Het Google cv: 8 tips om je persoonlijke zoekresultaten te beïnvloeden

  • Pascal Joore
  • 11 oktober 2016

Iedereen heeft een Google cv, maar niet iedereen is zich hier bewust van.

We hebben het hier niet over jouw Google Plus pagina, maar over de resultaten die tevoorschijn komen wanneer iemand jouw naam googelt.

Maar liefst 77% van de recruiters gebruikt Google om kandidaten te screenen. Dit betekent dat de zoekresultaten die verschijnen onder jouw naam, bepalend zijn voor het resultaat van jouw volgende sollicitatie.

Het probleem van het Google cv is dat het niet zo makkelijk aan te passen is als je gebruikelijke cv. De zoekmachine hanteert een ingewikkelde algoritme om zoekresultaten te tonen. Het beïnvloeden van deze resultaten vergt inspanning en tijd.

Om je te helpen bij het vinden en wijzigen van je Google cv geven we deze week 8 tips!

Hoe ziet jouw Google cv eruit?

Je Google cv wordt gevormd door alle resultaten die tevoorschijn komen als je zoekt op je naam. Afhankelijk van je loopbaan, reputatie, publicaties, online gedrag en allerlei andere zaken zal er een aantal websites en afbeeldingen verschijnen waaraan je naam is gebonden.

Zie je (bijna) geen relevante zoekresultaten? Dan is er werk aan de winkel!

Beperkte zichtbaarheid op Google kan leiden tot verkeerde veronderstellingen bij je potentiële werkgever. Het kan bijvoorbeeld gezien worden als een gebrek aan computervaardigheden of de werkgever kan je verwarren met een naamgenoot.

Op de juiste manier zoeken

Houd er rekening mee dat jouw zoekresultaten worden beïnvloed door je zoekgedrag uit het verleden, je IP-adres en allerlei andere zaken.

Om de zoekresultaten te zien, zoals een ander die zou zien, dien je een privévenster (ook wel incognitovenster genoemd) te openen. De manier waarop je dit venster opent, verschilt per browser. Over het algemeen is dit makkelijk terug te vinden in de menubalk.

Wanneer je niet de gewenste resultaten krijgt, kun je een woonplaats of andere kenmerkende begrippen toevoegen om de zoekopdracht te verfijnen (zoals een werkgever dat ook zou doen als ze op zoek zijn naar jou).

Probeer daarnaast eens te zoeken op je naam tussen aanhalingstekens. Hiermee voorkom je dat Google resultaten toont van alleen je voor- of achternaam. Dit is vooral handig als je een veelvoorkomende voor- of achternaam hebt.

De toekomst van Google (en het Google cv)

Met het doel om de gebruiksvriendelijkheid van het internet te verbeteren, is Google actief bezig om de weergave van zoekresultaten te optimaliseren (bijvoorbeeld met Rich Cards, Rich Snippets en Knowledge Graphs).

In de toekomst wil Google steeds meer informatie weergeven tussen de zoekresultaten. Hierdoor hoef je minder vaak door te klikken naar andere websites en vind je dus sneller de informatie waar je naar op zoek bent.

Tegenwoordig zie je dit bijvoorbeeld al bij bekende personen en weersvoorspellingen. Zoek maar eens naar “Barack Obama” of “weer Nieuwkuijk”. Wanneer je zoekt naar de president, krijg je direct een profielschets te zien met belangrijke informatie, foto’s en Social Media profielen.

Dergelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat het belang van de zoekresultaten (en dus ook het Google cv) steeds groter wordt.

Je Google cv wijzigen

Het Google cv is niet zo makkelijk en snel te wijzigen als je gebruikelijke cv. Dit heeft te maken met ontzettend veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de indexatie van webpagina’s.

Google indexeert nieuwe inhoud op het wereldwijde web ergens tussen de vier dagen en vier weken. Dit betekent dat jouw update, afbeelding, blog of website in sommige gevallen pas na vier weken tussen de zoekresultaten verschijnt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het verwijderen van online content (bijvoorbeeld negatieve berichten op Social Media).

Daarnaast krijgen webpagina’s met een hoge leeftijd een hogere waardering van Google dan pagina’s met een lage leeftijd. Daar komt bij dat het aantal likes en shares na verloop van tijd toeneemt (na een jaar heb je waarschijnlijk meer likes en shares dan na één dag). Als je je Google cv wilt wijzigen, moet je dus op tijd beginnen.

Afhankelijk van je huidige Google cv en de mate waarin je het wilt wijzigen, kun je de onderstaande tips in vertraagd of versneld tempo toepassen.

8 tips om je Google cv te wijzigen

Een werkgever of recruiter zal bij het screenen van kandidaten vooral kijken naar de eerste pagina van de zoekresultaten.

Het probleem van online vermeldingen (in publicaties, foto’s, video’s en/of updates) is dat je vaak geen bevoegdheid hebt om ze te verwijderen of aan te passen.

Om deze reden, zal een groot deel van de tips als doel hebben om negatieve zoekresultaten van de eerste pagina naar de tweede of derde pagina te verschuiven.

#1 Maak Social Media profielen aan

Social Media zijn bekende websites die vanzelfsprekend hoog scoren in de Google zoekresultaten. Door accounts aan te maken op Social Media, kun je andere minder bekende websites waarop je (negatief) wordt vermeld naar beneden werken.

Het grote voordeel is dat je zelf de bevoegdheid hebt om je gegevens in te vullen en te wijzigen. Ideaal om je Google cv makkelijk en snel aan te passen.

Hierbij een aantal Social Media kanalen om je op weg te helpen:

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • Google+
  • Youtube

Om de vindbaarheid van je Social Media profiel te vergroten, is het belangrijk om de profielen zo compleet mogelijk in te vullen.

LinkedIn handleiding: door de zakelijke insteek van LinkedIn, is het extra belangrijk om dit profiel compleet in te vullen. Bekijk hier een visuele handleiding waarmee je in 12 stappen een volwaardig LinkedIn profiel maakt.

#2 Participeer online

Lees niet alleen artikelen, maar reageer er ook op. Alles wat je online zegt kan in de zoekresultaten tevoorschijn komen. Door onder je eigen naam te reageren op nieuwsartikelen, blogs, video’s en andere zaken vergroot je de kans dat de reacties tussen de zoekresultaten verschijnen.

Dergelijke reacties zullen niet zo hoog scoren als de Social Media profielen, maar het is een goede manier om je expertise te tonen en jezelf indirect te verkopen. Zorg ervoor dat de inhoud van je berichten in lijn liggen met je (beoogde) functie en doe geen uitspraken waar je later spijt van kunt krijgen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#3 Start een blog

Schrijf een keer per maand een artikel en publiceer het, onder je eigen naam, op een website of community die goed scoort binnen jouw branche.

Het grote voordeel van bloggen is dat je je kennis kunt delen met anderen. Als je dit goed doet, zullen de artikelen niet alleen hoog scoren in Google, maar kun je je potentiële werkgever direct laten zien wat je in huis hebt.

#4 Koppel foto’s aan je online activiteiten

Wanneer je je eigen naam googelt, verschijnt er tussen de zoekresultaten een rij foto’s. De rij foto’s die wordt weergegeven, kun je gedeeltelijk beïnvloeden.

We zeggen hier gedeeltelijk, omdat je publicaties van andere partijen niet in de hand hebt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je wordt vernoemd in een (lokale) online krant. De foto die bij het artikel staat kun je niet zelf kiezen, maar het kan wel in de zoekresultaten terecht komen.

Om invloed uit te oefenen op de rij foto's die wordt weergegeven op je Google cv, dien je foto’s toe te voegen aan updates, websites, Social Media profielen en publicaties.

Om de vindbaarheid van de afbeelding te vergroten, kun je jouw naam vermelden in de bestandsnaam (bijvoorbeeld jan-jansen.jpg).

Let op: Google probeert gedupliceerde content te vermijden (dit geldt ook voor afbeeldingen). Gebruik dus niet overal dezelfde (profiel)foto.

#5 Verwijder schadelijke updates, foto’s  en publicaties

Voer een aantal zoekopdrachten uit naar je eigen naam en maak een lijst van vermeldingen die schadelijk kunnen zijn voor je carrière. Zoek naast je naam ook op je naam + woonplaats of naam + functie om er zeker van te zijn dat je geen vermeldingen misloopt.

Wanneer je zelf geen bevoegdheid hebt om schadelijke updates, foto’s of publicaties te verwijderen kun je het bedrijf of de persoon achter de website benaderen. Beschrijf de situatie en bied eventueel je excuses aan. Met een beetje geluk zijn ze bereid om het te verwijderen.

#6 Maak je eigen website

Het is een tijdrovende, maar zeer effectieve manier om invloed uit te oefenen op je eigen Google cv. Met Content Management Systemen (CMS) als Wordpress is het tegenwoordig makkelijk om zelf een eenvoudige website te maken. Gebruik je echte naam bij het registeren van een domeinnaam om er zeker van te zijn dat de website hoog scoort in de zoekresultaten.

Op je eigen website kun je een aantal tabbladen aanmaken die bijdragen aan het vinden van een baan. Denk bijvoorbeeld aan een biografie, cv, blog of contactpagina.

#7 Gebruik overal dezelfde naam

Kies op voorhand of op basis van de bestaande zoekresultaten een naam die je gaat gebruiken voor al je online activiteiten. Inconsistentie met betrekking tot het gebruik van je naam is slecht voor de vindbaarheid ervan.

#8 Stel een Google Alert in

Het is belangrijk om regelmatig je Google cv te bekijken, ook wanneer je er tevreden over bent. Je loopt namelijk altijd het risico dat iemand anders iets negatiefs over je schrijft op het internet.

Om er zeker van te zijn dat je geen enkele update mist, kun je een Google Alert instellen.

Google Alerts controleert het internet continu op nieuwe inhoud en stelt je op de hoogte van nieuwe publicaties. De onderwerpen waarover je op de hoogte wordt gesteld, bepaal je zelf.

Door je eigen naam als Google Alert in te stellen, kun je direct actie ondernemen tegen publicaties en vermeldingen die schadelijk zijn voor je imago.

Het Google cv

De Google zoekresultaten spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van kandidaten. Het controleren van je Google cv en het beïnvloeden van de zoekresultaten zou dus een standaard onderdeel moeten zijn van je sollicitatie- en carrièrestrategie.

Op momenten waar je het Google cv nodig hebt, is er geen tijd meer om de zoekresultaten te beïnvloeden. Begin dus op tijd, hanteer de bovenstaande tips en maak indruk met jouw Google cv!

Hoe ziet jouw Google cv eruit? Hoe heb jij de zoekresultaten beïnvloed om je cv te optimaliseren? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Het Google cv: 8 tips om je persoonlijke zoekresultaten te beïnvloeden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Paul Puttemans
    • 14 oktober 2016

    Dank om dit nog eens onder de aandacht te brengen. Vaak wordt dit door kandidaten nog onderschat.

    • Jeanette Slagt
    • 29 mei 2021

    Ik zie wat ik wil zien als ik mijn naam in typ. Alleen mijn HTML pagina met mijn eigen naam komt niet naar boven, hahaha, zonde dat ik die heb dus, want dat was geld en tijdverspilling. Anyway, waar ik “last” van heb is dat ik een naamgenoot heb ik de Dominicaanse Republiek. En dat doorspekt mijn zoekresultaten met profielen en publicaties die niet van mij zijn.

    Op mijn website LeavingHolland is 1 van de onderdelen van mijn artikelen juist voor mensen die willen verdwijnen van het internet.

    Wat ik mis in het artikel is commentaar geven op andermans blogs en artikelen, die komen vaak ook in de zoekresultaten.