Hoe gaat je werk eruitzien in de toekomst?

 • Iris Douwes
 • 28 mei 2019

De toekomst van werk, de een is vol vertrouwen, de ander is angstig. Werk verandert, dat staat vast. Hoe gaat jouw werk eruitzien in de toekomst? In ons blog geven we voorspellingen over de toekomst van werk.

#1 Verhouding mens en machine verschuift

Robotisering neemt toe en dat zal voorlopig doorzetten. Door bijvoorbeeld nieuwe technologieën, automatisering en kunstmatige intelligentie zal de verhouding van mens en machine verschuiven. Waar in 2018 nog 71% door de mens en 29% door machine uitgevoerd werd, zal naar verwachting in 2025 de machine 52% van de taken uitvoeren.

De verhouding verschuift. Dit betekent echter niet dat, zoals door sommigen gedacht werd, kunstmatige intelligentie een bedreiging is voor de mensheid. De voorspelling over de toekomst is niet de kwestie van mens versus machine, maar mens én machine. Wel gaan machines een steeds grotere rol spelen.

Denk jij dat kunstmatige intelligentie ook jouw sollicitatie gaat beïnvloeden? Lees hier meer.

#2 Robotisering verandert de werkplek

Je werk en werkplek gaan in de toekomst veranderen, dat staat vast. Door het implementeren van technologieën worden banen vervangen, maar daarentegen creëren nieuwe technologieën ook nieuwe werkgelegenheid.

Zo zijn er afgelopen jaren al vele banen bijgekomen die 25 jaar geleden nog niet bestonden. Deze lijn zal de komende jaren doortrekken en zullen er beroepen op gebied van onder andere IT-ontwikkeling, hardware-productie en app-creatie ontstaan.

[wt_cv_template_cta]

#3 Communicatie verandert

Niet toekomen aan je hoofdtaken is voor vele mensen erg herkenbaar. Een groot deel van het probleem is de huidige vorm van communiceren binnen veel organisaties. E-mail communicatie en overbodige vergaderingen nemen een groot deel van je tijd in beslag.

De voorspelling is dat dit in de toekomst anders wordt. Door digitale tools zullen e-mail en het overschot aan vergaderingen verdwijnen. Het gebruik van chatbots en management platformen zorgen ervoor dat jij je kunt concentreren op zinvoller werk.

Nu al last van een vergadercultuur? Lees hier tips voor een efficiëntere vergadering.

#4 Data gaat de koers bepalen

Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren ondervonden dat data verzamelen essentieel is. Deze trend zal zich volgens de voorspellingen sterk doorzetten.

In de toekomst zullen steeds meer organisaties hun strategie en beslissingen baseren op data. Management platformen, data-tools en data-analisten gaan op grote schaal worden ingezet om gegevens binnen te halen, te analyseren en om te zetten tot weloverwogen beslissingen.

#5 Freelancers

De werkende bevolking zal volgens voorspellingen steeds meer uit freelancers gaan bestaan. Millenials en Generatie Z willen meer vrijheid en voldoening in hun werk, hierdoor is het aantrekkelijk om voor jezelf te beginnen. Werkenden zijn steeds meer geneigd om de traditionele bedrijfscultuur te ontwijken. In de toekomst zal er meer gewerkt worden met flexibele werkuren, zonder tijdsbelemmeringen. Je zult meer je eigen tijd gaan indelen.

Bedrijven spelen hier ook op in, grotere organisaties zullen meerdere freelancers met meerdere vaardigheden op projectbasis aannemen voor de prijs van één 9 tot 5 werknemer.

#6 Talent staat centraal

De strijd om talent zal door blijven groeien. Daarnaast is er de voorspelling dat volgende generaties niet zomaar jaren lang op dezelfde plek werken. Wellicht herken je het al, maar vele mensen in deze generatie zoeken vernieuwingen.

In de toekomst zullen organisaties dus alles op alles moeten zetten om de werknemer te behouden. Betrokkenheid van de werknemers zal uiteindelijk de doorslag geven in de duur van dienstverbanden.

Daarbij speelt de toename van internetpenetratie en cloud computing ook een rol. Dit maakt werken op afstand veel toegankelijker. In de toekomst zal het dan ook niet meer gaan over de ‘war of talent’ tussen bedrijven, maar tussen steden. Bedrijven zullen zich gaan vestigen waar talent zich bevindt, niet meer andersom.

#7 Werken met een doel

Naast de zoektocht naar meer vrijheid en flexibiliteit gaan de aankomende generaties steeds meer op zoek naar werken met een doel (Mercer). Een duidelijk doel, die in lijn ligt met je persoonlijke normen en waarden.

Organisaties met een zichtbaar en duidelijk doel zullen in de toekomst het beste talent aantrekken, deze organisaties bieden werknemers een diepere reden om bij hen te komen werken. Je gesteund voelen tijdens je carrière, je persoonlijke groei en het gevoel hebben dat je bij de cultuur en missie van het bedrijf past worden waarden die de richting van je carrière gaan bepalen.

Daarmee wordt waarom je solliciteert steeds belangrijker dan weten hoe je solliciteert!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Samenvatting

In de toekomst gaan er dingen veranderen op het gebied van werk. Zo zullen nieuwe technologieën nog meer hun intrede maken op de arbeidsmarkt. Automatisering en kunstmatige intelligentie zullen ervoor zorgen dat het niet machine versus mens wordt maar machine én mens. Hierdoor zal er ook meer werkgelegenheid ontstaan. Ook zal hierdoor de tijdverspilling aan email en vergaderingen worden verlaagd.

Tevens zal er meer worden gewerkt met flexibele werkuren. Bedrijven zullen meerdere freelancers met meerdere vaardigheden aannemen. Organisaties zullen alles op alles moeten zetten om talent te behouden, hiervoor zullen ze zichzelf vestigen in steden waar talent zich bevindt. Het werken met een doel dat in lijn ligt met je eigen persoonlijke normen en waarden wordt steeds belangrijker gevonden.

Stelling: Als deze voorspellingen uitkomen, dan verandert mijn werk op een positieve manier!

Eens of oneens. Laat het ons weten in de reacties. 

3 Reacties op "Hoe gaat je werk eruitzien in de toekomst?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

  • Peter
  • 28 mei 2019

  Mooi artikel maar deze ontwikkeling is al jaren aan de gang en zal zeker niet voor alle beroepen gelden. Er zal altijd behoefte zijn aan mensen handen denk aan de bouw of zorg

  • Anne van Urk
  • 27 oktober 2019

  De robots nemen in de toekomst nog meer werk uit handen, de ontwikkelingen staan niet stil! Dus nog meer mensen zonder baan. Dan rijst de vraag of er nog wel toekomst is? Voor de arbeid, Ik heb het dan over een termijn van over 15 jaar! De Bijbel voorspeld, dat de oorlog van Armageddon eraan komt, wat dan een grote catastrofe zou kunnen brengen, over de gehele aarde!

  • Canneyt Andy
  • 23 februari 2021

  Werk in de toekomst? .of waar ik nu bezig ben?