Hoe te reageren op een aanbod van een baan?

  • Lars Tertoolen
  • 1 november 2022

Wanneer je na het doorlopen van een sollicitatieprocedure een aanbod krijgt, is dat natuurlijk goed nieuws. Ondanks dat het positief is dat het bedrijf jou wil aannemen, hoeft het niet te betekenen dat jij ook op de aanbieding ingaat. Het is een belangrijke beslissing, waarbij het van belang is dat je er goed over nadenkt. Echter, komt er een moment dat je op het aanbod van de baan moet reageren.

Ga je op het baanaanbod in of wijs je het resoluut af? Wil je er langer over nadenken of wil je verder onderhandelen? Wat je ook beslist, het is verstandig om jouw reactie op een gepaste manier over te brengen. Om hierbij te helpen lees je in dit blog 4 manieren om te reageren op een aanbod van een baan!

4 manieren om te reageren op een aanbod van een baan

Je kunt op verschillende manieren reageren op een aanbod van een baan, echter is het doel van jouw reactie één van de volgende vier. Je wilt het aanbod accepteren, het aanbod afwijzen, meer bedenktijd vragen of onderhandelen. Hoe je op een gepaste manier reageert lees je hieronder!

#1 Je wilt het baanaanbod accepteren

Vanzelfsprekend is het mooi als jij zowel de baan als het aanbod helemaal ziet zitten. Wel kun je beter even de tijd nemen om alles te laten bezinken. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om rustig de tijd te nemen om op een baanaanbod in te gaan.

Op het moment dat je een aanbieding krijgt is het verstandig om de organisatie te bedanken voor de aanbieding en aan te geven wanneer ze een antwoord kunnen verwachten. Heb je het laatste gesprek en het aanbod goed geanalyseerd en ben je nog steeds enthousiast? Dan is dit het moment om aan te geven dat je op het aanbod ingaat.

Hoe accepteer je een aanbod van een baan?

Over het algemeen ontvang je een aanbod schriftelijk. Vaak heb je na de sollicitatieprocedure een contactpersoon bij het bedrijf. Mocht je akkoord gaan met het aanbod dan is het begrijpelijk dat je dit telefonisch aan jouw contactpersoon wilt mededelen. Dit is zeker aan te raden en is bovendien een persoonlijke manier om te reageren. Ook kun je elkaar feliciteren en een afspraak maken over het ondertekenen van het contract. 

Daarnaast is het verstandig om het accepteren ook nog schriftelijk te doen. Het is namelijk raadzaam om alle mondelinge afspraken schriftelijk vast te leggen om eventuele toekomstige misverstanden te voorkomen. De makkelijkste manier om dit te doen is via de mail. Zorg dat je in de mail professioneel communiceert en geef aan dat je het aanbod officieel accepteert.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Je wilt het aanbod op de baan afwijzen

Een sollicitatiegesprek is niet alleen om te kijken of jij de geschikte kandidaat bent voor het bedrijf, maar ook om te kijken of het bedrijf goed bij jou past! Het komt ook regelmatig voor dat een werkzoekende, die zelf gesolliciteerd heeft en op gesprek is geweest, een baanaanbod zelf afwijst. 

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je dit zou doen. Het kan zijn dat je een beter aanbod hebt gehad van een ander bedrijf of dat je na het sollicitatiegesprek toch niet zo’n goed gevoel over de functie hebt. Het is te begrijpen dat het niet helemaal lekker voelt om een aanbod af te wijzen, omdat je juist in het begin zoveel indruk hebt willen maken op de recruiter. Vervolgens moet je hem/haar nu teleurstellen door de baan niet te accepteren. Wanneer je dit op een professionele manier doet, kunnen zowel jij als de recruiter door met ieder zijn/haar eigen zoektocht.

Hoe kun je een aanbod van een baan afwijzen?

Voordat je de baan afwijst, moet je er 100% zeker van zijn dat je de baan niet wilt. Denk er goed over na, want als je de baan eenmaal hebt afgewezen is er geen weg meer terug. Het zou zonde zijn als je achteraf spijt krijgt.

Recruiters hebben veel tijd in je gestoken. Ze hebben je cv bekeken, gesprekken met je gevoerd en uiteindelijk besloten om jou een baan aan te bieden. Zorg dus altijd dat je beleefd blijft en respect toont, wanneer je het aanbod afslaat. Bedank de recruiter voor zijn/haar tijd. Wees verder altijd eerlijk en geef een duidelijke reden als je een baanaanbod afslaat. Dit biedt duidelijkheid en is een feedback moment voor de recruiter. 

Tot slot is een recruitment proces vaak een lang proces. Wanneer jij een baan aangeboden krijgt en al weet dat je de baan wil afslaan, is het niet fijn voor de recruiter als hij/zij een lange tijd op jouw reactie moet wachten. Wanneer je zeker van je zaak bent, geef dit dan snel aan, zo kan hij/zij direct weer aan de slag om een nieuwe kandidaat te vinden.

Voorbeelden van het afwijzen van een baan vind je hier!

#3 Je wilt het meer bedenktijd vragen

Zoals eerder aangegeven, is het voor een bedrijf prettig om je keuze snel te communiceren. Echter, is dit alleen als je al snel weet dat je het baanaanbod wilt accepteren of afwijzen. Een beetje bedenktijd voor de keuze of je een nieuwe baan aangaat is helemaal niet vreemd. Het is een grote stap en de tijd om hier goed over na te denken is geen overbodige luxe. Die ruimte bieden de meeste werkgevers ook. 

In veel gevallen bespreek je met diegene die jou het aanbod doet wat de verwachtingen zijn. Dan komt het in het gesprek naar voren: “binnen een week”, “na het weekend”, “in de loop van de week”, ‘binnen X dagen”. Mocht dit niet het geval zijn of heb je na het verlopen van de besproken deadline meer tijd nodig zijn, kun je hier zeker naar vragen. Mits je dit op een gepaste manier doet!

Hoe vraag je om meer bedenktijd na een baanaanbod?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de manier waarop je om meer bedenktijd vraagt. Je wilt het bedrijf of de recruiter niet beledigen of het aanbod verliezen, omdat je niet snel genoeg een reactie hebt gegeven. Begin altijd met het uitspreken van je waardering voor het krijgen van het aanbod. Houd het positief en professioneel en herhaal je interesse om voor het bedrijf te werken. 

Je kunt het verlengen van de bedenktijd op verschillende manieren realiseren. De eerste manier is om het simpelweg te vragen. Geef aan dat je iets meer tijd nodig hebt om bepaalde keuzes te maken en vraag of het mogelijk is om uitstel te krijgen. Wat het antwoord ook is, je weet waar je aan toe bent.

Een andere manier is het stellen van nog een aantal vragen. Het kan even duren voordat de recruiter contact met je opneemt, of alle vragen intern heeft besproken. Daarbij helpt het je mogelijk eventuele zorgen over het aanbod op te helderen. 

Tot slot kun je overgaan tot onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Op deze manier heb je extra tijd voordat je een definitieve keuze moet maken. Hoe je onderhandelingen start lees je in het volgende punt! 

#4 Je wilt onderhandelen

Wanneer je overstapt naar een nieuwe baan gaat dit vaak gepaard met het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Soms gebeurt dat al (deels) tijdens een tweede sollicitatiegesprek. Veelvoorkomend is ook dat hier een apart gesprek voor wordt ingepland. Dit gesprek vindt plaats vóór je een concreet aanbod hebt gekregen of nadat je een aanbod op zak hebt. Wanneer je een aanbod hebt gekregen en je wilt over de voorwaarden onderhandelen, zul je dit moeten aangeven. Dit is voor sommige mensen lastig. Echter, zijn de meeste werkgevers dit gewend en is het een hele normale zaak. Je moet hier desondanks wel zelf om vragen.

Hoe ga je over het baanaanbod onderhandelen?

Om een eventuele onderhandeling te starten is een professionele aanpak vereist. Wanneer je zonder uitleg of context jouw eisen gaat benoemen en gaat dreigen dat ze het anders kunnen vergeten, zal dit je niet in dank worden afgenomen.

Wees beleefd en toon dankbaarheid voor het oorspronkelijke aanbod. Een strategische aanpak is om te vragen of er ruimte voor onderhandeling mogelijk is. Zo vraag je in wezen of het de moeite waard is om dit gesprek te voeren. Daarbij geef je al indirect aan, dat als ze je willen aannemen, ze het gesprek moeten aangaan. Als de recruiter aangeeft dat er ruimte is, kun je verder. 

In het gesprek zul je in de meeste gevallen goed moeten onderhandelen om de werkgever te overtuigen van jouw waarde. Hoe je dat doet, lees je hier!

Hoe reageer je op een aanbod van een baan?

Je kunt op verschillende manieren reageren op een aanbod van een baan, echter is het doel van jouw reactie één van de volgende vier. Je wilt het aanbod accepteren, het aanbod afwijzen, meer bedenktijd vragen of onderhandelen.

Mocht je akkoord gaan met het aanbod dan is het begrijpelijk dat je dit telefonisch aan jouw contactpersoon wilt mededelen. Daarnaast is het verstandig om het accepteren ook nog schriftelijk te doen.

Voordat je de baan afwijst, moet je er 100% zeker van zijn dat je de baan niet wilt. Zorg dus altijd dat je beleefd blijft en respect toont, wanneer je het aanbod afslaat. Bedank de recruiter voor zijn/haar tijd. Wees verder altijd eerlijk en geef een duidelijke reden als je een baanaanbod afslaat.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de manier waarop je om meer bedenktijd vraagt. De eerste manier is om het simpelweg te vragen. Een andere manier is het stellen van nog een aantal vragen. Het kan even duren voordat de recruiter contact met je opneemt, of alle vragen intern heeft besproken. 

Tot slot kun je overgaan tot onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Wees beleefd en toon dankbaarheid voor het oorspronkelijke aanbod. Een strategische aanpak is om te vragen of er ruimte voor onderhandeling mogelijk is.

Stelling: Meer bedenktijd vragen is de slechtste manier om te reageren op een aanbod van een baan!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe te reageren op een aanbod van een baan?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent