Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan? (Deel 3)

  • Pascal Joore
  • 18 september 2014
Dit is deel 3 van het artikel ‘Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan?’. Hier vind je Deel 1 en Deel 2. Nu je bij deel 3 bent beland, weet je hoe je een goed LinkedIn profiel aan kunt maken, en hoe je een flinke verzameling aanbevelingen bij elkaar kunt krijgen. Hoewel we nu dus alle ingrediënten hebben voor een geweldig LinkedIn profiel, zijn we nog steeds passief aanwezig op LinkedIn. Het is alsof we op een feestje zijn, en daar alleen maar mooi staan te zijn. Als je écht optimaal gebruik wilt maken van LinkedIn, zul je ook actief aanwezig moeten zijn.

Job search

In de infographic die we in Deel 1 al hebben besproken was een interessante statistiek te vinden: 77% van alle vacatures worden op LinkedIn geplaatst! (waaronder de vacatures van WETALENT!) Ook worden 48% van de vacatures op social media exclusief op LinkedIn geplaatst. Wat betekent dit? Dat LinkedIn meer vacatures heeft dan welke vacaturesite dan ook! In andere woorden: LinkedIn is de grootste vacaturesite ter wereld. Als je op zoek bent naar een baan zou je wel gek zijn om hier geen gebruik van te maken. Het nadeel is dat vacatures iets moeilijker zijn om te vinden, daar ze op een verschillende plekken worden geplaatst. Een opsomming van waar je vacatures kunt vinden: Algemene zoekfunctie Met de zoekfunctie op LinkedIn kun je een filter toepassen zodat je alleen op vacatures zoekt. Dit doe je door links naast het zoekvak te klikken op het icoon en vervolgens ‘Vacatures’ te selecteren. zoeken LinkedIn Bedrijfspagina’s Veel bedrijven plaatsen hun eigen vacatures op de bedrijfspagina op LinkedIn. Dus als jij interesse hebt om voor een specifiek bedrijf te werken, dan kun je deze pagina’s volgen om alle vacatures op jouw tijdslijn te krijgen. Houd bijvoorbeeld de LinkedIn pagina van WETALENT in de gaten voor al onze vacatures! Bedrijfspagina LinkedIn Persoonlijke pagina’s Recruiters delen bijvoorbeeld vaak de vacatures die ze uit hebben staan ook met hun persoonlijke netwerk. Hoe jij hiervan op de hoogte kunt blijven? Connect met ze; hoewel je ze niet kent, staan ze hier vaak wel voor open! (het levert ze potentiële kandidaten op). persoonlijke pagina LinkedIn Groepen Wat LinkedIn uniek maakt t.o.v. andere sociale media is de nadruk op groepen. Je kunt werkelijk waar groepen over elk onderwerp vinden, waaronder vacatures. Je hebt natuurlijk grote groepen met een enorme verscheidenheid aan vacatures. Wat de groepen echter interessant maakt zijn de specifieke groepen: groepen die speciaal voor bepaalde sectoren of beroepen zijn. Hier vind je heel gericht vacatures. Heb jij dus een specifiek baan op het oog? Dan kun je op dit soort groepen zoeken, en deze in de gaten houden. Groepen LinkedIn

Laten zien wat je kunt!

LinkedIn is natuurlijk meer dan simpelweg een vacaturesite met uitgebreide profielmogelijkheden. Het is boven al het andere vooral een website waarmee jij gemakkelijk in contact kunt komen en blijven met jouw professionele netwerk. Netwerk er dus op los! Jouw netwerk is misschien wel het sterkste wapen wat je kunt gebruiken als het op een baan vinden! Wanneer mensen het jou gunnen om ergens te werken, dan zul je op veel plekken veel makkelijker binnen komen. Als iemand binnen een bedrijf jou hartelijk aanbeveelt, dan heb je een streepje voor iedere andere kandidaat, zelfs als die een beter CV e.d. hebben dan jij! Ook kom je sneller mogelijkheden tegen die je zonder een insider niet tegen zou komen: mensen geven je tips over openingen binnen bedrijven die (nog) geen vacature hebben uitgezet. Kortom, jouw netwerk is waarschijnlijk de beste kans om een nieuwe baan te vinden. En laat LinkedIn nou net een ideaal medium zijn om er lekker op los te netwerken! Vanzelfsprekend heb je natuurlijk jouw eigen connecties; je ontvangt hun statusupdates, kan hun profiel bekijken, en persoonlijke berichten sturen. Wees pro actief en benader mensen af en toe eens. Je wilt natuurlijk niet dat ze vergeten wie je bent! Daarnaast bieden de eerder genoemde groepen enorm veel kansen. Zoals gezegd is er een enorm aantal groepen met hele specifieke onderwerpen. Als jij dus ergens veel kennis van hebt, of een bepaald onderwerp heel interessant vind, dan kun je heel gemakkelijk meedoen aan de discussies in deze groepen. Hier zul je mensen heel snel leren kennen; deze mensen kunnen jou wellicht in de toekomst helpen aan een baan. Daarnaast kun jij ook aan jouw online imago werken. In een eerder artikel hebben we het gehad over het laten zien van jouw kennis en kunde. De LinkedIn groepen zijn hier natuurlijk een perfecte plaats voor!

Is het het waard om te betalen?

Tot slot: LinkedIn heeft ook Premium lidmaatschappen waar men betaald voor extra mogelijkheden. Is dit interessant voor een sollicitant? Wat betreft de extra mogelijkheden van Premium:
  • Je krijgt visuele mogelijkheden om beter op te vallen
  • Jouw profiel zal boven anderen uit springen in zoekresultaten van andere gebruikers (dus ook recruiters)
  • je kunt andere gebruikers een direct bericht sturen, zonder eerst met ze te connecten.
Deze opties kunnen handig zijn, zeker wanneer je veel tijd en energie in LinkedIn steekt. Het is echter moeilijk te zeggen of het de kosten waard is? Je moet namelijk niet onderschatten hoeveel je kunt bereiken door alle tips uit de drie artikelen te volgen! Als jij echt heel veel tijd steekt in LinkedIn, en dit als jouw belangrijkste methode beschouwt om een baan te vinden, dan is het wellicht de prijs waard!

Even samenvatten

We hebben nu in drie artikels een hele reeks aan tips voor LinkedIn doorgenomen. We zetten de hoofdpunten nog even op een rijtje: Zorg voor een goed en uitgebreid profiel! Je wilt er voor zorgen dat je niet enkel de standaard dingen zoals werkervaring en opleiding invult, maar zo veel mogelijk informatie geeft. Vul alles zo compleet, maar toch bondig, in. Vergeet ook niet om een persoonlijke beschrijving bij te voegen. Een klein stukje tekst kan al een heel goed beeld geven van met wat voor persoon de lezer heeft te maken. Dit is iets wat recruiters graag weten. Verzamel zoveel mogelijk referenties! LinkedIn geeft je de optie om heel laagdrempelig referenties te vragen aan collega’s, partners en kennissen. Maak hier gebruik van! Een referentie zorgt ervoor dat de dingen die jij zegt onderbouwt worden, en zo legitiem over komen. Daarnaast kan een referentie extra waardevol zijn omdat het iets over de persoon in kwestie zelf verteld. Focus niet alleen op referentie van directe collega’s, maar ook van jouw baas, zijn baas of jouw klanten. Een goede referentie van één van dezen doet wonderen. Vergeet ook niet om mensen te vragen om jouw vaardigheden aan te bevelen! Wees proactief op LinkedIn! LinkedIn is het ideale sociale medium om te netwerken. Jouw netwerk is belangrijk omdat dit unieke kansen biedt, en jouw doorgaans een voordeel kan geven t.o.v. anderen. Wees niet alleen proactief richting je eigen connecties, maar doe ook mee aan discussies in groepen om zo snel en gemakkelijk jouw netwerk uit te breiden! Naast het opbouwen van jouw netwerk laat jij ook nog eens zien wat je allemaal weet en kunt. Dit kan goed overkomen bij potentiële werkgevers. Heb jij nog tips over hoe je LinkedIn kunt gebruiken tijdens het solliciteren? Heb je misschien goede of slechte ervaringen met het netwerk? Wil je ergers graag meer over weten? Laat het dan horen middels een reactie!

0 Reactie op "Hoe gebruik je LinkedIn bij het zoeken naar een baan? (Deel 3)"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent