Hoe kijk jij tegen werkloosheid aan?

  • Pascal Joore
  • 4 augustus 2015

Een pessimist ziet een probleem in elke kans. Een optimist ziet een kans in elk probleem.

-Winston Churchill

Iedereen herkent het wel. Je zit in een situatie waarbij je denkt dat het echt allemaal niet meer gaat lukken. Je lijkt alles geprobeerd te hebben, maar het levert (vooralsnog) niet het gewenste resultaat op. Dit is een situatie waar veel werkzoekenden ook mee te maken krijgen in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Dit zorgt voor frustraties en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot stress. Maar dit kan ook anders! De oplossing schuilt in jouw manier van denken, oftewel in het omdenken. Omdenken is de techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden. Oftewel: het denken in termen van kansen in plaats van het denken in problemen. Op de website van de bedenkers van het omdenken wordt de theorie hierachter nader toegelicht. In dit blog zullen wij jou, aan de hand van 5 clichés van werkzoekenden, kennis laten maken met het principe van het omdenken. Let op: dit is slechts een manier waarop je bepaalde situaties KUNT bekijken, we laten het aan jou over wat je hier in het vervolg mee doet.

#1 Ik ben werkloos

Stel je voor: je bent werkloos. Prijs je jezelf ook op deze manier aan op de arbeidsmarkt? Zie jij jezelf als werkloos? Dan zal dit ongetwijfeld tot gemoedelijke reacties leiden van mensen die het heel erg vinden dat jij onbedoeld zonder werk zit. Dooddoeners als: “tja het is niet makkelijk om op dit moment aan werk te komen,” zullen je meer dan eens om de oren vliegen. Gaat dit je verder helpen? En vergroot dit je kans op een baan? Als je het ons vraagt: totaal niet. Hoe veel beter klinkt het als jij jezelf presenteert als talent dat beschikbaar is? Ook al ben jij door omstandigheden ontslagen, dan wil dat niets zeggen over jouw kwaliteiten en eigenschappen als professional. Je bent niet ineens minder goed in je vak geworden of een totaal ander mens geworden. Waarom zou je de stempel “werkloos” dan op jezelf plakken? Nee, jij bent een talent en organisaties hebben het geluk dat jouw talent op dit moment beschikbaar is. Stel je ook op deze manier op tegenover organisaties, personen uit je omgeving en binnen je netwerk.

#2 Ik krijg toch steeds een afwijzing

Op vacatures krijgen organisaties gerust tientallen reacties binnen. Niet gek dus dat jij wel eens bent afgewezen. Misschien ook wel twee, drie of zelf 10 keer. De kans is groot dat je bij de volgende vacature die je ziet gaat denken: ik zal toch wel weer een afwijzing krijgen, laat ik maar niet meer reageren. Dit is de grootste fout die je kunt maken! Laten we dit probleem eens omdenken. Stel jezelf de vraag wat je kunt leren uit de afwijzing, in plaats van gefrustreerd te raken door de zoveelste afwijzing. Je denkt ongetwijfeld: hoe kan ik nu positief naar een afwijzing kijken? Dit kan wel degelijk. Bel het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd eens op en vraag om feedback en tips. Wat raden ze jou aan om de volgende keer anders aan te pakken? Met deze tips ben je weer een klein stapje in de richting van je doel gekomen. Eén van de uitspraken van de oprichters van het omdenken luidt dan ook: “Vallen is niet erg, blijven liggen wél!” Accepteer je afwijzing, leer ervan en het belangrijkste: solliciteer verder.

#3 Er zijn bijna geen vacatures in mijn sector

Dat klopt. We leven in een tijd waarin er in de meeste sectoren minder vacatures zijn dan het aantal personen dat beschikbaar is voor een nieuwe baan. Maar maakt het iets uit? Is het een probleem dat er weinig vacatures zijn? Als je gewend bent om pas te gaan solliciteren wanneer je een beschikbare vacature voorbij ziet komen… tja dan wel. Wat als je nu eens solliciteert vanuit eigen initiatief? Oftewel: je schrijft een open sollicitatie? Zo creëer je je eigen kansen in plaats van te wachten op kansen die anderen je aanbieden. Neem zelf de regie over je carrière in handen. Gebruik hierbij ook jouw netwerk. Wist jij dat de meeste vacatures worden ingevuld door netwerken?

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Ik kom niet aan werk door mijn leeftijd

Hoe vervelend is het als je aan het begin van je carrière staat en steeds te horen krijgt dat de organisatie waar je solliciteert op zoek is naar iemand met werkervaring? Juist. Erg vervelend en zelfs frustrerend! Toch kun je dit misschien in je voordeel laten werken. Laat weten waarom jij, ondanks je geringe ervaring, de juiste persoon voor de job bent. Hoe je dit kunt doen? Benoem nu juist wat jij, door jouw jonge leeftijd, gaat brengen binnen de organisatie vergeleken andere (lees: ervaren) sollicitanten. Laat ze de toegevoegde waarde van een jonge en frisse werknemer inzien. Gebrek aan ervaring bevordert innovatie. Dit is precies hetzelfde wanneer je als 50 plusser gaat solliciteren. Beschrijf in je motivatiebrief wat jij aan het toekomstige bedrijf gaat toevoegen door de kennis en ervaring die jij met je meebrengt. Werkt dit altijd? Nee, dat durven wij niet te beweren. Ook bij het solliciteren op deze manier zul je wel eens een afwijzing ontvangen. Wederom is het hier de kunst om deze afwijzing te accepteren. Indien de organisatie specifiek op zoek is naar een junior, of juist een senior medewerker, kan het zijn dat ze veel eerder zullen kiezen voor een andere sollicitant. Ook hierbij geldt: geef niet op, maar maak jouw sollicitatie relevanter door je toegevoegde waarde voor het bedrijf te benadrukken. Wat kom jij bij de organisatie brengen? Wat ga jij toevoegen? Waarom moeten ze voor JOU kiezen?

#5 Ik ben nutteloos nu ik geen werk heb

Nutteloosheid is iets wat veel sollicitanten ervaren tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan. Je hebt namelijk geen werk meer waar je dagelijks naar toe gaat. Dit kan leiden tot situaties waarbij je als werkzoekende denkt: “ik zit thuis niets te doen”. Deze periode hoeft echter absoluut niet nutteloos te zijn. Je kunt hier zelfs een ontzettend leerzame periode van maken. Het is immers maar net hoe je de situatie bekijkt. Je kan de periode waarin je niet werkt ook zien als een periode om jezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Kom erachter wat je nu echt wilt, bij wat voor bedrijf je wilt werken en hoe je dit gaat realiseren. En jij denkt dat je nutteloos bent als je zonder werk zit? Geloof ons: je kunt een week-vullend programma maken van activiteiten die jou uiteindelijk verder gaan helpen. Solliciteren is namelijk ook werk. Heel zwaar werk zelfs. Naast zelfontdekking en zelfontplooiing heb je als werkzoekende meer dan voldoende tijd om je op een sollicitatie(gesprek) voor te bereiden. Duik helemaal in de organisatie en in de functie waar je hebt gesolliciteerd en zorg dat jij beter voor de dag komt dan de andere sollicitanten. Heb jij extra tips waardoor je als werkzoekende positief kan blijven denken? Schroom niet en plaats deze in een reactie onder dit blog.

1 Reactie op "Hoe kijk jij tegen werkloosheid aan?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Elton Backx
    • 11 augustus 2015

    Een leuk artikel wat goed aansluit op mijn visie als loopbaanadviseur bij Smart Group. Als je ontslag krijgt heeft dat enorm veel impact op je. Als je dan ook nog moet wennen aan de nieuwe wereld over hoe de arbeidsmarkt werkt en de veranderende kerncompetenties die worden gevraagd dan kan dat enorm veel energie kosten. Op dit moment wordt veel van de werkzoekende gevraagd. Echter blijft de vraag wat kun jij de andere partij bieden? Wat is je toegevoegde waarde voor de organisatie en waarom moeten ze jou hiervoor nemen? Onderscheidend vermogen, aanpassingsvermogen en visie op jezelf en de wereld zijn van belang om jezelf goed weg te zetten. Heb je dit weer helder op je netvlies dan neemt dat de kans op het vinden van een baan toe!