als je veel met elkaar lacht.

Statusverschillen worden verminderd door humor op het werk. Wanneer je dezelfde humor deelt worden gesprekken makkelijker en worden conflicten beperkt.

Humor op het werk zorgt er ook voor dat de communicatie tussen collega’s beter verloopt. Door het maken van een grapje tussendoor is het gemakkelijker voor mensen om te blijven luisteren naar je: ze blijven gefocust op wat je te zeggen hebt.

#5 Plezier trekt publiek aan

Promoot de organisatie waar jij werkt het plezier op het werk via social media? Dan wordt employer branding op een goede manier ingezet. Verhalen delen over leuke onderwerpen en het laten zien hoe goed medewerkers het naar hun zin hebben trekt de aandacht op socialmediakanalen. 

Het bedrijfsimago krijgt op deze manier een boost en (potentiële) klanten zien de leuke kant van het bedrijf. Doordat ze een menselijke kant van het bedrijf zien, kan dit ervoor zorgen dat ze een samenwerking overwegen. Ook werkzoekenden worden aangetrokken, omdat ze op deze manier een positieve indruk krijgen van de sfeer van de organisatie. 

#6 Overtuigingskracht

Ben je werkzaam in de sales of heb je een andere functie waarbij overtuigingskracht een belangrijke competentie is? Humor kan je helpen met het overtuigen van anderen. Door humor worden mensen namelijk afgeleid, wat het lastiger maakt om met tegenargumenten te komen. Het is voor mensen niet eenvoudig om een aanbod te weerstaan wanneer ze aan het lachen zijn. 

Maak op de juiste manier gebruik van humor op het werk!

Met het inzetten van positieve humor op het werk wordt de productiviteit verhoogt. Wanneer je plezier op het werk ervaart word jij namelijk gemotiveerd om aan de slag te gaan. Humor doorbreekt bepaalde kaders, waardoor jij gemakkelijker out-of-the-box denkt en je creativiteit wordt aangemoedigd. 

Met humor neem je even afstand van je zorgen en het kan als een copingstijl dienen voor de problemen en stress die je ervaart. De banden met je collega’s worden ook versterkt en statusverschillen worden minder in een organisatie met veel humor, wat veel mensen als positief ervaren.

Humor helpt ook met het overtuigen van anderen en wanneer je de luchtige bedrijfssfeer met de buitenwereld deelt, krijgen anderen een positief beeld bij de organisatie. 

Stelling: Humor zorgt voor een beter band met je collega’s.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Humor op het werk: 6 voordelen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent