Hoe neem je ontslag in je proeftijd? 5 tips

  • Natasja van Wijk
  • 8 november 2022

Als je aan je nieuwe baan begint, moet je bijna altijd even wennen. Je komt terecht in een nieuwe omgeving, je werkt met nieuwe collega’s en krijgt een nieuwe werkgever. Kortom, de eerste periode is vaak spannend. 

Nadat je een aantal weken een plekje hebt proberen te vinden, kom je er misschien wel achter dat deze baan helemaal niets voor jou is.

In onze blog geven we 4 goede redenen om ontslag te nemen en 4 tips bij het ontslag nemen in je proeftijd. 

Redenen om ontslag te nemen in je proeftijd

In je proeftijd heb je de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst direct op te zeggen, zonder dat je vastzit aan een opzegtermijn. De proeftijd hangt af van de arbeidsovereenkomst, maar is meestal 2 maanden. 

Er zijn verschillende redenen waarom je tijdens uw proeftijd ontslag neemt. Een aantal goede redenen om ontslag te nemen zijn als volgt:

#1 De baan is niet zoals je verwacht had

Zijn de werkzaamheden toch anders dan je verwacht had? Of is je werkgever niet eerlijk geweest over de inhoud van de baan en/of de arbeidsvoorwaarden? Als de baan anders is dan je had verwacht, is dit een goede reden om tijdens je proeftijd ontslag te nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Je hebt een beter aanbod gekregen

Ben je net begonnen bij je nieuwe baan, maar krijg je een aanbod dat voor jou veel aantrekkelijker is? Een baan die je betere arbeidsvoorwaarden biedt, een beter salaris en meer ontwikkelingsmogelijkheden zijn wellicht voor jou een reden om een switch te maken in je proeftijd. Bedenk echter wel dat arbeidsvoorwaarden niet altijd leidend zijn voor jouw werkgeluk.  

#3 De bedrijfscultuur past niet bij jou

Hoewel je tijdens je sollicitatiegesprek vaak een glimp opvangt van de cultuur binnen het bedrijf, weet je pas echt hoe de werkomgeving is als je er aan de slag gaat. Misschien past de bedrijfscultuur helemaal niet bij jouw waarden. Of er heerst een negatieve sfeer binnen het bedrijf, met veel geroddel en misschien zelfs pestgedrag. Dit zorgt ervoor dat je er zo snel mogelijk weg wilt. Jezelf gemotiveerd houden binnen een bedrijf waarbij je niet helemaal op je plek zit kost namelijk erg veel (negatieve) energie. Deze energie zou je binnen een ander bedrijf in kunnen zetten om jouw ambities na te jagen.

#4 Je voelt je onveilig

Wordt je gevraagd iets te doen dat tegen jouw principes ingaat? Onethisch gedrag geeft je geen veilig gevoel op het werk. Ook onveilige werkzaamheden zonder voldoende bescherming is een goede reden om ontslag te nemen in je proeftijd. 

5 tips bij het ontslag nemen in je proeftijd

#1 Neem een weloverwogen beslissing

Wil je stoppen vanwege een van de bovenstaande redenen? Of heb je een andere goede reden waarom je na korte tijd wilt vertrekken? Zorg ervoor dat je een weloverwogen beslissing neemt. Zorg dat je achteraf geen spijt hebt van je keuze, doordat je te snel ontslag neemt. 

Als je bij meerdere bedrijven binnen de proeftijd opstapt, heeft dit negatieve gevolgen voor je toekomstige sollicitaties. Potentiële werkgevers en recruiters zien jou al sneller als een ‘job hopper’ en vrezen dat je ook dit keer het bedrijf snel verlaat. 

Wees er zeker van dat je de baan niet nog een kans wilt geven. Zijn er mogelijk oplossingen voor de problemen die je momenteel ondervindt? Een gesprek met je werkgever of je collega’s helpt jou mogelijk de problemen die je ondervindt op te lossen. 

Als je het gevoel hebt dat niets je helpt om je huidige baan leuk te vinden, is ontslag nemen tijdens je proeftijd een logische keuze. Zo voorkom je dat het bedrijf verder moet investeren om je in te werken en op te leiden. 

#2 Denk goed na over wat je gaat zeggen

Je hebt de keuze gemaakt om weg te gaan. Nu het nog vertellen aan je werkgever. Denk van tevoren goed na over wat je gaat zeggen. Wees eerlijk over de reden dat je ontslag neemt, maar breng het beleefd en respectvol. Doe niet denigrerend over het bedrijf of de werkgever. Je hoeft niet al te veel details te geven als jij je daar niet prettig bij voelt. Deel de belangrijkste punten en wees beknopt.

Bedank je werkgever en collega’s voor hun tijd. Zij hebben de moeite gedaan om je in te werken en hebben tijd geïnvesteerd in jou. Je weet nooit wanneer je in je loopbaan nog collega's of je werkgever tegen het lijf loopt. Daarom is het goed om respectvol het bedrijf te verlaten.

#3 De reacties van anderen

Als je ontslag neemt terwijl je er nog maar kort werkt, is het goed om je voor te bereiden op eventuele negatieve reacties. Ondanks dat je collega’s en je naasten begripvol kunnen zijn, is dit niet altijd het geval. Focus je dus niet te veel op wat anderen over je keuze denken. Jij weet zelf wat het beste voor jou is. Hoe moeilijk het ook is om negatieve reacties te ontvangen, het belangrijkste is dat je doet waar je gelukkig van wordt.

#4 De zoektocht naar een nieuwe baan

Als je van plan bent het bedrijf te verlaten, is het slim om na te denken over het financiële deel. Lukt het je om rond te komen terwijl je tussen twee banen in? We raden je aan al te oriënteren naar een nieuwe baan terwijl je nog in je huidige baan zit. Ga bijvoorbeeld op zoek naar vacatures in je vrije uren. 

Bij je sollicitatiegesprekken bestaat de kans dat je gevraagd wordt waarom je zo snel ontslag nam bij je vorige werkgever. Bereid dit goed voor, wees eerlijk, maar praat niet negatief over je vorige werk. 

#5 Blijf je werk doen

Als je je huidige baan nog niet hebt opgezegd, maar dat wel van plan bent, moet je nog steeds je werk blijven doen. Je krijgt er nog steeds voor betaald, en niets doen of je werk maar half afmaken werkt in je nadeel. Als je werkgever of collega's het merken, schaadt dat je reputatie, wat het moeilijker maakt om een nieuwe baan te vinden. 

Zijn er taken of projecten waar je mee bezig was? Licht je collega's erover in, zodat ze jouw werk  gemakkelijk kunnen overnemen en niet overweldigd worden door opgestapeld werk. 

Ontslag nemen in je proeftijd? 

Zit je nog in je proeftijd en is de baan niet wat je ervan verwachtte? Misschien heb je een beter aanbod gekregen, past de bedrijfscultuur niet bij je of voel jij je niet op je gemak op je werk. Dit zijn goede redenen om ontslag te nemen in je proeftijd.

Zorg er wel voor dat je goed nadenkt over je beslissing: het kost vaak wel even wat tijd om te wennen op het werk en je wilt niet dat recruiters je zien als ‘jobhopper’. Denk goed na over wat je gaat zeggen tegen je werkgever. Blijf beleefd en respectvol. Blijf ook je werk goed verrichten tot je weggaat. Je weet nooit wanneer jij je werkgever nog gaat tegenkomen in je loopbaan. 

Krijg je negatieve reacties op je vroege vertrek? Richt je niet te veel op de mening van anderen. Het belangrijkste is dat je werkplezier ervaart. Oriënteer al snel naar een nieuwe baan, zodat je niet in de financiële problemen komt.

Stelling: Het is goed om al op zoek te gaan naar vacatures als je twijfelt over je huidige baan.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Hoe neem je ontslag in je proeftijd? 5 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Rafał
    • 10 april 2024

    Top artikel, bedankt!